Kaip sekasi,kas ką verda? Tylu...
Lėksiu pirkt vaisių Gaminsiu enzimus, paskui dėsiu į skystą muilą - turėsiu skalbiklį kraujo, riebalų dėmėms ir t.t. Kiekvieną kartą imdama rūbus iš skalbimo mašinos, džiaugiuos muilo kvapu ir minkštumu. Norisi dar geriau!
Va taip darysiu, tik palaukt teks... Dar sodos tirpale pamirkysiu prieš valgydama, kad chemija nuo žievelių pratirptų...
Gal jau kas gaminot muilą su enzimais?
http://www.thediysec...garbage-enzyme/
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 21, 16:10)
Kaip sekasi,kas ką verda? Tylu...
Lėksiu pirkt vaisių Gaminsiu enzimus, paskui dėsiu į skystą muilą - turėsiu skalbiklį kraujo, riebalų dėmėms ir t.t. Kiekvieną kartą imdama rūbus iš skalbimo mašinos, džiaugiuos muilo kvapu ir minkštumu. Norisi dar geriau!
Va taip darysiu, tik palaukt teks... Dar sodos tirpale pamirkysiu prieš valgydama, kad chemija nuo žievelių pratirptų...
Gal jau kas gaminot muilą su enzimais?
http://www.thediysec...garbage-enzyme/
Lėksiu pirkt vaisių Gaminsiu enzimus, paskui dėsiu į skystą muilą - turėsiu skalbiklį kraujo, riebalų dėmėms ir t.t. Kiekvieną kartą imdama rūbus iš skalbimo mašinos, džiaugiuos muilo kvapu ir minkštumu. Norisi dar geriau!
Va taip darysiu, tik palaukt teks... Dar sodos tirpale pamirkysiu prieš valgydama, kad chemija nuo žievelių pratirptų...
Gal jau kas gaminot muilą su enzimais?
http://www.thediysec...garbage-enzyme/
Ach, šitą jau irgi dariau Ėmiau info iš kito angliško blog'o, bet dabar jau net ir nerandu kokio. Ten buvo daugiau prirašyta panaudojimo sričių ir daugiau išliaupsinta. Pgr. sritis, kur geriausia naudoti (kas išliko mano atmintyje) - grindų ir mašinos plovimas su tais atskiestais enzimais. Ploviau, bet stebuklų, dėl kurių tiek reikėtų krykštauti (mano rastas blog'as tiesiog tryško entuziazmu), nepastebėjau. Panašiai man gaunasi ir šiaip su drėgnu skuduru valyti grindis Tiesa, ten dar buvo receptas kaip per dvi savaites pasigaminti ryžių enzimų, kurie turėtų stebuklingai veikti virtuvinius paviršius, t.y. riebalus. Ir tuos gaminau, rezultatas panašus. Tada pradėjau mąstyti: ką gi mes gauname gamindami tuos enzimus? Ką man primena pats procesas? O gi acto gamybą! Pradėjau eksperimentuoti su ryžių enzimais (tada dar turėjau jų) - valiau pusę dujinės plytelės su tuo skysčiu ir pusė plytelės su obuolių actu. Kaip ir tikėjausi - rezultatas panašus. Atrodo, kad matavau ir ph enzymų, bet dabar nepasakysiu tiksliai...
Vienu žodžiu bandyti galima, bet stebukų gal ir neverta tikėtis (o aš taip tikėjau ). Kas galbūt mane vis dar intriguoja tame? Kadangi tai, mano nuomone, yra actas ir be to "gyvas", nepasterizuotas, be konservantų, tai galbūt galima būtų juo pakeisti obuolių actą, kuris parduotuvėje yra pasterizuotas ir kurio kvapas ne toks jau ir malonus. O šito enzyminio kvapas (su citrusais) savotiškai buvo neblogas, nors mano vaikai vis tiek sakė, kad smirda. Tiesa, buvo ir tame bloge rašoma, kad naudoja jį ir veido odai valyti ir plaukams skalauti (vis dėlto "gyvas" daiktas, taigi mintis gal ir nebloga). Mane stabdo tai, kad citrusiniai pas mus visi atvežtiniai, su chemija, taigi nesinorėtų ant saves krauti tokio "gerio" net ir nuplauto su soda.
O dėl dėjimo į muilą... Turbūt kažin kiek neįdėsi Tik tol, kol nukris ph iki 7
Na bet čia tik mano nuomonė
QUOTE(krepsyte @ 2012 06 21, 16:50)
Va, radau tą blog'ą http://happyhomemake...urpose-cleaner/ . Perskaičiau visą straipsnį, nuorodas ir komentarus Tarp komentarų ir radau naudojimą kosmetikoje, bet kaip ir minėjau, deja, neišvysčiau jokios genialios minties Gal jums pavyks
Actas panašiai gaminamas, galima pasiieškot kaip... Krykštauti nekrykštauju, tiesiog ieškojau, kur būtų galima enzimų nusipirkti, ir radau tą info. Ten man nepatiko kad nepamaišo, pamakaluot reikia dažnai, tada pelėsis nesusidaro. O rauginimas yra geras daiktas, fermentuotas maistas naudingas, užsienyje net sulčių būna jau raugintų pirkti, grei tir pas mus atsiras. Raugina maistui viską, net vaisiai, ne tik daržovės, sako geriau įsisavinami parauginti, tai ir norisi kažką užraugt muilui. Citrusai gal kvepės kažkiek... Jei nesigaus, išmesiu, ne tragedija žieveles prarast ir kažkiek cukraus (nedarysiu tiek daug), bet skalbikliai žemoms temperatūroms ir dėmėms tikrai būna su enzimais, tai rezgu mintį, iš kur jų parauti
Augalams tręęšti panašiai raugiamas žolės, dilgėlių raugas, irgi natūralūs fermentai, bet bus tamsi spalva, kaip aktyvas muilui (odai) naudot būtų galima raugintas vaistažoles, bet skalbimui bus labai tamsi spalva.
Augalams tręęšti panašiai raugiamas žolės, dilgėlių raugas, irgi natūralūs fermentai, bet bus tamsi spalva, kaip aktyvas muilui (odai) naudot būtų galima raugintas vaistažoles, bet skalbimui bus labai tamsi spalva.
Šitų cheminių citrusų ant kūno nenaudosiu, visiškai tau pritariu, Krepsyte.
Noriu enziminio skalbiklio.
Tik (nedariau, draugė darė) actas kitaip užraugiamas, iš obuolių, uogų galima pasidaryti. Dar pasakojo, kad kelis stiklainius vienu kartu vienodai užraugė, keli gavosi gerai, o vienas - neįmanomai rūgštus. Bakterijų keliai nežinomi... Aš acto gert neketinu, tai nesigaminau, ir savo obuolių neturiu... Bet gal šiemet ir pasidarysiu.
Čia šiek tiek kitas procesas. Vieną muilą dariau su ugniažolės raugu, tai jei kitaip išvertus - su ugniažolės fermentais, bet tai ne actas, oi ne. Kad procesas greičiau vyktų, reikia dėti tikros (iš bobučių, ūkininkų) grietinės šaukštą, ar rūgpienio, ir kasdien pamaišyti, kad pelėsis neaugtų (labai man ten pasižiūrėjus daugiau tie pelėsiai nepatiko, fuuu, pelėsis išskiria toksinus), ir tris mėnesius nebūtina laukti tiksliai, kai pilnai išrūgsta, burbuliukai nebekyla, nurimsta viskas. Dar reikia kad viršuj neplūduriuotų, dėti į merliuką ir nugramzdint kartu įdėjus akmenukų, ar sieteliu kokiu primygt. Žodžiu, patobulint tą užsienietišką metodiką...
Bet šiaip - smagu, kad yra daugiau bandytojų
Kosmetikai galima įvairių žolių, jų mišinių raugus naudoti, ne virtuvės atliekų. Čia apie ugniažolės raugą truputį info, daugiau apie jį Bolotovo knygose
http://www.adele.lt/...ugniaols-raugas
Noriu enziminio skalbiklio.
Tik (nedariau, draugė darė) actas kitaip užraugiamas, iš obuolių, uogų galima pasidaryti. Dar pasakojo, kad kelis stiklainius vienu kartu vienodai užraugė, keli gavosi gerai, o vienas - neįmanomai rūgštus. Bakterijų keliai nežinomi... Aš acto gert neketinu, tai nesigaminau, ir savo obuolių neturiu... Bet gal šiemet ir pasidarysiu.
Čia šiek tiek kitas procesas. Vieną muilą dariau su ugniažolės raugu, tai jei kitaip išvertus - su ugniažolės fermentais, bet tai ne actas, oi ne. Kad procesas greičiau vyktų, reikia dėti tikros (iš bobučių, ūkininkų) grietinės šaukštą, ar rūgpienio, ir kasdien pamaišyti, kad pelėsis neaugtų (labai man ten pasižiūrėjus daugiau tie pelėsiai nepatiko, fuuu, pelėsis išskiria toksinus), ir tris mėnesius nebūtina laukti tiksliai, kai pilnai išrūgsta, burbuliukai nebekyla, nurimsta viskas. Dar reikia kad viršuj neplūduriuotų, dėti į merliuką ir nugramzdint kartu įdėjus akmenukų, ar sieteliu kokiu primygt. Žodžiu, patobulint tą užsienietišką metodiką...
Bet šiaip - smagu, kad yra daugiau bandytojų
Kosmetikai galima įvairių žolių, jų mišinių raugus naudoti, ne virtuvės atliekų. Čia apie ugniažolės raugą truputį info, daugiau apie jį Bolotovo knygose
http://www.adele.lt/...ugniaols-raugas
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 21, 19:25)
Actas panašiai gaminamas, galima pasiieškot kaip... Krykštauti nekrykštauju, tiesiog ieškojau, kur būtų galima enzimų nusipirkti, ir radau tą info. Ten man nepatiko kad nepamaišo, pamakaluot reikia dažnai, tada pelėsis nesusidaro. O rauginimas yra geras daiktas, fermentuotas maistas naudingas, užsienyje net sulčių būna jau raugintų pirkti, grei tir pas mus atsiras. Raugina maistui viską, net vaisiai, ne tik daržovės, sako geriau įsisavinami parauginti, tai ir norisi kažką užraugt muilui. Citrusai gal kvepės kažkiek... Jei nesigaus, išmesiu, ne tragedija žieveles prarast ir kažkiek cukraus (nedarysiu tiek daug), bet skalbikliai žemoms temperatūroms ir dėmėms tikrai būna su enzimais, tai rezgu mintį, iš kur jų parauti
Augalams tręęšti panašiai raugiamas žolės, dilgėlių raugas, irgi natūralūs fermentai, bet bus tamsi spalva, kaip aktyvas muilui (odai) naudot būtų galima raugintas vaistažoles, bet skalbimui bus labai tamsi spalva.
Augalams tręęšti panašiai raugiamas žolės, dilgėlių raugas, irgi natūralūs fermentai, bet bus tamsi spalva, kaip aktyvas muilui (odai) naudot būtų galima raugintas vaistažoles, bet skalbimui bus labai tamsi spalva.
O kiek % enzimu galima deti i muila? Gal kaip rugsti iki 5%
Pasigaminau muila-sampuna plaukam, labai svelnus rankom, tik dejau sviestmedzio biski pariebinimui tai nuo saknu puse plauko riebu (bet rankas eina ikisti svelnus) o galai purus lengvi slapi net gurgzda, dabar sakiau pariebinimui desiu lasiuka garstyciu aliejaus isbandysiu poveiki gal bus geriau
Apie kokius enzimus kalbi? Tik su raugu dariau, tai man atrodo vietoj vandens naudojau 100proc., tingiu knistis po užrašus. Kai pasidarysiu citrusinį, manau reikės bandyt dalį KOH muilo jais skiesti, tirštokai neutralizuoti ir į pašvelnėjusį šarmą supilti. Gal kažką gudriau iki to laiko sugalvosiu... Galima manau naudot papajų, ananasų enzimus, bet čia jau nebent kūnui, veidui, kam reikia ir tinka, skalbiniams per didelė prabanga... Tada reiktų tiesiog žiūrėt kokios jiems rekomenduojamos normos, ir kiek jie realiai rūgštūs, ką darys su šarmu, skaičiuot jiems papildomai ar ne.
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 21, 21:52)
Apie kokius enzimus kalbi? Tik su raugu dariau, tai man atrodo vietoj vandens naudojau 100proc., tingiu knistis po užrašus. Kai pasidarysiu citrusinį, manau reikės bandyt dalį KOH muilo jais skiesti, tirštokai neutralizuoti ir į pašvelnėjusį šarmą supilti. Gal kažką gudriau iki to laiko sugalvosiu... Galima manau naudot papajų, ananasų enzimus, bet čia jau nebent kūnui, veidui, kam reikia ir tinka, skalbiniams per didelė prabanga... Tada reiktų tiesiog žiūrėt kokios jiems rekomenduojamos normos, ir kiek jie realiai rūgštūs, ką darys su šarmu, skaičiuot jiems papildomai ar ne.
Taip apie tuos su raugu kur krepsyte nuoroda ykele. O gal galima ir ranku muilui naudoti?
Nu tai kodėl negalima, galima, tik citrusai = pesticidai, labai gerai atplauti arba naudot ekologiškus.
Pasižiūrėjau, kai dariau su ugniažolės raugu - juo keičiau visą vandenį, ir kažkiek padidinau šarmo kiekį (arba pariebinimą mažą reikia skaičiuot, juk rūgšties pridedame), tik neaiškiai užsirašiau, nebeatrenku tiksliai.
Pasižiūrėjau, kai dariau su ugniažolės raugu - juo keičiau visą vandenį, ir kažkiek padidinau šarmo kiekį (arba pariebinimą mažą reikia skaičiuot, juk rūgšties pridedame), tik neaiškiai užsirašiau, nebeatrenku tiksliai.
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 21, 22:37)
Nu tai kodėl negalima, galima, tik citrusai = pesticidai, labai gerai atplauti arba naudot ekologiškus.
Pasižiūrėjau, kai dariau su ugniažolės raugu - juo keičiau visą vandenį, ir kažkiek padidinau šarmo kiekį (arba pariebinimą mažą reikia skaičiuot, juk rūgšties pridedame), tik neaiškiai užsirašiau, nebeatrenku tiksliai.
Pasižiūrėjau, kai dariau su ugniažolės raugu - juo keičiau visą vandenį, ir kažkiek padidinau šarmo kiekį (arba pariebinimą mažą reikia skaičiuot, juk rūgšties pridedame), tik neaiškiai užsirašiau, nebeatrenku tiksliai.
Tada as su raugu galiu daryti, galima 1% pariebinima dryti arba 0%
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 21, 20:25)
Actas panašiai gaminamas, galima pasiieškot kaip... Krykštauti nekrykštauju, tiesiog ieškojau, kur būtų galima enzimų nusipirkti, ir radau tą info.
Oi, tik prašau neįsižeiskit, aš tikrai turėjau galvoje ne Jus Tam blog'e labai jau entuziastingai buvo rašomą ir aš apie juos kalbėjau. O apie acto gamybą aš vis dar galvoju... Norisi savo, nepasterizuoto ir kad kvepėtų maloniai Bet vis dar nesumąstau iš ko ir kaip: pienėms pavėlavau (būtų pigiausia, o ir šiaip naudinga žolė) ir jokio recepto neradau (gal būtų tikę technologija kaip ugniažolei , tik proceso aprašymo irgi neturiu), braškių, žemuogių gaila, ir taip skanu , obuolių neturiu, be to jis tikrai nekvepia tai turbūt šiais metais liksiu be nieko
Ech, nemoku papildyti savo posto su citatom Dar norėjau pakomentuoti dėl pelėsio. Darant enzymus, jokio pelėsio nesigavo. Ir jokios plutos nebuvo. Dariau į 2 l plasmasinį užsukamą butelį ir kas dieną nulesdavau "garą" bei pakratydavau, po 3 mėn. naudojau, bet ir tai atsukus butelį išeidavo šnyyyypšt, taigi, manau, procesas nebaigtinis, tie enzimai dauginasi ir toliau.
O apie tą technologiją su merliuku ir gramzdinimu, čia darant enzymus, actą ar raugą reikia šitaip daryti? Tokiu atveju maišyti nereikės?
Tiesa, mano kelias link enzymų buvo visai dėl kitų priežasčių. Kadangi dukra negali naudoti mechaninio šveitikrlio veido odai, tai ieškojau enzyminio pylingo (AHA rūgščių bijau), tai taip ir "užsiroviau". Deja, mintis taip ir liko nerealizuota... Oi, bijau, kad nuklydau į lankas, ne ta tema čia, atsiprašau
Na, temos "persipina" ir tikiuos moderatoriai nepyks... Muilą gaminam kiekviena pagal savo ir artimųjų odos poreikius, aš irgi su ugniažole dariau ne šiaip sau.
Gramzdinau raugą darydama. Jei kasdien pakratėt, tai irgi, kaip pamaišant matyt, pelėsis ir neužaugo. Ir aš taip noriu, švariai... Bet ir nugramzdinus pamaišyti reikiės, nejudinat grybelis ima augti. Dėl proceso baigtinumo- manau, kai jau visą cukrų mikronizmai suvalgo, tiesiog pereina į ramybės būseną, lieka gyvi, bet nebesidaugina taip intensyviai, bent su raugais taip, bet cukraus ir vandens papildžius, labai greit viskasvėl atsinaujina, na kaip su duonos raugu panašiai. Na, obuolių pas bobulytes galima tuoj bus sveikų nusipirkti, bet obuolinis actas kvepės actu, tai gal kelis griežinėlius citrusų įmetus, bent kiek kvapą taisytų
O actas tikrai beveik taip pat kaip tie enzimai gaminamas... Bei jei iš pusės kilo, tai galima ir iš braškių kokių pabandyti, kas gausis.
http://gaspadine.alf...inis_actas.html
Gramzdinau raugą darydama. Jei kasdien pakratėt, tai irgi, kaip pamaišant matyt, pelėsis ir neužaugo. Ir aš taip noriu, švariai... Bet ir nugramzdinus pamaišyti reikiės, nejudinat grybelis ima augti. Dėl proceso baigtinumo- manau, kai jau visą cukrų mikronizmai suvalgo, tiesiog pereina į ramybės būseną, lieka gyvi, bet nebesidaugina taip intensyviai, bent su raugais taip, bet cukraus ir vandens papildžius, labai greit viskasvėl atsinaujina, na kaip su duonos raugu panašiai. Na, obuolių pas bobulytes galima tuoj bus sveikų nusipirkti, bet obuolinis actas kvepės actu, tai gal kelis griežinėlius citrusų įmetus, bent kiek kvapą taisytų
O actas tikrai beveik taip pat kaip tie enzimai gaminamas... Bei jei iš pusės kilo, tai galima ir iš braškių kokių pabandyti, kas gausis.
http://gaspadine.alf...inis_actas.html