Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VI d.

QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 05, 10:20)
Tai man ir nenusimušė PH žemiau 7, ir jau pradėjo šposai matytis. Įvertinus juostelių paklaidą, jis matyt net šiek tiek aukštesnis yra, toliau rašiau - skystėja, vadinas skyla...
Netirpinau sodos nei druskos, bet muilas jau buvo atskiestas ir karštas dar, druska stambi ištirpo, turėjo kame tirpt, soda sunkiai išsimaišė. Taip pirmą kartą dariau, pagalvojau ištirpint, bet bijojau kad vandens nenudauginčiau tai ir pyliau tiesiai. Pamakaluoji pamakaluoji ir tirpsta. Kitą kartą galėsiu tirpint vandenyje, tik va ką su priedais supratau - reikia dėt į karštą, tada gerai, tik EA pravėsus, bet neatšalus dar irgi.
  Boro rūgštis palieka muilą skaidriu. Skalbiniams jos nebijau, galutiniam rezultate kažin ar jos ten lieka, o dušui ir aš dėl šventos ramybės gal citrinos rūgštim pareguliuočiau šiek tiek, kad būtų apie 7, juk tai leidžia skystas muilas padaryti, vienas iš jo privalumų.
Skaičiau kad kenksminga, naudoju atsargiai. Ji sureaguoja su šarmu, tai matau iš pasikeitusio PH, jei šiek tiek lieka - turbūt nebe tragedija. Vis tiek toks skalbiklis šimtą kartų sveikesnis už pramoninius skalbimo miltelius...  4u.gif

Labai teisingai mąstai dėl druskos, krepsyte,  ir visko - į visą masę atsargiai reikia pilt... Ir Saulė/Guoda perspėjo, kad galima greit sugadinti. Todėl ir žaidžiu kelis šaukštus atsipylus, kad matyčiau kas kaip. Taip ir su druska galima elgtis, su viskuo, kad apsiskaičiuot, koks kiekis labiausiai atitiks įsivaizduojamą rezultatą. 4u.gif
  O labai mažai citrinos r. įdėjus lieka skaidrus? g.gif  Reikės dar pabandyt su silpnesnio tirpaliuko mažesniu kiekiu... drinks_cheers.gif

Mano skalbiamojo muilo ph normalus, kaip tokiam produktui – apie 7,5 - 8. Bet aš vis citrinos rūgšti dėdavau jau gamybos gale, o ne pradžioje maišydavau su vandeniu, todėl ir pabaldavo g.gif . Šiaip jokių varškių ar kitokių darinių nėra, skalbia gerai ir visada buvau juo patenkinta, kol nepamačiau Agnės/Ramutės medaus thumbup.gif . Dabar jau ir aš tokio noriu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 05, 17:28)
Na, man muilą nubalino jau 10proc. tirpalas, todėl darysiu dar silpnesnį.
To natrio citrato mano muiluose yra, dedu dabar jau visada citrinos rūgties pačioj pradžioj. Tik, krepsyte, ar tikrai 5 proc?  Aš čia nesiginčiju, žinau kad duoda kondicionavimo, ir jis man labai patinka, tas citrato poveikis. Bet ir Saulė/Guoda pasitaisė, kad 0,5 proc., iš aš nelabai užsifiksavau kur nors kad 5 proc. dėtų. Bet tai nieko nereiškia, gal tik man tokia info nepapuolė pamatyt ir sužinot.
  Kada vėliau galėsiu surašyt savo labiau patinkančio šampūninio receptą. Pariebinimas 3 proc., bet man galėtų būti ir 2. Labai dar daug nuo parinktų aliejų priklauso. Turiu dar vieną klausimą Evah ir jums visom, bet reikia peržiūrėt tą savo receptą prieš tai... 4u.gif

Tikrai, 5 proc. Receptas iš kur paėmiau idėją čia. Kalbama apie 5 proc. komentaras nr.5 (ir atsakymas į jį). Autorė aiškina, kad sudaryti receptą jai padėjo chemikė, taigi turbūt racijos kažkokios yra. Be to, natrio citratas dedamas jau atskiedus muilo pastą, o ne šarmo tirpinimo stadijoje. Ji praskiedė 100 g muilo masės kažkur 750 ml skysčio, taigi galutiniame variante tie 5 proc. nuo aliejų masės ne tiek ir daug. Tiesa, turbūt nereikia painioti natrio citrato kaip ph reguliuotojo (kai jis dedamas gale proceso) ir natrio citrato gaunamo tirpdant šarmą.
Ai, dar vienas dalykas. Rusų forumuose apie citrinos rūgšties kiekius dedamus į muilą rašo, kad jos irgi deda iki 5 proc., priklausomai nuo vandens kietumo.
O ką gali sugadinti per didelis natrio citrato kiekis muile? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 05, 17:43)
biggrin.gif Kietas Šampūninis muilas su medetkų ir šisandrų CO2, 3 proc. pariebinimas
Gaminau 800g aliejų masės. Rašau sudėtines dalis procentais, galėsit kam bus ūpo ką nors panašaus suregzt bet kokį kiekį.
Vynuogių sėklų 4 proc.,
Babasu 20 proc.,
Ricinos 12 proc.,
Kokosų 10 proc.,
Abrikosų kauliukų 29 proc.,
Sezamų 2 proc.,
Murumuru sviestas 11 proc.,
Erškėtrožių 12 proc.
Citratams, laktatams: citrinos r. 1 proc., pieno r. 2,5 proc. – ir joms nugesinti atitinkamai papildomo NaOH.
Priedai:
Į šarmą 2 proc. vilnos, 2 proc. šilko.
Į stabilų aliejų(kokosus su ricina)dėjau ir tirpinau 10g. pistacijų dervos (mastikos), 6g. frankinčensės. Sunkiai tirpo, liko lyg „smėliuko“, bet ko gero mastika plaukams patinka, galbūt šiek tiek laminuoja.
Į pėdsaką: 3 proc. skvalano, jame ištirpinta, tiksliau išmaišyta,  3-4g. koncentruotų (200) alijošiaus miltelių, vitaminas E, medetkų ir šisandrų CO2 sumaišyti su EA ir 4-5g. brokolių aliejaus.
  Dabar skaičiukai: Hard 37, cleans 29, cond 60, bub 40, cream 19, IOD 76 (tpfu tpfu tpfu, kad tik neišlystų tos geltonos dėmės), INS 143.
  Ir pagaliau klausimas: riebiosios rūgštys. Skaičiau, kad šampūniniams nereikia daug oleic. Dar Evah kažkada paaiškino, kad muilas su linoleic ir linolenic suma virš 15 prašosi bėdos. Tikiu, mano IOD 76 didokas, mane šiek tiek neramina... Kaip suprantu, gali sugest. Bet erškėtrožės, linų sėmenys plaukams gerai, ir tų rūgščių gunasi daug. Mano muile taip: lauric 20, myristic 9, palmitic 7, stearic 2, ricinoleic 11, oleic 27, linoleic 18, linolenic 4.
Net norėčiau dar daugiau dėt erškėtrožių, bet bijau kad muilas tokių mano norų nesupras... Kaip pas jus su tomis rūgštimis? Kokia patirtis, kokie pastebėjimai? Koks būna kondicionavimo skaičiukas šampūniniams? Plovimo, putojimo? Kada labiausiai patinka? Va kiek uždaviau... ax.gif  biggrin.gif

Mano komentaras būtų - muilas bus puikus, bet ilgai nerekomenduočiau jo laikyti rolleyes.gif Žinoma, gali būti, kad ir nieko nenutiks, bet aš bijočiau rizikuoti. Daug ten trapių aliejų. Taip kad, virkit nedideliais kiekiais, bet dažniau biggrin.gif
O aš, tiesą sakant, pastaruoju metu į tuos skaičiukus beveik nekreipiu dėmesio, tai labai kažko šituo klausimu nepripasakosiu. Tik į riebiųjų rūgščių skaičiukus atkreipiu dėmesį, visa kita jau instinktyviai pagal procentus ir aliejus žinau. Bet tos taisyklės dėl linoleic+linolenic<15 aš visad laikausi, nerizikuoju.
Atsakyti
Labas rytas, o aš čias vakar naktį pagalvojau, o jeigu į muilą su "linoleic+linolenic<15" po pėdsako įdėti vitamino E, ar nepagerintų savybių? Gal būtų mažiau rizikos, kad muilas greitai suges?

Atsakyti
Ačiū labai diiiidelis, Krepsyte, už tą prancūzų nuorodą. Skaičiau skaičiau su vertėju, ne viską gerai supratau, bet tikrai deda 5 proc. citratų. Vadinas galima drąsiau, daugiau dėt ir man... Tik ta mergaitė kitu būdu citratais praturtina, manau esmė nuo to nesikeičia, ar prieš, ar po, man pprieš įdėti atrodo paprasčiau ir patogiau. Nors gali būt, kad savybės nuo to kažkiek skiriasi... 4u.gif Labai geras tas blogos, oi kiek ten viskooo biggrin.gif

Įdėjus vit. E, muilui bus gerai, bet ką perskaičiau K.Dunn tyrimuose - patikimiausiai nuo gedimo muilą saugo rozmarinų ekstraktas, ir dar kažkoks priedas nebepamenu koks, o vit. E efekto neduoda. Taip kad odai tai tikrai pliusiukas bus, o muilui - klausimas... Va čia kad nenusišnekėčiau
http://cavemanchemis...geSpot-Dunn.pdf

Ačiū, Evah. Darysiu dar kartą virš 15 tų rizikingų rūgščių, bet mažiau... Dar manau, kad kieti stabilūs aliejai šiek tiek tą riziką "atsveria". Na, tikiuosi... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 06, 10:38)
Ačiū labai diiiidelis, Krepsyte, už tą prancūzų nuorodą. Skaičiau skaičiau su vertėju, ne viską gerai supratau, bet tikrai deda 5 proc. citratų. Vadinas galima drąsiau, daugiau dėt ir man... Tik ta mergaitė kitu būdu citratais praturtina, manau esmė nuo to nesikeičia, ar prieš, ar po, man pprieš įdėti atrodo paprasčiau ir patogiau. Nors gali būt, kad savybės nuo to kažkiek skiriasi... 4u.gif  Labai geras tas blogos, oi kiek ten viskooo biggrin.gif

Tas blogas buvo mano mylimiausias ir įkvėpimo šaltinis. Gaila, bet po truputį darosi daugiau reklaminis, nes šeimininkė (beja, visai ne mergaitė o berods 65 m. moteriškaitė jau su anūkais biggrin.gif ) "ant dienų" atidarinėja savo paduotuvėlę, kurioje prekiaus savo gamybos kosmetiniais ingredijientais ir galutiniais produktais. Todėl receptai darosi tokie daugiau "reklaminiai" blink.gif Gerai dar, kad jos archyvai pakankamai turtingi, yra kur prasinešti lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 05, 10:02)
Tai jei gamini iš 1 kg aliejų ir dėsi 1 proc. pvz. - vadinas 10g citrinos r. Ją reikės prie to, ką skaičiuoklė paskaičiuos, neutralizuoti šarmu, papildomai NaOH 0,6g (KOH 0,8g) vienam gramui citrinos r., vadinas turi įdėt 6g daugiau nei paskaičiuos šarmo.

O kokią citrinos rūgšį dėti?
Tą, kur granuliukais maisto prekių parduotuvėj perkam... ? 4u.gif
Atsakyti
Taip, Kvaki, tą pačią, iš maisto prekių citrinos rūgštį. Paprasčiau nebūna... Tik atsargiai, šarmas ir taip kaista, o su citrinos rūgštim dar labiau, pilk jį pamažėle.
Skaičiuojuosi receptą naujam muilui, bandysiu dėt 5 proc. citrinos rūgšties. Gal tikrai, ir kietu muilu plaunat nebereiks plaukų parūgštintu vandenius perskalaut. Norėčiau, viena bėda nuo galvos būtų mažiau... O muilu plautis jau pradeda patikti, net nesitikėjau biggrin.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 06 birželio 2012 - 20:35
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 06, 21:34)
Taip, Kvaki, tą pačią, iš maisto prekių  citrinos rūgštį. Paprasčiau nebūna... Tik atsargiai, šarmas ir taip kaista, o su citrinos rūgštim dar labiau, pilk jį pamažėle.

Ačiū, turėsiu omeny..

Ir dar klausimukas - pariebinimo nereikia visai, ar vis tik dėl visa ko pikta palikt kokį 1 procentą?
Atsakyti
O čia jau tavo valia. Manyčiau kad nereikia visai. Bet tvirtai pasakyt deja negaliu, neturiu dar tiek žinių 4u.gif Dar tik mokausi biggrin.gif
Atsakyti
Agne/Ramute visokiu priedu dedate (tokiu kaip skvalanas, alijosius) i muila. Kazin ar islieka kas muile? g.gif Juk ir po pedsako dedant dar vyksta reakcija.
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 06, 22:34)
...
Skaičiuojuosi receptą naujam muilui, bandysiu dėt 5 proc. citrinos rūgšties. Gal tikrai, ir kietu muilu plaunat nebereiks plaukų parūgštintu vandenius perskalaut. Norėčiau, viena bėda nuo galvos būtų mažiau...  O muilu plautis jau pradeda patikti, net nesitikėjau biggrin.gif  4u.gif

Aš kelis kartus dėjau apie 3-4 proc. citrinos rūgšties. Muilas jau trečią dieną pasiekia apie 7 ph (juostelės spalva panašiausia į 7, o gal net daugiau linksta atspalvis ir 6 ph pusėn), bet žemiau lyg ir nekrenta. Kai plaunu galvą, tai jei nieko po ranka rūgštaus neturiu, tai ir neperskalauju, problemų šitai nesukelia. Bet mano plaukai trumpi ir be didelių pretenzijų biggrin.gif Vyras niekada neskalauja ("jeigu skalaut, tai geriau naudosiu pirktinius šampūnus") Bet dukros, visą laiką skalauja ir patenkintos. Jų plaukai ilgesni.
Manau, kad citrinos rūgšis nenumuš radikaliai ph, nes ji juk irgi yra paveikiama šarmo, tik, kaip teigiama, duos didesnį kondicionavimą. Vadinasi, kad plaukai atgautų rūgštinį ph, teks vis tiek skalauti g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo krepsyte: 07 birželio 2012 - 07:14