Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VI d.

O čia kur ilgai viriau, plakiau kreminį su stearinu. Pati juo nepatenkinta, bet vyrui skustis patiko, putoja gerai, ir odos nesausina
user posted image
Na dar dilgėlinis šampūninis. Ką tik supjaustytas:
user posted image
Pagulėjęs porą savaičių. Ploviau plaukus, man gal kiek riebokas (3 proc. pariebinimas), kondicionavimo mažoka, šilko mažoka... Jame yra silikono AZ, bet nejaučiu nieko teigiamo iš to, ar per mažai, ar tiesiog nieko gero neduoda...
user posted image
Ir antras šampūninis su medetkų CO2, daug vilnos ir šilko, 3proc. skvalano ir kitais gėriais, 3proc. pariebinimas. Šitas plaukams daug geriau, pagal skaičiukus buvo labiau kondicionuojantis. Dar kai darysiu, pariebinimą mažinsiu ir bus visai gerai
user posted image
Atsakyti
Sveikos, nelabai čia dalinami receptai... bet gal kiek pagelbėsit sukurt tai ko noriu...

Man reikia kieto ūkiško muilo. Kad plauti skalbinius...

Buvau kažkur skaičius apie mechanikų muilą, kad nešvarumus pašalinti dedama net iki 50% kokosų aliejaus.

Bet va ką dar be kokosų dėti? Palmes? taukus? alyvuogės turbūt netinka...

Pariebininimo tai jaučiu, kad visai jokio nereikia...
Atsakyti
biggrin.gif Kodėl nedalinami - dalinami, ką tik savo surašiau. Siūlau pažaist su soapcalku ir pasidėliot iš savo turimų aliejų, pamatysi kas gaunasi vieno pridėjus, kito atėmus, vieną kitu pakeitus. Kokosai plaus, putos, kietas bus, deda kiek žinau iki 100proc. ūkiniam. Tokio neviriau, tai savo recepto negaliu duot, neturiu biggrin.gif Dėčiau apie 40proc. kokosų, jei turi palmių irgi galima truputį, bet kaip pasakojau apie skystą, ir ką patyriau gamindama šampūninius muilus - labai reikia kondicionavimo, tada ir rankų nesausina, ir rūbai ar plaukai minkšti būna, todėl likusius rinkčiaus iš skystų aliejų ką turi nebrangių su didžiausiais kondicionavimo parametrais. Va ir visas receptas, ir citrinos rūgšties minkštumui labai gerai įdėt, pasakojau ką tik kiek ir kada. Palmės būna skirtingos, paprastas aliejus mažai putojantis, mažai plaunantis, vidutiniškai kondicionuojantis ir kremiškas, o palmių branduolių panašus į kokosus, gerai plauna ir putoja, pažiūrėk ką turi, palmė palmei nelygu. Jei rankom skalbsi, ir ricinos galima. Plaus tas muilas, nepergyvenk 4u.gif
Žinok, šampūniniams receptus dėliojaus po kelias valandas, kol skaičiukai tapo maždaug pagal mano norus doh.gif
Atsakyti
Ačiū, Agne/Ramute, jau pasivarginau kruopelytę ir paverčiau kelis psl atgal blush2.gif blush2.gif

Tik, man per aukštas dar pilotažas su skystais muilais, sodom ir rūgštim blush2.gif

Tiesiog, kažkaip nebepatogu prisivirus visokių muilų, draugus apdalinus, eit pirkt ūkinio muilo... O būtent su juo sauskelnes pratrinu, ir po to skalbyklėn metu...
Tai reik paprasto, kieto, bet gerai valančio rolleyes.gif
Atsakyti
Daryk kietą, kodėl gi ne, tik principai panašūs. Pabandyk su citrinos rūgštim, nepasigailėsi, pamatysi dėsi paskui į visus gaminamus muilus. Skaičiuok taip: jos reikia nuo 0,5 iki 1proc. kai kur rašo, kitur iki 2proc. aliejų svorio. Tai jei gamini iš 1 kg aliejų ir dėsi 1 proc. pvz. - vadinas 10g citrinos r. Ją reikės prie to, ką skaičiuoklė paskaičiuos, neutralizuoti šarmu, papildomai NaOH 0,6g (KOH 0,8g) vienam gramui citrinos r., vadinas turi įdėt 6g daugiau nei paskaičiuos šarmo. Rūgštelę ištirpint vandenyje kuriame tirpinsi šarmą, tada tik pilt pamažu šarmą, toliau viskas įprastai. Sodos kaip įdėt į kietą net nežinau, neužtikau kol kas tokios info.
Ir mano patarimas - nesvarbu kokius aliejus dėsi, bet kremiškumo didelio nedaryk, ir pasižiūrėk kad stearino rūgšties nebūtų labai daug, jau rašiau apie tai.
Savo skystu negaliu atsidžiaugti thumbup.gif Priešskalbimui pabaiginėju paplavas nuo kibiro, pagrindiniam - pilu 10ml. vienkartiniu šviršktu 6kg skalbyklei, skalbia puikiausiai (kraunu 75proc). Gausis net ekonomiškai thumbup.gif
Bandžiau vakar su juo dar pažaist. Va kas gaunasi: nedaug citrinos rūgšties tirpalo (2 ml 10proc. tirpalo į 50g muilo) - sumažina PH nuo 8 iki 7, masė pasidaro kreminė balta, vientisa. Pilnai galima taip gesit prausimuisi be jokios boro r. iškart, kai atskiedi, manyčiau. Tik viską reikia daryt gana karštai, apie 80 laipsnių temperatūroje, kaip kremus verdant, tada gerai susijungia, išsimaišo. Dar pridėjus daugiau, suskystėja, nebegerai, ir PH nebekrenta. Vėl įsitikinau, kad reikia nepersistengt. Ir citrinos rūgštis padaro muilą neskaidriu, baltu, kaip pas tave, Neringa.jn 4u.gif
Tada pabandžiau gesint pieno rūgštim- gavau varškę doh.gif lotuliukas.gif Ir tokia riebi varškė, taip sunkiai plovėsi... Netinkamas variantas visiškai.
Neišmanau chemijos, tai tik taip atsirenku kas kaip...

Muilų aromatizavimas - nebuvau tokios info pas mus aptikus. Atsispausdinkit lentelę, pravers, kaip EA elgiasi, skyla muile, kas kaip vyksta, labai įdomiai tas K.Dunn pasakoja, reikės susikonspektuot kokios medžiagos kuo virsta, kad turėt po ranka
http://roberttissera...ith-kevin-dunn/
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 05 birželio 2012 - 09:08
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 03, 20:17)
Baiginėju gamint Didįjį Ūkinį muilą thumbup.gif  Boro rūgštis ištirpo tik kai užvirinau, gerai kad tirpinau tokiam inde, kurį galima ant viryklės kaitint.
Bandžiau mažam kiekyje - 1 ml į 100ml buvo gerai, liko skaidru, PH nuo 8 nukrito iki maždaug 7, nuo antro ml viskas pabalo, o PH liko toks pat - nėr prasmės jokios persistengt. Taigi susiskaičiavau, kiek maždaug visam kiekiui reikia, ir tada pamažėl supyliau. Tada druskos ir kalcinuotos sodos, ir EA šiek tiek pabaigoj. Pravės, galėsiu pilstyt savo turtą. Ir imsiu ruoštis a lia alepui, tik jau gal šiandien nebeprasidėsiu, susiskaičiuosiu viską, aliejus galima susisvert, o ryt vakare makaluot... Ech, kad man toks įkvėpimas maistui gamint būtų, šeima liktų labiau patenkinta biggrin.gif  4u.gif
O nuo boro rūgšties nesuskystėjo, dar vandens supyliau kur puodus praskalavau kad "ledukai" turėtų kame pabaigt tirpt, nes viską kad vienoda būtų diiideliam kibire makalavau. biggrin.gif

Aš vėl su savo pastebėjimais blush2.gif kažkur skaičiau, bet deja neišsisaugojau nuorodos (ir neatsimenu ar angliškai ar prancūziškai), kad muilo šarmingumą galima numušti tik iki 7, žemiau - muilas skyla atgal į riebalus ir...kažkokią kitą dalį. Nebeatsimenu kaip buvo pavadinta, bet man užteko fakto, kad gaunasi riebalas. kai dariau savo skystą muilą, tai bandžiau vis numušinėti c.rūgšties tirpalu ph, kol iš skaidraus muilo pradėjo darytis drumstas, pieniškas. O kadangi būtent tai ir rodo, kad muile yra aliejų perteklius, tai padariau sau išvadą, kad ta teorija yra teisinga. Todėl dabar net nesistengiu numušinėti to ph. Juk muilo natūrali prigimtis ir yra šarminė.
Kitas pastebėjimas, jei neklystu, tai boro rūgštis atlieka ne tik neutralizatoriaus vaidmenį, bet ir tirštintojo. Aš visokių pavojingų medžaigų bijau, tai net ir neieškojau tos boro rūgšties, nors ir labai norėjosi savo tuos skystus muiliukus sutirštinti. Tiesa, kartą per klaidą taip sutirštinau, kad nežinojau kaip suskystinti lotuliukas.gif Žinojau, kad druskos tirpalas gali padėti sutirštinti muilą. tai jo maktelėjau tiek, kad iš skaidraus gelsvo muilo gavau baltą kremą, kurio negalima net į dozatorių supilti doh.gif Palaižius buvo pakankamai sūrus... Taigi, bandant sutirštinti tokiu būdu, reikia atsargiai pilti druską. Tiesa, įbėrus į muilą pačios druskos man nieko nesigavo - ji netirpo ir nieko netirštino.
Mano klausimas Agnei/Ramunei - ar druską ir kalcinuotą soda tiesiai bėrėte i paruoštą muilą, ar vis dėlto jas (druską ir sodą) kažkur ištirpinot ir tada supylėt tirpalą? O gal pylėt į muilo pastą? Kažkaip man su priedais į skystą muilą sunkiai labai sekėsi susitvarkyti blush2.gif
Atsakyti
Tai man ir nenusimušė PH žemiau 7, ir jau pradėjo šposai matytis. Įvertinus juostelių paklaidą, jis matyt net šiek tiek aukštesnis yra, toliau rašiau - skystėja, vadinas skyla...
Netirpinau sodos nei druskos, bet muilas jau buvo atskiestas ir karštas dar, druska stambi ištirpo, turėjo kame tirpt, soda sunkiai išsimaišė. Taip pirmą kartą dariau, pagalvojau ištirpint, bet bijojau kad vandens nenudauginčiau tai ir pyliau tiesiai. Pamakaluoji pamakaluoji ir tirpsta. Kitą kartą galėsiu tirpint vandenyje, tik va ką su priedais supratau - reikia dėt į karštą, tada gerai, tik EA pravėsus, bet neatšalus dar irgi.
Boro rūgštis palieka muilą skaidriu. Skalbiniams jos nebijau, galutiniam rezultate kažin ar jos ten lieka, o dušui ir aš dėl šventos ramybės gal citrinos rūgštim pareguliuočiau šiek tiek, kad būtų apie 7, juk tai leidžia skystas muilas padaryti, vienas iš jo privalumų.
Skaičiau kad kenksminga, naudoju atsargiai. Ji sureaguoja su šarmu, tai matau iš pasikeitusio PH, jei šiek tiek lieka - turbūt nebe tragedija. Vis tiek toks skalbiklis šimtą kartų sveikesnis už pramoninius skalbimo miltelius... 4u.gif

Labai teisingai mąstai dėl druskos, krepsyte, ir visko - į visą masę atsargiai reikia pilt... Ir Saulė/Guoda perspėjo, kad galima greit sugadinti. Todėl ir žaidžiu kelis šaukštus atsipylus, kad matyčiau kas kaip. Taip ir su druska galima elgtis, su viskuo, kad apsiskaičiuot, koks kiekis labiausiai atitiks įsivaizduojamą rezultatą. 4u.gif
O labai mažai citrinos r. įdėjus lieka skaidrus? g.gif Reikės dar pabandyt su silpnesnio tirpaliuko mažesniu kiekiu... drinks_cheers.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 05 birželio 2012 - 09:29
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 05, 09:02)
Muilų aromatizavimas - nebuvau tokios info pas mus aptikus. Atsispausdinkit lentelę, pravers, kaip EA elgiasi, skyla muile, kas kaip vyksta, labai įdomiai tas K.Dunn pasakoja, reikės susikonspektuot kokios medžiagos kuo virsta, kad turėt po ranka
http://roberttissera...ith-kevin-dunn/

Nepražiopsokit ir pačio Robert Tisserand blog'o - jis yra vienas gerbiamiausių ekspertų aromaterapijos srityje. Ten tiesiog krūūūvos naudingos informacijos apie eterinius aliejus, jų saugumą, panaudojimą, efektyvumą. Žodžiu, visiems rekomenduoju.
Atsakyti
Žinau, Evah, mačiau blogą, ir knygą Tisserando turiu, myliu ir gerbiu aromaterapiją. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 05, 11:20)
    O labai mažai citrinos r. įdėjus lieka skaidrus? g.gif  Reikės dar pabandyt su silpnesnio tirpaliuko mažesniu kiekiu... drinks_cheers.gif

Su citrinos rūgštimi irgi situacija ta pati. Į atskiestą muilą lašinama/pilama c. rūgšties 20 proc. tirpalas ir su juostelėmis tikrinamas ph. Toks populiariausias būdas kaip aš išskaičiau. Tačiau turi trūkumą, kuriuo skundėsi daugelis, kad citrinos rūgštis destabilizuoja muilą (turbūt todėl, kad jos padaugina?)
O aš esu naudojusi kitą variantą. Jis mane sudomino dėl šampūninio muilo gamybos. Kaip teigia, geram šampūniniam reikalingos tokios sąlygos: pariebinimas ne didesnis kaip 3 proc. (mane tenkina, nes agresyvaus ir nenorėdavau) ir stabilizavimui natrio citratas, t.y. citrinos rūgštis + NaOH, kuris dedamas 5 proc. nuo aliejų masės. Natrio citrato pranašumai lyginant su citrinos rūgštimi:a- stabilizuoja muilą (citrinos rūgštis gali sąlygoti skylimą į riebalus "dephasage"; b- reguliuoja ph; c- duoda papildomą putojimą ir kondicionavimą.
Atsakyti
Na, man muilą nubalino jau 10proc. tirpalas, todėl darysiu dar silpnesnį.
To natrio citrato mano muiluose yra, dedu dabar jau visada citrinos rūgties pačioj pradžioj. Tik, krepsyte, ar tikrai 5 proc? Aš čia nesiginčiju, žinau kad duoda kondicionavimo, ir jis man labai patinka, tas citrato poveikis. Bet ir Saulė/Guoda pasitaisė, kad 0,5 proc., iš aš nelabai užsifiksavau kur nors kad 5 proc. dėtų. Bet tai nieko nereiškia, gal tik man tokia info nepapuolė pamatyt ir sužinot.
Kada vėliau galėsiu surašyt savo labiau patinkančio šampūninio receptą. Pariebinimas 3 proc., bet man galėtų būti ir 2. Labai dar daug nuo parinktų aliejų priklauso. Turiu dar vieną klausimą Evah ir jums visom, bet reikia peržiūrėt tą savo receptą prieš tai... 4u.gif
Atsakyti
biggrin.gif Kietas Šampūninis muilas su medetkų ir šisandrų CO2, 3 proc. pariebinimas
Gaminau 800g aliejų masės. Rašau sudėtines dalis procentais, galėsit kam bus ūpo ką nors panašaus suregzt bet kokį kiekį.
Vynuogių sėklų 4 proc.,
Babasu 20 proc.,
Ricinos 12 proc.,
Kokosų 10 proc.,
Abrikosų kauliukų 29 proc.,
Sezamų 2 proc.,
Murumuru sviestas 11 proc.,
Erškėtrožių 12 proc.
Citratams, laktatams: citrinos r. 1 proc., pieno r. 2,5 proc. – ir joms nugesinti atitinkamai papildomo NaOH.
Priedai:
Į šarmą 2 proc. vilnos, 2 proc. šilko.
Į stabilų aliejų(kokosus su ricina)dėjau ir tirpinau 10g. pistacijų dervos (mastikos), 6g. frankinčensės. Sunkiai tirpo, liko lyg „smėliuko“, bet ko gero mastika plaukams patinka, galbūt šiek tiek laminuoja.
Į pėdsaką: 3 proc. skvalano, jame ištirpinta, tiksliau išmaišyta, 3-4g. koncentruotų (200) alijošiaus miltelių, vitaminas E, medetkų ir šisandrų CO2 sumaišyti su EA ir 4-5g. brokolių aliejaus.
Dabar skaičiukai: Hard 37, cleans 29, cond 60, bub 40, cream 19, IOD 76 (tpfu tpfu tpfu, kad tik neišlystų tos geltonos dėmės), INS 143.
Ir pagaliau klausimas: riebiosios rūgštys. Skaičiau, kad šampūniniams nereikia daug oleic. Dar Evah kažkada paaiškino, kad muilas su linoleic ir linolenic suma virš 15 prašosi bėdos. Tikiu, mano IOD 76 didokas, mane šiek tiek neramina... Kaip suprantu, gali sugest. Bet erškėtrožės, linų sėmenys plaukams gerai, ir tų rūgščių gunasi daug. Mano muile taip: lauric 20, myristic 9, palmitic 7, stearic 2, ricinoleic 11, oleic 27, linoleic 18, linolenic 4.
Net norėčiau dar daugiau dėt erškėtrožių, bet bijau kad muilas tokių mano norų nesupras... Kaip pas jus su tomis rūgštimis? Kokia patirtis, kokie pastebėjimai? Koks būna kondicionavimo skaičiukas šampūniniams? Plovimo, putojimo? Kada labiausiai patinka? Va kiek uždaviau... ax.gif biggrin.gif
Atsakyti