Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VI d.

QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 05 31, 09:24)
Čia toks kietuose ar skystuose muiluose pasiseka išgauti? Kaip manai, nuo ko priklauso - nuo viršriebio, naudojamų aliejų ar neutralizuoji pabaigoj skystus? Kaip tik vakar seną temą skaičiau kur apie muilus skalbimo mašinai, namams. Galvoju, kaip ką pasigaminus, nes dar taip ir nebuvo atėjus eilė. Reikia visokius nenaudojamus aliejus suvirt... Pasiieškosiu dar tik kokosų pigesnių tokiam reikalui.
Mano irgi apie 8 PH kieti, tikrai nesausina. 4u.gif

Kieti tokie išeina "pagerinti" prabangūs - su sviestmedžiu, kakao, migdolais, avokadu smile.gif viršriebis - 5-7;
O skystas - iki neutralizavimo būna apie 9 (aš visada jį gaminu su 0 arba 1 viršriebiu), tai manau irgi neblogai biggrin.gif paskui numušu būtinai iki 6,5-7. Pradžioj esu persistengusi su neutralizavimu - pabalo ir gavosi tokia pliurzė, teko išpilti, bet čia tik viena porcija tokia išėjo blush2.gif
manau, kad priklauso nuo šarmo kokybės ir aliejų (dar nenustačiau, kurie duoda mažesnį PH, bet tie anksčiau mano minėti tikrai teigiamai veikia PH, bent man taip atrodo biggrin.gif ).
Turiu šarmo - analizėms, tai tas kitaip sureaguoja negu paprastas, bet jis gerokai brangesnis, tai naudoju vaikų muilui smile.gif
Ūkišką skalbimui verdu iš kokoso, palmiu, kukurūzų, bet kadangi mano dviratininkai skalbia rankomis savo aprangas po kiekvieno važiavimo , reikia labai gero, kad greit nenuskalbtų ( mašina ir milteliais skalbti neleidžia schmoll.gif )- tai dedu ir sviesmedžio , ir kakao . Visada pabaigoj - kokį šaukštą smulkios druskos ir šaukštą geriamos sodos. Garstyčių nerizikuoju, nes spalvą duoda, gali neigiamai paveikti tas nepaprastai vertingas aprangas biggrin.gif
Į paskutinį dėjau mėtų EA, tai dabar jie pradėjo su juo ir praustis, sako, kad labai patinka ir nesausina, nors ten viršriebis tik 1 proc g.gif ( pramominiai dušo geliai jiem sausina odą bigsmile.gif )
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 31 gegužės 2012 - 18:34
4u.gif Ačiū už konsultacijas, Saule/Guoda drinks_cheers.gif
Nieko keisto, kad pramoniniai geliai sausina odą, vistiek ir švelniausi plovikliai graužia kažkiek, nors jie gali išgauti tinkamą PH... Aha, pamenu kalbėjai apie laboratorinį šarmą. Pirkaus Avsistoj paprastą, nesugalvojau paklaust, gal ir jie to geresnio turi... Aliejų pridedu ir paprastų, ir "prabangių", sviestmedžio beveik visada, ir avokadų, ir babasu, man labai vertingas muilams atrodo tucuma sviestas iš AZ, tik jau labai brangiai gaunasi... Plaukams dabar erškėtrožių pyliau. Pagal tavo išvardinimą, atrodo lyg PH gerina riebūs aliejai.
Jei dar turi, įkelk kaip skaičiuoji boraksą(boro rūgšties turiu) neutralizavimui, senoj temoj nuorodos nebeatidaro man. Žinau, jais pilnai nepasikliauti, dėt mažiau... Virsiu ūkinį savaitgalį. Nusipirkau baltųjų palmių oleino Rudugyje, tam reikalui tiks. Bet daugiau turbūt niekam nenaudosiu... Čiupau kad palmės ir nebrangus riebalas, ir tik namie pasiskaičiau kad E320 ir E900 pridėta doh.gif Supykau... Dar nusipirkau laurų aliejus, irgi supykau, nes internetinėj pigiau negu gyvoj... Ir kokybė tai man neaiški. Internetinėj rašo kilmės šalis malaizija, ant indelio - vokietija doh.gif Internete - "net" kosmetikai galima naudoti, ant indelio - maistui netinka. Muilams aišku sueis... Gal kas kur matėt kokybiško laurų aliejaus? Užrodykit...
Buvo klausimas apie vienų kukurūzų muilą. Neviriau tokio, bet kai info apie šampūninius ieškojaus, skaičiau kad šampūniniams galima pilt 20-80proc. kukurūzų aliejaus. Pagal soapcalk jo parametrai panašūs kaip saulėgrąžų, vynuogių kauliukų, duoda gerą kondicionavimą ir mažai kremiškumo. Kaip Saulė/Guoda sakė, kad jos geri šampūniniai kurie mažai kremiški,matyt tada ant plaukų mažiau nuosėdų lieka. Tai aš kai sau receptus kūriaus, taip ir stengiaus formulę susidėliot, kad kuo daugiau kondicionuotų. Ir tikrai, jau pabandžiau rankas nusiplaut,labai slidžios, švelnios, gal ir gerai bus...
Tai va, manau su kukurūzais pridėkit dar ką nors - babasu kietumui, ar ką turit, ir bus puikus muilas viskam... Tie vieno aliejaus muilai kilę tradiciškai tuose kraštuose, kur tas augalas kultivuojamas plačiausiai.
Aš tai Alepo muilo noriu išsivirt, su laurų aliejum. Ir plaukams ką nors su laurais, gal skystą. Ir jau tada plausiu plausiu po du kartus per dieną kad sunaudočiau biggrin.gif
Vietoj vandens pilsiu alijošiaus sultis, ačiū EVAH už nuorodėlę apie muilų priedus pirmam puslapyje... Dar sugalvojau su sojų pienu virti, nebežinau nuo ko ir pradėsiu lotuliukas.gif
Atsakyti
Agne/Ramute ohoho kiek smagaus darbo nusimato. thumbup.gif Jau turesit muilu keliems metams i prieki biggrin.gif As irgi maciau ta palmiu oleina, bet pasiziurejau sudeti ir neemiau rolleyes.gif o lauru kitokio neteko matyt
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 01, 15:25)
Jei dar turi, įkelk kaip skaičiuoji boraksą(boro rūgšties turiu) neutralizavimui, senoj temoj nuorodos nebeatidaro man. Žinau, jais pilnai nepasikliauti, dėt mažiau... Virsiu ūkinį savaitgalį. Nusipirkau baltųjų palmių oleino Rudugyje, tam reikalui tiks. Bet daugiau turbūt niekam nenaudosiu... Čiupau kad palmės ir nebrangus riebalas, ir tik namie pasiskaičiau kad E320 ir E900 pridėta doh.gif Supykau... Dar nusipirkau laurų aliejus, irgi supykau, nes internetinėj pigiau negu gyvoj... Ir kokybė tai man neaiški. Internetinėj rašo kilmės šalis malaizija, ant indelio - vokietija doh.gif Internete - "net" kosmetikai galima naudoti, ant indelio - maistui netinka. Muilams aišku sueis... Gal kas kur matėt kokybiško laurų aliejaus? Užrodykit...

Čia apie boro rūgštį kreminiame muile: i measured the boric acid (2% of the total oils) and dissolved it in hot water. note: in this circumstance, you want boric acid, not borax!"
Čia apie boraksą skystame muile: "i "neutralize" with a 33% borax solution (2 - 3 tbs./lb. diluted soap). "
Turiu užsirašiusi, kad boro rūgštis suskystino kreminį muilą, o skystą boraksas kiek sutirština, padaro geliuką ( jis veikia kaip neutralizatorius, konservantas ir emulsiklis).
AŠ borakso dedu į skystą pusę normos, kiek paskaičiuoja su tuo kalkuliatorium , pav,
muilo pastos - 500 g ( koncentracija 60%, nors man iišeina kokie 66, jei paskaičiuoju), skystas muilas bus 30%koncentracijos ( daugiau labai sunkiai tirspta); vandens 500g;
tada boraksas 43g (visada dedu pusę) + H2O 86 g ; 5% papildomi riebalai 4u.gif
Na o apie Rudugį - tai taip, visokių istorijų, ir vis nekokios tongue.gif
Man palmių sūnus nupirko iš kažkokio didmenininko, kuris prekiauja maisto prekėmis, sakė, kad jį perka konditerijai, tai ten grynas paparstas rafinuotas palmių aliejus. laurų esu kažkurioj užsieninėj pard. mačiusi, dabar nepamenu, tik žinau, kad labai brangus bigsmile.gif
AŠ dariausi laurų lapų fitolį iš šviežių lapų, tai kvapas buvo labai stiprus, bet spalvos žalios nedavė g.gif , bet ir muilas po kiek laiko paruduoja smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 01 birželio 2012 - 15:26
Na palmių oleinas skalbimo muilui sueis, pataupysiu savo nuostabiuosius kokosus. Gal kas žinot, kurį palmių aliejų reiktų soapcalke rinktis? Yra keli, kaži kuris čia artimiausias g.gif Nors gal reikės pariebinimą daryt 0 arba minus 2, ir dėt kas papuola, o paskui pareguliuosiu... Nes turiu tokio iš vaistinės irgi nenaudojamo, dygminų su linų sėmenim, nusipirkau ir negeriu jo, o kiek kurio ten yra nežinau; dar mėtosi kepimui kažkoks mišinys, irgi galiojimas baigėsi... Suversiu visas atliekas į puodą, ką žinau tiksliai pasversiu, kitus - iš akies kažkaip įvardinsiu kad svorį atitiktų. Ir bus tikras raganos muilas lotuliukas.gif
Pieno rūgštį ūkiškam gaila gadint, bet citrinos gal verta įdėti, skalbiniai bus minkštesni?
Susivarkysiu, o paskui save muilaviriu apdovanosiu wub.gif
Sodos kalcinuotos neturiu. Maistinę verta dėti ar dar važiuot iki ūkinių prekių ieškot? Nors gal skystam galima ir vėliau pridėti g.gif

Dėkui už paaiškinimus. Jei boro r. paskystina, tiesiog mažiau paskui vandeniu atskiedinėsiu, čia ne bėda. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agnė/Ramutė: 01 birželio 2012 - 15:29
[quote=Agnė/Ramutė,2012 06 01, 16:24]
Pieno rūgštį ūkiškam gaila gadint, bet citrinos gal verta įdėti, skalbiniai bus minkštesni?
Susivarkysiu, o paskui save muilaviriu apdovanosiu wub.gif
Sodos kalcinuotos neturiu. Maistinę verta dėti ar dar važiuot iki ūkinių prekių ieškot? Nors gal skystam galima ir vėliau pridėti g.gif

Geriau daryti su 0 arba -2, jei neaišku kokie aliejai
Sodą aš dedu maistinę, bet jei skalbimui mašina - geriau kalcinuota.
Citrinos rūgštis visai tinka, dedu visus 5% į ūkiškus
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 01 birželio 2012 - 15:30
Vadinas važiuoju parduotuvėn, kol dirba. biggrin.gif
Atsakyti
O su isrugom daret kada muila, gal ir kalbejot kada nepamenu, kaip tik turiu tai planuoju pabandyti kol nesugedo tirpinsiu druskos biskuti gal koncervuos kiek ir siaip gerai, ir girdejau su kaulazole dazo tai gal su isrugom ir kaulazoles arbata bandysiu gal kiek paspalvins
Atsakyti
QUOTE(Saulė/Guoda @ 2012 06 01, 16:29)
Citrinos rūgštis visai tinka, dedu visus 5% į ūkiškus

Taisausi - ne 5%, o 5g į 0,5kg, tai bus 1%
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 01 birželio 2012 - 17:12
Gal ir daugiau kiek rūgštelės nepakenks, nors aš kur naudojau dėjau vieną kartą 0,5 proc., kitą kartą 1proc. Tai maniau į ūkinį gal kiek daugiau ir visai logiška... Gal dėsiu 1,5-2, juk vis tiek bus nepakartojamas eksperimentinis. lotuliukas.gif
Per vargus, bet radau kalcinuotos sodos. Senukuose, Moki-veži kai paklausiau, žiūrėjo į mane kaip į marsietę. Nematę tokių prekių... Maisto prekėse radau mažais pakiukais išfasuotos, Aibės tinko parduotuvėj. Čia jei kas ieškotų... Nors gal ir ūkinėse kituose miestuose yra biggrin.gif
Atsakyti
jo man irgi beskaitant kilo tokia mintis.. kaip ten yra su tais organiniais ir rafinuotais aliejais.. smile.gif kiek susigadina.. ir kiek verta gaminti iš to kokybiškesnio aliejaus.. jei chemija juos vistiek sunaikina..
bet kiek kiek domėjausi visi aliejai turi savo virimo temperatūta.. bet iš kitos pusės.. mes neverdame aliejų.. mes maišome juos su costign soda ir susidaro naujos molekulės.. kurios ir yra muilas... tai jei aliejus bus visaip rafinuotas.. tai ir neturės ko atsinešti į muila?? ar pakeliuj vistiek išnyks to gėrio??
kažkur skaičiau, kad ne viskas išlieka ką dedame į muilus.. tai man būtų labai įdomu sužinoti ko net neverta dėti į muilą... ir kiek tas visas procesas gadina visus produktus...?? smile.gif gal kas turit kokų žinių apie tai? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnė/Ramutė @ 2012 06 01, 18:36)
Gal ir daugiau kiek rūgštelės nepakenks, nors aš kur naudojau dėjau vieną kartą 0,5 proc., kitą kartą 1proc. Tai maniau į ūkinį gal kiek daugiau ir visai logiška... Gal dėsiu 1,5-2, juk vis tiek bus nepakartojamas eksperimentinis.  lotuliukas.gif

dabar atnaujinau žinias - paskaičiau savo užrašus: ūkiniam rekomendacijos - 1% c.rūgštis į šarmą (citratrams), 1% c.rūgšties - po gelio stadijos, kad nesusidarytų apnašų 4u.gif
o pati buvau pamiršusi, ir nedariau taip blush2.gif , sekantį kartą bandysiu, žiūrėsiu, kiek skiriasi bigsmile.gif
Kalcinuotą sodą perku cheminių reagentų parduotuvėse, kaip ir šarmą, boro rūgštį smile.gif
tik borakso Lietuvoj neparduoda - reikia kažkokio leidimo ax.gif o šarmą - parduoda, įdomu, kuri medžiaga agresyvesnė? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Saulė/Guoda: 01 birželio 2012 - 18:23