Vis galvojau, kaip čia keliais žodžiais reiktų apibūdinti tą lietuvišką stilių. Žadėjau parašyti apie per daug rodomą kūną, bet perkračiau savo atsiminimus iš jau trečių metų gyvenimo Vakarų Europoje. Ir ką - supratau, kad ir čia vietinių kartais toookių matau
Paskutinis prisiminimas iš žiemos apsilankymo maisto prekių parduotuvėje, kur vietinė marškinėlius buvo prasisegus iki vos aukščiau bambos. Norėjau rašyti apie papuošalų kiekį (
ale šarkos sindromas), bet vėl perkračiau matytus vaizdus, ir prisimenu daugybę vietinių su daugybe blizgiai ir pigiai atrodančių papuošalų ant savęs.
Bet vis tik sugalvojau vieną bruožą išskirti, ir tai - noras visada būti pasipuošus. Bet kurioje situacijoje. Aš tame matau ir pliusų, ir trūkumų. Manau, kad Vakarų Europoje moterų prioritetas yra patogumas. Jei patogu ir dar gražu, tada išvis puiku. Bet jeigu reikia rinktis tarp patogumo ir grožio, tai dažniausiai nugalės patogumas. Mano draugės vaikinas dirba banke, kuris savo klientams vasarą organizuoja pobūvius teatre. Ir klientai ten tokie, kurių banko sąskaitose > 500 000 eurų. Taigi mano draugė lietuvė ilgai suko galvą, ką ten apsirengus, nes vis tiek juk tokie žmonės susirinks. Priderino puošnesnę palaidinę prie kelnių ir važiuodama bijojo, kad atrodys nepakankamai pasipuošusi, kad gal čia kaip nors puošniau reikėjo. Ir ką, tą šiltą vasaros vakarą teatre pasirodė klientai - kas po sporto su sportine apranga (taip taip, treningėliais), beveik visi su sportbačiais arba kedais, kas su šortais. Jų moterys atrodė taip pat. Na muškit užmuškit, bet niekaip neįsivaizduoju, kaip į teatrą ateiti galima su treningais. O juo labiau, kai esi solidus verslininkas. Tad mano draugė pasijuto persipuošusi
Pavyzdys iš gyvenimo, nr. 2: Skandinavijoje praeitą vasarą tuokėsi pažįstama. Visi svečiai su džinsais, vyrai paprastom
maikėm, nuotaka su vestuvine suknele ir sportbačiais. Man gražu, kai vestuvėse nėra pompastikos, bet taip pat nenorėčiau, kad jos aprodytų kaip eilinis draugų vakarėlis. Todėl mano lietuviška prigimtis kartais priešinasi patogumo pergalei prieš grožį
Matau tame ir minusą, kai tas noras pasipuošti būna ne vietoje ir / ar ne laiku. Šitą labai pastebėjau žiemą, orams atšalus. Vietinės išsitraukė savo šiltas striukes, šiltas pirštines, kepures, šalikus, ir apsimuturiavę į trasą. Rytų europietė greičiausiai nei kepurę užsidės, nei šaliką apsivynios. Negražu gi, - pasakys. Hmm. Pagalvoju, kad man turbūt 100 kartų gražiau bet kokia kepurė ir kumštinės pirštinės nei pamėlusios rankos, raudonos nuo šalčio ausys ir tekanti nosis su užkimusia gerkle. Ir vėl situacija nr. 2: pažįstamas užsienietis lankėsi Lietuvoje ir po to pasakojo savo įspūdį apie išvyką su palapinėmis miške, kai lietuvaitės ten važiavo su suknelėm ir aukštakulniais. Jis nuoširdžiai nesuprato, kam miške reikalingi aukštakulniai
Summa summarum, manau, statistinė vakarietė per daug nesuka galvos apie aprangą ir nekompleksuoja dėl to, kaip atrodo. Svarbiausia, kad jaučiasi patogiai. Tuo tarpu statistinė lietuvė, kad ir kęsdama šiokį tokį diskomfortą, nori būti pati gražiausia.
Prašau
nesušaudyti manęs už nuomonę
Ir jos nesuabsoliutinti. Tikrai taip - visur visokių yra. O čia tik subjektyvūs pastebėjimai.