Žolininkės Adelės Karaliūnaitės receptas:
GILUS SVIESTAS
Paimti 1 kg tikro sviesto. Sudėti į kuo didesnį puodą, užpilti 4-5 litrais vandens ir 15 min. pavirti ant mažos ugnies. Putas graibyti ir dėti į troškintas daržoves, sriubas, košes. Nukaisti ir padėti, kad sviestas sustingtų. Tada sustingusį sviestą nugriebti kiaurasamčiu. Virusį vandenį išpilti. Sviestą vėl sudėti į puodą, užpilti tokiu pat kiekiu šviežio vandens ir vėl pavirti 15 min. Paskui vėl daryti tą patį. Taip pakartoti 3-4 kartus, kol virinamas vanduo taps švarus. Paskutinį kartą nugriebtą sviestą sudėti į puodą dvigubu dugnu ir maišant, ir neužvirinant kaitinti 30min., kad išgaruotų likęs vanduo. Sviestą supilti į stiklainį ir sandariai uždaryti.
Ant stiklainio rašikliu užrašyti, kas jame saugoma ir kada pagaminta. Laikyti šaldytuve. Negenda labai ilgai, jei iš stiklainio imame verdančiu vandeniu nuplikytu mediniu šaukštu.
Šis sviestas- vaistas nuo užsisenėjusio kosulio, suskirdusios odos, vaikų odos ligų, išangės įtrūkimo, nušašusios nosies.
Su giliu sviestu gaminami ir tepalai su vaistažolėmis.
Esu išbandžiusi ir dabar naudoju vietoj aliejaus, kepdama ant keptuvės
mano močiutė gamindavo lygiai taip pat. Sviestas išeina skaidrus, išvalytas, o ir puodas nepridega