Įkraunama...
Įkraunama...

Auklės alga visuose Lietuvos miestuose

QUOTE(vaižgantė @ 2015 07 12, 19:22)
Manau, visi darbdaviai su malonumu nesirūpintų dirbančiųjų draudimais ir pensijomis  biggrin.gif

Aš už papildomus savo darbelius visus mokesčius susimoku pati. Užsakovai tikrai nesiūlo nei draudimų, nei pensijų wink.gif O gal paprašyti?

Beje, mane domina, ar privatus asmuo, nevykdantis jokios veiklos, gali samdyti darbuotoją? Jeigu ne, kokiu pagrindu tėvai laikomi auklių darbdaviais, o ne paslaugos pirkėjais? Jei taip - parodykite man įstatymą, ačiū 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo FLight: 12 liepos 2015 - 20:31

[/quote]
Visame pasaulyje įprasta su aukle sudaryti tėvų ir auklės santykius reglamentuojančią sutartį – taip tėvai tampa darbdaviu, o auklė – darbuotoju. Mūsų krašte tokios sutartys dar labai retos, daugeliui žmonių atrodo jas sudėtinga sudaryti, kiti laiko tai brangiai kainuojančiu reikalu.
Tačiau jau yra tokių auklių, kurios nori socialinių garantijų, ir yra pilietiškų tėvų, kurie nori, kad viskas būtų teisėta. Šiandien už darbo santykių neįforminimą gresia baudos. Jei auklė, su kuria jus sies darbo santykiai, bus pagauta dirbanti nelegaliai pirmąkart, jums (kaip nelegaliai dirbančio darbuotojo darbdaviui) grės nuo 3000 iki 10 000 litų bauda, o jei pakartotinai – bauda gali siekti ir 20 000. Tiesa, savo vaiko auklės darbdaviu nebūtinai privalote būti jūs patys – juo gali būti ir kiti asmenys (pvz., jei jums dėl kažkokių priežasčių patogiau, kad darbdaviu būtų seneliai ar kiti žmonės). Tačiau jūs privalote būti nurodytas kaip paslaugos gavėjas. Beje, jūs net išėjęs vaiko priežiūros atostogų galite tapti darbdaviu, o pašalpa dėl to nenukentės.
Papildyta:
Ir dar:

Verslo liudijimas – ir metams, ir dienai
Mūsų teisės aktai taip pat leidžia samdyti asmenį, turintį verslo liudijimą. Jį galima įsigyti Valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Verslo liudijimo kaina priklauso nuo miesto, kuriame auklė ketina dirbti – kiekvienoje savivaldybėje ji būna skirtinga ir kasmet gali keistis (tarkime, Vilniuje ji gerokai didesnė nei Kaune). Kai kurių miestų savivaldybės taiko lengvatas pensininkams, studentams.
Jei auklė ketina dirbti tik, pavyzdžiui, kelias dienas, savaitę ar mėnesį, nebūtina įsigyti metinį verslo liudijimą. Norėdami sužinoti, kiek jis kainuos, metinę verslo liudijimo sumą reikėtų padalyti iš metų dienų skaičiaus (365) ir padauginti iš norimų dirbti dienų skaičiaus. Šiuo atveju tarp darbuotojo ir darbdavio sudaroma ne darbo, bet civilinė sutartis (atlygintinų paslaugų teikimas ar kt.). Ji reikalinga tam, kad galėtumėte surašyti tiek savo, tiek ir auklės teises ir pareigas. Antraip įrodyti, kad kažkuri šalis nesilaikė susitarimo, gali būti sunku. Sutartis gali būti surašyta ranka. Kad ji įsigaliotų, joje privalu įrašyti datą, abiejų šalių duomenis ir pasirašyti. Registruoti tokios sutarties niekur nereikia.
Jeigu jūs su aukle pasirašysite civilinę sutartį, ir auklė nebus įsigijusi verslo liudijimo arba nebus įregistravusi individualios veiklos, už tokį pažeidimą jai bus skiriama bauda iki 1000 litų.
Atsakyti
Urb, tą Landsbergienės straipsnį skaičiau, o jo nuoroda čia :
http://www.vaikystes...nt-aukle-/16899

, bet ten minima patarnavimo sutartis, kuri jau nebeegzistuoja:

"statymas panaikina vieną iš darbo sutarčių rūšių – patarnavimo sutartis, t.y. nuo 2012-12-01 yra pripažintas netekusiu galios 108 str. 1 d. 5 p. bei 116 str. Pažymėtina, kad patarnavimo sutartys, sudarytos iki 2012-12-01, tęsiasi ir joms turi būti taikomos atitinkamų darbo sutarčių (neterminuotų ar terminuotų) nuostatos."

Domina galiojantys darbo santykių įstatymai su auklėmis, kai tėvai yra darbdaviai, o ne paslaugos pirkėjai, ačiū 4u.gif

Tuo atveju, jei auklė dirba pgl verlo liudijimą, tėvai tampa paslaugos pirkėjais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo FLight: 13 liepos 2015 - 08:48
QUOTE(FLight @ 2015 07 12, 20:27)
Aš už papildomus savo darbelius visus mokesčius susimoku pati. Užsakovai tikrai nesiūlo nei draudimų, nei pensijų wink.gif  O gal paprašyti?

Jei auklė dirba su verslo liudijimu, ji taip pat pati susimoka mokesčius ax.gif
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2015 07 13, 12:33)
Jei auklė dirba su verslo liudijimu, ji taip pat pati susimoka mokesčius  ax.gif

Susimoka tai susimoka, bet tuomet ir atlyginimas turi gerokai padidėti. Gal netikėta, kad auklės poreikiai yra tokie pat, kaip ir kitų žmonių?
Atsakyti
QUOTE(Oliolė @ 2015 07 13, 20:28)
Susimoka tai susimoka, bet tuomet ir atlyginimas  turi gerokai padidėti. Gal netikėta, kad auklės poreikiai yra tokie pat, kaip ir kitų žmonių?

Jau pasikartosiu, kad viska apsprendzia rinkos salygos. Mano poreikiai gal nesiskiria nuo VP savininko Marcinkeviciaus poreikiu, bet mano alga deja (arba ne de deja) skiriasi.
Pasidalinsiu i tema. Dabar ieskome aukles. Pageidautina alga svyruoja nuo 420 iki 530 eur per menesi plius atostoginiai.
Siuo metu turime superine valandine aukle. Veziojame pas ja i namus. Kaina 2 eur/val.
Noretusi daugiau konkretesniu pavyzdziu, o ne pasvaisciojamu, kaip gera ar sunku dirbti aukle.
Atsakyti
Susimoka tai susimoka, bet tuomet ir atlyginimas  turi gerokai padidėti. Gal netikėta, kad auklės poreikiai yra tokie pat, kaip ir kitų žmonių?

Padidėjus minimaliai algai, padidėjo mokestis už verslo liudijimą...Vieniems kelis eurus pridėjo, kiti turi daugiau mokesčių susimokėti...
Atsakyti

Manyčiau, dėl atlyginimo tariamasi kiekvieną kartą atskirai- juk galima įsivardinti savo "tarifus"? Ir, jeigu netenkina - tiesiog neiti dirbti už tiek? 4u.gif

Atsakyti
QUOTE(FLight @ 2015 07 14, 01:04)
Manyčiau, dėl atlyginimo tariamasi kiekvieną kartą atskirai- juk galima įsivardinti savo "tarifus"? Ir, jeigu netenkina - tiesiog  neiti dirbti už tiek?  4u.gif

Būtent drinks_cheers.gif
Atsakyti

"Noretusi daugiau konkretesniu pavyzdziu, o ne pasvaisciojamu, kaip gera ar sunku dirbti aukle."

Diapazonas nuo 420 iki 530 - nėra konkretu, nes neaišku, kiek darbo valandų, koks grafikas, kokio amžiaus vaikas, o gal vaikai, ko iš auklės tikimasi?
Man moka 2,5 už val., darbo valandos 9 per dieną, Atostoginių neprašiau, bet pasiūlė 250 už mėnesį, Dėkinga už tai. Rūpinuosi vaiku, suplaunu 4 asmenų šeimos indus, išdžiaustau skalbinius, parnešu, jei sausi, kartais paskutu bulvių, iškepu orkaitėje kokį šeimininkės pamarinuotą paukštį, žuvį, ar daržoves. Vaiko tėvai ir seneliai dirba gretimame name, todėl pareina pietauti.Tai nėra darbas su maisto ruošimu šeimai, bet paprašo kokį kartą per sav., arba rečiau. Suprantama, ruošiu neįmantrius valgius vaikui, nepalieku "kiaulyno" po savęs. Ir išsilavinimas mano: pora universitetų, vienas - edukologijos.
Ar jau konkretu?
Atsakyti
QUOTE(FLight @ 2015 07 14, 00:04)
Manyčiau, dėl atlyginimo tariamasi kiekvieną kartą atskirai- juk galima įsivardinti savo "tarifus"? Ir, jeigu netenkina - tiesiog  neiti dirbti už tiek?  4u.gif

Kad taip ir yra...Turi tenkinti ir atlyginimas, ir darbdaviai ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Oliolė @ 2015 07 14, 06:26)
"Noretusi daugiau konkretesniu pavyzdziu, o ne pasvaisciojamu, kaip gera ar sunku dirbti aukle."

Diapazonas nuo 420 iki 530 - nėra konkretu, nes neaišku, kiek darbo valandų, koks grafikas, kokio amžiaus vaikas, o gal vaikai, ko iš auklės tikimasi?
Man moka 2,5 už val., darbo valandos 9 per dieną, Atostoginių neprašiau, bet pasiūlė 250 už mėnesį, Dėkinga už tai. Rūpinuosi vaiku, suplaunu 4 asmenų šeimos indus, išdžiaustau skalbinius, parnešu, jei sausi, kartais paskutu bulvių, iškepu orkaitėje kokį šeimininkės pamarinuotą paukštį, žuvį, ar daržoves. Vaiko tėvai ir seneliai dirba gretimame name, todėl pareina pietauti.Tai nėra darbas su maisto ruošimu šeimai, bet paprašo kokį kartą per sav., arba rečiau. Suprantama, ruošiu neįmantrius valgius vaikui, nepalieku "kiaulyno" po savęs. Ir išsilavinimas mano: pora universitetų, vienas - edukologijos.
Ar jau konkretu?
Konkretu.
As ieskau 9 val. darbo dienai. Vaikas vienas, berniukas 2,2 metai. Reiktu tik vaikui pagaminti maistelio ir po saves susitvarkyti. Dar neisirinkome aukles. Alga parasiau nekonkrecia, nes skirtingu sumu uzsipraso. Manau mane tenkintu 450 eur per menesi.

Atsakyti