QUOTE(Pireja @ 2012 04 19, 22:25)
Asmeniskai man indaploves, masinos ir mobilaus atsisakyti joks vargas. Be skalbimo masinos butu kur kas sunkiau.
Atsisakyti galima visko. Bet ar tai racionalu?
Pavyzdžiui automobilų mes naudojam kaip tranporto priemonę, o ne kaip prabangos elementą. Perkam patvarius, toje riboje, kur kaina jau kritusi, bet saugumas ir patikimumas dar pakankami. Sudėjus pačio automobilio kainą, priežiūrą, kurą, keitimo kaštus kas 5-6 metai, metinės sąnaudos automobiliui yra šiek tiek daugiau nei pusė mūsų šeimos vieno mėnesio pajamų, t.y. vieno asmens mėnesinis atlyginimas, kuriam uždirbti reikalingos 164 darbo valandos.
Automobiliu mes vežame vaikus į mokyklas, patys vykstame į darbą ir paimam vaikus po vakarinių treniruočių. Naudojimasis automobilių kievieną darbo dieną sutaupo mūsų šeimai nuo 6 iki 8 valandų, t.y. 4 asmenys nuvykimui ir gryžimui, arba 4 asmenys nuvykimui ir du grįžimui sunaudoja valanda mažiau laiko, nei jo reikėtų naudojantis viešuoju transportu.
Tai kur būtų taupymas ir sveikas protas - atsisakyti automobilio, kurio išlaikymui uždirbti reikia 164 darbo valandų per metus ir vietoje to 4 šeimos nariams praleisti daugiau kaip 1700 val. viešajame transporte ir stotelėse, atimant tą laiką iš produktyvaus poilsio, lavinimosi ar buities darbų. Galų gale, jei skiri laiko savarankiškam profesiniam lavinimuisi, mano srityje tai suteikia papildomas galimybes gauti geresnį atlyginimą.
Vasarą, kai nereikia vaikams į mokyklą, o treniruotės dienos metu, vaikai į treniruotes važiuoja dviračiais. Mes irgi mielai persėstume ant dviračių, bet darbovietėje nėra kur jų palikti, o nuo stovo lauke jau buvo atvejų, kai pavogė. Tai toks taupymas gana brangiai kainuotų
Tai aš vėl ne visai į temą, bandau įrodyti, kad pozicija" sutaupysim, kad ir kiek mums tai kainuos" nėra taupymas. Kaip už išleistą litą įsigyji tam tikrą vertę, taip ir už sutaupytą litą kažkokią vertę prarandi. Kad nebūtų taip, kad litą sutaupei, o dešimt per kitas vietas praradai.
Papildyta:
QUOTE(dirty_kiss @ 2012 04 20, 08:54)
nuo kada poilsis apmokestinamas?
Papildoma "pailsėta" neapmokamų atsotogų valanda kainuoja -xx Lt šeimos biudžetui. Ar ne taip?