QUOTE(akcent @ 2012 03 31, 17:21)
Ar yra jums skirtumas,kad kažkas atsideda 1000lt ar 100lt? Kas nuo to būtent jums pasikeičia? Sušelpti to, kuris daugiau atsidėjo paprašysite?
Man asmeniškai yra skirtumas, kokia suma sutaupyta. Taupyme man labai aktualus yra santykis tarp įdėtų pastangų, kitų susijusių praradimų ir sutaupytos vertės.
Todėl man kai asmuo pateikia savo taupymo būdą tikrai labai aktualu jo pastebėjimas, kiek konkrečiai jo vertinimu tas būdas sutaupo lėšų, ar nebuvo praradimų/išlaidų kitose vietose, susijusių su tuo taupymu.
Tarkime mes šiemet išbandėme beveik visą šildymo sezoną nesišildyti dujomis, o kūrentis krosnele. Nors čia kaip "taupymo būdas", bet kokia tokios informacijos vertė? Ar yra bent vienas nesuprantantis, kad kuriantis malkomis visada pigiau nei kuriantis dujomis?
Mes patys turėjom labai aiškų tikslą - atskirti, kiek dujų išeina už karšto vandens ruošimą ir nuostolius trasoje ir kiek už šildymą, taip pat pažiūrėti, koks susidaro skirtumas kainoje šildantis dujomis ir krosnele (malkomis). Vakar kaip tik sukūrenom paskutines malkas, nurašiau skaitiklių parodymus, kad galėčiau susivesti visus skaičiukus, kiek buvo sutaupytą lyginant su praėjusiais metais. Dabar susivedžiau pinigines išraiškas ir galiu jau spręsti, pagal mūsų pajamas ir kitas išlaidas verta tiek taupyti ar neverta.
Taip šildydami 200 m2 per šį sezoną (nuo spalio iki dabar) sutaupėme apie 40 proc. kainos už dujas, kas yra 1500 Lt. Šiai dienai su mūsų pajamomis ir kitomis išlaidomis tikrai mums neverta taupyti šioje vietoje dabar. Bet pasiskaičiavu ir turiu aiškią sumą, jei gyvenimas prispaus, kiek šioje vietoje galima sutaupyti. Papildomai galiu atskirti, kokie yra nuostoliai dėl karšto vandens ruošimo ilgos trasos ir jei apsispręstume investuoti į katilo vietos pakeitimą, galėtume paskaičiuoti atsipirkimo laiką.
Žodžiu, man nepatinka principas "sutaupysiu, kad ir kiek tai man ir artimiesiems kainuotų". Aš už racionalų ir paskaičiuotą taupymą.