turiu idėją šventėms!
Matematikų tortas.20 cm skersmens tortui:
vaniliniam biskvitui:
97 g miltų
šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
56 g kambario temperatūros sviesto
125 g cukraus
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
87 g pieno
2 nedidelių kiaušinių baltymų
karameliniam biskvitui:
140 g miltų
šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
71 g kambario temperatūros sviesto
125 g cukraus
50 g auksaspalvio sirupo*
didelio kiaušinio
115 g pieno
šokoladiniam biskvitui:
95 g miltų
23 g kakavos miltelių
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/4 šaukštelio sodos
žiupsnelio druskos
71 g kambario temperatūros sviesto
50 g rudojo cukraus
56 g cukraus
1 ir 1/2 kiaušinio
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
90 g juodojo šokolado (bent 62% kakavos)
58 g pieno
kremui:
50 g kambario temperatūros sviesto
25 g cukraus pudros
30 g auksaspalvio sirupo
180 g pusriebės varškės
250 ml plakamosios grietinėlės
citrinos sulčių pagal skonį
viršui:
100 g šokolado
saujos kapotų migdolų
Procesas:
Vanilinis biskvitas:
Orkaitė on - 180. 20 cm skersmens kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium. Jį ir šonus ištepam sviestu.
Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišom nedideliam dubeny. Sviestą išsukam su cukrum iki purios masės. Įplakam vanilės ekstraktą. Suberiam vieną trečiąją miltų mišinio, gerai išplakam. Supilam pusę pieno, vėl išplakam. Trečdalis miltų, plakam, likęs pienas, plakam, likę miltai, plakam.
Šluoteles švariai nuplaunam ir nušluostom. Iki standžių putų išplakam kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišom į tešlą. Masę supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių ir kepam 20-25 min., kol biskvitas atlaiko medinio pagaliuko testą. Leidžiam penkias minutes praaušti, išimam iš formos ir dedam ant grotelių, kad atauštų iki galo.
Karamelinis biskvitas:
Orkaitė on - 180. 20 cm skersmens kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium. Jį ir šonus ištepam sviestu.
Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišom nedideliam dubeny. Sviestą išsukam su cukrum iki purios masės. Įplakam auksaspalvį sirupą. Įmušam kiaušinį ir plakam, kol masė tampa vienalytė. Suberiam vieną trečiąją miltų mišinio, gerai išplakam. Supilam pusę pieno, vėl išplakam. Trečdalis miltų, plakam, likęs pienas, plakam, likę miltai, plakam.
Masę supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių ir kepam 35-45 min., kol biskvitas atlaiko medinio pagaliuko testą. Leidžiam penkias minutes praaušti, išimam iš formos ir dedam ant grotelių, kad atauštų iki galo.
Šokoladinis biskvitas:
Orkaitė on - 180. 20 cm skersmens kepimo formos dugną išklojam kepimo popierium. Jį ir šonus ištepam sviestu. Šokoladą ištirpdom garų vonelėj ar mikrobangėj.
Miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir druską sumaišom nedideliam dubeny. Sviestą išsukam su abiejų rūšių cukrum iki purios masės. Įplakam vanilės ekstraktą. Išmušam kiaušinį ir kankinam plaktuvą, kol masė tampa vienalytė. Pildami plona srovele įplakam šokoladą. Suberiam vieną trečiąją miltų mišinio, gerai išplakam. Supilam pusę pieno, vėl išplakam. Trečdalis miltų, plakam, likęs pienas, plakam, likę miltai, plakam.
Masę supilam į kepimo formą, išlyginam paviršių ir kepam 25-35 min., kol biskvitas atlaiko medinio pagaliuko testą. Leidžiam penkias minutes praaušti, išimam iš formos ir dedam ant grotelių, kad atauštų iki galo.
Biskvitų konstravimas:
Nusibraižom ir išsikerpam. 6,5 ir 13 cm skersmens skritulius. Arba susirandam atitinkamus indus (pvz., stiklinę ir dubenėlį, kaip kad dariau aš). Imam biskvitą, jo vidury pasidedam 13 cm skersmens skritulį ir aštriu peiliu jį išpjaunam. Atsargiai išimam iš platesnio biskvito žiedo.
Dabar pasiimam jau išpjautą 13 cm biskvitą ir jo vidury pasidedam 6,5 cm skersmens skritulį. Aštriu peiliu jį išpjaunam. Išimam. Tą patį pakartojam su kitais biskvitais.
Turim turėti tris skirtingų spalvų 6,5 cm skersmens biskvitinius skritulius, tris skirtingų spalvų 13 cm skersmens biskvitinius žiedus su 6,5 cm pločio skyle ir tris skirtingų spalvų 20 cm skersmens biskvitinius žiedus su 13 cm pločio skyle.
Į didįjį šokoladinį žiedą guldom mažesnį karamelinį, į jį - vanilinį skritulį. Tokiu būdų sukontruojam tris spalvotus biskvitus.
Kremas:
Sviestą išplakam su cukrum ir auksaspalviu sirupu iki purios masės. Įplakam per sietelį pertrintą varškę. Pagardinam citrinos sultim.
Išplakam grietinėlę iki standžių putų ir atsargiai įmaišom į kremą.
Torto statybos:
Guldom biskvitą, tepam pusę kremo, guldom kitą biskvitą, sutepam likusį kremą ir karūnuojam paskutiniu biskvitu. Biskvitų guldymo tvarka nesvarbi, vis tiek gausis gerai.
Viršų aptepam tirpdytų šokoladu ir apibarstom kapotais riešutais. Galima ir visai nepuošt, nes ir taip gražu, bet labai smagu matyti sumišusius veidus, kai tortas prapjaunamas, todėl derėtų viršų paslėpt.
*neturintiems auksaspalvio sirupo: 100 g cukraus sumaišom su 125 ml vandens ir kaitinam, kol paruduoja. Tada supilam 100 ml verdančio vandens ir ataušinam.
Plačiau:
http://ribaude.blogs...matematiku.html