"Nudirbkite namų ruošos darbus, pakeiskite vakaro planus, nes, kai paimsite į rankas šią knygą, visa kita taps nebesvarbu!"
Didžioji detektyvų nemėgėja pasiduoda. Keliu baltą vėliavą ir lenkiuosi prieš rašytojo talentą. Visada teigiau, kad nemėgstu skaityti fantastinių knygų ir detektyvų. T. Gerritsen, J. Grange padėjo pralaužti šiuos ledus, bet po šios knygos, aš galiu drąsiai teigti: taip, man patinka detektyvai (ir trileriai).
"Mirties chemija" - pirmasis britų muzikanto ir reporterio detektyvas, kurį jis nusprendė parašyti po apsilankymo "Lavonų ūkyje" ("The body farm"). Detektyvas, išgarsinęs autorių visoje Europoje ir supažindinęs mus su Deividu Hanteriu, pagrindiniu knygų serijos veikėju.
D. Hanteris - žymiausias Anglijos teismo medikas. Po skaudžios nelaimės atsidūręs atokiame Manhamo kaimelyje. Tikėdamasis pabėgti nuo praeities, jis ramiai dirba paprastą daktaro darbą, slepia nuo žmonių buvusią profesiją bei bando pritapti prie tenykščio gyvenimo.
Po kelių metų kaimelį sukrečia nelaimę - pradeda dingti moterys. Rasti lavonai bjauriai sudarkyti, įtariamųjų nėra, motyvų taip pat. Įtarimo šešėlis pradeda kristi ir ant pačio daktaro Deivido. Ypač po to, kai jis prisipažįsta, kuo dirbo anksčiau ir padeda policijai aiškintis žmogžudystes.
S. Beckett
Knyga kupina įtampos ir baimės. Autorius smulkiai aprašo kaip atrodė aukos, nusikaltimo vietos, daug teismo medicinos detalių. Tikra palaima CSI mėgėjams. Kartais skaitydama netgi girdi tą, aplink lavoną skraidančių musių, zvimbesį. Daug dėmesio skiriama veikėjų psichologiniams portretams. Kaip teigia pats rašytojas, jį domina ne tik, kodėl žmonės elgiasi kaip pabaisos, bet ir tai, kaip jie patys save pateisina. Kodėl žmonės yra tokie žiaurūs vieni kitiems? Ar mes jau gimėme su blogio genu ar įgijome jį bręstant?
Rašytojas meistriškai manipuliuoja visa istorija, tampo skaitytoją kaip už virvučių ir tyčiojasi iš jo. Tačiau tyčiojasi gerąja prasme. Vos tik leidžiame sau patikėti pateiktais faktais, kai gauname šlapiu skuduru per veidą, kad ne viskas taip paprasta ir ne viskas taip gražu. Knygoje buvo tokia vieta, kurią perskaičiusi aš užverčiau ją ir susiėmiau už galvos. Man tiesiog reikėjo atsigauti ir suvokti, ką perskaičiau. Įpusėjus skaitymą, maniau, kad jau atspėjau žudiką, jeigu ir ne, tai bent jo motyvą tikrai. Maniau, bus pirmasis detektyvas, kur taip greit viską perpratau. Cha. Net ne į tą pusę mąsčiau.
Rekomenduoju perskaityti visiems detektyvų mylėtojams ir ne. Galbūt pakeisite nuomonę, kaip ir aš. Tikrai gera knyga, prikaustanti jus nuo pat pirmų puslapių. Viena iš tų, kurias nori greitai perskaityti, nes įdomu sužinoti pabaigą, bet kai sužinai, pasidaro gaila, kad knyga jau baigėsi.
Įdomu. "The body farm" pirmiausiai išgarsino rašytoja Patricia Cornwell, to paties pavadinimo romane. Tai vieta JAV, Tenesio valstijoje, kur žmonių palaikai naudojami moksliniams tyrimams. Ypač siekiant nustatyti, kada ir kaip žmogus mirė. Kokie procesai vyksta po jo mirties ir pan. Šios žinios praverčia tiriant įvairias žmogžudystes ir nusikaltimus.