QUOTE(kad ji kur galas @ 2012 06 11, 11:53)
sveiki,
matau pradėjote palyginimus, norėčiau ir aš užduoti klausimą (jeigu jis pasirodys netinkamas šioje temoje, galite ir ignoruoti):
Kadangi pats renkuosi kuo šildytis, buvau jau susigundęs granuliniu katilu (manau panašioje situacijoje atsidūriau ne vienintelis). Bet kadangi neesu granulių fanatikas, nusprendžiau pasidairyti plačiau ir mane labai nustebino gana sparčiai mažėjanti šilumos siurblių oras/vanduo kaina, kurie deklaruoja gyvybingumą iki -25C.
Čia reiktų pažymėti, jog prie tokių ekstremalių temperatūrų, reikia ir alternatyvaus energijos šaltinio, bet kitą vertus mes kalbame apie kokias 3 savaites iš viso šildymo sezono. Kaip alternatyva, asmeniškai aš esu numatęs židinį, kurį planavau turėti nepriklausomai nuo to, kokį energijos šaltinį pasirinkčiau kaip pagrindinį.
tai klausimas atrodytų taip: jei investicija į granulinį katilą ir šilumos siurblį oras/vanduo yra ta pati, kokie būtų argumentai nesirinkti ŠS o likti prie granulnio?
asmeniškai aš ŠS pasirinkime matau gerokai daugiau pliusu (šildymas tik grindinis):
-minimalus "katilo" aptarnavimas. (kartą kitą per metus)
-nereikia sandėliuotis granuliu
-sumažėja katilinės dydis iki minimumo (ir sandėliavimui ir katilinei skiriame nemažą vietą (gero darbo kambario dydžio), kurią pasistatyti kainuoja)
-nereikia dūmtraukio sistemos (sandaresnis stogas ir mažesni šilumos nuostoliai, mažesnės išlaidos)
-gana didelis komforto lygis (vasario mėnesį teks "padirbėti su židiniu")
-1m2 šildymo kaina beveik tokia pati
esu įsitikinęs, jog egzistuoja ir kitų nuomonių, kurios bus ne mažiau motyvuotos ir pagrįstos, tai gal ginčuose gimtų tiesa?
Sveiki,
Kadangi esate pasyvaus namo salininkas (is minciu matau), pakreipsiu mastyma i kita puse.
Pasyviame name sildyti beveik nereikia - cia jau visi sutiksime
Taip pat pasyviame name naudojant tik grindis, jas isildzius inerciskai vos ne para galima ju ir nesildyti - cia irgi sutiksime
todel tokiu atveju (nezinau namo dydzio ir energijos poerikiu), statyti granuline krosnele, kuria programuoti "italiskai".
Paaiskinsiu - rezimas kai ji isijungia butu pvz vakare kokia 6h ir taip veikdama sildo iki kokios 8-9h (pagal poreiki)
tokiu budu nereikes investuoti i akum talpa ir i zidini - krosnele stoves svetaineje (arba granulinis zidinys) ir siuo atveju sutaupysite didesne suma
dar vienas sprendimu butu :
krosnele su akum talpa + saules kolektoriaus gyvatukas. Iki didesniu salciu, manau kazkiek dar galetumet kompensuoti sildymo kastus saule, o po to jungtusi krosnele palaikyti uzduotai temp. talpoje.
Geoterminis sildymas - nei jis blogas nei jis ka. Kaip ir su granuliniais yra didesniu kastu geoterminis ir mazesniu taip kad nelygu kokius produktus lyginism (NVK vs. COP)
Del -25C ir pats pastebejau kad labai daug kas gasdina su tokiom temperaturom siulydami zenkliai didesniu galiu produktus - paprastas dalykas, neuztekus galios prie -25C nemie pabus vietoj +20C (tarkim) +19C - jei jau taip baisu ijungs tena boileryje ir pamegins kaip nors tuo kompensuoti ....