Įkraunama...
Įkraunama...

Pagalbos namai augalams - 2

QUOTE(beibis @ 2015 07 15, 12:45)
gal žinot kas atsitiko eglutei (baltoji Conica) ir kaip ją gelbėti? Iš pradžių nurudavo mažas lopinėlis, dabar jau jis gerokai padidėjo ir randasi naujų židiniųsad.gif

Gali būti, kad eglutei pakenkė voratinklinė erkutė. Pabandykite nupurkšti su Vertimec. Tos išplikusios vietos per laiką užželia.
Atsakyti
Sveiki,

gal zinote ar gali augalas uzsikresti voratinkline erkute per zemes pirktas parduotuveje?
Nes pradejo sirgti po persodinimo, ar cia tik sutapimas?
Atsakyti
Mielosios, labai prašau padėkit. Pirmi metai kaip balkone pradėjau auginti gėles. Ir susidūriau su ligom. Esu žalia šitam reikale. Pas mane keturi loveliai petunijų. Jos man puikiai augo beveik du mėnesius, kol vieną mano gražį užpuolė miltligė (lyg baltas pelėsis ant lapų, kaip aiškinausi tai miltligė turėtų būti). O šį vakarą žiūriu, kad ir antrą lovelį puola ta pati liga nors vienas nuo kito toli stovi.
Laba prašau padėkit išsaugoti gėles. Kol kas lapelius purškiau silpnu obuolių acto tirpalu (radau tokį patarimą internete). Bet matyt, reik rimtesnių priemonių. Ir kas supranta šioj srity paaiškinkit kodėl taip nutikti galėjo? Kur mano klaida buvo?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo auksine_roze: 02 rugpjūčio 2015 - 20:13
QUOTE(auksine_roze @ 2015 08 02, 21:07)
Jos man puikiai augo beveik du mėnesius, kol vieną mano gražį užpuolė miltligė (lyg baltas pelėsis ant lapų, kaip aiškinausi tai miltligė turėtų būti). O šį vakarą žiūriu, kad ir antrą lovelį puola ta pati liga nors vienas nuo kito toli stovi.
Laba prašau padėkit išsaugoti gėles.

Ooo, nieko gero. Jei tai ligos pradzia, dar galit prailginti jų gyvenimą su cheminėmis priemonėmis, pvz, Topu. Miltligė puola daugiau šešėliuotuose/pavėsingesnėse vietose, kimba per tas vietas, kur maziau oro judėjimo. Jei gėlės uzuovejoje ir/ar tiesiog tankiau susodintos, drėgmė, kurią petunijos šiaip jau mėgsta (vasarą tenka laistyt daznai, kai kada - ir kiekvieną dieną, kad nenugeibtų lapai) padaro savo - nuo liepos pabaigos/rugpjūčio pradzios petunijas pradeda imti miltligė. Sodindavau balkone jas ne vienerius metus, bet visada uzibaigdavo taip pat - rugpjūtį man iš jų nieko gero nelieka. Chemija jų man neišgydydavo, tik kiek pratęsdavo labiau pakenčiamą vaizdą. Dabar auginu bakopas ir petunijas. Kad ir kokios jos grazios - šiame savo balkone (nelabai daug saulės) prie jų tikrai nebegrįšiu.
Atsakyti
QUOTE(Emila @ 2015 08 03, 20:24)
Ooo, nieko gero. Jei tai ligos pradzia, dar galit prailginti jų gyvenimą su cheminėmis priemonėmis, pvz, Topu. Miltligė puola daugiau šešėliuotuose/pavėsingesnėse vietose, kimba per tas vietas, kur maziau oro judėjimo. Jei gėlės uzuovejoje ir/ar tiesiog tankiau susodintos, drėgmė, kurią petunijos šiaip jau mėgsta (vasarą tenka laistyt daznai, kai kada - ir kiekvieną dieną, kad nenugeibtų lapai) padaro savo -  nuo liepos pabaigos/rugpjūčio pradzios petunijas pradeda imti miltligė. Sodindavau balkone jas ne vienerius metus, bet visada uzibaigdavo taip pat - rugpjūtį man iš jų nieko gero nelieka. Chemija jų man neišgydydavo, tik kiek pratęsdavo labiau pakenčiamą vaizdą. Dabar auginu bakopas ir petunijas. Kad ir kokios jos grazios - šiame savo balkone (nelabai daug saulės) prie jų tikrai nebegrįšiu.

Mano balkonas visas kiauras, vėjas nuolat vėdina gėles, saulė būna nuo ryti iki 12-13val. Miltligė jau ir kitas puldinėja deja sad.gif Dar nupurškiau sodos tirpalu. Apskabiau visoms lapus ties žeme, kad oras labiau cirkuliuotų. Tikiuosi, ištemps jos šį sezona. Kitiems metams reiks tikrai kitų gėlių.
Atsakyti
Gal žinosite kas atsitiko mano lapeniui. Nuotrauka . Tokios apnašos grynai kaip pleiskanos, nukrapštai, apačioje nieko nėra. Jau vieną kartą nuvaliau, vėl atsirado. Pirmą kart kai pamačiau pirma mintis kad skydamariai, bet juk ne jie. Čia jau ką, kaput? sad.gif
Atsakyti
Ant keliu kaktusu pastebejau mazus vos iziurimus rudos spalvos gyvius, kai kurie ir smelio spalvos.Ropoja, juda.laikosi prie kaktuso saknu dazniausiai, gal todel nepastebejau kuri laika ju.nuemu ausu krapstuku suvilgytu spirite, padejus ant balto popieriaus matosi kad juda, sutreskus nagu jis kietas, lieka tiesiog ruda demele.Purskiau NeemAzal TS ,3 kartus , neveikia, vis dar gyvi. tai taip iseina cia ne erkute jei jos NeemAzal neveikia.Gal cia mazi, rudi skydamariai? skaiciau kad jauni jie judrus buna. Nesuprantu kaip tu gyviu atsikratyti? o gal cia vis tik raudonoji erkute kuria sunku isnaikinti, skaiciau cia forume, kad daug kas meta augalus lauk nei gydo juos.Actara pabandyti?bet lyg nebepardavineja jau.
Atsakyti
QUOTE(atkaklioji @ 2015 08 13, 00:08)
Ant keliu kaktusu pastebejau  mazus vos iziurimus rudos spalvos gyvius, kai kurie ir smelio spalvos.Ropoja, juda.laikosi prie kaktuso saknu dazniausiai, gal todel nepastebejau kuri laika ju.nuemu ausu krapstuku suvilgytu spirite, padejus ant balto popieriaus matosi kad juda, sutreskus nagu jis kietas, lieka tiesiog ruda demele.Purskiau NeemAzal TS ,3 kartus , neveikia, vis dar gyvi. tai taip iseina cia ne erkute jei jos  NeemAzal neveikia.Gal cia mazi,  rudi skydamariai? skaiciau kad jauni jie judrus buna. Nesuprantu kaip tu gyviu atsikratyti? o gal cia vis tik raudonoji erkute kuria sunku isnaikinti, skaiciau cia forume, kad daug kas meta augalus lauk nei gydo juos.Actara pabandyti?bet lyg nebepardavineja jau.

vakar paskaitinejau uzsienio forumuose, tai supratau kad mano kaktusiukus uzpuole "Rote Spinnmilben", tai patarimas buvo toks kad kaktusus apipurksti vandeniu , uzdeti maiseli ir laikyti 3 dienas kol zus, nes nepatinka dregme.As padariau kiek savaip, ir manau veikia: istirpinau gabaliuka ukinio muilo siltame vandenyje, ipyliau kiek salicilo ir apipurskiau, uzdejau maisiuka, ir sy ryta jau radau daug isdvasiojusiu vabaliuku.o viena kaktusa ismaudziau tame skystyje,paskui nuploviau po svariu vandeniu ir siandien persodinau, aisku vazona nuplikiau su karstu vandeniu.aisku kaktusus dar idemiai stebesiu,maza kas..
Atsakyti
QUOTE(atkaklioji @ 2015 08 14, 21:11)
vakar paskaitinejau uzsienio forumuose, tai supratau kad mano kaktusiukus uzpuole "Rote Spinnmilben", tai patarimas buvo toks kad kaktusus  apipurksti vandeniu , uzdeti maiseli ir laikyti 3 dienas kol zus, nes nepatinka dregme.As padariau kiek savaip, ir manau veikia: istirpinau gabaliuka ukinio muilo siltame vandenyje, ipyliau kiek salicilo ir apipurskiau, uzdejau maisiuka, ir sy ryta jau radau daug isdvasiojusiu vabaliuku.o viena kaktusa ismaudziau tame skystyje,paskui nuploviau po svariu vandeniu  ir siandien persodinau, aisku vazona nuplikiau su karstu vandeniu.aisku kaktusus dar idemiai stebesiu,maza kas..

Jūsų internete rasta "Rote Spinnmilben" lietuviškai yra tiesiog elementari voratinklinė erkė, kas ankstesnio aprašymo "rudos spalvos gyviai, kai kurie ir smelio spalvos.Ropoja, juda.laikosi prie kaktuso šaknu dazniausiai" neatitinka. Voratinklinės erkės nėra juodos ir net nieko panasaus į "juodą" ("rot"/"rote" - vokiškai - "raudona", nes iš emsės daznai sutinkamos rūšys tokios spalvos ir yra). Tarp liaudiškų metodų galima rasti variantą, kad su voratiklinėmis erkėmis galima kovot palaisčius ar apipurškus vandeniu ir apgaubs maišeliu, mat joms nepatinka drėgmė. Tačiau šis metodas yra šių parazitų kontrolei, tačiau retai kada - išnaikinimui. Bet, manau, tai net nesvarbu, nes pagal ankstesnį aprašymą - tai tikrai visai ne voratinklinės erkės (beje, jos vos įziūrimos, arba apskritai nelabai matomos, o nustatomos tik iš matomo poveikio augalui).
Tam, kad nustatyti, kas tai per kenkėjas, pagelbėtų foto. Tačiau įtariu, kad pas jus gali būti tripsai. Įsiziūrėkite, ar tai nėra 0,5-1 mm kirmėliukai (jauni kenkėjai yra nimfos ir lervos), priklausomai nuo tripsų rūšies, jie gali būti nuo gelsvos iki rudos spalvos, juda pakankamai greitai, suaugėliai tampa apie 1 mm vabaliukais. Tripsai, jų lervos, bazuojasi prie augalo pagrindo, tarpulapių ir kitų vietų, kur gali paslėpti.

Kadangi jums Neemazal nepadėjo, išbandykite Decis mega. Kaip sutaisyti mišinį ir kaip daznai jį pakartotinai panaudoti perskaitysite instrukcijoje pagal skiltį, kurioje nurodyta "tripsai".

P.S. Beje, jei naudosite Decis mega, išpurkškite juo substratą, tada papurenkite ir vėl išpurkškite.
Ir dar. Jei tai tikrai tripsai, drėgmė jiems patinka, tad purškimas vandeniu galėjo būti tik į naudą. Tripsai sunkiai naikinami net su chemija, tačiau kai kurios jų rūšys gali būti jautrios aplinkos drėgmei - jei ji mazesnė nei 50 %, tripsų lervos gali zūti be jokių papildomų priemonių. Turėkite tai galvoje 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Emila: 14 rugpjūčio 2015 - 22:59
Labas. Birželio pabaigoje pradėjau auginti namie gerberą. Persodinau, ėmė augti lyg ant mielių, per porą dienų žiedus išleisdavo. Tačiau dabar, ypač, kai buvo prasidėję visi tie karščiai, ji nustojo augti. Nebegali net išauginti žiedelio, jis niekaip nepražysta. Laikant ant palangės (saulė neapšviečia iki vakaro) vysta. Tikrai nėra išsausėjusi. Ar gali būti, kad perlaisčiau? Ką daryti? Ar ji atsigaus? Žinokit, visai nieko nežinau apie gėles, ši gerbera mano pirmoji
Atsakyti
Stai tokia gele: foto1 , foto2 uzpuole mazos musytes TOKIOS kaip isnaikinti???
Atsakyti
QUOTE(Trikse @ 2015 08 30, 23:34)
Stai tokia gele: foto1 , foto2  uzpuole mazos musytes TOKIOS kaip isnaikinti???

Tai uodeliai, veisiasi jie zemėse, kuriose uzsilaiko drėgmė, gali pakenkti iš sėklų sudygusiems maziems daigams, tačiau tokio dydzio gėlėms kaip foto jie nepakenkia. Tiesiog pradziovinkite substratą. Kad greičiau atsikratyt - dar galite jo paviršių laikinai uzberti storu sluoksniu kokio nors sauso mulčo - pvz, pjuvenų, sauso smėlio, smulkių akmenukų - svarbu, kad gerai uzdengtų sudrėkusį substratą, kad iki jo nebutų galima tiems padarams nusigaut. Galite įsmeigti specialių lipnių lapelių parazitams sugaudyti - juos rasit visokiuose senukuose ar sodininkų parduotuvėse. Po poros savaičių turėtų išnykt savaime dėl nepalankių jiems sąlygų.
Šiaip jie yra vislūs, ziūrėkite, ar nepersimes į kitus vazonus, geriau ir jų substrato paviršių laikyt sausą, kol išnyks šios muselės.
Atsakyti