Įkraunama...
Įkraunama...

Vaisingumo pažinimu grįsti metodai IX

ragenel, isversk darsyk i lietuvisu kalba savo paskutinius sakinius.... smile.gif
Atsakyti
Nemanau, kad per anksti, o problemos manau naujoje šeimoje bus kitos 4u.gif O šiaip... ar savas, ar svetimas labiausiai jaučiame širdyje mirksiukas.gif
Žaliaake_Raganėle, aš taip pat nieko nesuprantu lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Horo @ 2012 03 23, 10:54)
Žaliaake_Raganėle, aš taip pat nieko nesuprantu  lotuliukas.gif

Atsiprašau, turiu problemą, kad manęs nesupranta... Šeima irgi nieko nesupranta, jei tik pradedu kalbėti apie savo mokslus ir darbą lotuliukas.gif Kaip skaičiau mokslininkų juokelių skyrelyje, tai čia vienas iš požymių, kad esi mokslininkas lotuliukas.gif

Bandysiu paaiškinti to straipsnio esmę, praleisdama metodus ir paaiškindama kai kurias vietas, kurios straipsnyje neaprašomos, bet Jums gali būti nežinomos/nesuprantamos wink.gif
Visas tyrimas vyko keliais etapais. Pirmame iš pelių kiaušidžių išskirtos ląstelės, kurios gali augti in vitro - grubiai tariant mėgintuvėlyje. Paprastos suaugusio organizmo ląstelės, kurios jau yra kokio nors specifinio audinio ląstelės (pvz., raumens, odos, kaulo ir t.t.) mėgintuvėlyje kurį laiką pagyvena, bet paskui numiršta, nes nebegali dalintis. Tačiau organizme yra vadinamų kamieninių ląstelių. Jos nėra specifinės audinio ląstelės, moka dalintis ir atkurti save (t.y., po pasidalijimo atsiranda 2 tokios pačios ląstelės, kokia buvo pasidalinusi), gavusios tam tikrus signalus (pvz., hormonus ar kitas medžiagas, kuriomis organizmo ląstelės sugeba bendrauti viena su kita), šios ląstelės pradeda dalintis kitaip, po pasidalijimo atsiranda specializuota audinio ląstelė. Pvz., 1. įsipjovus pirštą, į pjūvio vietą atkeliauja tokios kamieninės ląstelės ir virsta ląstelėmis, kurios žuvo toje vietoje, ir taip žaizda užgyja, 2. kaulų čiulpuose iš kraujodaros kamieninių ląstelių nuolatos gaminasi kraujo ląstelės ir kt. smile.gif Tiesa suaugusio organizmo kamieninės ląstelės nebeturi galimybių virsti absoliučiai bet kokia organizmo ląstele, tokią galimybę turi zigota po apvaisinimo ir pačios ankstyviausios embriono ląstelės, o suaugusiame organizme kamieninių ląstelių galimybės ribotos (šią savaitę kaip tik darėme laboratorinį darbą, kurio metu iš trušio raumens gautas kamienines ląsteles paveikėme skirtingom medžiagom, kurios joms yra signalai specializuotis, ir taip mėgintuvėlyje iš tų pačių pradinių ląstelių gavome raumens, kaulo ir riebalų ląsteles, bet kraujo ar smegenų ląstelėmis jos tapti nemoka, neturi tokių signalų). Grižtam prie straipsnio: taigi iš pelių kiaušidžių gautos ląstelės, kurios moka dalintis mėgintuvėlyje (yra kamieninės), ir suleistos atgal į pelės organizmą, prigyja ir normaliai funkcinuoja kiaušidėse (tyrimo metu iš vienų pelių išskyrė, tam tikru būdu pažymėjo ir su leido kitoms pelėms, ir vėliau jų organizmuose aptiko tuo žymeniu pažymėtas normalias kiaušialąstes). Galiausiai iš reprodukcinio amžiaus moterų kiaušidžių išskirtos tokios pačios kamieninės ląstelės. Pastebėta, kad tiek pelių, tiek moterų kiaušidžių kamieninės ląstelės augdamos mėgintuvėlyje pagamina nesubrendusias kiaušialąstes, kaip autoriai teigia spontaniškai, bet aš vis tik manau, kad joms reikia kažkokių signalų tam. Pagalvojau apie terpę, kurioje jos auginamos, bet dabar staigiai straipsnyje nerandu, ar ją aprašė, nes gali būti, kad terpėje yra kažkokių medžiagų, kurios skatina specializaciją į kiaušialąstes, arba turi būti kažkokie vidiniai veiksniai. Todėl man dabar labai įdomu, koks bus šių tyrimų tęsinys, kokių gi signalų reikia ir kaip tiksliai mūsų organizme atsiranda tokios nuostabios ląstelės, gebančios duoti pradžią naujam žmogeliukui smile.gif O patys autoriai tarp savo rezultatų praktinio pritaikymo labiausiai akcentuoja galimybę atkurti vaisingumą moterims, kurios jį prarado dėl kiaušidžių pažeidimo, pvz., vėžio. smile.gif

Tikiuosi bent kiek suprantamiau, jei ne, tai eisiu slėptis laboratorijoj tarp mėgintuvėlių ir kolbų... ax.gif
Atsakyti
Žaliaakė_Raganėlė, man labai labai patiko, kad nepatingėjai viską aiškiai aprašyti wub.gif dabar jau supratau 4u.gif thumbup.gif tikrai įdomi informacija 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Žaliaakė_Raganėlė @ 2012 03 23, 12:41)
Tikiuosi bent kiek suprantamiau, jei ne, tai eisiu slėptis laboratorijoj tarp mėgintuvėlių ir kolbų...  ax.gif

Labai tau ačiū, viską puikiai išaiškinai thumbup.gif Išties įdomu, kokia ten ta terpė turi būti, kad įvyktų tokie mini stebuklai, nes turbūt kiekviena esam girdėjusi apie pastojimą "nevaisingom" dienom. Aišku, turbūt didžioji dalis tokių atvejų buvo neteisingai apskaičiuota, bet vis dėlto kažkiek galėjo atsitikti ir "sužaidus" ląstelėms g.gif Na kad ir vienai gerai mano draugei, su ja konsultuodavom vieną kitą NŠP klausimais, ne vienerius metus buvom save stebėję ir staiga bac ji pastoja iškart po mėnesinių, kada buvo visiškai įsitikinusi saugumu doh.gif

Horo, sveikinu su nauja pradžia, linkiu, kad jau nebereiktų daugiau ieškoti 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo indica: 24 kovo 2012 - 11:41
Noriu paklausti vieno tokio dalyko...anksčiau visąlaik naudojausi fertilityfriend.com, bet dabar radau tokį kalendorių tėvams skirtoje svetainėje: http://www.tevu-darz...endorius/#chart

user posted image

Labai smagus, kad lietuviškas, o principas tai praktiškai tas pats kaip fertilityfriend.com ir nemokamas (nes fertilityfriend.com kai kurios f-jos mokamos) ax.gif Tik įdomu ar kas naudojatės ir kiek galima 'pasitikėti'?
Aš tai turbūt lygiagrečiai pabandysiu šį mėnesį vesti abu kalendorius ir galėsiu palyginti, bet gal kas jau turit patirties (tada man nereiktų vargti su 'dvigubinimais' blush2.gif )
Atsakyti
QUOTE(Žaliaakė_Raganėlė @ 2012 03 20, 21:04)
jokio natūralaus būti negali ir kad vieną kartą ir visiems laikams atsiminčiau, kad ovuliacija gali įvykti bet kada orgazmo metu  unsure.gif

Ovuliacija 'bet kada' orgazmo metu įvyksta išskirtinai katėms...moteriai, kad įvyktų ovuliacija reikia šiek tiek daugiau nei vien sekso ax.gif Nes moters ovuliacija nėra refleksinė, kaip kačių, jog ji galėtų 'bet kada' orgazmo metu pastoti smile.gif

Aš iš savo patirties galiu pasakyti, kad natūralaus šeimos planavimo tikrai reikia mokytis, bet tos pastangos (ir nėra tai nieko baisaus ar baisiai sudėtingo) atsiperka su kaupu thumbup.gif Tiek kai nenori susilaukti vaikelio, tiek kai planuoji mažylį 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(indica @ 2012 03 24, 12:38)
Na kad ir vienai gerai mano draugei, su ja konsultuodavom vieną kitą NŠP klausimais, ne vienerius metus buvom save stebėję ir staiga bac ji pastoja iškart po mėnesinių, kada buvo visiškai įsitikinusi saugumu doh.gif

pastojimą įsivaizduoju tik tuo atveju jei prieš tai buvusiame cikle nebuvo įvykusi ovuliacija (t.y. užfiksuota pakilusi temperatūra) ir nebuvo laikytasi NŠP taisyklių... unsure.gif

QUOTE(Rasma @ 2012 03 24, 15:31)
Labai smagus, kad lietuviškas, o principas tai praktiškai tas pats kaip fertilityfriend.com ir nemokamas (nes fertilityfriend.com kai kurios f-jos mokamos) ax.gif  Tik įdomu ar kas naudojatės ir kiek galima 'pasitikėti'?

Rasma, man šis grafikas nepatinka jau vien dėl to, kad temperatūros padalos pavaizduotos labai stambiai... unsure.gif pvz, mano bazinė kūno temperatūra yra 36,3-36,5 iki ovuliacijos ir 36,6-36,8 poovuliacineje fazeje. Nors naudojuosi gyvsidabriniu termometru, gana dažnai užfiksuoju pusę vienos mažos dalytės...tad neįsivaizduoju tikslaus žymėjimo, kai temperatūros padalos tokios stambios.. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Aušriukė @ 2012 03 24, 20:33)
Rasma, man šis grafikas nepatinka jau vien dėl to, kad temperatūros padalos pavaizduotos labai stambiai... unsure.gif

Pabandžiau, leidžia ir vieną, ir du skaičius po kablelio mirksiukas.gif
Pvz. jei du skaičiai po kablelio, 36.62, tai padalos sugraduotos kas 0.06 (3 langeliai, jei vienas skaičius, 36.6, tai padalos sugraduotos kas 0.1 (3 langeliai)
Pas mane el.termometras su dviem skaičiais po kablio, bet turbūt ir toliau stikliniu naudosiuos, nes el. kartais panašu, kad matuoja lauko t-rą doh.gif

Na, pabandysiu šį mėnesį abu, o po to visoms papasakosiu ir parodysiu kas gavosi biggrin.gif Nes mane lietuviškumas tai labai veža, jei pasiteisins - būsiu laiminga smile.gif Nors realiai manau, kad fertilityfriend.com f-jos (ypač mokamos) - įdomesnės, labai daug paanalizuot galima naudojantis vien kompu ax.gif Lietuviškame manau, kad daugiau analizuot savomis smegenimis reikės ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Žaliaakė_Raganėlė @ 2012 03 23, 00:46)
visokios farmacininkų "apšviestos" ginės negalės aiškint apie ovuliacijas iš malonumo smile.gif

O dabar gali? bigsmile.gif Atsiverskite kokį šiuolaikinį ginekologijos vadovėlį ir pamatysite, kaip sudėlioti akcentai: kad NŠP - tai labiausiai nuo vartotojo klaidų priklausantis metodas (ir patikimumo procentai įskaitant tas vartotojo klaidas, todėl neva savaime supranta, jog NŠP kontraindikuotinas, jei dėl medicininių priežasčių būtina ypatingai efektyvi kontracepcija), kad jis nepatogus, nes reikia mokytis, kad jis tinkamas religingoms poroms, bet tikrai ne kad "jokio natūralaus nė būti negali". Ir nesvarbu, kad gretimame puslapyje puikuojasi spalvota kontraceptikų reklama - na negali kažkas "iš lempos" rašyti apie spontanines ovuliacijas folikulams dar nepradėjus bręsti, kad ir koks koziris tai kai kam bebūtų.

Gal jau pats laikas pradėti reiškinius įvardinti savais vardais, kartais nepabijant ir "profesinė nekompetencija"...
Papildyta:
QUOTE(Rasma @ 2012 03 24, 15:31)
Tik įdomu ar kas naudojatės ir kiek galima 'pasitikėti'?

Pasitikėti negalima. smile.gif (Kaip deja ir bet kuria kita programa). Aš įdomumo dėlei turiu susivedusi vieno ciklo duomenis, bet kai prieš pat kitą BT pakilimą jau pradėjau gauti priminimus apie neva artėjančias mmm, motyvacija toliau "testuoti" programą ėmė ūmai ir pradingo...
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2012 03 25, 09:38)
Pasitikėti negalima. smile.gif (Kaip deja ir bet kuria kita programa)

Neveltui "pasitikėti" parašiau kabutėse. Šitai aš žinau, kad nė viena programa pasitikėti negalima, bet kitaip nesugebėjau minties pasakyt..
Man tiesiog įdomu ar ta lietuviška programa daro išvadas kaip fertilityfriend.com ir brėžia galimą ovuliacijos dieną ir t.t.
Tiesiog šiame skyrelyje koncentruota daug geros ir teisingos inf-jos (esu mokiusis NŠP, nesu analfabetė šiame reikale, daug metų taikiau tas žinias savo reikmėms) ir galvojau, kad galbūt čia moterys bus išbandžiusios ir įvairias t-ros, gleivių ir t.t. žymėjimo programėles ax.gif .
Suprantama, kad pakanka termometro, pieštuko, popieriaus, žinių ir galvos, kad padaryti savas išvadas, bet man patinka ir sumesti kiekvienąryt rezultatus kompan. Tikrai nėra taip, kad aš aklai pasikliausiu ir pati nežiūrėsiu kas vyksta.

Aš neturiu nuo ko saugotis, nes turiu problemų su vaisingumu, todėl visi NŠP metodai man iki šiol buvo labiau reikalingi, kad per kelis metus kaip nors galėčiau pastoti, kad žinočiau kada tos menkos vaisingumo galimybės - pačiame pike. turbūt reikėjo pirma pasakyt, kad man ne tragedija būtų 'klaida' ar net 'dvi klaidos' smile.gif
Aš labai ilgai maitinau krūtimi vaiką, tad man tik dabar pradeda tvarkytis reikalai su laktacija ir po ilgos pertraukos vėl grįžtu prie savistabos ir noriu sekti savo organizmą, tuo pačiu žinoti ar viskas gerai. Atsiprašau, kad iškart nepasakiau, jog NŠP man pagrinde reikalinga ne kontracepcijai.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2012 03 25, 11:34)
man tik dabar pradeda tvarkytis reikalai su laktacija

O galima paklausti-ar tai reiskia kad nebuvo mmm,ar kad nebuvo O,ar kazka kita?
Atsakyti