Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas šiuolaikiniame name

QUOTE(jkjkjk @ 2012 03 17, 23:49)
Gal kas turi nuomonę arba yra susidūręs su tokio tipo rekuperacine sistema
http://www.lunos.lt/rekuperatoriai  g.gif

Idėja - super! Gražiau nei MMM piramidė! thumbup.gif
Įkiša žmonėms du ventiliatoriukus su taimeriu, pavadina tai rekuperacinė sistema ir paprašo net 4000 Lt. lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2012 03 18, 10:56)
Kas man jame užkliuvo, tai skaičiuoklė.

Dar vienas dalykas, labai keliantis rekuperatoriaus COP`ą yra mažesnis oro pasipriešinimas. Ar ne labiau verta investuoti į mažesnio pasipriešinimo ortakyną, nei į brangesnį rekupą g.gif ?
Atsakyti
[quote=mintas,2012 03 18, 12:11]
Jei teisingai supratau (oras per tą patį įrenginį išmetamas iš patalpų taip įšildant šilumokaitį, o po to, pakeitus ventiliatoriaus sukimosi kryptį, paimamas iš lauko, ir šilumokaitis šildo paduodamą orą), šilumos atgavimo principas labai panašus į naudojamą rotoriniuose rekuperatoriuose, tai Lietuvos sąlygomis mano nuomone geresnis pasirinkimas butams, nei mitsubishi mini rekuperatorius taip pat skirtas butams, bet naudojantis plokštelinį šilumokaitį neatsparų žemoms temperatūroms, kada labiausiai ir reikalingas kokybiškas vėdinimo sistemos darbas.

Aš irgi panašiai suprantu veikimo principą. Reiks paskambinti pabandyti iškvosti kas kaip. Kalbėjau su vienu kuris turi, sakė užšalimo jokio nėra, kondensato kaupimosi irgi. Ventiliacija juntama, bet nemaišo, minusas tas, kad jeigu triukšmas lauke didelis tai padidėja triukšmo lygis ir namuose.

Atsakyti
QUOTE(jkjkjk @ 2012 03 18, 19:43)
Aš irgi panašiai suprantu veikimo principą. Reiks paskambinti pabandyti iškvosti kas kaip. Kalbėjau su vienu kuris turi, sakė užšalimo jokio nėra, kondensato kaupimosi irgi. Ventiliacija juntama, bet nemaišo, minusas tas, kad jeigu triukšmas lauke didelis tai padidėja triukšmo lygis ir namuose.

Už tokią įrangos kainą, esu tikras galima įsigyti geresnį sprendimą.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2012 03 18, 14:32)
Idėja - super! Gražiau nei MMM piramidė!  thumbup.gif
Įkiša žmonėms du ventiliatoriukus su taimeriu, pavadina tai rekuperacinė sistema ir paprašo net 4000 Lt.  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

O ką, jeigu pažiūrėsime profano akimis į tradicinius rekupus rasime kažką panašaus, ventiliatorius, taimerius, šilumokaitį, apie kainą patylėsiu, nes gerai neraukiu.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2012 03 18, 20:46)
Už tokią įrangos kainą, esu tikras galima įsigyti geresnį sprendimą.

Ok gal yra žmonių forume, kurie žino kas gali ir nori, arba dar geriau gali patys (nes yra šios srities profesionalūs darbuotojai), suprojektuoti ir instaliuoti rekuperacinę sistemą. Veiksmo vieta Vilnius, namas ~110m2, vienas aukštas, yra nešildoma palėpė (į kurią ir norėčiau sukišti visus vamzdynus taip pat ir rekupą), domina variantas kuris veiktų stabiliai mūsų klimato sąlygomis (ypatingai žiemą), jokių oro srauto pašiltinimu aš jam nejungsiu tikrai, per žemes ir žvyrus vamzdžių nevesiu ir panašia atsiprašant fignia neužsiiminėsiu. Vasarą apskritai manau jį atjungti, nes man žymiai maloniau atidaryti langai gyvenant šalia miško. Taigi darbinis laikas pavasaris, ruduo ir žiema. turi realiai kažką sutaupyti padėti, nes priešingu atveju galiu sėkmingai apseiti ir be rekupo.
Apsitarti kas kaip turiu laiko 2 savaites, kad numesti elektrą galėtų. Galutinį projektą paderinti reiktu per 1,5 men., instaliacija po 2-3 men.

Va taip statybos pas man vyksta viskas eigoje. cool.gif
Atsakyti
QUOTE(jkjkjk @ 2012 03 18, 20:57)
nes priešingu atveju galiu sėkmingai apseiti ir be rekupo.

Aišku, lyšną priekabėlę malkų ir laikom atlapus namus ne tik vasarą biggrin.gif
Tik kaip su malkomis kovoti prieš perkaitimą karštom vasaros dienom blink.gif ?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 18 kovo 2012 - 20:12
QUOTE(jkjkjk @ 2012 03 18, 19:57)
yra nešildoma palėpė (į kurią ir norėčiau sukišti visus vamzdynus taip pat ir rekupą), domina variantas kuris veiktų stabiliai mūsų klimato sąlygomis (ypatingai žiemą),

Vat su vamzdžių kišimu į nešildomą palėpę nelabai gera idėja. Jei vamzdžiai bus neapšiltinti, tai visą šilumą į palėpę išleisi. Reikės apšiltinti vamzdžius, o tai papildomos išlaidos.

Profų čia tikrai yra, greitai susisieks wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 03 18, 21:12)
Aišku, lyšną priekabėlę malkų ir laikom atlapus namus ne tik vasarą biggrin.gif
Tik kaip su malkomis kovoti prieš perkaitimą karštom vasaros dienom blink.gif ?

Kurenimas dujomis, neturiu nei židinio, nei pečiaus, kurenimais užsiimt nesiruošiu, visur grindinis šildymas. Nereikia tiek daug sarkazmo, turiu visą krūvą pažystamų kurie turi naujos statybos namus ir tikrai ne pas visus yra rekupas. Ir niekas ten nepelija, ir neuždūsta žmonės pasirodo, taip šilumos sąnaudos didesnės, bet tikrai nėra milžiniškos. Sutinku, kad kažkiek mažiau komforto tam tikrais sezonais. Ir apskritai nepriklausau tų įsitikinimų žmonėms, kurie mano, kad reikia taupyti energiją iki smulkmenų. O tokie argumentai, kad drabužinės turi būti vedinamos, kad nebūtų blogo kvapo iš viso protu nesuvokiami, gal rūbų chebra neplaunat blink.gif

Kas liečia vasaros dienas, atsakymas paprastas, kai namo sienos ar stogas peršils kiaurai iš lauko, nepadės paprastas rekupas nieko (gal gali padėti visokie su navarotais, kur eina per žemes, vandenį ir pan.), be kondiškės normalios nieko nebus. Rekupas gali kažkiek tik prailginti tą peršilimo procesą. Jeigu sienos ar stogas neperšils, kambariuose bus vėsiau. Išvada reikia normaliai pasidaryti šiltinimą, pageidautina šiltinti lubas, jeigu palėpė nenaudojama, taip pat aš asmeniškai nemėgstų langų į pietinę pusę, rytai ir šiaurė mano mėgstamos pusės smile.gif
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2012 03 18, 22:10)
Vat su vamzdžių kišimu į nešildomą palėpę nelabai gera idėja. Jei vamzdžiai bus neapšiltinti, tai visą šilumą į palėpę išleisi. Reikės apšiltinti vamzdžius, o tai papildomos išlaidos.

Profų čia tikrai yra, greitai susisieks wink.gif

Suprantu, tačiau ar tokios jau didelės papildomos sąnaudos šiltinimo tų vamzdžių? Galima aišku būtų numesti ir virš pakabinamų lubų, turiu 20 cm atstumą, tačiau viename kambaryje atstumas bus minimalus tarp juodlubių ir pakabinamų lubų, todėl norėčiau išmesti viską į palėpę.

Pažiūrėsim kol kas dar niekas nesusisiekė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jkjkjk: 18 kovo 2012 - 21:43
QUOTE(jkjkjk @ 2012 03 18, 22:28)
nepriklausau tų įsitikinimų žmonėms, kurie mano, kad reikia taupyti energiją iki smulkmenų.

Kas liečia vasaros dienas, atsakymas paprastas, kai namo sienos ar stogas peršils kiaurai iš lauko, nepadės paprastas rekupas nieko (gal gali padėti visokie su navarotais, kur eina per žemes, vandenį ir pan.), be kondiškės normalios nieko nebus.

Litai kišenę drasko? biggrin.gif

Taip, atitvarų kokybė labai svarbu, bet čia lazda su dviem galais: kuo kokybiškesnės atitvaros, tuo jos sandaresnės ir būtinybė mechaninio vėdinimo tik didesnė. Ir atvirkščiai - kai kiauros atitvaros vėdinimas vyksta natūraliai, namas kvėpuoja biggrin.gif , bet jūs negalite to niekaip kontroliuoti. Todėl ir nemiršta jūsų pažįstami, ir nepelyja 4u.gif Tik litais prisideda, prie pasaulinio atšilimo smile.gif
Net pigiausias rekupas, dirbdamas naktimis per apylanką padidintu debitu sėkmingai atvėsintų sandarų ir šiltą namą 4u.gif Kiek ilgai tos vėsos užteks dieną - čia jau namo šiltinimo bei langų šešėliavimo klausimas. Kaip pastebėjote, neužsiminta nei apie vamzdžius, nei skaldą, nei kondiškę - su šiais sprendimais viskas pasiekiama efektyviau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 18 kovo 2012 - 21:44
yra nešildoma palėpė (į kurią ir norėčiau sukišti visus vamzdynus taip pat ir rekupą), domina variantas kuris veiktų stabiliai mūsų klimato sąlygomis (ypatingai žiemą), jokių oro srauto pašiltinimu aš jam nejungsiu tikrai

Jei yra galimybe, rekomenduociau nevedzioti vamzdziu ir pacio rekupo nesildomoje palepeje, nes net ir apsildinus ortakius 50mm dembliu ortakio viduje gali susidaryti kondensatas (kai rekuperacija buna isjungta, patalpos siltas oras kyla ortakiais i virsu ir ten atvesta), kuris varves per difuzorius. Jei nera galimybes vest kitur ortakiu, tokiu atveju dekit storesne ortakio izoliacija.
Atsakyti
QUOTE(jkjkjk @ 2012 03 18, 22:36)
Suprantu, tačiau ar tokios jau didelės papildomos sąnaudos šiltinimo tų vamzdžių? Galima aišku būtų numesti ir virš pakabinamų lubų, turiu 20 cm atstumą, tačiau viename kambaryje atstumas bus minimalus tarp juodlubių ir pakabinamų lubų, todėl norėčiau išmesti viską į palėpę.

Aišku, kad ne, apšiltinti vamzdžius - ne problema. Tik palėpė ne pati geriausia vieta rekupui, šilta nors ir ne šildoma patalpa tiktų labiau. Nepamirškite, kad rekupas yra aptarnuojamas įrenginys, teks ir filtrus keisti ir pasivalyti, rotoriaus atveju - diržas tikrai ne amžinas ir pan. Ar patogu bus palėpėj aptarnauti?
Vamzdynas į 20cm tarpą sunkiai tilps, bet nežinant realios situacijos negalima sakyti "taip" arba "ne".
Atsakyti
Vasarą apskritai manau jį atjungti, nes man žymiai maloniau atidaryti langai gyvenant šalia miško. Taigi darbinis laikas pavasaris, ruduo ir žiema.

Del rekupo naudojimo vasara:
Jei bus atidaryti langai, kaip bus pavasari su ziedadulkemis, rekupo filtrai tai puikiai sugaudytu?
Kaip bus karsta vasara? Nakti eisite miegoti atsidares langa ir pasidarysite skersveji, kad nors kiek prapustu nama vesus vakaro oras? Miegoti su pilnai atviru langu miske kazkaip man nebutu taip pat labai jauku miegoti...
Triuksmas is lauko - tarkim siuo atveju sis argumentas atkrenta, nes gyvenat miske ir megstate klausyti pauksteliu...
Atsakyti