Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas šiuolaikiniame name

QUOTE(Raituzas @ 2012 03 13, 16:12)
kaina bendra gaunasi apie 3000lt.

Pusė ŽŠ įrengimo kainos smile.gif
Atsakyti
as tai isirengiau sistema kuri ir ventiliuoja ora ir sildo thumbup.gif mes be galo patenkinti, rekomenduoju ir vandens filtrus isistatyt bigsmile.gif aisku pinigeliai ant medziu neauga..nelengva kai viskas susisumuoja bet ka darysi.. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2012 03 13, 08:59)
Jei rotorinio NK 92,5%, tada taip, padavinės +17 prie lauko -20 ir ištraukiamo iš patalpų +20. Bet argi būna rotoriniai su tokiu NK?

Turėjau omenyje, kad patalpoje palaikoma optimali komfortinė temperatūra +22"C, naudojamas, tarkim, Komfoventas su XL rotoriumi ir per šalčius oro apykaita mažinama per pus. Tokiu atveju T ef=88%. (Pilnas pajėgumas naudojamas tik jei reikia vėsinti patalpas vasaros naktimis, arba kai susirenka daug žmonių).
Kokia tikimybė, kad pas ventiliacinės sistemos naudotoją oro padavimas bus suorganizuotas ant tiek protingai (profesionaliai), kad namuose nesijaus šio vėsaus "gūsio" ?Ne visi užsakinėja tuos projektus projektavimo įmonėse

Man rodos, paprasčiau pasirūpinti tinkamu oro paskirstymu, nei kurti papildomą oro pašildymą. Ar jums ne atrodo, kad ne visai protinga daryti sistemą "kaip išeis", o po to galvoti kaip ištaisyti klaidas?

Tuos 13...13,6 pakelti iki 18-20 su elektriniu tenu kainuoja (turiu omeny elektros sanaudas). Kainuoja tiek, kad bent jau kiek aš pažįstu žmonių, jie visai nenaudoja vėdinimo, kai lauke šalta.

Tam kad, pašildyti 200m3/h oro nuo 13 iki 18"C reikia ~0.3kW šilumos. Šildant vandenį dujiniu katilu, tai kainos 8-9ct/val. Elektra naktį (diena yra 8-10"C šilčiau) - 10.5ct/val. Skirtumas neviršija 2.5ct. Pagal statistiką per metus būna tik 184 val. kai oro temperatūra yra žemesnė nei -15"C. Taigi, sutaupysite 4 Lt 62ct per sezoną.

Tačiau, tiems kurie nori taupyti centus Amalva siūlo rekuperatorius su vandeniniais šildytuvais. Man ne gaila: už jūsų pinigus - bet koks kaprizas!
Papildyta:
QUOTE(Raituzas @ 2012 03 13, 15:12)
Standartiniam Amlavos rekupe "Komfovent kompakt" serijos stovi ne "M" dydis, o "L"
Įrenginyje REGO-500HE prie 400m3/h NK bus 84%, jei pasirinkti ta pati irengini su "XL" rotoriumi, prie 400m3/h NK bus 87,5%. Kaip matot, ne toks ir didelis skirtumas nuo plokstelinio-priespriesiniu srautu rekuperatoriaus.
Jei jau nusprendziate isirengineti vandens sildytuva, tai dekites rotorini rekupa, kuris nebijo uzsalimo ir su vandens kaloriferiu sumontuotu uz rekupo susildysite ora iki norimos temperaturos. Vandeninio sildytuvo irengimo kastai:
1. sandari oro pavara su spyruokline pavara ant oro paemimo kaina 550Lt;
2. kanalinis vandens sildytuvas 200 skersmens kaina 600Lt;
3. sildytuvo aprisimo mazgas  kaina 1500Lt;
4. vamzdynu privedimas kaina ?  priklauso nuo sudetingumo..
5. santechniko darbas kaina ? priklausomai nuo sudetingumo..
kaina bendra gaunasi apie 3000lt. + reikia isivertinti tai, kad sildytuva vis tiek galite kazkada uzsaldyti ir galite uzpilti namus, taigi, geriau sildytuva montuoti ten, kur butu vandens nuvedimo trapas.
Jei sildytuvas montuojamas uz irenginio, tai papildomai jokios automatikos nebereikia, nes valdyma atliks rekuperatoriaus automatika, bet jei sildytuva montuosites pries rekuperatoriu, tokiu atveju ten teks konstruotis valdyma, bet tikrai nerekomenduoju taip isradineti dvirati...

thumbup.gif Viskas tiksliai, trumpai ir aiškiai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 13 kovo 2012 - 19:16
QUOTE(Vilienė @ 2012 03 13, 16:38)
Pusė ŽŠ įrengimo kainos smile.gif

Kaip pusė??? Kada jūsų ŽŠ taip pabrango? Prieš metus žadėjote tilpti į 4500Lt. biggrin.gif
(nors kažkas čia minėjo, kad mokant už visus darbus ŽŠ kainoja 17000Lt)

Na, skaičiuojant po 4.6 Lt per sezoną, jūsų užkasti po žeme 6000Lt, jau kitame tūkstantmetyje pradės duoti pelną. Ai, tiesa, dar gi kažkiek naudos gausite vasara.
Jei pasitaikys itin karšta diena, tai kiekviena valanda taupysite po 15-18 ct. Galbūt jūsų pinigėliai atsipirks dar šį tūkstantmetį. thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2012 03 13, 20:41)
Kaip pusė???
nors kažkas čia minėjo,

thumbup.gif Kažkas - tai edas "sobstvennoj personoj" biggrin.gif buvo berods 8000Lt priskaičiavęs. thumbup.gif
Vilniuje greitai bus gyvas pvz už 6500Lt, galėsit nuvažiuot ir pačiupinėt - jei savininkas įsileis biggrin.gif
Papildyta:
Na, skaičiuojant po 4.6 Lt per sezoną,

Pats save painiojat, ar kitiems ausis spagečiais papuošt noras? Postu aukščiau pasižiūrėkite, kaip gavote tuos 4,62Lt biggrin.gif
Papildyta:
Ai, tiesa, dar gi kažkiek naudos gausite vasara.
Jei pasitaikys itin karšta diena, tai kiekviena valanda taupysite po 15-18 ct.

"Kažkiek" anot edo reiškia sėkmingą namo vėsinimą be freoninio kondicionieriaus, įdomu, ką edas vadina "daug" ar bent jau "apčiuopiamai" lotuliukas.gif
15-18ct per valandą? Kokia galia bus freoninio, jei jis ims 15-18ct per valandą? Neapsiš... aukštielnikas bevėsindamas už tokius centukus? 300-350W kondiškė?
Čia nesenai apie amžinus variklius kažką porinot - ne iš tos pat srities? biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 13 kovo 2012 - 20:14
QUOTE(Vilienė @ 2012 03 13, 20:04)
thumbup.gif Kažkas - tai edas "sobstvennoj personoj" biggrin.gif  buvo berods 8000Lt priskaičiavęs.

Nepamenu kiek aš buvau priskaičiavęs, bet tikrai tikiu, kad galima kaina gerokai sumažinti jei atsisakyti kai kurių dalykų (atseit - ne tai būtina), nesamdyti nieko o pačiam atlikti darbus, o jei dar pavyks nukniaukti kai kurias medžiagas, kad nereikėtu pirkti - tai iš vis gausis maža kaina! biggrin.gif
Pats save painiojat, ar kitiems ausis spagečiais papuošt noras? Postu aukščiau pasižiūrėkite, kaip gavote tuos 4,62Lt biggrin.gif

Nieko aš nepainiuoju. Tiesiog jums atsakinėju jūsų stiliumi. biggrin.gif
Pernai kai Mintas (jei ne klystu) pranešė, kad firma už ŽŠ įrengimą priskaičiavo 17 t. Lt, tai jus pareiškėte: ŽŠ kainavo 3 t Lt, bet jei įvertinti viską ko dar reikės (ir savo darbą) - tai bus maksimum 4.5 t. Lt" ... Šiai dienai jau kalbate apie 6.5 Lt ir dar, kaip suprantu, nėra automatikos. g.gif
Kodėl manot, kad kalbant su jumis, negaliu ir aš šiek tiek "pagražinti" skaičių? smile.gif

Na gerai, tarkim jūsų ŽŠ pašildo orą ne 5-iais o 15"C. Ir reikia imti ne 2.5ct skirtumą, o visą kainą - 10.5 ct. Gausime ne 4.62 o net 55 Lt per sezoną.
Atitinkamai - ŽŠ atsipirks ne po 1000, o jau po 100 metų. Ar nuo to kas nors iš esmės keičiasi??? Verta užkasinėti pinigus jei efektas 10 kart mažesnis nei investicija? rolleyes.gif
Ne, aš suprantu, jei yra toks hobbi - eksperimentuoti, tai čia ne vieta kalbėti apie ekonominę naudą. Svarbiausia, kad žmogus gerai pralestu laiką. smile.gif
Be to, tam tikra prasme darote naudingą darbą. Kitiems smalsu sužinoti kiek iš tikro toks daiktas duoda naudos, kad kitiems nekiltu mintis lipti ant tų pačių greblių.

"Kažkiek" anot edo reiškia sėkmingą namo vėsinimą be freoninio kondicionieriaus, įdomu, ką edas vadina "daug" ar bent jau "apčiuopiamai"

Apčiuopiamai, mano manymu - tai tikrai turi būti daugiau nei 1 kW šalčio, kurį maksimaliai gali pernešti į patalpas 400 m3/h įrenginys.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 14 kovo 2012 - 02:55
QUOTE(ed@ @ 2012 03 14, 03:40)
Nepamenu kiek aš buvau priskaičiavęs, bet tikrai tikiu, kad galima kaina gerokai sumažinti jei atsisakyti kai kurių dalykų (atseit - ne tai būtina), nesamdyti nieko o pačiam atlikti darbus, o jei dar pavyks nukniaukti kai kurias medžiagas, kad nereikėtu pirkti - tai iš vis gausis maža kaina!  biggrin.gif 

O, kokis istorijos posūkis! Edai, iš ŽŠ skeptiko virstate ŽŠ entuziastu? biggrin.gif Nuoširdžiai - sveikinu 4u.gif
Papildyta:
Šiai dienai jau kalbate apie 6.5 Lt ir dar, kaip suprantu, nėra automatikos.  g.gif

6500Lt - ntai kitas, netolimoje ateityje, jūsų pašonėje vykdomas projektas. Aš gi melagis biggrin.gif jūs manim niekad netikite, sakau pasitelksiu kaip argumentą ir daiktinį įrodymą trečiųjų asmenų įrenginį biggrin.gif
Papildyta:

Kodėl manot, kad kalbant su jumis, negaliu ir aš šiek tiek "pagražinti" skaičių? smile.gif

Deja, bet mudu labai retai rimtai diskutuojam, ir dabartinis etapas ne išimtis...tik mūsų pizdavonės temą skaitantiems įtariu labiau nuobodžios nei naudingos.
Papildyta:

Na gerai, tarkim jūsų ŽŠ pašildo orą ne 5-iais o 15"C.

Ne tarkim, bet buvo realiai: prie 60proc. rekupo galios, lauko temperatūra naktį žemiau -25C, dieną apie -16...-18C tiekiamas oras į rekupoą žemiau +3,2C nukritęs nebuvo. Šiandien turiu +6,5...+7C padavime. Skaičiuokite iš naujo biggrin.gif
Atsakyti
Be to, tam tikra prasme darote naudingą darbą. Kitiems smalsu sužinoti kiek iš tikro toks daiktas duoda naudos, kad kitiems nekiltu mintis lipti ant tų pačių greblių.

Viskas gal ir būtų +/- logiška, jei tai būtų mano išradimas. Bet kai tai įprasta ir ar būtina pastato vėdinimo sistemos dalis ne vienoje europos valstybėje - atrodote juokingai, nei pranašas, nei gudriausias pasaulyje. Dėl informacijos trūkumo ir kvailo užsispirimo - gimsta išvados apie grėblius ir kt. sodo įrankius biggrin.gif
Jei ŽŠ įrengiami ne tik privačiuose namuose, bet prekybos centruose tai gal ne visiški dundukai tai projektuoja ir pasirašo ant milijonus kainuojančių investicijų. Ar vis dėl to tai grėblių mindytojai - pastovūs, mina nuo vieno ant kito? lotuliukas.gif
Papildyta:
Apčiuopiamai, mano manymu - tai tikrai turi būti daugiau nei 1 kW šalčio, kurį maksimaliai gali pernešti į patalpas 400 m3/h įrenginys.

Čia įskaitant 300-350W freoninį įrenginį, ar jis lieka už "apčiuopiamai" sąvokos borto? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2012 03 14, 12:30)
...Jei ŽŠ įrengiami ne tik privačiuose namuose, bet prekybos centruose tai gal ne visiški dundukai tai projektuoja ir pasirašo ant milijonus kainuojančių investicijų. Ar vis dėl to tai grėblių mindytojai - pastovūs, mina nuo vieno ant kito? lotuliukas.gif

Aš esu įpratęs vertinti sistemos naudingumą pagal tai kiek Lt per sezoną ji realiai sutaupo, o ne pagal tai kiek ji yra populiari pasaulyje.
(Tarp kitko, kiek ŽŠ yra įrengta pasaulyje per visą istoriją galima suskaičiuoti ant pirštu, o žinote kiek vien tik Lietuvėlėje gaminama rotorinių per metus? Kiek įrengiama geoterminių kontūrų šildymui? )
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2012 03 14, 20:35)
Aš esu įpratęs vertinti sistemos naudingumą pagal tai kiek Lt per sezoną ji realiai sutaupo,

O jūs 100proc tikras, kad savo skaičiavimus atliekate teisingai, kad įvertinate visus niuansus? Jeigu atsakymas taip - nesusimąstote, kodėl ant svieto tiek "skaičiuoti nemokančių" kurie ŽŠ įrenginėja ir dideliems pastatams ir individualiems namams?
Jau rašiau apie lenkų sustaičiuotą "grošinę" kWh kainą, jums tai neįdomu?
Peržvelkit savo kolegų puslapius Lenkijoje. Tiek ŽŠ įrenginėtojų, o Lietuvoje tai dar neprigijo. Negi jie kvailesni? O gal jūsų skaičiavimai ne tikslūs?

Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2012 03 14, 20:35)
kiek vien tik Lietuvėlėje gaminama rotorinių per metus? Kiek įrengiama geoterminių kontūrų šildymui? )

Kiek pagamina - tiek šaunuoliai, bet namuose po du nestovi - pats žinote, kuria kryptimi jie iškeliauja. Ir tai yra ne tas žodis kaip puiku!
Geoterminiai kontūrai - dalykas labai geras, bet nepigus. Technologija liuks. Bet dažna klaida yra "noriu pigios energijos" o ne būdų, kaip tą energiją taupyti. Todėl pavargę nuo kirvio ar sugniuždyti gazpromo sąskaitų žmonės mato panacėją - geo, nieko nereik skaldyt ir kurent, o sąskaitos bus mažesnės. Ne retai tai nepasitvirtina - užuot dešimtim tūkstančių švaistęsi geriau būtų investavę į pastato šiluminius parametrus. Pats žinote, kiek plėšdavo už geo prieš krizę, dabar kainos "apsirazumino", bet iki realių dar toli. Netolimoje ateityje geo laukia sukrėtimas - pradėjus privalomai statyti energetiškai efektyvius namus geo arba pigs, arba liks už borto - toks scenarijus visiškai nerealus, todėl lieka tik pigimas.
Bet nedideliems, ~150m2 šiltiems namams geo gali likti bet brangus, bet jau dabartinėse kainose ir galiose. Aš prieš geo neturiu nieko, belieka sulaukti realių kainų ir ši technologija tik plis. Bet nepamirškime pastatų charakteristikų - tai daug svarbiau ir pigiau nei ieškoti pigios energijos.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2012 03 14, 02:40)
Pernai kai Mintas (jei ne klystu)

klystat
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2012 03 14, 02:40)
Na gerai, tarkim jūsų ŽŠ pašildo orą ne 5-iais o 15"C. Ir reikia imti ne 2.5ct skirtumą, o visą kainą - 10.5 ct. Gausime ne 4.62 o net 55 Lt per sezoną.
Atitinkamai - ŽŠ atsipirks ne po 1000, o jau po 100 metų.

Visi šie Jūsų paskaičiavimai skirti rotaciniam rekuperatoriui kurį Jūs čia taip giriate, bet kuris teturi maks 80-85% NVK. Matot, ŽŠ net jam gali sutaupyti iki 55 Lt žiemą.

Situacija kai kalba eina apie plokštelinį priešpriešinių srautų rekuperatorių keičiasi kardinaliai. Jo NVK siekia 95-98%, bet kadangi jis bijo šalčio žiemą su elektrinių tenų apsauga nuo užšalimo jis pasak ne vieno pasisakiusio forumuose, prisuka elektros už kelis šimtus litų per mėnesį. Skaičiuoti laipsnių skirtumą ir energijos poreikį oro pašildymui neverta. "Durna" rekupų automatika greičiausiai ten jungia tenus pilnu galingumu, kai ten užtenka ženkliai mažesnio galingumo. Nesvarbu kad pagal teorinius paskaičiavimus turėtų suryti ženkliai mažiau, praktinio ekspluatavimo patirtis kalba apie kelis šimtus litų per mėnesį.

Taigi kai kalba pradeda eiti apie plokštelinį rekupą, jau reikia kalbėti apie ŽŠ sutaupytus kelis šimtus litų per mėnesį vien žiemą, jau nekalbant apie vėsinimo galingumus vasarą ir jo atsiperkamumo laikas ženkliai sutrumpėja.

Beje, Jūsų taip giriamas rotorinis rekupas iš tikrųjų labai geras pasirinkimas žmonėms, nenorintiems maksimaulaus taupymo ekspluatacijos metu, vistik tik maks 80-85% NVK, ŽŠ+plokštelinis priešpriešinių srautų rekuperatorius yra patikimesnis tandemas su ženkliai aukštesniu iki 95-98% NVK. Aišku lyginant rotacinį rekuperatorių su ŽŠ ir plokštelinio priešpriešinių srautų rekuperatoriaus tandemu, jo kainos/kokybės santykis bus aukštesnis, bet juk yra žmonių, kurie žiūri ne į kainą/kokybę, bet į gaunamą maksimalią kokybę, kuri tandemo atveju bus tikrai didesnė.
Papildyta:
QUOTE(ed@ @ 2012 03 14, 19:35)
(Tarp kitko, kiek ŽŠ yra įrengta pasaulyje per visą istoriją galima suskaičiuoti ant pirštu,

Aš labai jų neieškodamas interneto platybėse mačiau tikrai daugiau nei turiu pirštų. Turiu įtarimą, kad pirštų neužtektų vardijant vien įrengtus Lietuvoje.

Kadangi nesidomėjau kiek žmonių Lietuvoje įsigijo rekuperatorių, tai tikrai negaliu pasakyti kiek. Kartais ne 10 rekuperatorių per mėnesį?

O Jūs ar domėjotės, kiek žmonių pasistato ŽŠ vien Lietuvoje per mėnesį? Spėju apsiriksit ne mažesniu skaičium nei aš su rekuperatoriais wink.gif
Atsakyti