Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(*AMRI* @ 2012 02 28, 20:55)
Gal galetumet receptuka paprastos juodos rugines duonutes su raugu? ax.gif

Aš turiu tokį, bet šiek tiek modifikavau: nededu kmynų, taip pat neatsidedu tešlos su cukrum raugui, o dedu paprastą gryną ruginių miltų ir vandens raugą, taip pat visai nenaudoju aliejaus kepdama duonkepėje:
QUOTE
Produktai:2 kg. miltų(ruginiai rupūs,kvietiniai rupūs,kvietiniai 550D -  įvairiomis proporcijomis arba vienos rūšies pagal pačio norą ir skonį)
                30 g kmynų
              1,5 stiklinės cukraus
              2 šaukštai druskos(su mažais kaupiukais)
              1,7  litro geriamo vandens
Darbas: Į emaliuotą dubenį ar puodą suberti  30 g kmynų,2 šaukštus druskos, 0,5 stiklinės cukraus.Viską užpilti 1,7 ltr verdančio vandens,maišant įberti 4 saujas miltų.Gerai išmaišyti kad neliktų gumuliukų.Kai atvės iki +36°C temperatūros , supilti raugą ir vėl išmaišyti.Uždengti rankšluosčiu(švariu lininiu) ir palikti rūgti šiltai ir ramiai 48 valandas.
  Išrūgus įpilti dar 1 stiklinę cukraus (likusią dalį),gerai išmaišyti,pasiimti apie 300 g šio mišinio (raugo) kitam kartui,suberti likusius miltus ir gerai išminkyti.Palikti tešlą kilti 8 valandoms.
  Skardą ar formas ištepti aliejumi ir pabarstyti rupiais miltais.Įdėti tešlą . Skardą ar formas sudėti  į šaltą orkaitę,temperatūrą nustatyti 200°C ir kepti 1 valandą,po to nustatyti 120°C ir  kepti dar 1 valandą,viso dvi valandas.Išimti , sutepti plutą aliejumi,uždengti rankšluosčiu ir palaukti kol atvės.

Atsakyti
QUOTE(Alinva @ 2012 02 28, 19:03)
O kodėl juodą parduotuvėje? Man dabar pati skaniausia juoda naminė ruginė...  bet su raugu, nes su mielėm labai greit trupa.


Todėl, kad labai ilgai reikia su jom dirbtis blush2.gif
O aš visiškai neturiu laiko ir kepu duoną vakare po 22 valandos, kad švieži garuotų ant stalo 7 ryto tongue.gif

Buvau prisidirbusi .. Palikau nakčiai kepti duonkepėje .. o tešlos padariau gerokai per daug .. viskas perlipo per viršų ir pradėjo svilti, rūkti o vėliau degti .. Gerai kad kėliausi .. Nežinau kuo būtų pasibaigęs toks naktinis kepimas ..
Atsargiai mergytės .. Apsižioplinau .. dabar laukiu kol iškeps visuomet doh.gif 4u.gif


O su mielėmis labai trupa duonytė ? Bet vistik jeigu nenaudojam raugo, gal galima pasidalinti prie recepto kaip nors .. tiek raugo / arba tiek mielių blush2.gif
Ar čia griežtai tik su raugu rolleyes.gif ?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo erikae: 29 vasario 2012 - 20:21
Tiesa, kas ten aliejais domėjosi... radau internete lentelę iki kiek galima kaitinti augalinį aliejų
Atsakyti
QUOTE(Elzė @ 2012 02 28, 13:28)
įsigijau duonkepę. esu visiška naujokė. googlo klausiu ką ir kaip man daryti. Aišku jis iškar SM išmeta  biggrin.gif  Žodžiu susiradau va tokį receptą, kurį labai noriu išbandyti:
nu bet aš dabar vis googlo klausiu kas ta Pagerinta mieline tesla. ir nieko nerandu. Radau senas duonos kepeju temas, bet ten daugelis nuorodu nebeaktyvios. gal kas padetu?  ax.gif


Dar papildysiu Terra - recepto autorė Mrs.R. pagerintą mielinę tešlą siūlo minkyti ne vieną kaip įprasta kartą, o 2-3 kartus.
Papildyta:
QUOTE(Alinva @ 2012 03 01, 18:32)
Tiesa, kas ten aliejais domėjosi... radau internete lentelę iki kiek galima kaitinti augalinį aliejų


puiki info, ačiū!
Papildyta:
QUOTE(*AMRI* @ 2012 02 28, 22:55)
Gal galetumet receptuka paprastos juodos rugines duonutes su raugu? ax.gif


Kuomet reikia duonos greitai ir nėra laiko eksperimentams, naudoju šį receptą:
3-4 šaukštai ruginio raugo
500 ml vandnes
4 šaukštai sėlenų
4 šaukštai saulėgrąžų
4 šaukštai avižinių dribsnių
0,5 šaukšto druskos
1,5 šaukšto cukraus ar medaus
250 gr kvietinių 550 tipo miltų
250 gr rupių ruginių miltų

Tešla gaunasi ne minkoma, o drebiama. Kildinu iki ~8-10 val. (priklausomai nuo temperatūros). Dažniausiai iš vakaro paruošiu, ryte kepu. Priedus, žinoma, galima įvairiausius. Anksčiau dėdavau sėmenų sėklytes, labai skanu, bet, sako negerai...
Atsakyti
Merginos,turiu klausima kiek to raugo naudot kepant duona? Na,pas mane tas pagrandukas,o ne maitinamas raugas,tai kiek jo det ,pavyzdziui 1kg. miltu ? Nes dedu as is akies ir nesu tikra,kad as teisi ...
Atsakyti
Sveikos 4u.gif

Mano turimam recepte duona reikia uzminkyti is vakaro ir kildinti 12val. Tai ja palikti siltai reikia ar laikyti saldytuve?

Buciau labai dekinga. Duona kepsiu pirma karta blush2.gif
Atsakyti
Kepejeles,pasakykit ka deti vietoj pieno milteliu?Daug receptu raso vanduo,pieno milteliai.Ar as galeciau pilti piena vietoj vandens su milteliais?aciu
Atsakyti
QUOTE(handtouch26 @ 2012 03 03, 21:42)
Sveikos 4u.gif

Mano turimam recepte duona reikia uzminkyti is vakaro ir kildinti 12val. Tai ja palikti siltai reikia ar laikyti saldytuve?

Buciau labai dekinga. Duona kepsiu pirma karta blush2.gif


na jei duona su mielėm, tai aš gal ir dėčiau į šaldytuvą, o jei su raugu - kambario temperatūroj


QUOTE(juste10 @ 2012 03 03, 21:59)
Kepejeles,pasakykit ka deti vietoj pieno milteliu?Daug receptu raso vanduo,pieno milteliai.Ar as galeciau pilti piena vietoj vandens su milteliais?aciu


žinoma galit naudot normalų pieną.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 03 03, 22:25)
na jei duona su mielėm, tai aš gal ir dėčiau į šaldytuvą, o jei su raugu - kambario temperatūroj

o as taip pat duona su raugu kildinu saldytuve wink.gif
Kazkur skaiciau ir uszirasiau o dabar jau ir galvoje turiu tokias kildinimo galimybes:

2-2,5 val prie 25°
8 val prie 10°
iki 18 val prie 5°

Tiuk duona isemus is saldytuvo, reikia "aklimatizuoti", t.y. palaikyti maziausiai!! 30 min kambario temperaturoj.
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 03 04, 09:20)
o as taip pat duona su raugu kildinu saldytuve wink.gif
Kazkur skaiciau ir uszirasiau o dabar jau ir galvoje turiu tokias kildinimo galimybes:

2-2,5 val prie 25°
8 val prie 10°
iki 18 val prie 5°

Tiuk duona isemus is saldytuvo, reikia "aklimatizuoti", t.y. palaikyti maziausiai!! 30 min kambario temperaturoj.


na visgi priklauso ir nuo raugo kiekio tešloj, nuo jo stiprumo, nuo miltų rūšies ir pan.
Mano pusiau ruginė duona per 8 val prie 10 laipsnių neiškyla schmoll.gif
Bet aš pastoviai bijau, kad nesigautų rūgštu, tai raugo dedu minimaliai.
Atsakyti
as kepu mazai ruginiu duonu, nes ju tiesiog negalim valgyti daug blush2.gif na jei ziureti jau pasiruosto raugo o ne raugio starterio, tai as dedu +/- 200g duonos kepaliukui wink.gif ir duonele visada gaunas liuks, iskyla idealiai ir kepant niekur neplysta (dazniausiai lotuliukas.gif )
Atsakyti
o man tai vis tiek mistika tas duonos kepimas. Atrodo tiek jos kepu ir vis tiek neperprantu, kas ir kaip.
Plyšta man praktiškai visuomet, ar mikseriu paprastu, ar rimtesniu, ar duonkepe maišau vis tiek.
Dabat nusprendžiau kildint vėsiai ir ilgai. Tai per 8 val mano kambario temperatūroj (naktį ji pas mus nedidelė) man pakilo vos vos, sakyčiau net beveik nepakilo. Ryte įjungiau orkaitę minimalia temperatūra, tai per valandą vienas kepalas išbujojo suplyšo, o kitas praktiškai nei krust. Nors tiesiog padalinau tešlą pusiau ir abu vienodom sąlygom šalia vienas kito sudėjau.
Ir kame problema niekaip nesuprantu doh.gif
Atsakyti