Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(Linasad @ 2012 02 23, 15:04)
Sveikutės  4u.gif
Noriu paklausti dėl duonos laikymo. Ar galima duonytę šaldyti kameroje? Kaip ilgiau išlaikyti šviežią?
Kepu kvietinę duonelę su raugu (su saulėgrąžom, linų sėmenim, kmynais, avižiniais dribsniais, sėlenom, sezamu). Iš visos normos gaunasi gan nemažas kepaliukas, mūsų šeima tokio neįveikia. Skaniausia ji būna dienos senumo, norisi pastoviai turėti šviežios. Dalinausi kepaliuką su sese, bet nevisuomet gali pasiimti, bandžiau kepti iš pusės normos, bet nepatiko per daug plutos gaunasi  doh.gif  Gal galite pasakyti kaip laikyti tokią duonelę? Iš anksto ačiū už atsakymus  4u.gif


nezinau ar turi reiksmes duonos tipas jos laikymo salygoms, bet as saldau visokias duoneles saldiklyje idejus i maiseliu ir sandariai labai uzrisus. kai matau kad baivinejasi jau turima duonele, tai is vakaro isumu uzsaldyta duonele ir ryte turim puikiausia duona pusryciams. esu girdejusi jog kai kuriem zmonems nepatinka atsildyta duona, bet as dideliu skonio nukrypimu nepastebejau atsildytoje duoneleje 4u.gif

pabandyk, nes nepabandziusi tikrai nesuzinosi mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 02 23, 16:13)
nezinau ar turi reiksmes duonos tipas jos laikymo salygoms, bet as saldau visokias duoneles saldiklyje idejus i maiseliu ir sandariai labai uzrisus. kai matau kad baivinejasi jau turima duonele, tai is vakaro isumu uzsaldyta duonele ir ryte turim puikiausia duona pusryciams. esu girdejusi jog kai kuriem zmonems nepatinka atsildyta duona, bet as dideliu skonio nukrypimu nepastebejau atsildytoje duoneleje  4u.gif

pabandyk, nes nepabandziusi tikrai nesuzinosi  mirksiukas.gif


Ačiū bandysiu šaldyti 4u.gif

O atšildote paprastai kambario temperatūroje, ar mikrobanginėje? O gal dedate trumpam į orkaitę?
Atsakyti
QUOTE(Linasad @ 2012 02 23, 15:19)
Ačiū bandysiu šaldyti 4u.gif

O atšildote paprastai kambario temperatūroje, ar mikrobanginėje? O gal dedate trumpam į orkaitę?

išimsit vakare ir galit ant stalo (ar spintelėj) palikt kad savaime atšiltu, galit trumpam į orkaitę įkišt, bus traški plutele mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Linasad @ 2012 02 23, 16:19)
Ačiū bandysiu šaldyti 4u.gif

O atšildote paprastai kambario temperatūroje, ar mikrobanginėje? O gal dedate trumpam į orkaitę?

Aš tai iš vakaro išimu iš kameros ir per naktį laikau šaldytuve viršutinėje lentynoje. Ryte išimu ir jau laikau duoninėje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Terra2: 23 vasario 2012 - 16:27
QUOTE(sivita @ 2012 02 22, 16:02)
GabiSima, gal Jūs per daug raugo įdėjot, juk 400 ml tai ne 400 g... O gal silpnai kilo ir ilgai reikėjo kildint, tada rūgo tešla, užtai rūgšti duona gavosi. Gal kitą kartą bus gerai, tik reik nanuleis rankų ir dar mėgint. Tikrai pasiseks.
Kuri klausėte apie batonus. Aš visada kepu kvietinį batoną pagal rusų forumo receptą http://anna973.blogs...-post_8003.html  (atleiskit, nemoku įdėti nuorodos). Tikrai geras receptas ir visada gerai iškepa.
Papildyta:
GabiSima, gal Jūs per daug raugo įdėjot, juk 400 ml tai ne 400 g... O gal silpnai kilo ir ilgai reikėjo kildint, tada rūgo tešla, užtai rūgšti duona gavosi. Gal kitą kartą bus gerai, tik reik nanuleis rankų ir dar mėgint. Tikrai pasiseks.
Kuri klausėte apie batonus. Aš visada kepu kvietinį batoną pagal rusų forumo receptą http://anna973.blogs...-post_8003.html . Tikrai geras receptas ir visada gerai iškepa.

man jau ir kelintas duonos kepaliukas sukrenta, ir viduje buna zalias doh.gif nors viskas iskyla kaip priklauso:) kodel taip gaunasi ka negerai darau padekite 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(giedryto @ 2012 02 24, 08:45)
man jau ir kelintas duonos kepaliukas sukrenta, ir viduje buna zalias doh.gif nors viskas iskyla kaip priklauso:) kodel taip gaunasi ka negerai darau padekite 4u.gif

jei darot su mielėmis, pamažinkit jų
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 02 24, 10:20)
jei darot su mielėmis, pamažinkit jų

as su raugu darau:) bet gal ir del rugo kiekio?
Atsakyti
QUOTE(giedryto @ 2012 02 24, 12:12)
as su raugu darau:) bet gal ir del rugo kiekio?

jei su raugų, reiškia per daug laikot, jis perrūgsta ir sukrenta, o vidus šlapias būna, tarsi neišsikepė...čia rūgimo proceso pasekmės
Atsakyti
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 02 23, 15:13)
nezinau ar turi reiksmes duonos tipas jos laikymo salygoms, bet as saldau visokias duoneles saldiklyje idejus i maiseliu ir sandariai labai uzrisus. kai matau kad baivinejasi jau turima duonele, tai is vakaro isumu uzsaldyta duonele ir ryte turim puikiausia duona pusryciams. esu girdejusi jog kai kuriem zmonems nepatinka atsildyta duona, bet as dideliu skonio nukrypimu nepastebejau atsildytoje duoneleje  4u.gif

as taip pat taip darau 4u.gif
Penktadieniai ar sestadieniai buna duonos kepimo dienos, o tada visa savaite megaujames thumbup.gif

Praetitos savaites naujas kepinys: kvietine duonele su saulegrazomis 4u.gif

user posted image
Raugui: 55 g kvietinių viso grūdo miltų
55 g vandens
7 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti 16-18 val val prie 25° kilti. Aš kildinau netoli 24 val prie 23°...kitaip nesigavo.

Įmaišui: 50 g rupaus malimo kvietinių miltų
45 g vandens
0,5 g šviežių mielių
Sumaišyti viską ir palikti 12 val taip pat šiltai kilti.


Brinkinimui: 35 g viso grūdo kvietinių miltų
25 g pakepintų saulėgrąžų
7 g druskos
70 g karšto vandens (80°)
Sumaišyti viską ir palikti iki 12 val brinkti.

Tešlai: raugo
įmaišo
brinkinio
75 g kvietinių miltų tipo 550
75 g rupaus malimo kvietinių miltų
35 g rupaus malimo ruginių miltų
10 g minkšto sviesto
7-8 g medaus
60 g vandens

Visus produktus dėti į kombaino indą ir 5 min minkyti tešlą lėčiausiu greičiu, leisti 15 min pastovėti. Tada dar 5 min paminkyti ir uždengus leisti 45 min šiltai kilti.
Pakilusią tešlą išsiversti ant lengvai miltuoto stalo, suformuoti gražų -apvalų kepaliuką. Rankas apšlakstyti vandeniu ir "apglostyti" duonelę, kurią tada apvolioti saulėgrąžose. Dėti į kildinimo krepšelį, uždengti ir kildinti ~2 val. Čia priklauso nuo temperatūros, bet tešla turi gerai pakilti.
Pašauti į įkaitintą iki 240° orkaitę, duoti garų kuriuos po 10 min vėl išleisti, o karštį iki 200° prisukti. Kepti iš viso ~45 min. Man ant kepimo akmens užtrunka kiek trumpiau wink.gif Skanaus!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aguonele: 24 vasario 2012 - 13:20
Aš duonos kepimo pradinukė blush2.gif ir turiu tokį klausimą:
ką daryti, kad traški baltos duonos (pvz. prancūziško batono) plutelė išliktų ilgiau, nei kelios valandos po kepimo?
labai ačiū už atsakymus
Atsakyti
savaitgalio kepinys 4u.gif
user posted image

duona su manu kruopomis ...

Raugui: 75 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo812)
95 g vandens
10 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti 12-16 val prie 26° val.

Plikiniui: 90 g manų kruopų
225 g verdančio vandens
Manų kruopas užpilti vandeniu ir palikti 2-3 val brinkti.

Tešlai: pasiruošto raugo
Plikinio
100 g kvietinių miltų ( tipo550, aš dėjau viduržemio regiono miltus tipo 550)
70 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo812)
90 g viso grūdo kvietinių miltų
9 g druskos
8 g alyvuogių aliejaus
galbūt dar 15-30 g vandens papildomai. Man prireikė dar 15g, kad tešla elastiška pasidarytų.

Į kombaino indą berti visus miltus, dėti raugą, plikinį ir greitai sujungti viską. Leisti 30 min uždengus "pailsėti". Tada suberti druską, supilti aliejų ir minkyti tešlą. Jei matysis, jog ji sausa, įpilti šiek tiek vandens. Bet nepersistengti, kadangi manų kruopos pakankamai vandens pritraukė! Minkyti 10-12 min, kol tešla nuo indo sienelių gerai atšokinės. Uždengti ir kildinti prie 24-25° 2,5 val, kas 45 min vis perlankstant!

Iš pakilusios tešlos suformuoti kepaliuką ir siūle į viršų dėti į kildinimo krepšelį. Aš dėjau siūle į apačią, nes norėjau kitaip įtrūkusios duonos plutelės smile.gif
Kildinti 2-2,5 val prie 24-25°, arba 8 val prie 10° arba 18 val prie 5°.
Kepti iki 240° įkaitintoje orkaitėje ant karštos skardos 30-40 min. Pašovus kepaliuką, įpilti į skardelę ant dugno pusę puodelio verdančio vandens. Orkaitės duris praverti po 10 min ir karštį prisukti iki 200°. Skanaus!
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 02 25, 12:23)
savaitgalio kepinys  4u.gif
user posted image

duona su manu kruopomis ...

Raugui: 75 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo812)
              95 g vandens
              10 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti 12-16 val prie 26° val.

Plikiniui: 90 g manų kruopų
                225 g verdančio vandens
Manų kruopas užpilti vandeniu ir palikti 2-3 val brinkti.

Tešlai: pasiruošto raugo
          Plikinio
          100 g kvietinių miltų ( tipo550, aš dėjau viduržemio regiono miltus tipo 550)
          70 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo812)
          90 g viso grūdo kvietinių miltų
          9 g druskos
          8 g alyvuogių aliejaus
          galbūt dar 15-30 g vandens papildomai. Man prireikė dar 15g, kad tešla elastiška pasidarytų.

Į kombaino indą berti visus miltus, dėti raugą, plikinį ir greitai sujungti viską. Leisti 30 min uždengus "pailsėti". Tada suberti druską, supilti aliejų ir minkyti tešlą. Jei matysis, jog ji sausa, įpilti šiek tiek vandens. Bet nepersistengti, kadangi manų kruopos pakankamai vandens pritraukė! Minkyti 10-12 min, kol tešla nuo indo sienelių gerai atšokinės. Uždengti ir kildinti prie 24-25° 2,5 val, kas 45 min vis perlankstant!

Iš pakilusios tešlos suformuoti kepaliuką ir siūle į viršų dėti į kildinimo krepšelį. Aš dėjau siūle į apačią, nes norėjau kitaip įtrūkusios duonos plutelės smile.gif
Kildinti 2-2,5 val prie 24-25°, arba 8 val prie 10° arba 18 val prie 5°.
Kepti iki 240° įkaitintoje orkaitėje ant karštos skardos 30-40 min. Pašovus kepaliuką, įpilti į skardelę ant dugno pusę puodelio verdančio vandens. Orkaitės duris praverti po 10 min ir karštį prisukti iki 200°. Skanaus!


nuostabus jusu kepiniai thumbup.gif bet vis neprisiruosiu kepti, atrodo, kad daug darbo, kol viska padarysi. bet vis tiek kada nors isbandysim wink.gif
Atsakyti