Mano raugas kol kas gyvas , vakar gal buvo pakilęs daugiau, kai jo niekas nematė, nes viršus toks susigarbanavęs, net pasausęs vietomis... Kai prieš maitinimą išmaišiau, tai taip skaniai gira užkvipo!..
Nekantrauju, kada jau reikės duoną užminkyt
QUOTE(Miaška @ 2012 08 08, 09:53)
Mano raugas kol kas gyvas , vakar gal buvo pakilęs daugiau, kai jo niekas nematė, nes viršus toks susigarbanavęs, net pasausęs vietomis... Kai prieš maitinimą išmaišiau, tai taip skaniai gira užkvipo!..
Nekantrauju, kada jau reikės duoną užminkyt
Nekantrauju, kada jau reikės duoną užminkyt
Va va, taip ir turi gautis!
Labas rytas,
na va, raugas gavosi, esu tikra, gerai: skaniai kvepėjo gira, vakar jau viršus buvo pasidengęs dideliais burbulais. Tai atskyriau reikalingą kepimui, palaikiau šaldytuve iki nakties, o nakčiai išėmiau ir palikau ant palangės, kur vėsiau, kad labai nerūgtų.
Užminkiau duonutę ryte, tik va neramu dėl dviejų dalykų: kiek ji pakyla, nes viena forma kone iki viršaus užsipildė tešla? Ir ar nebus labai per ilgai tos 11 valandų kildinimui, nes tik grįžus iš darbo kepsiu?
Dėkui už atsakymus, užpyliau klausimais, na bet po pirmo kepimo gal jau pati daugiau suprasiu
na va, raugas gavosi, esu tikra, gerai: skaniai kvepėjo gira, vakar jau viršus buvo pasidengęs dideliais burbulais. Tai atskyriau reikalingą kepimui, palaikiau šaldytuve iki nakties, o nakčiai išėmiau ir palikau ant palangės, kur vėsiau, kad labai nerūgtų.
Užminkiau duonutę ryte, tik va neramu dėl dviejų dalykų: kiek ji pakyla, nes viena forma kone iki viršaus užsipildė tešla? Ir ar nebus labai per ilgai tos 11 valandų kildinimui, nes tik grįžus iš darbo kepsiu?
Dėkui už atsakymus, užpyliau klausimais, na bet po pirmo kepimo gal jau pati daugiau suprasiu
QUOTE(Miaška @ 2012 08 09, 09:04)
Labas rytas,
na va, raugas gavosi, esu tikra, gerai: skaniai kvepėjo gira, vakar jau viršus buvo pasidengęs dideliais burbulais. Tai atskyriau reikalingą kepimui, palaikiau šaldytuve iki nakties, o nakčiai išėmiau ir palikau ant palangės, kur vėsiau, kad labai nerūgtų.
Užminkiau duonutę ryte, tik va neramu dėl dviejų dalykų: kiek ji pakyla, nes viena forma kone iki viršaus užsipildė tešla? Ir ar nebus labai per ilgai tos 11 valandų kildinimui, nes tik grįžus iš darbo kepsiu?
Dėkui už atsakymus, užpyliau klausimais, na bet po pirmo kepimo gal jau pati daugiau suprasiu
na va, raugas gavosi, esu tikra, gerai: skaniai kvepėjo gira, vakar jau viršus buvo pasidengęs dideliais burbulais. Tai atskyriau reikalingą kepimui, palaikiau šaldytuve iki nakties, o nakčiai išėmiau ir palikau ant palangės, kur vėsiau, kad labai nerūgtų.
Užminkiau duonutę ryte, tik va neramu dėl dviejų dalykų: kiek ji pakyla, nes viena forma kone iki viršaus užsipildė tešla? Ir ar nebus labai per ilgai tos 11 valandų kildinimui, nes tik grįžus iš darbo kepsiu?
Dėkui už atsakymus, užpyliau klausimais, na bet po pirmo kepimo gal jau pati daugiau suprasiu
bus ilgai, gali perrūgt
pastatykit į šaldytuvą, tada kils ne taip greitai ir gal nespės perrūgt
QUOTE(nataliuncik @ 2012 08 09, 10:47)
bus ilgai, gali perrūgt
pastatykit į šaldytuvą, tada kils ne taip greitai ir gal nespės perrūgt
pastatykit į šaldytuvą, tada kils ne taip greitai ir gal nespės perrūgt
Dukra namie, paskambinčiau kad įdėtų šaltai, bet ar iš viso pakils šaldytuve?
QUOTE(Miaška @ 2012 08 09, 10:54)
Dukra namie, paskambinčiau kad įdėtų šaltai, bet ar iš viso pakils šaldytuve?
taip pakils, rūgimo procesas tiesiog sulėtėjaMan dabar per 40min duona iškilo, gerai kad buvo kam pastatyt kept, tai kad 11val. čia daug
QUOTE(nataliuncik @ 2012 08 09, 13:26)
taip pakils, rūgimo procesas tiesiog sulėtėja
Man dabar per 40min duona iškilo, gerai kad buvo kam pastatyt kept, tai kad 11val. čia daug
Man dabar per 40min duona iškilo, gerai kad buvo kam pastatyt kept, tai kad 11val. čia daug
Aišku, ačiū
Sutupdė man dukra abi kepimo formas šaldytuvan, tai išimsiu tik prieš kepant. Kadangi pagal receptą reikia dėti į šaltą orkaitę, tai dar ten kažkiek pakilt turėtų.
QUOTE(Miaška @ 2012 08 09, 13:29)
Aišku, ačiū
Sutupdė man dukra abi kepimo formas šaldytuvan, tai išimsiu tik prieš kepant. Kadangi pagal receptą reikia dėti į šaltą orkaitę, tai dar ten kažkiek pakilt turėtų.
Sutupdė man dukra abi kepimo formas šaldytuvan, tai išimsiu tik prieš kepant. Kadangi pagal receptą reikia dėti į šaltą orkaitę, tai dar ten kažkiek pakilt turėtų.
Pagal koki recepta kepat?
QUOTE(*AMRI* @ 2012 08 09, 13:49)
Pagal koki recepta kepat?
Pagal šį:
SVEIKA DUONA
1 kg. miltų (200 g. kvietinių, 400 g. ruginių, 400 g. rupių ruginių - aš dedu tokiu santykiu, jei noriu juodesnės)
1 ltr. šilto vandens (tik ne karšto, kad ranka "nebijotų")
100/120 g. cukraus
2-3 arb. šaukštelius druskos
2-3 šaukšai raugo (tiek aš būnu atsidėjusi nuo praeito kepimo ir palaikiusi 1 parą kambario temperatūroje)
2/3 stiklinės (apie 2 saujas) linų semenų
2/3 stiklinės avižų sėlenų
2/3 stiklinės saulėgrąžų
2/3 stiklinės kmynų
2/3 stiklinės sezamo sėklų
Eiga:
1.Visus sausus (išskyrus cukrų ir druską, bet ir juos galima kartu) produktus susverti ir sudėti į indą.
2. Paimti kitą indą, įpilti šilto vandens (svarbiausia ne karšto. Čia aš ir buvau padariusi klaidą, įpyliau per karštą. Na įsisvaizduoti, kad jame reikėtų maudyti kūdykį ).
3. Į vandenį supilti cukrų ir druską. Pamaišyti. (Aš viską darau rankomis).
4. Įdėti raugą. Rankomis išmaišyti, kad nebūtų gumulėlių.
5. Į vandenį su cukrumi, druska ir raugu supilti birius produktus ir minkyti, minkyti ... kol paliks glotni. Vis pašlapinti rankas, kad nekibtų.
6. Atidėti apie 3 šaukštus raugo kitam kartui (aš nematuoju, maždaug). Laikyti šaldytuve.
7. Į aliejumi išteptą ir sezamo sėklomis pabarstytą skardą sudėti minklę, apglostyti šlapia ranka ir padėti po patalais 6 -8 val. (aš laikau 6 val.).
Kepimas:
8. Po 6-8 val. dėti į šaltą orkaitę (aš ir visos mano pažystamos aplink taip daro ir visoms puikiai išeina), nustatyti 200 C ir kepti 1 val. 10 min. (na gali būti 1 val. 15 min.).
9. Išėmus patepti plutą lašinukais ir apkloti drėgnu medvilniniu, lininiu rankšluostuku. Taip laikyti apie valandą (va čia jau valios ugdymas ).
10. Po valandos ji dar būna šilta, bet jau pjauti galima, bet kol galutinai atvės laikau susuktą į tą patį, jau išdžiuvusį rankšluostuką. O paskui į maišelį
Kmynų nedėjau, dėjau moliūgų sėklų
Dėkui visoms, kantriai patarinėjusioms: jau ragaujam su dukruže mano pirmąją duonutę! Puikiai iškepė, nuostabiai kvepia, skonis - nerealus
Mamtytes,neturejau laiko perskaityti tema, tai paklausiu
Kas naudojate duonkepes? Ar galima naudoti naturalu rauga ?,nes mieliu tai tikrai nedeciau i duona..net perkant duona ieskau tik tokios,kuri buti be mieliu..
Aciu
Papildyta:
linu semenys reguoja i karsty,ir isskiria nuodingas medziagasi kepinius ju det negalima
Kas naudojate duonkepes? Ar galima naudoti naturalu rauga ?,nes mieliu tai tikrai nedeciau i duona..net perkant duona ieskau tik tokios,kuri buti be mieliu..
Aciu
Papildyta:
QUOTE(Miaška @ 2012 08 09, 13:08)
linu semenys reguoja i karsty,ir isskiria nuodingas medziagasi kepinius ju det negalima
QUOTE(erikiuxxx @ 2012 08 09, 23:35)
1. Kas naudojate duonkepes? Ar galima naudoti naturalu rauga ?,nes mieliu tai tikrai nedeciau i duona..net perkant duona ieskau tik tokios,kuri buti be mieliu..
Aciu
Papildyta:
2. linu semenys reguoja i karsty,ir isskiria nuodingas medziagasi kepinius ju det negalima
1. Galima. Bet man asmeniškai duonkepėj skani tik mielinė balta duona ir batonas, o duoną su raugu kepu orkaitėj. Paskaitinėkite Nataliunciko blogą, ten daugybė duonų ir, jei neklystu, ji jas kepa duonkepėj.
2. Tai ir cukrus nesveika, ir druska- baltoji mirtis, ir maistiniai dažai, kuriais dažot tortus- didžiulis blogis