Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 08 02, 08:35)
12val. per tokius karščius čia l.daug,


as ne LT gyvenu. Ne karsta pas mus visai mirksiukas.gif

Dekui uz atsakyma. Rytoj maitinsiu rauga ir bandysiu poryt vel kept. Ziuresiu kas gausis.

Papildyta:
Dar klausimelis. Rasete, kad rugine duona reikia kepti ilgiau ir karstesnej temperaturoj. As paprastai kepu 1,5val. 200laipsniu karstyje. Ar manot. kad butu galima didinto t-ra? Praeita karta prie tos 1,5val. dar pridejau 15min., tai lyg geriau gavosi. Galvoju dabar kepti is viso 2val. Ar geriau kepti 1,5val., bet didesniam karsty?

Aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(handtouch26 @ 2012 08 02, 22:51)
as ne LT gyvenu. Ne karsta pas mus visai mirksiukas.gif

Dekui uz atsakyma. Rytoj maitinsiu rauga ir bandysiu poryt vel kept. Ziuresiu kas gausis.

Papildyta:
Dar klausimelis. Rasete, kad rugine duona reikia kepti ilgiau ir karstesnej temperaturoj. As paprastai kepu 1,5val. 200laipsniu karstyje. Ar manot. kad butu galima didinto t-ra? Praeita karta prie tos 1,5val. dar pridejau 15min., tai lyg geriau gavosi. Galvoju dabar kepti is viso 2val. Ar geriau kepti 1,5val., bet didesniam karsty?

Aciu 4u.gif


na aš niekad nekepu tiek ilgai, nes gautųsi labai stora kieta pluta.
Labai priklauso nuo orkaitės, bet ilgainiui kiekviena atranda tinkamą temperatūrą.
Aš darau taip, labai gerai įkaitinu orkaitę iki max (ant rankenėlės rašo 250), tada į karštą dedu iškilusią duonelę (kepu tiesiog ant blėkos) ir apačion verdantį vandenį), tada po 10 min temperatūrą mažinu iki 200, jei reikia viršų uždengiu folija, nes pas mane kažkaip viršus smarkiau kepa, tada dar po kokių 15-20 min traukiu lauk vandenį ir mažinu iki maždaug 180 ir pusvalandį nebelendu. Jei storesnis kepalas kokių 40 min. Viso kepu max 70-75 min. Jei duona labiau kvietinė pradinę temperatūra statau mažesnę.
Nors šiaip aš grynai ruginės ir nekepu visada dedu bent truputį kvietinių miltų, nes su tešla lengviau tvarkytis.

Kitos kepa inde ir stato į šaltą orkaitę, ir visaip yra gerai, svarbu rezultatas jus tenkintų, o jei netenkina, tuomet bandot kitą būdą 4u.gif

Kai dauguma savamokslės, tai kiek sunku viską pagrįstai teoriškai paaiškint, nes viskas atrasta iš esmės iš praktikos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo keistuole: 03 rugpjūčio 2012 - 07:55
Vakar i plikini sudejau rauga.. taciau siandien net burbuliuko jokio ner... ar taip gali but, ar ten kazkas ne taip...?
Atsakyti
QUOTE(rugiagele26 @ 2012 08 03, 08:58)
Vakar i plikini sudejau rauga.. taciau siandien net burbuliuko jokio ner... ar taip gali but, ar ten kazkas ne taip...?


O raugas buvo su burbuliukais?

Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 08 03, 09:46)
O raugas buvo su burbuliukais?


Raugas buvo paprastos juodos duonos, nu jis aktyvus buna... kvapas raugo... nezinau, ar pilt viska lauk, ar bandyt vakare uzinkyt tesla.. jauciu parduotuvej paprasciau bus nusipirkt duonos biggrin.gif arba issikepsiu su mielem...
Atsakyti
QUOTE(rugiagele26 @ 2012 08 03, 11:18)
Raugas buvo paprastos juodos duonos, nu jis aktyvus buna... kvapas raugo... nezinau, ar pilt viska lauk, ar bandyt vakare uzinkyt tesla.. jauciu parduotuvej paprasciau bus nusipirkt duonos biggrin.gif arba issikepsiu su mielem...


Pabandykit sudėti dalį miltų ir dalį vandens, gal atsigaus visa tešla? pvz. kokią stiklinę šilto vandens ir miltų, ir žiūrėti po kelių valandų, kaip ten viskas. Ar plikinį atvėsinot? Ar jis buvo tirštas? Kiek buvo plikinio, o kiek raugo? Gal dar nespėjo suveikti? Jei plikinys klampus, ir dėta tik raugo, gali jam būti sunku suveikti.
Atsakyti
QUOTE(rugiagele26 @ 2012 08 03, 11:18)
Raugas buvo paprastos juodos duonos, nu jis aktyvus buna... kvapas raugo... nezinau, ar pilt viska lauk, ar bandyt vakare uzinkyt tesla.. jauciu parduotuvej paprasciau bus nusipirkt duonos biggrin.gif arba issikepsiu su mielem...



žinai man ir gi taip paprasčiau ir greičiau,o skonis ir gi tas pats ax.gif nes su raugu nesusišneku niekaip doh.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 08 03, 08:52)
Nors šiaip aš grynai ruginės ir nekepu visada dedu bent truputį kvietinių miltų, nes su tešla lengviau tvarkytis.


Dekoju uz issamu atsakyma 4u.gif As irgi, galvoju, gal pamaisysiu miltus si vakara. Kazkaip nusibodo zaisti man su tais ruginiais. O ir duonos kitokio skonio jau visai pasiilgau.

Del kepimo t-ros, tai mano recepte, reikia pirmiausia ideti i orkaite duona ir tik tada ijungti karsti iki 200l. Ir nuo ijungimo skaiciuoti 1,5val.
Atsakyti
QUOTE(spalvinga @ 2012 08 03, 12:09)
žinai man ir gi taip paprasčiau ir greičiau,o skonis ir gi tas pats  ax.gif  nes su raugu nesusišneku niekaip  doh.gif
schmoll.gif tiksliai ne tas pats, kas valgo su raugu, labai jaučia mielių skonį


QUOTE(handtouch26 @ 2012 08 03, 12:27)

Del kepimo t-ros, tai mano recepte, reikia pirmiausia ideti i orkaite duona ir tik tada ijungti karsti iki 200l. Ir nuo ijungimo skaiciuoti 1,5val.
pabandykit pirmus 15-20min kept 230', tada sumažinkit iki 180'-190', nes mano 3kg kepalas kepasi 1val.10min
Atsakyti
Nieko man nepavyko su tuo raugu sad.gif
Vakar užmaišiau šaukštą raugo su 100 g miltų ir tiek pat vandens - ir nieko, ryte nei burbuliuko, tai jau negadinsiu daugiau produktų ir nebandysiu maišyt tešlos.

Ką dariau ne taip? Pirmiausia sumaišiau stiklinę rupių ruginių miltų ir stiklinę drungno vandens. Per parą iškilo, užburbuliavo. Pamaitinau puse stiklinės miltų ir tiek pat vandens. Va tada viskas ir sustojo, nebeburbuliavo, nekilo, pradėjo atsiskirti vanduo. Padalinau į dvi dalis, vieną pagardinau šaukšteliu medaus. Nieko. Padėjau šaldytuvan, kol turėsiu laiko. Susiruošus bandyt kept, iš vakaro išėmiau iš šaldytuvo, pamaitinau. Ryte - nieko.

Nesuprantu, kur mano klaida? Ar buvo per šilta, ir raugas jau per parą buvo gatavas, kai suburbuliavo? Miltai ne tie? Gal reikėjo pilno grūdo, o ne rupių? Noriu vėl mėgint, bet nežinau, ką padariau blogai. Patarkit :4u
Atsakyti
O as savo eksperimentu visai patenkinta... tiesa, suchimicinau siek tiek, bet gavosi visai skani plikyta duona. Man kai nebuvo rauge jokiu zenklu, tai as kelias kruopeles (is tikro kelias) mieliu imeciau, tada atsirado siek tiek veiksmo.. vakare uzminkiau duona, siandien ryte beveik nepakilus buvo... aij galvoju, kas bus tas... ir iskilo bigsmile.gif neperdaug, bet iskilo. Ir labai skani duonyte gavosi, ir koretumo yra daug.
Atsakyti
QUOTE(Miaška @ 2012 08 04, 10:02)
Nieko man nepavyko su tuo raugu sad.gif
Vakar užmaišiau šaukštą raugo su 100 g miltų ir tiek pat vandens - ir nieko, ryte nei burbuliuko, tai jau negadinsiu daugiau produktų ir nebandysiu maišyt tešlos.

Ką dariau ne taip? Pirmiausia sumaišiau stiklinę rupių ruginių miltų ir stiklinę drungno vandens. Per parą iškilo, užburbuliavo. Pamaitinau puse stiklinės miltų ir tiek pat vandens. Va tada viskas ir sustojo, nebeburbuliavo, nekilo, pradėjo atsiskirti vanduo. Padalinau į dvi dalis, vieną pagardinau šaukšteliu medaus. Nieko. Padėjau šaldytuvan, kol turėsiu laiko. Susiruošus bandyt kept, iš vakaro išėmiau iš šaldytuvo, pamaitinau. Ryte - nieko.

Nesuprantu, kur mano klaida? Ar buvo per šilta, ir raugas jau per parą buvo gatavas, kai suburbuliavo? Miltai ne tie? Gal reikėjo pilno grūdo, o ne rupių? Noriu vėl mėgint, bet nežinau, ką padariau blogai. Patarkit :4u


kaip suprantu, tai jūs tik porą dienų darėt tą raugą?
Mano praktikoj labiau pasiteisina ilgesnis rauginimas. Labai jau silpnas kitaip gaunasi.
Atsakyti