QUOTE(handtouch26 @ 2012 08 02, 22:51)
as ne LT gyvenu. Ne karsta pas mus visai
Dekui uz atsakyma. Rytoj maitinsiu rauga ir bandysiu poryt vel kept. Ziuresiu kas gausis.
Papildyta:
Dar klausimelis. Rasete, kad rugine duona reikia kepti ilgiau ir karstesnej temperaturoj. As paprastai kepu 1,5val. 200laipsniu karstyje. Ar manot. kad butu galima didinto t-ra? Praeita karta prie tos 1,5val. dar pridejau 15min., tai lyg geriau gavosi. Galvoju dabar kepti is viso 2val. Ar geriau kepti 1,5val., bet didesniam karsty?
Aciu
na aš niekad nekepu tiek ilgai, nes gautųsi labai stora kieta pluta.
Labai priklauso nuo orkaitės, bet ilgainiui kiekviena atranda tinkamą temperatūrą.
Aš darau taip, labai gerai įkaitinu orkaitę iki max (ant rankenėlės rašo 250), tada į karštą dedu iškilusią duonelę (kepu tiesiog ant blėkos) ir apačion verdantį vandenį), tada po 10 min temperatūrą mažinu iki 200, jei reikia viršų uždengiu folija, nes pas mane kažkaip viršus smarkiau kepa, tada dar po kokių 15-20 min traukiu lauk vandenį ir mažinu iki maždaug 180 ir pusvalandį nebelendu. Jei storesnis kepalas kokių 40 min. Viso kepu max 70-75 min. Jei duona labiau kvietinė pradinę temperatūra statau mažesnę.
Nors šiaip aš grynai ruginės ir nekepu visada dedu bent truputį kvietinių miltų, nes su tešla lengviau tvarkytis.
Kitos kepa inde ir stato į šaltą orkaitę, ir visaip yra gerai, svarbu rezultatas jus tenkintų, o jei netenkina, tuomet bandot kitą būdą
Kai dauguma savamokslės, tai kiek sunku viską pagrįstai teoriškai paaiškint, nes viskas atrasta iš esmės iš praktikos.