Ačiū už atsakymą
Vis tik vakar raugą pamaitinau - nedaug, puse stiklinės vandens ir tiek pat miltų, nes labai jau smarkiai susiburbuliavo. Lai auga.
Dabar kitas klausimas. Ketinu kepti duoną pagal vieną receptą, į kurį įeina ir tokie grūdai, riešutai:
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
Klausimas: ar reikia kažkaip visa tai apdoroti, prieš dedant į tešlą? Sausai pakepti, pamirkyti? Kuriuos - kaip?
QUOTE(rugiagele26 @ 2012 08 01, 08:36)
Bet raugas labai skiriasi plikytos duonos nuo iprastos.. nes plikytos kur turejau, tai vandenukas, su kmynais, cukrumi ir dar kazkuom.. nu reiks pabandyt pasidaryt.
raugas nesiskiaria, nes raugas yra miltai ir vanduo.
Jūs matyt turėjot tiesiog tešlos likutį
QUOTE(Miaška @ 2012 08 01, 10:03)
Ačiū už atsakymą
Vis tik vakar raugą pamaitinau - nedaug, puse stiklinės vandens ir tiek pat miltų, nes labai jau smarkiai susiburbuliavo. Lai auga.
Dabar kitas klausimas. Ketinu kepti duoną pagal vieną receptą, į kurį įeina ir tokie grūdai, riešutai:
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
Klausimas: ar reikia kažkaip visa tai apdoroti, prieš dedant į tešlą? Sausai pakepti, pamirkyti? Kuriuos - kaip?
Vis tik vakar raugą pamaitinau - nedaug, puse stiklinės vandens ir tiek pat miltų, nes labai jau smarkiai susiburbuliavo. Lai auga.
Dabar kitas klausimas. Ketinu kepti duoną pagal vieną receptą, į kurį įeina ir tokie grūdai, riešutai:
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
Klausimas: ar reikia kažkaip visa tai apdoroti, prieš dedant į tešlą? Sausai pakepti, pamirkyti? Kuriuos - kaip?
galit pamirkyt
QUOTE(keistuole @ 2012 08 01, 08:28)
nuo raugo tas duonos plikytumas kaip ir nepriklauso.
Plikytos duonos esminis skirtumas, kad tiesiog maišant tešlą dalis miltų yra užplikoma
tai kai maitinsit tada ir maišykit
šiaip ruginiai miltai juodumo neduoda. Paprastai tam reikalui dedamas salyklas. O ruginė tešla iš tiesų ilgiau kyla, yra mažiau elastinga, lipnesnė, kiek ilgiau kepa ir jai reikia karštesnės temperatūros.
O jei atrodo kaip žalia tai gal ji per mažai jums pakilo.
Plikytos duonos esminis skirtumas, kad tiesiog maišant tešlą dalis miltų yra užplikoma
tai kai maitinsit tada ir maišykit
šiaip ruginiai miltai juodumo neduoda. Paprastai tam reikalui dedamas salyklas. O ruginė tešla iš tiesų ilgiau kyla, yra mažiau elastinga, lipnesnė, kiek ilgiau kepa ir jai reikia karštesnės temperatūros.
O jei atrodo kaip žalia tai gal ji per mažai jums pakilo.
Labai dekui uz atsakyma O ka daryt, kad daugiau pakiltu?
Papildyta:
QUOTE(Miaška @ 2012 08 01, 10:03)
Ačiū už atsakymą
Vis tik vakar raugą pamaitinau - nedaug, puse stiklinės vandens ir tiek pat miltų, nes labai jau smarkiai susiburbuliavo. Lai auga.
Dabar kitas klausimas. Ketinu kepti duoną pagal vieną receptą, į kurį įeina ir tokie grūdai, riešutai:
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
Klausimas: ar reikia kažkaip visa tai apdoroti, prieš dedant į tešlą? Sausai pakepti, pamirkyti? Kuriuos - kaip?
Vis tik vakar raugą pamaitinau - nedaug, puse stiklinės vandens ir tiek pat miltų, nes labai jau smarkiai susiburbuliavo. Lai auga.
Dabar kitas klausimas. Ketinu kepti duoną pagal vieną receptą, į kurį įeina ir tokie grūdai, riešutai:
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 stiklinė sėmenų,
1 stiklinė sezamų sėklų,
1 stiklinė moliūgų sėklų,
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 saujelė grikių,
pora saujų graikinių riešutų,
pora saujų anakardžių riešutų,
Klausimas: ar reikia kažkaip visa tai apdoroti, prieš dedant į tešlą? Sausai pakepti, pamirkyti? Kuriuos - kaip?
Skaniai skamba man tos visos seklos ir riesutai. Gal galima pilna recepta?
QUOTE(handtouch26 @ 2012 08 01, 14:20)
ilgiau kildinti
QUOTE(keistuole @ 2012 08 01, 10:16)
galit pamirkyt
Viską? Nelabai kažkaip gal...
QUOTE(handtouch26 @ 2012 08 01, 14:20)
Skaniai skamba man tos visos seklos ir riesutai. Gal galima pilna recepta?
Pilnas receptas čia.
QUOTE(ciauzuika @ 2012 07 30, 10:26)
As isivaizduoju, kad dabar tris paras (72 val.) rauga laikysiu, pamaisysiu tik kasdiena ir viskas. Tada rauga reiktu pamaitinti (tik nezinau kiek miltu ir vandens ten prideti ) ir ketvirta para jau minkyti duona. Ar mano isivaizavimai neprasilenkia su tikrove?
Labai lauksiu Jusu patarimo
Labai lauksiu Jusu patarimo
Norint, kad geriau kiltų, galima po šių veiksmų dar kokį kartą kitą pamaitinti, manau, bent vieną kartelį dar papildomai, geriau kels.
Man dar vienas klausimas kilo... Visur rašo, kad raugo kitam kartui reikia atsidėti iš jau suminkytos tešlos. Tai čia su visais grūdais, vaisiais, priedais? Gal paprasčiau pasilikti kažkiek raugo... O jei kitą kartą kepsiu duoną be grūdų, vaisių, jei norėsiu kitų priedų? Nealabai man aišku, kaip ten yra
QUOTE(Miaška @ 2012 08 01, 14:30)
Man dar vienas klausimas kilo... Visur rašo, kad raugo kitam kartui reikia atsidėti iš jau suminkytos tešlos. Tai čia su visais grūdais, vaisiais, priedais? Gal paprasčiau pasilikti kažkiek raugo... O jei kitą kartą kepsiu duoną be grūdų, vaisių, jei norėsiu kitų priedų? Nealabai man aišku, kaip ten yra
Nėra sunku tas visas sėklas išsirankioti, na, tik kmynų gal neišrankiosi
QUOTE(Miaška @ 2012 08 01, 15:30)
Man dar vienas klausimas kilo... Visur rašo, kad raugo kitam kartui reikia atsidėti iš jau suminkytos tešlos. Tai čia su visais grūdais, vaisiais, priedais? Gal paprasčiau pasilikti kažkiek raugo... O jei kitą kartą kepsiu duoną be grūdų, vaisių, jei norėsiu kitų priedų? Nealabai man aišku, kaip ten yra
čia kaip kaip patinka, aš atsidedu gryną raugą (tik miltai ir vanduo)
Ir ne visur rašo, tikrai ne visur, kad iš suminkytos tešlo
Tiesą pasakius, pati niekur ir nemačiau, tik čia kai pradėjo kilt klausimai.
QUOTE(keistuole @ 2012 08 01, 16:49)
čia kaip kaip patinka, aš atsidedu gryną raugą (tik miltai ir vanduo)
Ir ne visur rašo, tikrai ne visur, kad iš suminkytos tešlo
Tiesą pasakius, pati niekur ir nemačiau, tik čia kai pradėjo kilt klausimai.
Ir ne visur rašo, tikrai ne visur, kad iš suminkytos tešlo
Tiesą pasakius, pati niekur ir nemačiau, tik čia kai pradėjo kilt klausimai.
Na va, man tik to ir reikėjo, kad kažkas patvirtintų
Gal ir ne visur, dar visko neperskaičiau, bet kiek skaičiau - visur suminko, ir atideda kitam kepimui. Atidėsiu paties raugo. Jei pavyks, aišku
QUOTE(Miaška @ 2012 08 01, 16:00)
Na va, man tik to ir reikėjo, kad kažkas patvirtintų
Gal ir ne visur, dar visko neperskaičiau, bet kiek skaičiau - visur suminko, ir atideda kitam kepimui. Atidėsiu paties raugo. Jei pavyks, aišku
Gal ir ne visur, dar visko neperskaičiau, bet kiek skaičiau - visur suminko, ir atideda kitam kepimui. Atidėsiu paties raugo. Jei pavyks, aišku
Aš pvz neminkau. Išmaišau ir šaukštu sukrečiu į formas. Dalį palieku kitam kartui.
QUOTE(keistuole @ 2012 08 01, 15:05)
ilgiau kildinti
As kildinu 12val. Kiek dar galima prideti? Ar gali buti per ilgai? Ir kiek yra per ilgai?
QUOTE(Miaška @ 2012 08 01, 15:16)
Aciu! Bet kiek ten daug raugo reikia deti. Ar cia visos deda po 6saukstus?
Dar paklausiu. Is tos nelabai iskilusios teslos ir raugas toks nelabai iskiles. Gal ji reikia pamaitinti, kad kita karta kepant tesla geriau kiltu.
Noriu paklausti ar teisingai supratau kaip reikia maitinti rauga: lygiom dalim sumaisau vandeni su miltais ir imaisau i esama rauga. Kiek laiko reikia laukti kol galesiu maisyti tesla ir kokioj temp. laikyt?
Aciu