Dabar aš supasakosiu savo ieškojimus. Labai norėjau duonos su raugu, o orkaitėje pavykdavo tik tą skystą saldžią vaisinę išsikepti, pabandžiau ruginę, ir vis sukrisdavo
ir su kildinimu man problemos
Tada nusipirkau duonkepę. Pirmuosius kartus kepiau su mielėm, kildavo dar pusė velnio, bet skonis man ne tas
Receptų prisirankiojau gal 20, ne visus ir išbandžiau.
Dabar kepu taip: raugą iš šaldytuvo išsitraukiu pavakare, įpilu 1 st. vandens ir 300 g kvietinių aukščiausios rūšies miltų ir palieku pastovėti šiaip ant stalo. Tada prieš einant miegoti į duonkepę supilu nepilną stiklinę šiltesnio vandens, tą jau pakilusį raugą, 300 g viso grūdo ruginių miltų ir paprašau duonkepės užminkyti tešlą.
Ryte įmetu papildymą: dar vandens beveik stiklinę, 5-6 valg. šaukštus cukraus, 2 a.š. druskos, 4-5 valg. š. kmynų, 2-3 valg. š. salyklo ir pabaigoje kraunu miltus. Dedu kokius turiu, svarbiausiai, kad būtų ruginiai - kvietinius dedu tik raugo pamaitinimui. Dabar turėjau pasipirkusi viso grūdo ruginių, paskui dar turguje pirkau rupiai maltų (nu tikrai labai rupūs, panašesni į skaldytus grūdus). Tai tų ruginių pripilu 300 g ir dar 14 šaukštų su kaupu. Maišome abi su duonkepe. Įsijungiu tešlos maišymo programytę ir pati kartais su šaukštu atsargiai padedu, įmetu dar miltų, jei trūksta. Tešla turi būti tokia, kad įspaudus pirštu duobutę laikytųsi. Kai jau panašu, kad išmaišyta - nukanceliuoju maišymo programą ir įjungiu rupios duonos kepimą 1.5 kg max apskrudinimą (ta plutelė paskui maišelyje suminkštėja ir visai nebūna kieta). Duonos skonis panašus kaip Biržų "Senolių", tokia salstelėjusi - bet niekas nepasakys, kad desertinė