gal kas gali pagelbeti su receptuku, skaniu batonui su raugu, esu kepus bet nepasakičiau kad gaunasi skaniai, duonai gaunasi gerai, o va batonas nelabai
man kazkas panasaus i batona gavos kepant sia duonele
Mergaites,reikia patarimo.Darausi rugini rauga pagal Terra2,siandiena vakare pamaitinsiu ji ketvirta karta,bet duonute galesiu kepti tik sekmadieni,kaip man su juo elgtis toliau,nes rytoj vakare jau kaip ir nereikia maitinti?Kada man atsideti raugo,kad butu kitam kartui?
Ir dar,kiek laiko reikia palaikyti starteri isemus saldytuvo kambario temperaturoje pries pamaitinima(cia jau sekanciam kartui)?
Ir dar,kiek laiko reikia palaikyti starteri isemus saldytuvo kambario temperaturoje pries pamaitinima(cia jau sekanciam kartui)?
QUOTE(*AMRI* @ 2012 06 01, 09:25)
Mergaites,reikia patarimo.Darausi rugini rauga pagal Terra2,siandiena vakare pamaitinsiu ji ketvirta karta,bet duonute galesiu kepti tik sekmadieni,kaip man su juo elgtis toliau,nes rytoj vakare jau kaip ir nereikia maitinti?Kada man atsideti raugo,kad butu kitam kartui?
Ir dar,kiek laiko reikia palaikyti starteri isemus saldytuvo kambario temperaturoje pries pamaitinima(cia jau sekanciam kartui)?
Ir dar,kiek laiko reikia palaikyti starteri isemus saldytuvo kambario temperaturoje pries pamaitinima(cia jau sekanciam kartui)?
Kadangi darote pagal mano išbandytą receptą, tai pasakysiu, kaip aš pasielgčiau, o tiksliau, kaip elgiausi patį prmą kartą, kai irgi negalėjau iškarto po padaryto raugo kepti. Apie 100gr( porą šaukštų) atsidėkit į indelį ir sandariai uždarytą padėkit į šaldytuvą(Tai bus jūsų starteris) . Visą likusį raugą irgi padėkit į šaldytuvą ir išimkite prieš kepimą sekmadienį maždaug 3val. Šiaip kambario temperatūroje užtenka palaikyti porą val., bet kadangi kiekis didesnis, gali nespėti apšilti.
QUOTE(Terra2 @ 2012 06 01, 13:32)
Kadangi darote pagal mano išbandytą receptą, tai pasakysiu, kaip aš pasielgčiau, o tiksliau, kaip elgiausi patį prmą kartą, kai irgi negalėjau iškarto po padaryto raugo kepti. Apie 100gr( porą šaukštų) atsidėkit į indelį ir sandariai uždarytą padėkit į šaldytuvą(Tai bus jūsų starteris) . Visą likusį raugą irgi padėkit į šaldytuvą ir išimkite prieš kepimą sekmadienį maždaug 3val. Šiaip kambario temperatūroje užtenka palaikyti porą val., bet kadangi kiekis didesnis, gali nespėti apšilti.
Tai kadangi siandiena vakare pamaitinsiu paskutini karta,tai rytoj vakare ji jau reiketu apgyvendinti saldytuve.Ar teisingai suptratau?
Niekas nieko nekepate
as kepu vis savo standartines, bet karts nuo karto ir viena kita nauja varijanta!
Kvietine duona su skaldytais kvieciais
Raugui:
120 g pilno grūdo kvietinių miltų
120 g vandens
12 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti šiltai iki 18 val rūgti.
Plikiniui:
150 g skaldytų kvietinių grūdų
150 g verdančio vandens
12 g druskos
Grūdus užplikyti verdančiu vandeniu, įmaišyti druską ir palikti brinkti 16 val kambario temperatūroj. Aš kitą kartą daryčiau taip: į grūdus suberčiau druską ir užpylus šaltu vandeniu pastatyčiau virti. Kai užvirs, uždengčiau puodą ir ant silpnos ugnies virinčiau 10 min. Nukelčiau nuo ugnies ir palikčiau vėsti kiek reikia.
Tešlai:
viso raugo
viso plikinio
300 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo 812)
100 g pilno grūdo kvietinių miltų
170 g vandens
1 a.š. medaus
Sudėti visus produktus į kombaino indą ir minkyti tešlą. 7 min. Tada uždengti ir kildinti 2 val šiltai, po 1 val perlankstyti / pertasyti.
Iš pakilusios suformuoti kepaliuką, kurį dėti į kildinimo krepšelį ir uždengus toliau kildinti. Man reikėjo iš namų lėkti, tai stačiau iškart šaldytuvan 4 val o vėliau dar 1 val kambario temperatūroj palaikiau. Normaliai galima nuo 2 iki 4 val kildinti. Tiesiog priklauso kiek šilta kildinant
Kepti reikia pirma 15 min prie 250° duodant garų. Po 15 min praverti orkaitės duris, išleisti garus ir prisukus karštį iki 190° pabaigti duonelę dar 40-45 min kepti. Skanaus!
**************
100% rugine duona su tamsiu alumi
Raugui:
230 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo1150)
230 g vandens
23 g raugo starterio (aš ėmiau šiek tiek daugiau, nes dėjau kvietinį)
Sumaišyti viską ir padėti šiltai kilti 15-18 val. Geriausia temperatūra virš 24°.
Tešlai:
viso raugo
240 g pilno grūdo ruginių miltų
220 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo 1150)
12 g druskos
~240 ml tamsaus alaus
Taip, daugiau jokie skysčiai nesipila!
Pilno grūdo miltus užpilti alumi ir palikti 1-2 val brinkti. Tada šį brinkinį dėti su likusiais produktais į kombaino indą ir užminkyti tešlą. 7 min! Suformuoti kepaliuką ir dėti į kildinimo krepšelį. Uždengti ir kildinti šiltai. Aš kildinau virš 3 val ir mano akimis dar per mažai buvo. Kepant man jis beveik nepakilo daugiau. Tad kitą kartą dar ilgiau kildinčiau. Tiesiog priklauso nuo temperatūros kurioje kyla, nuo 120 iki 240 min.
Kepti reikia pirma 15 min prie 250° (duodant garų), vėliau dar 45 min prie 180°. Ataušinti ant grotelių ir skanaus!
as kepu vis savo standartines, bet karts nuo karto ir viena kita nauja varijanta!
Kvietine duona su skaldytais kvieciais
Raugui:
120 g pilno grūdo kvietinių miltų
120 g vandens
12 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti šiltai iki 18 val rūgti.
Plikiniui:
150 g skaldytų kvietinių grūdų
150 g verdančio vandens
12 g druskos
Grūdus užplikyti verdančiu vandeniu, įmaišyti druską ir palikti brinkti 16 val kambario temperatūroj. Aš kitą kartą daryčiau taip: į grūdus suberčiau druską ir užpylus šaltu vandeniu pastatyčiau virti. Kai užvirs, uždengčiau puodą ir ant silpnos ugnies virinčiau 10 min. Nukelčiau nuo ugnies ir palikčiau vėsti kiek reikia.
Tešlai:
viso raugo
viso plikinio
300 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo 812)
100 g pilno grūdo kvietinių miltų
170 g vandens
1 a.š. medaus
Sudėti visus produktus į kombaino indą ir minkyti tešlą. 7 min. Tada uždengti ir kildinti 2 val šiltai, po 1 val perlankstyti / pertasyti.
Iš pakilusios suformuoti kepaliuką, kurį dėti į kildinimo krepšelį ir uždengus toliau kildinti. Man reikėjo iš namų lėkti, tai stačiau iškart šaldytuvan 4 val o vėliau dar 1 val kambario temperatūroj palaikiau. Normaliai galima nuo 2 iki 4 val kildinti. Tiesiog priklauso kiek šilta kildinant
Kepti reikia pirma 15 min prie 250° duodant garų. Po 15 min praverti orkaitės duris, išleisti garus ir prisukus karštį iki 190° pabaigti duonelę dar 40-45 min kepti. Skanaus!
**************
100% rugine duona su tamsiu alumi
Raugui:
230 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo1150)
230 g vandens
23 g raugo starterio (aš ėmiau šiek tiek daugiau, nes dėjau kvietinį)
Sumaišyti viską ir padėti šiltai kilti 15-18 val. Geriausia temperatūra virš 24°.
Tešlai:
viso raugo
240 g pilno grūdo ruginių miltų
220 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo 1150)
12 g druskos
~240 ml tamsaus alaus
Taip, daugiau jokie skysčiai nesipila!
Pilno grūdo miltus užpilti alumi ir palikti 1-2 val brinkti. Tada šį brinkinį dėti su likusiais produktais į kombaino indą ir užminkyti tešlą. 7 min! Suformuoti kepaliuką ir dėti į kildinimo krepšelį. Uždengti ir kildinti šiltai. Aš kildinau virš 3 val ir mano akimis dar per mažai buvo. Kepant man jis beveik nepakilo daugiau. Tad kitą kartą dar ilgiau kildinčiau. Tiesiog priklauso nuo temperatūros kurioje kyla, nuo 120 iki 240 min.
Kepti reikia pirma 15 min prie 250° (duodant garų), vėliau dar 45 min prie 180°. Ataušinti ant grotelių ir skanaus!
Sveikos
Vakar kepiau šią duonelę:
GARDI RUGINĖ DUONA
Senai begaminau tokią duonelę. Ji tikra ruginė su įvairiais grūdais. Neatsispyriau pagundai atsipjauti dar šiltą riekelę ir sulapnoti su sviestu Laaaaabai skanu.
Reikės:
Ruginių rupių miltų 165 g
Kvietinių rupių miltų 165 g
Kvietinių paprastų miltų 165 g
0,5 l šilto vandens
Po 1/3 stiklinės
Linų sėmenų
Avižinių dribsnių
Saulėgrąžų
Sezamo sėklų
3 4 šaukštai kmynų
50 g cukraus ar medaus
2-3 šaukšteliai druskos
3-4 šaukštai aktyvaus raugo
Gamyba:
Visus sausus produktus sumaišyti. Į raugą įpilti dalį vandens, praskiesti. Supilti į sausą produktų mišinį, tada supilti ir likusį vandenį (koreguoti pagal tirštumą). Išminkyti. Tešlą formoje kildinti reikėtų apie parą. Galima ir apie 12 valandų. Kol iškils.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Kepti apie 1 val. orkaitę įkaitinus iki 200 ar 180 laipsnių karščio. Priklausomai nuo orkaitės reikėtų koreguoti ir kepimo trukmę. Atvėsinti ant grotelių.
Vakar kepiau šią duonelę:
GARDI RUGINĖ DUONA
Senai begaminau tokią duonelę. Ji tikra ruginė su įvairiais grūdais. Neatsispyriau pagundai atsipjauti dar šiltą riekelę ir sulapnoti su sviestu Laaaaabai skanu.
Reikės:
Ruginių rupių miltų 165 g
Kvietinių rupių miltų 165 g
Kvietinių paprastų miltų 165 g
0,5 l šilto vandens
Po 1/3 stiklinės
Linų sėmenų
Avižinių dribsnių
Saulėgrąžų
Sezamo sėklų
3 4 šaukštai kmynų
50 g cukraus ar medaus
2-3 šaukšteliai druskos
3-4 šaukštai aktyvaus raugo
Gamyba:
Visus sausus produktus sumaišyti. Į raugą įpilti dalį vandens, praskiesti. Supilti į sausą produktų mišinį, tada supilti ir likusį vandenį (koreguoti pagal tirštumą). Išminkyti. Tešlą formoje kildinti reikėtų apie parą. Galima ir apie 12 valandų. Kol iškils.
Kepimo skardą iškloti kepimo popieriumi. Kepti apie 1 val. orkaitę įkaitinus iki 200 ar 180 laipsnių karščio. Priklausomai nuo orkaitės reikėtų koreguoti ir kepimo trukmę. Atvėsinti ant grotelių.
Sveikutes.
Noriu paklausti. Kiek kepu batona - niekad dorai neiskyla . Nesuprantu ka darau blogai. Viskas pagal recepta,atrodo,nera sudetinga.Tesla iskyla normaliai,o suformavus batona jau nebe .Mieles naudoju sausas.
Jei nesugebu iskept batono tai duonai isvis nepasirengus
Noriu paklausti. Kiek kepu batona - niekad dorai neiskyla . Nesuprantu ka darau blogai. Viskas pagal recepta,atrodo,nera sudetinga.Tesla iskyla normaliai,o suformavus batona jau nebe .Mieles naudoju sausas.
Jei nesugebu iskept batono tai duonai isvis nepasirengus
QUOTE(Benefit @ 2012 06 14, 17:13)
Sveikutes.
Noriu paklausti. Kiek kepu batona - niekad dorai neiskyla . Nesuprantu ka darau blogai. Viskas pagal recepta,atrodo,nera sudetinga.Tesla iskyla normaliai,o suformavus batona jau nebe .Mieles naudoju sausas.
Jei nesugebu iskept batono tai duonai isvis nepasirengus
Noriu paklausti. Kiek kepu batona - niekad dorai neiskyla . Nesuprantu ka darau blogai. Viskas pagal recepta,atrodo,nera sudetinga.Tesla iskyla normaliai,o suformavus batona jau nebe .Mieles naudoju sausas.
Jei nesugebu iskept batono tai duonai isvis nepasirengus
na jeigu tesla kyla gerai, tai ir suformuotas batonas turi iskilti. Siuo atveju nereikia Jums vadovautis nurodytu recepte kildinimo laiku, o ziureti kaip Jusu atrodo. Tiesiog kildinkite kol zymia (beveik dvigubai ) pakiles bus ir kepkite
laba diena, seniai cia besilankiau nes vis kiti darbai kiti reikaliukai, bet duoneles nebuvau apleidus kepti, tik si karta man raugas prastovejo daugiau kaip dvi savaites ir noriu pasiteireitauti ar ji man kepant duonele visa dabar ir sudeti ( apie 100g) ar tik dali, nes kiek suprantu jis labai stiprus dabar? noriu per siandien diena viska pasidaryti ir rauga pamaitinti ir susiminkyti ir iskepti duonele. gal kas patars kiek man jo sudeti visa? didelis dekui.
QUOTE(zibute77 @ 2012 06 16, 12:04)
laba diena, seniai cia besilankiau nes vis kiti darbai kiti reikaliukai, bet duoneles nebuvau apleidus kepti, tik si karta man raugas prastovejo daugiau kaip dvi savaites ir noriu pasiteireitauti ar ji man kepant duonele visa dabar ir sudeti ( apie 100g) ar tik dali, nes kiek suprantu jis labai stiprus dabar? noriu per siandien diena viska pasidaryti ir rauga pamaitinti ir susiminkyti ir iskepti duonele. gal kas patars kiek man jo sudeti visa? didelis dekui.
jei raugas prastovėjo dvi sav., tai jis atvirkščiai nusilpo, raugas buna stiprus, kai pastoviai maitinamas/atnaujinamas