Į plikinį gi pilas karštas vanduo, tai jis nugesina visas laukines mieles... Kas ten dar turi kilt?
QUOTE(mama berta @ 2012 02 22, 17:58)
merginos SOS pries tris dienas uzsiplikinau ta vadinama plikini pilytai duonai.marmalas tas skystas gavosi,ir stovi be jokiu kilimo zenklu,vienas kitas burbuliukas,siaip paragavus yra rugstele jausti,ir kas svarbiausia galvoju kad siandien ar nebusiu galutinai sugadinus ,dadejau dar kazkiek miltu,galvoju kad gal neturi jegu pakilti .kazin ar verta man is jos ka kept ar jau verst lauk.lauksiu jusu komentaru.p.s.gal namuose per vesu-apie 21 laipsni ir aisku uzdengta stovi. aciukas
Na plikinys ir neturi kilti. Juk tai paprasti kvietiniai miltai, užpilti verdančiu vandeniu(kartu reikia pridėti kmynų). Turi gautis maždaug bulvių košės tirštumo, o gal net dar labiau standesnis. Aš plikinu 150gr miltų su 300ml verdančio vandens. Gerai išmaišius, uždengiu ir palieku nakčiai, nors maišyti į tešlą, galima, kai pilnai ataušta. O gal jūs ne apie plikinį kalbat?
PLIKYTA KVIETINĖ DUONA
2 kg kvietinių miltų (prasčiausių...pvz. II rūšies)
1,5 l verdančio vandens
200 g cukraus (man žiauriai per saldu, aš dedu tik ~50g, t.y.- 3 v.š.)
saujelė kmynų
1 a.š. druskos (man per mažai, dedu 1 v.š)
Vandenį užvirti, 10 šaukštų miltų, 100g cukraus (dedu tik 50g) ir druską užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti. Kai atvėsta iki kūno temperatūros, supilti raugą (raugą gavau dovanų, kartu su šiuo receptu) ir švelniai išmaišyti. Uždengus, pastatyti šiltai kol išrūgsta, tai gali trukti ir 5 paras, jei namuose šaltoka. Man išrūgsta per 1-2 paras. Tada nusipilti ~250 ml raugo ir dėti jį į šaldytuvą.
Į šią skystą masę supilti, kas likę, išmaišyti, išminkyti. Kildinti pridengus,
šiltai ~5 val.
Tada tešlą (pakilusį kepalą) labai atsargiai išversti i skardą. Kepti 120 min 180 C įkaitintoje orkaitėje, pravėrus dureles 15 min, po to uždarius.
nu va toks receptas,dabar skaitau ir galvoju ar ta 1,5 vandens visa ant to 10 saukstu miltu,ar tik dali is to 1,5 reikejo pilti.tai gal cia ir yra mano klaida
Papildyta:
o tai man neismanelei paaiskinkit,tai kaip tada ta duonele iskyla,rauga tai nedejau i verdanti vandeni
2 kg kvietinių miltų (prasčiausių...pvz. II rūšies)
1,5 l verdančio vandens
200 g cukraus (man žiauriai per saldu, aš dedu tik ~50g, t.y.- 3 v.š.)
saujelė kmynų
1 a.š. druskos (man per mažai, dedu 1 v.š)
Vandenį užvirti, 10 šaukštų miltų, 100g cukraus (dedu tik 50g) ir druską užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti. Kai atvėsta iki kūno temperatūros, supilti raugą (raugą gavau dovanų, kartu su šiuo receptu) ir švelniai išmaišyti. Uždengus, pastatyti šiltai kol išrūgsta, tai gali trukti ir 5 paras, jei namuose šaltoka. Man išrūgsta per 1-2 paras. Tada nusipilti ~250 ml raugo ir dėti jį į šaldytuvą.
Į šią skystą masę supilti, kas likę, išmaišyti, išminkyti. Kildinti pridengus,
šiltai ~5 val.
Tada tešlą (pakilusį kepalą) labai atsargiai išversti i skardą. Kepti 120 min 180 C įkaitintoje orkaitėje, pravėrus dureles 15 min, po to uždarius.
nu va toks receptas,dabar skaitau ir galvoju ar ta 1,5 vandens visa ant to 10 saukstu miltu,ar tik dali is to 1,5 reikejo pilti.tai gal cia ir yra mano klaida
Papildyta:
QUOTE(laurechka @ 2012 02 22, 19:31)
Į plikinį gi pilas karštas vanduo, tai jis nugesina visas laukines mieles... Kas ten dar turi kilt?
o tai man neismanelei paaiskinkit,tai kaip tada ta duonele iskyla,rauga tai nedejau i verdanti vandeni
QUOTE(mama berta @ 2012 02 22, 18:44)
PLIKYTA KVIETINĖ DUONA
2 kg kvietinių miltų (prasčiausių...pvz. II rūšies)
1,5 l verdančio vandens
200 g cukraus (man žiauriai per saldu, aš dedu tik ~50g, t.y.- 3 v.š.)
saujelė kmynų
1 a.š. druskos (man per mažai, dedu 1 v.š)
Vandenį užvirti, 10 šaukštų miltų, 100g cukraus (dedu tik 50g) ir druską užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti. Kai atvėsta iki kūno temperatūros, supilti raugą (raugą gavau dovanų, kartu su šiuo receptu) ir švelniai išmaišyti. Uždengus, pastatyti šiltai kol išrūgsta, tai gali trukti ir 5 paras, jei namuose šaltoka. Man išrūgsta per 1-2 paras. Tada nusipilti ~250 ml raugo ir dėti jį į šaldytuvą.
Į šią skystą masę supilti, kas likę, išmaišyti, išminkyti. Kildinti pridengus,
šiltai ~5 val.
Tada tešlą (pakilusį kepalą) labai atsargiai išversti i skardą. Kepti 120 min 180 C įkaitintoje orkaitėje, pravėrus dureles 15 min, po to uždarius.
nu va toks receptas,dabar skaitau ir galvoju ar ta 1,5 vandens visa ant to 10 saukstu miltu,ar tik dali is to 1,5 reikejo pilti.tai gal cia ir yra mano klaida
Papildyta:
o tai man neismanelei paaiskinkit,tai kaip tada ta duonele iskyla,rauga tai nedejau i verdanti vandeni
2 kg kvietinių miltų (prasčiausių...pvz. II rūšies)
1,5 l verdančio vandens
200 g cukraus (man žiauriai per saldu, aš dedu tik ~50g, t.y.- 3 v.š.)
saujelė kmynų
1 a.š. druskos (man per mažai, dedu 1 v.š)
Vandenį užvirti, 10 šaukštų miltų, 100g cukraus (dedu tik 50g) ir druską užpilti verdančiu vandeniu ir išmaišyti. Kai atvėsta iki kūno temperatūros, supilti raugą (raugą gavau dovanų, kartu su šiuo receptu) ir švelniai išmaišyti. Uždengus, pastatyti šiltai kol išrūgsta, tai gali trukti ir 5 paras, jei namuose šaltoka. Man išrūgsta per 1-2 paras. Tada nusipilti ~250 ml raugo ir dėti jį į šaldytuvą.
Į šią skystą masę supilti, kas likę, išmaišyti, išminkyti. Kildinti pridengus,
šiltai ~5 val.
Tada tešlą (pakilusį kepalą) labai atsargiai išversti i skardą. Kepti 120 min 180 C įkaitintoje orkaitėje, pravėrus dureles 15 min, po to uždarius.
nu va toks receptas,dabar skaitau ir galvoju ar ta 1,5 vandens visa ant to 10 saukstu miltu,ar tik dali is to 1,5 reikejo pilti.tai gal cia ir yra mano klaida
Papildyta:
o tai man neismanelei paaiskinkit,tai kaip tada ta duonele iskyla,rauga tai nedejau i verdanti vandeni
Aš atsiprašau, bet tikrai negaliu komentuoti šio recepto. Jame netgi neparašyta kiek raugo reikia jame. Tik parašyta, kad atsidėti 250ml. Jeigu raugo dar nepylėte į savo plikinį, manau pasirinkit kitą receptą. Gal kas bandė šį receptą ir gali pakomentuoti. Man tai tikrai nesuprantama. Ir kepti , pravėrus orkaitės dureles! Tegul neisižeidžia recepto autorė, bet man tai atrodo absurdiška!
QUOTE(mama berta @ 2012 02 22, 18:58)
merginos SOS pries tris dienas uzsiplikinau ta vadinama plikini pilytai duonai.marmalas tas skystas gavosi,ir stovi be jokiu kilimo zenklu,vienas kitas burbuliukas,siaip paragavus yra rugstele jausti,ir kas svarbiausia galvoju kad siandien ar nebusiu galutinai sugadinus ,dadejau dar kazkiek miltu,galvoju kad gal neturi jegu pakilti .kazin ar verta man is jos ka kept ar jau verst lauk.lauksiu jusu komentaru.p.s.gal namuose per vesu-apie 21 laipsni ir aisku uzdengta stovi. aciukas
Praeitoj temoj apie ši duoną aiškinomės...
Plikinys pagal šį receptą ir gaunasi gana skystas. Jis neturi pakilti, bet per tas dvi paras smarkokai paburbuliuoja. Jei raugą dėjote į pravėsusį plikinį, jei jaučiama rūgštelė ir matyt burbuliukų, manyčiau, kepkit duoną. Tik miltų jau visų nebedėkit, nes, kaip supratau, papildomai įdėjot. Pvz., aš kepu iš pusės normos, tad į plikinį (po dviejų dienų rūgimo) dedu apie 800-900 gr.
Kepkit uždaroj orkaitėj Ir beje - pakanka rauginti plikinį iki dviejų parų, trečios nereikia.
Papildyta:
QUOTE(mama berta @ 2012 02 22, 19:44)
dabar skaitau ir galvoju ar ta 1,5 vandens visa ant to 10 saukstu miltu,ar tik dali is to 1,5 reikejo pilti.tai gal cia ir yra mano klaida
Papildyta:
Papildyta:
Į plikinį sudedama viskas: kmynai, druska, cukrus, keli šaukštai miltų, visas vanduo, o viskam pravėsus - raugas (tiksliau, atsidėtas atšalęs plikinys). Po dviejų parų - likę miltai ir, jei norima, papildomai cukraus. Kildinti (o kyla labai gerai, maždaug trigubai) ir kepti.
Plikinys yra verdančiu vandeniu užpilti miltai. Jis niekad ir nepakils O recepte paskui plikinys jau maišomas su raugu
Idesiu ,mielosios duoneles kepejos, anksciau kepta vaisiu duoneles receptuka
kaip jau minejau, labai skani ir maistinga duonele, tik pasiterliot reikejo truputi recepte daug visokiu dziovintu vaisiu, bet as turejau figas, datules ir razinu, tai ir su jom neprastai gavosi
kaip jau minejau, labai skani ir maistinga duonele, tik pasiterliot reikejo truputi recepte daug visokiu dziovintu vaisiu, bet as turejau figas, datules ir razinu, tai ir su jom neprastai gavosi
QUOTE(egle_u @ 2012 02 23, 09:36)
Sveikos, gal galit parasyti ar rauga reikia daryti su smulkiai maltais ruginiais miltais ar rupiai maltais? Ar nesvarbu?
Geriausiai tinka rupūs ruginiai miltai, bet ne pilno grūdo rupaus malimo ruginiai. Tai skirtingi miltai. Vėliau maitinti raugą jau galima ir su pilno grūdo, bet pirminiam raugui, patarčiau tik rupius ruginiu.
QUOTE(Terra2 @ 2012 02 23, 10:24)
Geriausiai tinka rupūs ruginiai miltai, bet ne pilno grūdo rupaus malimo ruginiai. Tai skirtingi miltai. Vėliau maitinti raugą jau galima ir su pilno grūdo, bet pirminiam raugui, patarčiau tik rupius ruginiu.
Na atrodo, padariau rauga su rupiais ruginiais miltais ne labai zinau koks skirtumas tarp rupiu ruginiu miltu ir pilno grudo rupaus malimo ruginiu miltu
QUOTE(egle_u @ 2012 02 23, 11:59)
Na atrodo, padariau rauga su rupiais ruginiais miltais ne labai zinau koks skirtumas tarp rupiu ruginiu miltu ir pilno grudo rupaus malimo ruginiu miltu
skirtumas stambumo malime, nors pasijoti ruginiai miltai tokie patys iš išvaizdos kaip ir pilno grūdo ruginiai miltai
Sveikutės
Noriu paklausti dėl duonos laikymo. Ar galima duonytę šaldyti kameroje? Kaip ilgiau išlaikyti šviežią?
Kepu kvietinę duonelę su raugu (su saulėgrąžom, linų sėmenim, kmynais, avižiniais dribsniais, sėlenom, sezamu). Iš visos normos gaunasi gan nemažas kepaliukas, mūsų šeima tokio neįveikia. Skaniausia ji būna dienos senumo, norisi pastoviai turėti šviežios. Dalinausi kepaliuką su sese, bet nevisuomet gali pasiimti, bandžiau kepti iš pusės normos, bet nepatiko per daug plutos gaunasi Gal galite pasakyti kaip laikyti tokią duonelę? Iš anksto ačiū už atsakymus
Noriu paklausti dėl duonos laikymo. Ar galima duonytę šaldyti kameroje? Kaip ilgiau išlaikyti šviežią?
Kepu kvietinę duonelę su raugu (su saulėgrąžom, linų sėmenim, kmynais, avižiniais dribsniais, sėlenom, sezamu). Iš visos normos gaunasi gan nemažas kepaliukas, mūsų šeima tokio neįveikia. Skaniausia ji būna dienos senumo, norisi pastoviai turėti šviežios. Dalinausi kepaliuką su sese, bet nevisuomet gali pasiimti, bandžiau kepti iš pusės normos, bet nepatiko per daug plutos gaunasi Gal galite pasakyti kaip laikyti tokią duonelę? Iš anksto ačiū už atsakymus