Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Man tesla su raugu visada gaunas lipni. Kombainu minkant ziuriu kada ji pakankamai kibumo turi (labai graziai nuo indo sieneliu atsonikeja) ir tada statau kilti. Ji kildinimo procese, kai yra pertasoma ir perlankstoma igauna tvirtumo ir stabilumo.
As ranku niekad neslapinu, o tik miltuoju wink.gif Bet cia jau paciame gale, kai reikia kepaliuka formuoti wink.gif
Rankomis minkant reikia ir druska berti is pradziu o ne veliau, kaip kad as darau 4u.gif Bet galbut kitos geriau patars, kurios rankomis minko ...
Atsakyti
Aguonele, o tie salykliniai dribsniai, tai į ką jie labiau panašūs, į miltus, į avižinius dribsniu, ar dar į ką?
Ir ką jie duoda kepiniui?


Beje gal atsiųst salyklo, kad galėtumėt palygint biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 04 18, 09:18)
Aguonele, o tie salykliniai dribsniai, tai į ką jie labiau panašūs, į miltus, į avižinius dribsniu, ar dar į ką?
Ir ką jie duoda kepiniui?
Beje gal atsiųst salyklo, kad galėtumėt palygint  biggrin.gif

Imetu nuotrauka :

user posted image

as naudoju ruginius salyklinius dribsnius (siek tiek skrudinti jie taip yra). Pirmoj vietoj jie dedami del skonio ir visiskai duonos nedazo. Jie paruosti kaip dribsniai, tik tiek kad grudai pirma salykle mirkyti buvo.

Aciu labai pasiulyma, bet as nusipirkau pati sauso salyklo ...persipyliau i indelius ir spinton blush2.gif man jis nekvepia kaip dribsniai ir vis bijau kur maisyti, nes prisiskaiciau kad perdozuoti taip pat negali... zodziu, laukiu ikvepimo jam isbandyti rolleyes.gif

o dabar ir as su klausimu ax.gif Jus naudojat fermentuota ar nefermentuota sausa salykla? as nusipirkau man rodos fermentuoto (aktyvaus zodziu), kurio galima maximum tik iki 1% miltu kiekio deti, kad nebutu duona iskepus karti. Kokie Jusu atsiliepimai 4u.gif yra Jums pasitaike, kad duona kartumo igavo?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aguonele: 18 balandžio 2012 - 22:02
tai iš principo galima dėt ruginius dribsnius ir kažkiek įbert salyklo, tai bus kažkas panašaus. Nes dribsniai visgi sugeria nemažai vandens, tai jų nededant reiktų ir vandens kiekį mažint.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 04 18, 22:01)
tai iš principo galima dėt ruginius dribsnius ir kažkiek įbert salyklo, tai bus kažkas panašaus. Nes dribsniai visgi sugeria nemažai vandens, tai jų nededant reiktų ir vandens kiekį mažint.

taip 4u.gif ir visam kitam taip wink.gif
Atsakyti
sveikos,

kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele wub.gif . tikrai kaip aguonele raso paprasta, bet ne prasta wub.gif . tik as kaip visada dejau cukraus ir paivairinimui imeciau saujele moliugo seklu ir molasses del spalvos. rekomenduoju issikepti, tikrai nesigailesit 4u.gif

taip pat kepiau duonele pagal si recepta is malsenos tinklalapio. tik as kita karta bandysiu deti daugiau miltu, nes man per skysta tesla gavosi ir isvertus kepaliuka i skardele is kildinimo krepselio, ji man pasidave i sonus 4u.gif

NAMINĖ PLIKYTA DUONA

1 dienos Plikinio paruošimui reikės:

1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo;
2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų;
1 valgomo šaukšto kmynų;
2.5 stiklinių verdančio vandens.

2 dienos tešlos paruošimui reikės:

pirmą dieną paruošto (išrūgusio) plikinio;
1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų („Malsena“ 550D);
3 valgomų šaukštų cukraus;
1 valgomo šaukšto natūralaus medaus;
2 arbatinių šaukštelių druskos;
1 valgomas šaukštas ruginio salyklo.

Paruošimas:

1 diena. Plikinio paruošimas

Į maišymo indą supilti viso grūdo ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (maišant turi nelikti verdančiu vandeniu nepaveiktų miltų gumuliukų). Gautą plikinį palikti apsicukruoti ir ataušti (2-3 val.). Į ataušusį plikinį sudėti paruoštą raugą, išmaišyti iki vienalytės masės ir palikti rūgti 12 valandų.

2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas

Į paruoštą plikinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, salyklą, medų. Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu kol tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min, taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min.

Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės. Iškepusią duoną išimti iš formelės ir nupurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostytyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.



noriu paklaustu tu kurios kildina duonele krepseliuose, ar buna jums taip kad duonele iskyla virs virsaus krepselio g.gif ? jei taip tai kaip tada isverciat duonele ant skardos, kad ji maziausiai pasizeistu (nezinau kaip cia issireiksti g.gif ). man paskutiniu metu iskilo duonele virs krastu ir kai dejau i skarda, tai skarda biski paplojo duonele atgal, nes as skarda dedu ant krepselio ir paskui krepselio turini isverciu apversdama krepseli unsure.gif . gal kas gudriau sita reikala atlieka ir pasidalins savo patarimais 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 04 19, 23:35)

taip pat kepiau duonele pagal si recepta is malsenos tinklalapio. tik as kita karta bandysiu deti daugiau miltu, nes man per skysta tesla gavosi ir isvertus kepaliuka i skardele is kildinimo krepselio, ji man pasidave i sonus  4u.gif

NAMINĖ PLIKYTA DUONA



man tai ji išvis skysta gaunas, man net sunku įsivaizduot, kaip jūs iš kildinmo krepšelio ją iškrapštėt.
Nors šiaip tai skani duonelė.
Atsakyti
ar jums neatrodo, kad duona gali neiškilti pakankamai nuo daug priedų? g.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 04 20, 06:51)
man tai ji išvis skysta gaunas, man net sunku įsivaizduot, kaip jūs iš kildinmo krepšelio ją iškrapštėt.
Nors šiaip tai skani duonelė.



jo tikrai pakankamai skysta tesla gaunas. bet as gerai ja apvoliojau miltuose, ir kelis kartus kildinimo etape pertampiau ir perlanksciau, bet vis tiek kai isemiau is krepselio jau kepimui, tai pasidave i sonus, bet ne per daugiausiai, palyginus su tuo kokio skystumo tesla buvo 4u.gif

bandysiu dar karteli ja kepti, tik bandysiu ekstra miltu ideti, kad nebutu tokia skysta tesla, zesim kas gausis ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 04 19, 23:35)
sveikos,

kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele  wub.gif . tikrai kaip aguonele raso paprasta, bet ne prasta  wub.gif . tik as kaip visada dejau cukraus ir paivairinimui imeciau saujele moliugo seklu ir molasses del spalvos. rekomenduoju issikepti, tikrai nesigailesit  4u.gif



o ką dėjot dribsnius, ar miltus vietoj tų salyklinių dribsnių?
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 04 14, 10:43)

Plikiniui:[/b] 35 g viso grūdo ruginių miltų
                100 g verdančio vandens
                40 g salyklinių dribsnių (jei jų neturite, plikykite tada 75 g viso grūdo ruginių miltų su 125 g verdančio vandens)
                25 g vandens
Ruginius miltus užplikyti vandeniu, išmaišyti ir leisti šiek tiek praaušti. Tada suberti dribsnius, įpilti likusį vandenį, užmaišyti ir palikti kambario temperatūroje 12-16 val.



susibalamūtinau truputį blush2.gif
jei nedėt dribsnių tai tuomet plikinio produktai būtų tokie?

35 g viso grūdo ruginių miltų
100 g verdančio vandens
75 g viso grūdo ruginių miltų
125 g verdančio vandens
25 g vandens

ir tas paskutinis vanduo tiesiog kambario temepratūros pilamas?
o kokiu tikslu?
Atsakyti
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 04 19, 22:35)
sveikos,

kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele  wub.gif .

labai smagu girdeti 4u.gif

QUOTE(Kudulytė @ 2012 04 20, 09:07)
ar jums neatrodo, kad duona gali neiškilti pakankamai nuo daug priedų? g.gif

nemanau blush2.gif

QUOTE(keistuole @ 2012 04 20, 20:15)
susibalamūtinau truputį  blush2.gif
jei nedėt dribsnių tai tuomet plikinio produktai būtų tokie?

75 g viso grūdo ruginių miltų
125 g verdančio vandens
25 g vandens, sis vanduo su dribsniais pilamas

ir tas paskutinis vanduo tiesiog kambario temepratūros pilamas?
o kokiu tikslu?

taigi cia labai viskas paprasta. jei nebersi dribsniu, tada tiesiog 75g ruginiu miltu plikyti 125 g verdancio vandens reikia. viskas wink.gif einu ir bloge patikslinti . aciu uz pastaba 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aguonele: 20 balandžio 2012 - 20:56