Man tesla su raugu visada gaunas lipni. Kombainu minkant ziuriu kada ji pakankamai kibumo turi (labai graziai nuo indo sieneliu atsonikeja) ir tada statau kilti. Ji kildinimo procese, kai yra pertasoma ir perlankstoma igauna tvirtumo ir stabilumo.
As ranku niekad neslapinu, o tik miltuoju Bet cia jau paciame gale, kai reikia kepaliuka formuoti
Rankomis minkant reikia ir druska berti is pradziu o ne veliau, kaip kad as darau Bet galbut kitos geriau patars, kurios rankomis minko ...
Aguonele, o tie salykliniai dribsniai, tai į ką jie labiau panašūs, į miltus, į avižinius dribsniu, ar dar į ką?
Ir ką jie duoda kepiniui?
Beje gal atsiųst salyklo, kad galėtumėt palygint
Ir ką jie duoda kepiniui?
Beje gal atsiųst salyklo, kad galėtumėt palygint
QUOTE(keistuole @ 2012 04 18, 09:18)
Aguonele, o tie salykliniai dribsniai, tai į ką jie labiau panašūs, į miltus, į avižinius dribsniu, ar dar į ką?
Ir ką jie duoda kepiniui?
Beje gal atsiųst salyklo, kad galėtumėt palygint
Ir ką jie duoda kepiniui?
Beje gal atsiųst salyklo, kad galėtumėt palygint
Imetu nuotrauka :
as naudoju ruginius salyklinius dribsnius (siek tiek skrudinti jie taip yra). Pirmoj vietoj jie dedami del skonio ir visiskai duonos nedazo. Jie paruosti kaip dribsniai, tik tiek kad grudai pirma salykle mirkyti buvo.
Aciu labai pasiulyma, bet as nusipirkau pati sauso salyklo ...persipyliau i indelius ir spinton man jis nekvepia kaip dribsniai ir vis bijau kur maisyti, nes prisiskaiciau kad perdozuoti taip pat negali... zodziu, laukiu ikvepimo jam isbandyti
o dabar ir as su klausimu Jus naudojat fermentuota ar nefermentuota sausa salykla? as nusipirkau man rodos fermentuoto (aktyvaus zodziu), kurio galima maximum tik iki 1% miltu kiekio deti, kad nebutu duona iskepus karti. Kokie Jusu atsiliepimai yra Jums pasitaike, kad duona kartumo igavo?
tai iš principo galima dėt ruginius dribsnius ir kažkiek įbert salyklo, tai bus kažkas panašaus. Nes dribsniai visgi sugeria nemažai vandens, tai jų nededant reiktų ir vandens kiekį mažint.
QUOTE(keistuole @ 2012 04 18, 22:01)
tai iš principo galima dėt ruginius dribsnius ir kažkiek įbert salyklo, tai bus kažkas panašaus. Nes dribsniai visgi sugeria nemažai vandens, tai jų nededant reiktų ir vandens kiekį mažint.
taip ir visam kitam taip
sveikos,
kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele . tikrai kaip aguonele raso paprasta, bet ne prasta . tik as kaip visada dejau cukraus ir paivairinimui imeciau saujele moliugo seklu ir molasses del spalvos. rekomenduoju issikepti, tikrai nesigailesit
taip pat kepiau duonele pagal si recepta is malsenos tinklalapio. tik as kita karta bandysiu deti daugiau miltu, nes man per skysta tesla gavosi ir isvertus kepaliuka i skardele is kildinimo krepselio, ji man pasidave i sonus
NAMINĖ PLIKYTA DUONA
1 dienos Plikinio paruošimui reikės:
1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo;
2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų;
1 valgomo šaukšto kmynų;
2.5 stiklinių verdančio vandens.
2 dienos tešlos paruošimui reikės:
pirmą dieną paruošto (išrūgusio) plikinio;
1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų (Malsena 550D);
3 valgomų šaukštų cukraus;
1 valgomo šaukšto natūralaus medaus;
2 arbatinių šaukštelių druskos;
1 valgomas šaukštas ruginio salyklo.
Paruošimas:
1 diena. Plikinio paruošimas
Į maišymo indą supilti viso grūdo ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (maišant turi nelikti verdančiu vandeniu nepaveiktų miltų gumuliukų). Gautą plikinį palikti apsicukruoti ir ataušti (2-3 val.). Į ataušusį plikinį sudėti paruoštą raugą, išmaišyti iki vienalytės masės ir palikti rūgti 12 valandų.
2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas
Į paruoštą plikinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, salyklą, medų. Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu kol tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min, taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min.
Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės. Iškepusią duoną išimti iš formelės ir nupurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostytyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.
noriu paklaustu tu kurios kildina duonele krepseliuose, ar buna jums taip kad duonele iskyla virs virsaus krepselio ? jei taip tai kaip tada isverciat duonele ant skardos, kad ji maziausiai pasizeistu (nezinau kaip cia issireiksti ). man paskutiniu metu iskilo duonele virs krastu ir kai dejau i skarda, tai skarda biski paplojo duonele atgal, nes as skarda dedu ant krepselio ir paskui krepselio turini isverciu apversdama krepseli . gal kas gudriau sita reikala atlieka ir pasidalins savo patarimais
kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele . tikrai kaip aguonele raso paprasta, bet ne prasta . tik as kaip visada dejau cukraus ir paivairinimui imeciau saujele moliugo seklu ir molasses del spalvos. rekomenduoju issikepti, tikrai nesigailesit
taip pat kepiau duonele pagal si recepta is malsenos tinklalapio. tik as kita karta bandysiu deti daugiau miltu, nes man per skysta tesla gavosi ir isvertus kepaliuka i skardele is kildinimo krepselio, ji man pasidave i sonus
NAMINĖ PLIKYTA DUONA
1 dienos Plikinio paruošimui reikės:
1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo;
2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų;
1 valgomo šaukšto kmynų;
2.5 stiklinių verdančio vandens.
2 dienos tešlos paruošimui reikės:
pirmą dieną paruošto (išrūgusio) plikinio;
1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų (Malsena 550D);
3 valgomų šaukštų cukraus;
1 valgomo šaukšto natūralaus medaus;
2 arbatinių šaukštelių druskos;
1 valgomas šaukštas ruginio salyklo.
Paruošimas:
1 diena. Plikinio paruošimas
Į maišymo indą supilti viso grūdo ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (maišant turi nelikti verdančiu vandeniu nepaveiktų miltų gumuliukų). Gautą plikinį palikti apsicukruoti ir ataušti (2-3 val.). Į ataušusį plikinį sudėti paruoštą raugą, išmaišyti iki vienalytės masės ir palikti rūgti 12 valandų.
2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas
Į paruoštą plikinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, salyklą, medų. Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu kol tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min, taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min.
Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės. Iškepusią duoną išimti iš formelės ir nupurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostytyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.
noriu paklaustu tu kurios kildina duonele krepseliuose, ar buna jums taip kad duonele iskyla virs virsaus krepselio ? jei taip tai kaip tada isverciat duonele ant skardos, kad ji maziausiai pasizeistu (nezinau kaip cia issireiksti ). man paskutiniu metu iskilo duonele virs krastu ir kai dejau i skarda, tai skarda biski paplojo duonele atgal, nes as skarda dedu ant krepselio ir paskui krepselio turini isverciu apversdama krepseli . gal kas gudriau sita reikala atlieka ir pasidalins savo patarimais
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 04 19, 23:35)
taip pat kepiau duonele pagal si recepta is malsenos tinklalapio. tik as kita karta bandysiu deti daugiau miltu, nes man per skysta tesla gavosi ir isvertus kepaliuka i skardele is kildinimo krepselio, ji man pasidave i sonus
NAMINĖ PLIKYTA DUONA
man tai ji išvis skysta gaunas, man net sunku įsivaizduot, kaip jūs iš kildinmo krepšelio ją iškrapštėt.
Nors šiaip tai skani duonelė.
QUOTE(keistuole @ 2012 04 20, 06:51)
man tai ji išvis skysta gaunas, man net sunku įsivaizduot, kaip jūs iš kildinmo krepšelio ją iškrapštėt.
Nors šiaip tai skani duonelė.
Nors šiaip tai skani duonelė.
jo tikrai pakankamai skysta tesla gaunas. bet as gerai ja apvoliojau miltuose, ir kelis kartus kildinimo etape pertampiau ir perlanksciau, bet vis tiek kai isemiau is krepselio jau kepimui, tai pasidave i sonus, bet ne per daugiausiai, palyginus su tuo kokio skystumo tesla buvo
bandysiu dar karteli ja kepti, tik bandysiu ekstra miltu ideti, kad nebutu tokia skysta tesla, zesim kas gausis
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 04 19, 23:35)
sveikos,
kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele . tikrai kaip aguonele raso paprasta, bet ne prasta . tik as kaip visada dejau cukraus ir paivairinimui imeciau saujele moliugo seklu ir molasses del spalvos. rekomenduoju issikepti, tikrai nesigailesit
kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele . tikrai kaip aguonele raso paprasta, bet ne prasta . tik as kaip visada dejau cukraus ir paivairinimui imeciau saujele moliugo seklu ir molasses del spalvos. rekomenduoju issikepti, tikrai nesigailesit
o ką dėjot dribsnius, ar miltus vietoj tų salyklinių dribsnių?
QUOTE(aguonele @ 2012 04 14, 10:43)
Plikiniui:[/b] 35 g viso grūdo ruginių miltų
100 g verdančio vandens
40 g salyklinių dribsnių (jei jų neturite, plikykite tada 75 g viso grūdo ruginių miltų su 125 g verdančio vandens)
25 g vandens
Ruginius miltus užplikyti vandeniu, išmaišyti ir leisti šiek tiek praaušti. Tada suberti dribsnius, įpilti likusį vandenį, užmaišyti ir palikti kambario temperatūroje 12-16 val.
susibalamūtinau truputį
jei nedėt dribsnių tai tuomet plikinio produktai būtų tokie?
35 g viso grūdo ruginių miltų
100 g verdančio vandens
75 g viso grūdo ruginių miltų
125 g verdančio vandens
25 g vandens
ir tas paskutinis vanduo tiesiog kambario temepratūros pilamas?
o kokiu tikslu?
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 04 19, 22:35)
sveikos,
kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele .
kepiau duonele pagal aguoneles paskutini recepta, be galo skani duonele .
labai smagu girdeti
QUOTE(Kudulytė @ 2012 04 20, 09:07)
ar jums neatrodo, kad duona gali neiškilti pakankamai nuo daug priedų?
nemanau
QUOTE(keistuole @ 2012 04 20, 20:15)
susibalamūtinau truputį
jei nedėt dribsnių tai tuomet plikinio produktai būtų tokie?
75 g viso grūdo ruginių miltų
125 g verdančio vandens
25 g vandens, sis vanduo su dribsniais pilamas
ir tas paskutinis vanduo tiesiog kambario temepratūros pilamas?
o kokiu tikslu?
jei nedėt dribsnių tai tuomet plikinio produktai būtų tokie?
75 g viso grūdo ruginių miltų
125 g verdančio vandens
25 g vandens, sis vanduo su dribsniais pilamas
ir tas paskutinis vanduo tiesiog kambario temepratūros pilamas?
o kokiu tikslu?
taigi cia labai viskas paprasta. jei nebersi dribsniu, tada tiesiog 75g ruginiu miltu plikyti 125 g verdancio vandens reikia. viskas einu ir bloge patikslinti . aciu uz pastaba