Dvejas zinojau ka kepu o trecia, pranoko visus lukescius
Taigi, jei ka domina paprasta duonele su raugu
Raugui: 100 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812)
125 g vandens
10 g raugo starterio
Viską sumaišyti ir palikti 12-16 val prie ~ 24°.
Plikiniui: 35 g viso grūdo ruginių miltų
100 g verdančio vandens
40 g salyklinių dribsnių (jei jų neturite, plikykite tada 75 g viso grūdo ruginių miltų su 125 g verdančio vandens)
25 g vandens
Ruginius miltus užplikyti vandeniu, išmaišyti ir leisti šiek tiek praaušti. Tada suberti dribsnius, įpilti likusį vandenį, užmaišyti ir palikti kambario temperatūroje 12-16 val.
Tešlai: viso raugo
viso plikinio/brinkinio
325 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo 812)
100 g vandens ( man prireikė dar 20 g daugiau)
10 g druskos
Visus tešlai skirtus produktus, išskyrus druską, sumaišyti šiek tiek ir palikti pridengus 40 min pastovėti. Tada suberti druską ir užminkyti tešlą, kol ši gražiai nuo indo sienelių atšokinės. Uždengti ir padėti šiltai 2,5 val kilti. Kas 45 min tešlą patąsant perlankstyti. Tada suformuoti kepaliuką, dėti į kildinimo krepšelį ir toliau kildinti ~2,5 val prie 24°.
Pašauti į įkaitintą iki 240° orkaitę su garais pirma 10 min. Tada orkaitės duris praverti, išleisti garus ir prisukus karštį iki 200° pabaigti kepti duonelę. Visas duonos kepimas užtrunka 40-45 min. Skanaus!
Aguonėle, o kuriuo metu darot įpjovas?
Prieš kildinant, ar prieš dedant į orkaitę kept?
Prieš kildinant, ar prieš dedant į orkaitę kept?
QUOTE
Aguonėle, o kuriuo metu darot įpjovas?
Aš irgi norėjau klaust to paties.
Jei išverčiat iš kildinimo krepšelio aukštyn kojom, tai tikriausiai įpjovas darote prieš kepant. Ar nesubliūkšta kepaliukas, kai apverčiat ? Aš vis dar bijau kept be formos.
Papasakokit apie šį procesą, gal turit vaizdelių.
QUOTE(keistuole @ 2012 04 14, 12:10)
Aguonėle, o kuriuo metu darot įpjovas?
Prieš kildinant, ar prieš dedant į orkaitę kept?
Prieš kildinant, ar prieš dedant į orkaitę kept?
ipjovas darau pries pasaunant i orkaite, tokias gero 1 cm gylio ir dar palieku 1-2 min pastoveti
QUOTE(sivita @ 2012 04 14, 12:33)
Aš irgi norėjau klaust to paties.
Jei išverčiat iš kildinimo krepšelio aukštyn kojom, tai tikriausiai įpjovas darote prieš kepant. Ar nesubliūkšta kepaliukas, kai apverčiat ? Aš vis dar bijau kept be formos.
Papasakokit apie šį procesą, gal turit vaizdelių.
Jei išverčiat iš kildinimo krepšelio aukštyn kojom, tai tikriausiai įpjovas darote prieš kepant. Ar nesubliūkšta kepaliukas, kai apverčiat ? Aš vis dar bijau kept be formos.
Papasakokit apie šį procesą, gal turit vaizdelių.
Kepaliuka reikia labai atsargiai isversti. As viena ranku atsargiai duonyte prilaikau, nespaudziant ir verciu sonu ant lizes (arba skardos, cia priklauso ant ko kepama). Man dar nei karto nebuvo kad jis tekst ir iskrenta . Tiesiog graziai "isslysta" Taip pavadinciau si procesa. Pati neturiu nuotrauku gaminimo eigos, nes tikrai vienas juokas yra. Bet greitai imeciau i googla ir radau stai ir stai (sita daugiau mano primenanti) eiga
Duonele tikrai nesubliuksta jei gerai iskildinta yra taip pat jei gerai iskildinta yra, niekur neplysta, netgi ipjovimuos nebijokit, taikrai nesudetinga o duona daug daug skanesne nei inde
QUOTE
duona daug daug skanesne nei inde
Ačiū. Jei išdrįsiu, mėginsiu. Formoj kaip ir gera gaunasi, tik reik toliau tobulėt
QUOTE(aguonele @ 2012 04 13, 13:45)
tu nepergyvenk, as taip laikau ir iki 3 savaiciu nejudinus bet dazniausiai karta per savaite pamaitinu, kad liktu aktyvus, nes po ilgesnio "miegojimo" ilgiau uztrunka kol suaktyveja.
o as zinokit siandien duonos fabrika namie atsidariau tris skirtingas kepu po svenciu visi saldiklio rezervai istustejo, tai reikia atsigriebti
o as zinokit siandien duonos fabrika namie atsidariau tris skirtingas kepu po svenciu visi saldiklio rezervai istustejo, tai reikia atsigriebti
o kiek miltu ir vandens dedat pamaitinimui? ir kiek laikote po pamaitinimo iki kol kisat atga li saldytuva?
aciu labai
Priklauso kiek raugo jau stiklainiuky pupsi Jei daugiau, tada dedu 10 g rupiu miltu ir tiek pat vandens, jei maziau tai atitinkamai daugiau. Tada palaikau 1 val kambario temperaturoj ir atgal saldytuvan statau
QUOTE(aguonele @ 2012 04 15, 10:40)
Priklauso kiek raugo jau stiklainiuky pupsi Jei daugiau, tada dedu 10 g rupiu miltu ir tiek pat vandens, jei maziau tai atitinkamai daugiau. Tada palaikau 1 val kambario temperaturoj ir atgal saldytuvan statau
tik 10 g?
QUOTE(keistuole @ 2012 04 15, 09:44)
tik 10 g?
taip
nu kiek to raugo starterio reikia
kiek as kepu, man pilnai uztenka. o kepu taip 2-3 kepaliukus savaitei.
QUOTE(aguonele @ 2012 04 14, 09:43)
40 g salyklinių dribsnių [i](jei jų neturite, plikykite tada 75 g viso grūdo ruginių miltų su
O salyklas ruginis netinka? ir kiek jo tada reiktų?
QUOTE(Alinva @ 2012 04 15, 23:21)
O salyklas ruginis netinka? ir kiek jo tada reiktų?
Salyklo nenaudojus esu tai tikrai negaliu patarti, kiek jo reikia deti
QUOTE(aguonele @ 2012 04 14, 09:43)
Prašau, sakykit, ar kas nors kepėt šią duonelę ? Ar taip turi būti, kad man gavosi labai lipni. Net nebežinau, ar miltuot rankas beminkant, ar šlapint (kaip ruginei duonai). Aišku, gerai kombainu minkyt, o kaip rankiniu būdu ? Gal reik daugiau miltų...Žodžiu, siutas ima
Šį kartą kaip nors iškepsiu, bet norėčiau ir dažniau pasimėgaut kitokia duona (o tai vis ruginė ir ruginė). Koks šios duonos gaminimo principas- kaip batonų ? ar kaip ruginės duonos ? Pagelbėkit .
Juk negalima gamint duonos sukaupus blogų emocijų