Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Dvejas zinojau ka kepu o trecia, pranoko visus lukescius wub.gif
Taigi, jei ka domina paprasta duonele su raugu 4u.gif

user posted image

Raugui: 100 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812)
125 g vandens
10 g raugo starterio
Viską sumaišyti ir palikti 12-16 val prie ~ 24°.

Plikiniui:
35 g viso grūdo ruginių miltų
100 g verdančio vandens
40 g salyklinių dribsnių (jei jų neturite, plikykite tada 75 g viso grūdo ruginių miltų su 125 g verdančio vandens)
25 g vandens
Ruginius miltus užplikyti vandeniu, išmaišyti ir leisti šiek tiek praaušti. Tada suberti dribsnius, įpilti likusį vandenį, užmaišyti ir palikti kambario temperatūroje 12-16 val.

Tešlai:
viso raugo
viso plikinio/brinkinio
325 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo 812)
100 g vandens ( man prireikė dar 20 g daugiau)
10 g druskos

Visus tešlai skirtus produktus, išskyrus druską, sumaišyti šiek tiek ir palikti pridengus 40 min pastovėti. Tada suberti druską ir užminkyti tešlą, kol ši gražiai nuo indo sienelių atšokinės. Uždengti ir padėti šiltai 2,5 val kilti. Kas 45 min tešlą patąsant perlankstyti. Tada suformuoti kepaliuką, dėti į kildinimo krepšelį ir toliau kildinti ~2,5 val prie 24°.
Pašauti į įkaitintą iki 240° orkaitę su garais pirma 10 min. Tada orkaitės duris praverti, išleisti garus ir prisukus karštį iki 200° pabaigti kepti duonelę. Visas duonos kepimas užtrunka 40-45 min. Skanaus!
Atsakyti
Aguonėle, o kuriuo metu darot įpjovas?
Prieš kildinant, ar prieš dedant į orkaitę kept?
Atsakyti

Aš irgi norėjau klaust to paties.
Jei išverčiat iš kildinimo krepšelio aukštyn kojom, tai tikriausiai įpjovas darote prieš kepant. Ar nesubliūkšta kepaliukas, kai apverčiat ? Aš vis dar bijau kept be formos.
Papasakokit apie šį procesą, gal turit vaizdelių.
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 04 14, 12:10)
Prieš kildinant, ar prieš dedant į orkaitę kept?

ipjovas darau pries pasaunant i orkaite, tokias gero 1 cm gylio ir dar palieku 1-2 min pastoveti wink.gif
QUOTE(sivita @ 2012 04 14, 12:33)
Aš irgi norėjau klaust to paties.
Jei išverčiat iš kildinimo krepšelio aukštyn kojom, tai tikriausiai įpjovas darote prieš kepant. Ar nesubliūkšta kepaliukas, kai apverčiat ? Aš vis dar bijau kept be formos.
Papasakokit apie šį procesą, gal turit vaizdelių.

Kepaliuka reikia labai atsargiai isversti. As viena ranku atsargiai duonyte prilaikau, nespaudziant ir verciu sonu ant lizes (arba skardos, cia priklauso ant ko kepama). Man dar nei karto nebuvo kad jis tekst ir iskrenta . Tiesiog graziai "isslysta" smile.gif Taip pavadinciau si procesa. Pati neturiu nuotrauku gaminimo eigos, nes tikrai vienas juokas yra. Bet greitai imeciau i googla ir radau stai ir stai (sita daugiau mano primenanti) eiga wink.gif
Duonele tikrai nesubliuksta jei gerai iskildinta yra wink.gif taip pat jei gerai iskildinta yra, niekur neplysta, netgi ipjovimuos wink.gif nebijokit, taikrai nesudetinga o duona daug daug skanesne nei inde 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aguonele: 14 balandžio 2012 - 13:19
duona daug daug skanesne nei inde

Ačiū. Jei išdrįsiu, mėginsiu. Formoj kaip ir gera gaunasi, tik reik toliau tobulėt smile.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 04 13, 13:45)
tu nepergyvenk, as taip laikau ir iki 3 savaiciu nejudinus  4u.gif  bet dazniausiai karta per savaite pamaitinu, kad liktu aktyvus, nes po ilgesnio "miegojimo" ilgiau uztrunka kol suaktyveja.

o as zinokit siandien duonos fabrika namie atsidariau  lotuliukas.gif  tris skirtingas kepu  doh.gif  po svenciu visi saldiklio rezervai istustejo, tai reikia atsigriebti  lotuliukas.gif

o kiek miltu ir vandens dedat pamaitinimui? ir kiek laikote po pamaitinimo iki kol kisat atga li saldytuva?

aciu labai 4u.gif
Atsakyti
Priklauso kiek raugo jau stiklainiuky pupsi biggrin.gif Jei daugiau, tada dedu 10 g rupiu miltu ir tiek pat vandens, jei maziau tai atitinkamai daugiau. Tada palaikau 1 val kambario temperaturoj ir atgal saldytuvan statau 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 04 15, 10:40)
Priklauso kiek raugo jau stiklainiuky pupsi  biggrin.gif  Jei daugiau, tada dedu 10 g rupiu miltu ir tiek pat vandens, jei maziau tai atitinkamai daugiau. Tada palaikau 1 val kambario temperaturoj ir atgal saldytuvan statau  4u.gif

tik 10 g?
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2012 04 15, 09:44)

taip 4u.gif
nu kiek to raugo starterio reikia g.gif
kiek as kepu, man pilnai uztenka. o kepu taip 2-3 kepaliukus savaitei.
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 04 14, 09:43)

40 g salyklinių dribsnių [i](jei jų neturite, plikykite tada 75 g viso grūdo ruginių miltų su

O salyklas ruginis netinka? ir kiek jo tada reiktų?
Atsakyti
QUOTE(Alinva @ 2012 04 15, 23:21)
O salyklas ruginis netinka? ir kiek jo tada reiktų?

Salyklo nenaudojus esu tai tikrai negaliu patarti, kiek jo reikia deti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 04 14, 09:43)

Prašau, sakykit, ar kas nors kepėt šią duonelę ? Ar taip turi būti, kad man gavosi labai lipni. Net nebežinau, ar miltuot rankas beminkant, ar šlapint (kaip ruginei duonai). Aišku, gerai kombainu minkyt, o kaip rankiniu būdu ? Gal reik daugiau miltų...Žodžiu, siutas ima doh.gif
Šį kartą kaip nors iškepsiu, bet norėčiau ir dažniau pasimėgaut kitokia duona (o tai vis ruginė ir ruginė). Koks šios duonos gaminimo principas- kaip batonų ? ar kaip ruginės duonos ? Pagelbėkit .
Juk negalima gamint duonos sukaupus blogų emocijų smile.gif
Atsakyti