Įdomi diskusija dėl medaus - teko girdėti, kad tokios teorijos (kaitintas medus - nuodas) laikosi Ajuverdos šalininkai. Mat jie medų griežtai rekomenduoja valgyti tik natūralų, nešildytą ir neperkoštą, tik tokį, kuris išlaikęs visą savo skonį. Bitininkų tinklapyje apie kaitintą-nuodingą medų nekalbama, tik bent keliose vietose akcentuojama, kad aukštoje temperatūroje (apie 70ºC) pakinta medaus sudėtis, jis netenka antiseptinių ir kt. gydomųjų savybių. Be to, medus pradeda gaminti kažkokius negerumus ilgai stovėdamas būtent kambario temperatūroje, o ne kaitinamas.
Įdomu, iš kur šios minties autorė gavo tokios informacijos, kad kaitinamas medus tampa toksiškas? Juk kiek gaminių kepame su medumi
QUOTE(JusRuMa @ 2012 03 28, 22:02)
O ką vietoj obuolienės ir Rududu dedat? Jei be šių produktų ruošiu tešlą, turbūt turėčiau keisti miltų ir skysčių kiekius? Klausinėju, nes ruošiant patiekalą pirmą kartą mėgstu viską daryti pagal receptą, o kitus kartus pradedu eksperimentuoti.
Beveik viskas taip pat. Tik pačio raugo jau darau iš 200gr. rupių ruginių miltų ir 250ml vandens. Kai išmaišau, tai vos eina šaukštą apsukti, tai kartais vandens dar dapilu kokį 30ml. Bet pats raugas nebūna skystas, tik per naktį jis iškorėja - tai aš suprantu, kad būna tikrai sotus, o ne "apsisysiojęs"
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 29, 07:24)
Beveik viskas taip pat. Tik pačio raugo jau darau iš 200gr. rupių ruginių miltų ir 250ml vandens. Kai išmaišau, tai vos eina šaukštą apsukti, tai kartais vandens dar dapilu kokį 30ml. Bet pats raugas nebūna skystas, tik per naktį jis iškorėja - tai aš suprantu, kad būna tikrai sotus, o ne "apsisysiojęs"
kaip keistai, aš jei tokiu santykiu dedu miltus ir vandenį, tai man poskystis tas mišinys gaunasi. Jei tiek pat gramų miltų kiek ir vandens tada jau tokia košė, bet tikrai nėr taip tiršta, kad vos šaukštą apsukčiau
Iskilo toks klausimas, jus kai isimat rauga is saldytuvo pamaitinat ji ar tiesiog palaukiat kazkiek,kad jis pakiltu ir dedat i duonos tesla? As tai isimdavau,palaukdavau kol jis pakils ir dedavau i duonos tesla, tada is tos bendros teslos vel atidedavau kike man reikia. O cia radau nemazai receptu ir visur raso,kad isimam,pamaitinam ir laukiam 9-10 val.
Man jau ir iseina duonyte ir tokia skani. O tirstumas tai man labai nuo miltu priklauso. Bandziau jau kepti ir su Speltos ir su supiais kvietiniais, ir spelta maisyti su ekstra miltais. Tai net Kauno grudu ir Ekstros miltus dedant gaunasi tirstumo skirtumas, nors viskas daros tokiai paciais kiekiais Labai noriu padekoti Aguonėlei visgi jos tos rekomendacijos bloge man padejo labiausiai Ačiū už skanią duonelę.
QUOTE(wituxas @ 2012 03 28, 12:03)
terra2, ar tikrai vandens reikia 300 gramu, gal ml, nes plikiniui nurodytas vandens kiekis yra ml?
Kepu sia plikyta duona ir nustabus rezultatas nuo pat pirmo karto Vandeni pilu matuojant ml, bet man atrodo vandens gramais svoris lygus tam paciam mililitru kiekiui
Papildyta:
QUOTE(vaižgantė @ 2012 03 28, 21:35)
O kaip tokiu atveju su medaus tortu lakstais ar meduoliais, juk ten medus irgi islydomas, minkoma tesla ir kepamas Nuo senu laiku (nedrystu sakyti tarybiniu) atsimenu tu medauninku skoni ir kvapa be jokiu E - visi uzaugom sveiki, net nelyginant siuolaikiniu ryskiaspalviu ale sveiku tortu
Papildyta:
QUOTE(Alacka @ 2012 03 29, 10:07)
O cia radau nemazai receptu ir visur raso,kad isimam,pamaitinam ir laukiam 9-10 val.
Jeigu duonyte maisau vakare, tai rauga isimu is saldytuvo ryte , ji pamaitinu ir palieku virtuveje iki vakaro. Vakare jis man buna graziai isiburbuliaves Praeita savaitgali kepiai paprasta, vadinama sveikuoliu duonele, tai netgi perkilo mano duonyte per nakti pakankamai vesioje 18 laipsniu temperaros patalpoje
QUOTE(ruta_zalia @ 2012 03 29, 10:23)
Kepu sia plikyta duona ir nustabus rezultatas nuo pat pirmo karto Vandeni pilu matuojant
Jeigu duonyte maisau vakare, tai rauga isimu is saldytuvo ryte , ji pamaitinu ir palieku virtuveje iki vakaro. Vakare jis man buna graziai isiburbuliaves Praeita savaitgali kepiai paprasta, vadinama sveikuoliu duonele, tai netgi perkilo mano duonyte per nakti pakankamai vesioje 18 laipsniu temperaros patalpoje
Jeigu duonyte maisau vakare, tai rauga isimu is saldytuvo ryte , ji pamaitinu ir palieku virtuveje iki vakaro. Vakare jis man buna graziai isiburbuliaves Praeita savaitgali kepiai paprasta, vadinama sveikuoliu duonele, tai netgi perkilo mano duonyte per nakti pakankamai vesioje 18 laipsniu temperaros patalpoje
bet kiek supratau ne visuose receptuose reikia maitinti ta rauga. Pvz. Bociu skonio duona, tai ten isimi, palaikai rauga ir dedi i tesla. Ar cia as blogai supratau ir netaip darau?
Kai kepiau ta sveikuoliu duona,tai irgi isemiau, palaukiau kol pakils ir dejau i tesla, o ryte jau kepiau,nes ten reikia tesla laikyti apie 10-12val.
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Papildyta:
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Aš kai turiu atsidėjus raugo ~ 80 g, tai ką ten bedėsi į tešlą, kai man reik 400-600 g ? Vadinasi, vakare išsiimu starterį iš šaldytuvo, palaikau šiek tiek kamb.temp., pamaitinu reikiamu kiekiu miltų ir vandens ir rauginu per nakt. ryte maišau duoną..
Papildyta:
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Aš kai turiu atsidėjus raugo ~ 80 g, tai ką ten bedėsi į tešlą, kai man reik 400-600 g ? Vadinasi, vakare išsiimu starterį iš šaldytuvo, palaikau šiek tiek kamb.temp., pamaitinu reikiamu kiekiu miltų ir vandens ir rauginu per nakt. ryte maišau duoną..
Iš šaldytuvo paimtą raugą palaikau per naktį.
Vakar kepiau ruginę duoną, tai gavosi ne tokia skani kaip kvietinė...Su mielėmis kepti nesinori...
Vakar kepiau ruginę duoną, tai gavosi ne tokia skani kaip kvietinė...Su mielėmis kepti nesinori...
QUOTE(vaižgantė @ 2012 03 29, 12:11)
Iš šaldytuvo paimtą raugą palaikau per naktį.
Vakar kepiau ruginę duoną, tai gavosi ne tokia skani kaip kvietinė...Su mielėmis kepti nesinori...
Vakar kepiau ruginę duoną, tai gavosi ne tokia skani kaip kvietinė...Su mielėmis kepti nesinori...
man tai vien rugine nepatinka, as visada dar dadedu biski kvietiniu, tada man skaniau.
QUOTE(sivita @ 2012 03 29, 10:44)
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Papildyta:
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Aš kai turiu atsidėjus raugo ~ 80 g, tai ką ten bedėsi į tešlą, kai man reik 400-600 g ? Vadinasi, vakare išsiimu starterį iš šaldytuvo, palaikau šiek tiek kamb.temp., pamaitinu reikiamu kiekiu miltų ir vandens ir rauginu per nakt. ryte maišau duoną..
Papildyta:
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Aš kai turiu atsidėjus raugo ~ 80 g, tai ką ten bedėsi į tešlą, kai man reik 400-600 g ? Vadinasi, vakare išsiimu starterį iš šaldytuvo, palaikau šiek tiek kamb.temp., pamaitinu reikiamu kiekiu miltų ir vandens ir rauginu per nakt. ryte maišau duoną..
ir aš tokiu principu dirbu
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 29, 09:24)
Beveik viskas taip pat. Tik pačio raugo jau darau iš 200gr. rupių ruginių miltų ir 250ml vandens. Kai išmaišau, tai vos eina šaukštą apsukti, tai kartais vandens dar dapilu kokį 30ml. Bet pats raugas nebūna skystas, tik per naktį jis iškorėja - tai aš suprantu, kad būna tikrai sotus, o ne "apsisysiojęs"
Dėl raugo supratau, bet ką dedat vietoj obuolienės ir Rududu - medų, cukrų, tarkuotą obuolį...?