Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Įdomi diskusija dėl medaus - teko girdėti, kad tokios teorijos (kaitintas medus - nuodas) laikosi Ajuverdos šalininkai. Mat jie medų griežtai rekomenduoja valgyti tik natūralų, nešildytą ir neperkoštą, tik tokį, kuris išlaikęs visą savo skonį. Bitininkų tinklapyje apie kaitintą-nuodingą medų nekalbama, tik bent keliose vietose akcentuojama, kad aukštoje temperatūroje (apie 70ºC) pakinta medaus sudėtis, jis netenka antiseptinių ir kt. gydomųjų savybių. Be to, medus pradeda gaminti kažkokius negerumus ilgai stovėdamas būtent kambario temperatūroje, o ne kaitinamas.
Įdomu, iš kur šios minties autorė gavo tokios informacijos, kad kaitinamas medus tampa toksiškas? Juk kiek gaminių kepame su medumi doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JusRuMa: 28 kovo 2012 - 21:42
QUOTE(JusRuMa @ 2012 03 28, 22:02)
O ką vietoj obuolienės ir Rududu dedat? Jei be šių produktų ruošiu tešlą, turbūt turėčiau keisti miltų ir skysčių kiekius? Klausinėju, nes ruošiant patiekalą pirmą kartą mėgstu viską daryti pagal receptą, o kitus kartus pradedu eksperimentuoti.

Beveik viskas taip pat. Tik pačio raugo jau darau iš 200gr. rupių ruginių miltų ir 250ml vandens. Kai išmaišau, tai vos eina šaukštą apsukti, tai kartais vandens dar dapilu kokį 30ml. Bet pats raugas nebūna skystas, tik per naktį jis iškorėja - tai aš suprantu, kad būna tikrai sotus, o ne "apsisysiojęs" lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 29, 07:24)
Beveik viskas taip pat. Tik pačio raugo jau darau iš 200gr. rupių ruginių miltų ir 250ml vandens. Kai išmaišau, tai vos eina šaukštą apsukti, tai kartais vandens dar dapilu kokį 30ml. Bet pats raugas nebūna skystas, tik per naktį jis iškorėja - tai aš suprantu, kad būna tikrai sotus, o ne "apsisysiojęs" lotuliukas.gif

kaip keistai, aš jei tokiu santykiu dedu miltus ir vandenį, tai man poskystis tas mišinys gaunasi. Jei tiek pat gramų miltų kiek ir vandens tada jau tokia košė, bet tikrai nėr taip tiršta, kad vos šaukštą apsukčiau g.gif
Atsakyti
Iskilo toks klausimas, jus kai isimat rauga is saldytuvo pamaitinat ji ar tiesiog palaukiat kazkiek,kad jis pakiltu ir dedat i duonos tesla? As tai isimdavau,palaukdavau kol jis pakils ir dedavau i duonos tesla, tada is tos bendros teslos vel atidedavau kike man reikia. O cia radau nemazai receptu ir visur raso,kad isimam,pamaitinam ir laukiam 9-10 val. g.gif
Atsakyti
Man jau ir iseina duonyte ir tokia skani. O tirstumas tai man labai nuo miltu priklauso. Bandziau jau kepti ir su Speltos ir su supiais kvietiniais, ir spelta maisyti su ekstra miltais. Tai net Kauno grudu ir Ekstros miltus dedant gaunasi tirstumo skirtumas, nors viskas daros tokiai paciais kiekiais smile.gif Labai noriu padekoti Aguonėlei smile.gif visgi jos tos rekomendacijos bloge man padejo labiausiai smile.gif Ačiū už skanią duonelę.
Atsakyti
QUOTE(wituxas @ 2012 03 28, 12:03)
terra2, ar tikrai vandens reikia 300 gramu, gal ml, nes plikiniui nurodytas vandens kiekis yra ml? g.gif

Kepu sia plikyta duona ir nustabus rezultatas nuo pat pirmo karto thumbup.gif Vandeni pilu matuojant ml, bet man atrodo vandens gramais svoris lygus tam paciam mililitru kiekiui ax.gif
Papildyta:
QUOTE(vaižgantė @ 2012 03 28, 21:35)

O medų netinka kaitinti. Jį ir į arbatą tik pravėsusią galima dėti.

O kaip tokiu atveju su medaus tortu lakstais ar meduoliais, juk ten medus irgi islydomas, minkoma tesla ir kepamas ax.gif Nuo senu laiku (nedrystu sakyti tarybiniu) atsimenu tu medauninku skoni ir kvapa be jokiu E - visi uzaugom sveiki, net nelyginant siuolaikiniu ryskiaspalviu ale sveiku tortu schmoll.gif
Papildyta:
QUOTE(Alacka @ 2012 03 29, 10:07)
O cia radau nemazai receptu ir visur raso,kad isimam,pamaitinam ir laukiam 9-10 val.  g.gif

Jeigu duonyte maisau vakare, tai rauga isimu is saldytuvo ryte , ji pamaitinu ir palieku virtuveje iki vakaro. Vakare jis man buna graziai isiburbuliaves thumbup.gif Praeita savaitgali kepiai paprasta, vadinama sveikuoliu duonele, tai netgi perkilo mano duonyte per nakti pakankamai vesioje 18 laipsniu temperaros patalpoje blink.gif
Atsakyti
QUOTE(ruta_zalia @ 2012 03 29, 10:23)
Kepu sia plikyta duona ir nustabus rezultatas nuo pat pirmo karto  thumbup.gif  Vandeni pilu matuojant

Jeigu duonyte maisau vakare, tai rauga isimu is saldytuvo ryte , ji pamaitinu ir palieku virtuveje iki vakaro. Vakare jis man buna graziai isiburbuliaves  thumbup.gif  Praeita savaitgali kepiai paprasta, vadinama sveikuoliu duonele, tai netgi perkilo mano duonyte per nakti pakankamai vesioje 18 laipsniu temperaros patalpoje  blink.gif

bet kiek supratau ne visuose receptuose reikia maitinti ta rauga. g.gif Pvz. Bociu skonio duona, tai ten isimi, palaikai rauga ir dedi i tesla. Ar cia as blogai supratau ir netaip darau? g.gif blush2.gif
Kai kepiau ta sveikuoliu duona,tai irgi isemiau, palaukiau kol pakils ir dejau i tesla, o ryte jau kepiau,nes ten reikia tesla laikyti apie 10-12val.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alacka: 29 kovo 2012 - 09:35
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Papildyta:
Aš tai taip suprantu, kad čia kalbama apie skirtingus raugo paruošimo būdus. Pas kiekvieną šeimininkę skirtingas raugas, kitaip paruošia atitinkamam receptui.
Aš kai turiu atsidėjus raugo ~ 80 g, tai ką ten bedėsi į tešlą, kai man reik 400-600 g ? Vadinasi, vakare išsiimu starterį iš šaldytuvo, palaikau šiek tiek kamb.temp., pamaitinu reikiamu kiekiu miltų ir vandens ir rauginu per nakt. ryte maišau duoną..
Atsakyti
Iš šaldytuvo paimtą raugą palaikau per naktį.
Vakar kepiau ruginę duoną, tai gavosi ne tokia skani kaip kvietinė...Su mielėmis kepti nesinori... g.gif
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2012 03 29, 12:11)
Iš šaldytuvo paimtą raugą palaikau per naktį.
Vakar kepiau ruginę duoną, tai gavosi ne tokia skani kaip kvietinė...Su mielėmis kepti nesinori... g.gif

man tai vien rugine nepatinka, as visada dar dadedu biski kvietiniu, tada man skaniau. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(sivita @ 2012 03 29, 10:44)
Papildyta:
Aš kai turiu atsidėjus raugo ~ 80 g, tai ką ten bedėsi į tešlą, kai man reik 400-600 g ? Vadinasi, vakare išsiimu starterį iš šaldytuvo, palaikau šiek tiek kamb.temp., pamaitinu reikiamu kiekiu miltų ir vandens ir rauginu per nakt. ryte maišau duoną..

drinks_cheers.gif ir aš tokiu principu dirbu drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 29, 09:24)

Dėl raugo supratau, bet ką dedat vietoj obuolienės ir Rududu - medų, cukrų, tarkuotą obuolį...?
Atsakyti