Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(Terra2 @ 2010 04 13, 12:42)
MANO FIRMINĖ DUONA su ruginiu raugu:
aš visada kepu po du kepalus, kurio vienas apie 1100gr. Normą sumažinus per pus - gausis vienas kepalas.
Plikiniui:
240gr kvietinių miltų
2 v.š kmynų
400ml verdančio vandens
1,5 v.š. salyklo (kai noriu visai šviesios duonos salyklo nededu ir sumažinu verdančio vandens kiekį iki 330ml)
Tešlai:
950gr kvietinių antrarūšių miltų
300gr vandens
5v.š.cukraus
2a.š.druskos
3v.š.aliejaus
360gr ruginio raugo(iš šaldytuvo paėmiau apie 100gr starterio, daviau pailsėti 1,5val. ir pamaitinau 200gr ruginių miltų+200gr vandens. Laikiau apie 12val. Nepamiršti atsidėti į šaldytuvą starterio)
Darbo eiga:
Plikiniui skirtus produktus užpyliau verdančiu vandeniu, išmaišiau (gavosi stangri košė) ir palikau atvėsti.
Kai plikinys atvėsta, pilam į jį gatavą raugą ir viską, kas skirta tešlai. Minkom rankutėmis apie 15min., kol gaunasi elastinga, nekieta tešla. Man prie rankų ta tešla nekimba, nes jei reikia dar dapilu aliejaus. Tik miltų jau daugiau nė gramo!
Indą, kuriame minkau, patepu aliejumi, sudedu suminkytą tešlą, aklinai uždengiu plėvele ir į orkaitę(neijungtą!). Taip palieku tešlai subręsti ir pakilti 6-8val. Jeigu palikti ilgesniam laikui - tai nieko neatsitiks, tik bus rūgštesnė duonelė. Man pats tas - 7val. Tada tešlą padalinu į dvi dalis, perminkau truputuką, suformuoju kepaliukus ir į formą. Galima tiesiog į skardą. Gerai išlaiko formą, kurią suformuoju. Patepu aliejumi, padarau įspaudimus su pirštais( galima ant viršaus prispausti bet kokių sėklų.aulėgrąžas ant vieno kepaliuko) ir palieku šiltai pakilimui apie 1,5-2val.. Tada į karštą (240*) orkaitę, kepaliukus apipurškiu vandeniu, į indą įpilu karšto vandens, kad susidarytų garas ir taip kepa 10min. (viršus-apačia). Po 10min. sumažinu iki 190* ir su tokia temperatūra baigiu kepti. Tiesa po 15min. išimu indą su vandeniu, dar apipurškiu nadeniu kepaliukus ir viskas. Tie du kepalai pas mane kepa 1val.
Tai duonai reikia ilgesnio laiko skirti, bet skonis to vertas. Tai tikrai nėra sudėtinga, tik gal aš perdaug smulkiai pripliurpiau.


terra2, ar tikrai vandens reikia 300 gramu, gal ml, nes plikiniui nurodytas vandens kiekis yra ml? g.gif
Atsakyti
Vandens kiekis, tiek g, tiek ml yra toks pat wink.gif
Atsakyti
sveikso kepejos,

nu ka as vel beldziuosi i jusu duris su klausimais 4u.gif

noriu paklausti mergyciu, kurios naudoja kildinimo krepselius, kaip jus juos isvalot? man prikibo teslos prie sieneliu, nors pries tai buvau gausiai pabarsciusi miltais g.gif . o kai isdejau pakilusia tesla ant skardos ir pasoviau kepti ji man pasidave i sonus ir paliko vos ne duonos blynas ir begale prilipusiu miltu ant kepaliuko doh.gif .


vel kepiau duonele ir vel nekilo man ji nors tu ka. vienas kepaliukas dar siek tiek pakilo, bet kiti ne gramo i virsu, nors naudojau ta pati rauga. as jau nebeismastau ir ka bedaryti. ar gali buti kalti miltai? ar gal man bandyt pasidaryti nauja rauga? nors jis suburbuliaves kuo graziausiai, pamaitinus atrodo irgi normaliai, bet nekyla kepaliukai nors tu ka g.gif .

esu pasimetus ir nuliudus nes duona su raugu be galo patinka namiskiams tad labai noriu vel susidraugauti su raugu wub.gif
Atsakyti
QUOTE(laurechka @ 2012 03 28, 12:27)
Vandens kiekis, tiek g, tiek ml yra toks pat wink.gif



pasitikrinau, tikrai rimtai, net mintis tokia neatejo, kad pasitikrinti. aciu jums 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Skarota Egle @ 2012 03 28, 13:05)
sveikso kepejos,

nu ka as vel beldziuosi i jusu duris su klausimais  4u.gif

noriu paklausti mergyciu, kurios naudoja kildinimo krepselius, kaip jus juos isvalot? man prikibo teslos prie sieneliu, nors pries tai buvau gausiai pabarsciusi miltais  g.gif . o kai isdejau pakilusia tesla ant skardos ir pasoviau kepti ji man pasidave i sonus ir paliko vos ne duonos blynas ir begale prilipusiu miltu ant kepaliuko  doh.gif .
vel kepiau duonele ir vel nekilo man ji nors tu ka. vienas kepaliukas dar siek tiek pakilo, bet kiti ne gramo i virsu, nors naudojau ta pati rauga. as jau nebeismastau ir ka bedaryti. ar gali buti kalti miltai? ar gal man bandyt pasidaryti nauja rauga? nors jis suburbuliaves kuo graziausiai, pamaitinus atrodo irgi normaliai, bet nekyla kepaliukai nors tu ka  g.gif .

esu pasimetus ir nuliudus nes duona su raugu be galo patinka namiskiams tad labai noriu vel susidraugauti su raugu  wub.gif

nors aš jau senai ne mergytė ( lotuliukas.gif ), bet pasakysiu, kaip aš darau. Į kildinimo indą aš įkloju kepimo popierių, o paskui tiesiog su popieriumi išimu ir dedu su juo į skardą.Va čia jau iškilusiuser posted image, o čia jau skardojeuser posted image
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 28, 14:12)
nors aš jau senai ne mergytė ( lotuliukas.gif ), bet pasakysiu, kaip aš darau. Į kildinimo indą aš įkloju kepimo popierių, o paskui tiesiog su popieriumi išimu ir dedu su juo į skardą.


oi kokis grozis duonos wub.gif
matai kaip gudriai tu su popieriumi zaidi g.gif . bandysiu ir as tada taip, kai tik perkasiu raugo gudrybes (ko jis pradejo pas mane nekilti). nes slyksciai prikibo tesla prie krepseliu man kai dejau tiesiai i krepseli schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 28, 16:12)
Va čia jau iškilus...


Kai pažiūriu Terros šitaip gražiai iškilusią duoną, visada pagalvojo, kad mergina turbūt prideda mielių, o sako, kad tik su raugu... lotuliukas.gif

Beje, Terra, kur receptas vienos iš paskutiniųjų duonų - lyg ir Darbštuolių buvo pavadinta (su obuoliene). Receptų sąraše neradau...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JusRuMa: 28 kovo 2012 - 16:55
QUOTE(JusRuMa @ 2012 03 28, 17:48)
Kai pažiūriu Terros šitaip gražiai iškilusią duoną, visada pagalvojo, kad mergina turbūt prideda mielių, o sako, kad tik su raugu... lotuliukas.gif

Beje, Terra, kur receptas vienos iš paskutiniųjų duonų - lyg ir Darbštuolių buvo pavadinta (su obuoliene). Receptų sąraše neradau...

Mielių tikrai nededu. Negi aš pati sau priešas, kad mokėdama išsikepti duonelę su raugu, dar dėčiau mielių. Va čia receptas http://www.supermama...?...&p=52178132
Tik dabar aš jau nebededu nei Rududu, nei obuolienės, nes nebeturiu.
Atsakyti
Vėsta ir mano kepaliukas ax.gif Nekantru, ar šįsyk skani duonytė gavosi.
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2012 03 27, 20:14)
Reagentas ar ne reagentas, bet juk duoną namie kepu būtent todėl, kad iškepčiau sveiką...Medaus tikrai niekada nedėsiu...Jį tinka tik ant duonos užsitepti smile.gif

didziausia iki siol girdeta nesamone doh.gif kvailinimas zmoniu ir tiek. Dedu ir vargo nematau, uzsinuodijus irgi nesijauciu lotuliukas.gif
O susimastet kiek grudai purskiami yra, kiek chemiju miltuos tada. ir tai sveika? unsure.gif del sios priezasties as perku tik bio, bet ne kad medus nuodas doh.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2012 03 28, 20:31)
didziausia iki siol girdeta nesamone  doh.gif  kvailinimas zmoniu ir tiek. Dedu ir vargo nematau, uzsinuodijus irgi nesijauciu  lotuliukas.gif 
O susimastet kiek grudai purskiami yra, kiek chemiju miltuos tada. ir tai sveika?  unsure.gif  del sios priezasties as perku tik bio, bet ne kad medus nuodas  doh.gif


Taigi ir pastą su fluoru kasdien naudodama apsinuodijus nejauti... mirksiukas.gif
O medų netinka kaitinti. Jį ir į arbatą tik pravėsusią galima dėti.
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 28, 19:05)
Mielių tikrai nededu. Negi aš pati sau priešas, kad mokėdama išsikepti duonelę su raugu, dar dėčiau mielių. Va čia receptas http://www.supermama...?...&p=52178132
Tik dabar aš jau nebededu nei Rududu, nei obuolienės, nes nebeturiu.


Terra, aš juokauju ir nė neabejoju, kad duonytė be mielių! Ir visada žiūrėdama žaviuosi thumbup.gif

Ačiū už nuorodą. O ką vietoj obuolienės ir Rududu dedat? Jei be šių produktų ruošiu tešlą, turbūt turėčiau keisti miltų ir skysčių kiekius? Klausinėju, nes ruošiant patiekalą pirmą kartą mėgstu viską daryti pagal receptą, o kitus kartus pradedu eksperimentuoti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JusRuMa: 28 kovo 2012 - 21:11