Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Labas mergaitės, noriu ir aš išsikept ruginės duonelės biggrin.gif , turiu raugo, bet nelabai žinau ką toliau daryt blush2.gif
Sunku susigaudyt receptų gausybėje doh.gif Nusižiūrėjau Portukės receptą, kas galėtų mane apšviest, kas čia per duonos miltai, kur jų gaut? turiu tik ruginius namie, su vienais nesigaus g.gif

Arba gal kas kokį paprastesnį receptuką parašytų kur surast, tik su vienais ruginiais miltais, nes šitas man kaip pradedančiai per sunkus net teoriškai suprast blush2.gif biggrin.gif tiek temų gausybės, kiek prikalbėjot, neperskaitysiu ax.gif
Ačiū 4u.gif
QUOTE(Portuke @ 2007 02 22, 23:47)
Pagaliau prisėdau įvykdyti pažadą - įdedu išverstą ruginės duonelės receptą  smile.gif

Ruginė duona su kmynais
Originalas  ČIA

Skystai tešlai:
¾ puodelio duonos miltų (117g)
¾ puodelio ruginių miltų (95g)
½  a. š. tirpių mielių
1 ½ v. š. cukraus
½  v.š. medaus
1 ½ puodelio vandens, kambario temp.


Mikserio puodelyje sumaišyti visus ingredientus mediniu šaukštu.

Miltų mišiniui:
2 ¼ puodelio duonos miltų (351g)
½ plius 1/8 a.š. sausų mielių
2 v.š. kmynų
½  v.š druskos
½  v.š augalinio aliejaus
kukurūzų miltų pabarstymui

Puodelyje sumaišyti miltus, mieles ir kmynus ir šaukštu sudėti ant skystos tešlos ir palikti valandai kambario temperatūroje. Po to perkelti nakčiai į šaldytuvą.
Sekantį rytą išimti mišinį iš šaldytuvo likus valandai iki maišymo. 
Mikseriu tešlos maišymo antgaliais 1. min. sumaišyti tešlą 2 greičiu, pridėti druską ir aliejų i rmaišyti 10 min. 4 greičiu. Tešla turi būti lygi ir elastinga, vos lipti prie pirštų.  
Perdėti tešlą į riebalais išteptą indą ir leisti tešlai pakilti 1 ½  - 2 val. tešla turi padigubėti. Tada tešlą pasidėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir labai lengvai rankomis ištempti stačiakampį. Sulenkti tešlą į tris lygias dalis – vieną dalį lenkti į vidurį, priešingą dalį uždengti ant viršaus (kaip verslo laišką). Padėti tešlą atgal į puodelį dar bent 45 min.
Suformuoti iš tešlos rutulį, uždengti jį puodelių ir leisti pakilti 1val.
Įkaitinti orkaitę iki 230 C. Duonos kepaliuko viršuje padaryti įpjovas, pabarstyti kukurūzų miltais ir kepaliuką dėti į orkaitę. Į orkaitės apačią įdėti inda su ledo kubeliais. Kepti 15  min. , tuomet sumažinti temperatūrą iki 200C ir kepti 30 – 40 min. 

Mano komentarai:
Mieles keičiau raugu - 1 puodelį raugo, atitinkamai vandens sumažinau 1/3 , o miltų sumažinau 2/3 nuo puodelio raugo masės. Skystąją tešlos dalį sumaišiusi per naktį palikau kambario temperatūroje, o paskui pridėjusi sausą miltų mišinį minkiau duonkepėje. Aliejų ir druską idėjau baiginatis minkymui.  Kaip jau minėjau, tešla gavosi kiek per skysta, kitą kartą miltų sumažinsiu tik 1/3.   
Galvoju šią duonelę pabandyt ir su mielėm kept. Mums ji labai patiko - mėgstam ruginę duoną smile.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jurgina@: 25 kovo 2012 - 08:41
Labas kepėjos.
Paskaičiau Jūsų diskusijas apie kepimo temperatūrą.
Man tenka kepti duoną ir mieste orkaitėj ir kaimiškam pečiuj (vasarai išvažiuoju gyvent į sodybą), tai skirtumas labai jaučiasi. O garų pečiuj tai nėra...
Pirmenybę teikiu pečiui. Pirmiausia tai skonis, aromatas, ir pluta plona ir auksinė, ir gerai iškilusi. Pirmiausia pašaunu duoną į gana karštą pečių, po kiek laiko kišu batonus. Dar vėliau saldžias bulkas ar bandeles. Kartą į savaitę būna kepimo diena karsta.gif
O anksčiau nevertinau tokių galimybių, galvojau, kaip sunku kaime su krosnimis. Aišku suktis reikia greitai, nepražiopsot, nes greit tampa "negriukai" smile.gif karsta.gif
Atsakyti
keistuole, anksčiau l.gražiai paaiškino pipete kam reikalingi garai, o iš cheminės/biologinės pusės galima paaiškint taip: Pagrindinis procesas, nuo kurio priklauso visi kiti procesai ir pakitimai kepimo metu, yra tešlos pašildymas. Pusgaminiui šylant, vyksta termodifuzija, kai šiluma perduodama nuo išorinių sluoksnių į vidų. Išoriniai sluoksniai įšyla labai greitai. 55–60 °C temperatūroje sukreša, t. y. denatūruoja baltymai, ir pusgaminio paviršiuje susidaro elastinga plėvelė. 100 °C temperatūroje nuo paviršiaus išgarinamas drėgnis, susidaro kieta plutelė, kurios storis kepant vis didėja. Plutelės susidarymo greitis priklauso nuo kepimo kameroje esančio garo ir oro mišinio santykinio drėgnio. Kai drėgnis didesnis, garas kondensuojasi ant pusgaminio paviršiaus, ir plutelė nesusidaro. Kai kepamas pusgaminis pasiekia rasos taško (prisotinimo būsena, kai santykinis oro drėgnis 100 %) ir aukštesnę temperatūrą, kondensacija baigiasi ir pradeda garuoti drėgnis. Paviršiaus temperatūra greitai kyla ir pasiekia 160- 180 °C . Vidiniai gabalo sluoksniai taip pat palaipsniui šyla, bet minkštimo viduje temperatūra nepakyla daugiau kaip 94–100 °C. Tarp plutos ir minkštimo yra garinimo zona. Šioje zonoje susidarę vandens garai skverbiasi į vidinius sluoksnius, kur jie kondensuojasi, ir šių sluoksnių drėgnis padidėja. Kepant vidinė kondensacijos zona vis traukiasi į gabalo centrą. Dalis garų per plutelę išgaruoja ir patenka į kepimo kamerą, kurioje garų koncentracija mažesnė negu išgarinimo zonoje. Dėl to karšto minkštimo drėgnis 1,5-2 % didesnis nei tešlos.

QUOTE(jurgina@ @ 2012 03 25, 08:40)
kas čia per duonos miltai, kur jų gaut? turiu tik ruginius namie, su vienais nesigaus g.gif

duonos miltais dažniausia vadinami kvietiniai 812D miltai
Atsakyti
Patarkit skanu Plikytos sviesios duoneles su mielem recepta duonkepei.Nuosirdus aciu
Atsakyti
QUOTE(arite @ 2012 03 22, 23:06)
Sveikos,

atėjau pagalbos

sugedo mano duonkepė.


Ir mano Moulinex'as, ir mano kubilėlio guoliai neatlaikė - pradėjo leisti vandenį. Pirkau Aviteloj, tad jiems nunešiau, kadangi garantinis dar galioja, ją tvarko. Nežinau, ar keis visą kubiliuką, ar jį tvarkys, bet trečiadienį turėtų jau atiduoti. Tad drąsiai neškit garantiniam servisui. Papildomai kažką pirkti suspėsit visada.
Atsakyti
QUOTE(juste10 @ 2012 03 25, 18:49)
Patarkit skanu Plikytos sviesios duoneles su mielem recepta duonkepei.Nuosirdus aciu

gal *mamytės* duonelė pabandykit
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 03 26, 18:46)

Aciukas,ryt kepsiu.Bet recepte raso 2 saukstai mieliu-bet cia tikriausiai 2 a.s.?
Atsakyti
Nusigalavau duoną su raugu kepdama... Kvietinė gerai iškepa, o ruginė niekaip doh.gif
Atsakyti
QUOTE(juste10 @ 2012 03 26, 19:24)
Aciukas,ryt kepsiu.Bet recepte raso 2 saukstai mieliu-bet cia tikriausiai 2 a.s.?

taip, 2a.š., nors dar priklauso nuo mielių, jei iš raudono poko, tada vieno per akis

QUOTE(vaižgantė @ 2012 03 26, 20:14)
Nusigalavau duoną su raugu kepdama... Kvietinė gerai iškepa, o ruginė niekaip  doh.gif

o kas blogai? šiaip rugine sunkiau ir ne taip stipriai kila nei kvietine
Atsakyti
[quote=nataliuncik,2012 03 26, 21:51]
taip, 2a.š., nors dar priklauso nuo mielių, jei iš raudono poko, tada vieno per akis
Pas mane raudonas,visada dedeu apie 1,5 a.s.
Aciu
Beje,kepiau is Jusu blogo batonas pusryciams,laaaaaaaabai liuks-skanus 4u.gif aciu
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 03 26, 20:51)
taip, 2a.š., nors dar priklauso nuo mielių, jei iš raudono poko, tada vieno per akis
o kas blogai? šiaip rugine sunkiau ir ne taip stipriai kila nei kvietine


Perskaičiau daug temos lapų ir radau klaidą- man draugė patarė laikyti duonos tešlą per naktį (10-12 val), neturiu termometro virtuvėje, matyt, šilta, ir ji perrūgsta... doh.gif
Jau iš manęs vaikai juokiasi: šiandien iš penkto karto duoną iškepiau skanią ir pati viena pusę jau suvalgiau lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(vaižgantė @ 2012 03 26, 21:28)
Perskaičiau daug temos lapų ir radau klaidą- man draugė patarė laikyti duonos tešlą per naktį (10-12 val), neturiu termometro virtuvėje, matyt, šilta, ir ji perrūgsta... doh.gif
Jau iš manęs vaikai juokiasi: šiandien iš penkto karto duoną iškepiau skanią ir pati viena pusę jau suvalgiau  lotuliukas.gif


iš tikrųjų labai priklauso visas procesas nuo aplinkos, nuo raugo/mielių stiprumo ir pan.
Aš pati vakar vėlai vakare užminkiau ir po 7 valandų man ji dar neatrodė pakankamai pakilus. Palaikiau dar kokias 5 val kol man jau atrodė, kad užtenka.
O kitoms iškyla per 2-3-4 val.
Šiandien ryte pasižiūrėjau, tai naktį pas mus būna kokie 17 laipsniu, tai matyt to laiko ir reikia daugiau.
Atsakyti