Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 03 07, 15:10)
kai prasidės rūgimo procesas raugas suskystės


Tai jeigu dabar noreciau kepti duona, jis dar butu netinkamas? Dabar jis tiesiog teslos gabalas.
Atsakyti
QUOTE(handtouch26 @ 2012 03 07, 14:40)
Tai jeigu dabar noreciau kepti duona, jis dar butu netinkamas? Dabar jis tiesiog teslos gabalas.

galit ir dabar užminkyt tešlą, bet teks ilgai laukt kol pakils
nes čia kaip pamaitintas raugas, jam reikia laiko parūgt
Atsakyti
Aš laukiu Eglės Skarotos su jos duonele blush2.gif Tikiuos pavyko user posted image
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 03 07, 19:09)
galit ir dabar užminkyt tešlą, bet teks ilgai laukt kol pakils
nes čia kaip pamaitintas raugas, jam reikia laiko parūgt


Dekui labai 4u.gif Manau, kad kokia savaitele dar senos duonos uzteks. Gal per ta laika ir raugas suskystes g.gif
Atsakyti
QUOTE(handtouch26 @ 2012 03 07, 22:07)
Dekui labai 4u.gif  Manau, kad kokia savaitele dar senos duonos uzteks. Gal per ta laika ir raugas suskystes g.gif

pamaitint, pakildint ir suskystės.... smile.gif tik tada geriau prieš kepant duoną...
Atsakyti
Sveikos, aš ir noriu apie raugą pasiteiraut, nors atrodo ne naujokė duonos kepime, bet va.. blush2.gif

visad ankščiau darydavau raugą kvietinį, kur su medum ir aliejum. Dabar dariau ruginį (tik vanduo ir ruginiai miltai) - ir rodos viskas puikiai pavyko, bet dabar jau abejoju kaip man su juo elgits.. gal Jūs patarsit.
Padariau aš jį, bet dar duonelės nekepiau, savaitgalį planuoju. O raugas jau po viso gamybos proceso - savaitelės amžiaus smile.gif pamaitinau aš jį kartą per tą savaitę. Žinau jis dar šviežias ir silpnas, nėra ko tikėštis smarkaus putojimo ir dvigubėjimo. Bet va lyginant su kvietiniu, tai man kažkas ne taip.. ant kvietinio raugo paviršiaus vandenuko atsirasdavo tik gerokai jam sustiprėjus, ir kai per retai pamaitindavau. O ant ruginio man vandenukas viršuje stovi praktiškai nuo pat gamybos pabaigos, porai dienų prabėgus vandenukas atsiskyre.. čia man jį dažniau maitint, ar ruginiam čia normali būsena?

Atsiprašau, už tai, kad teks kartotis 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Musiukass @ 2012 03 08, 12:51)
Sveikos, aš ir noriu apie raugą pasiteiraut, nors atrodo ne naujokė duonos kepime, bet va.. blush2.gif

visad ankščiau darydavau raugą kvietinį, kur su medum ir aliejum. Dabar dariau ruginį (tik vanduo ir ruginiai miltai) - ir rodos viskas puikiai pavyko, bet dabar jau abejoju kaip man su juo elgits.. gal Jūs patarsit.
Padariau aš jį, bet dar duonelės nekepiau, savaitgalį planuoju. O raugas jau po  viso gamybos proceso - savaitelės amžiaus smile.gif pamaitinau aš jį kartą per tą savaitę. Žinau jis dar šviežias ir silpnas, nėra ko tikėštis smarkaus putojimo ir dvigubėjimo. Bet va lyginant su kvietiniu, tai man kažkas ne taip.. ant kvietinio raugo paviršiaus vandenuko atsirasdavo tik gerokai jam sustiprėjus, ir kai per retai pamaitindavau. O ant ruginio man vandenukas viršuje stovi praktiškai nuo pat gamybos pabaigos, porai dienų prabėgus vandenukas atsiskyre.. čia man jį dažniau maitint, ar ruginiam čia normali būsena?

Atsiprašau, už tai, kad teks kartotis  4u.gif

Jeigu padarytas raugas ir padėtas į šaldytuvą, tai nereikia jo budinti ir maitinti. Pamaitinsit prieš kepimą. O vandenukas atsiskiria, matyt todėl, kad yra jo perteklius. Juk kai gaminot raugą, tikiuosi labai gerai išmaišėt miltus ir vandenį ir turėjo gautis sunkus tirštas mišinys.
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 08, 13:09)
Jeigu padarytas raugas ir padėtas į šaldytuvą, tai nereikia jo budinti ir maitinti. Pamaitinsit prieš kepimą. O vandenukas atsiskiria, matyt todėl, kad yra jo perteklius. Juk kai gaminot raugą, tikiuosi labai gerai išmaišėt miltus ir vandenį ir turėjo gautis sunkus tirštas mišinys.

va, pasirodo klaidą vis tik darau smile.gif ačiū - nebebudinsiu! O vandens pyliau, kaip ir miltų, jei reikia stiklinės vandens ir stiklinės miltų - tai tuo pačiu matu ir matuoju. Ačiū labai už patarimus 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Alinva @ 2012 03 08, 07:52)
pamaitint, pakildint ir suskystės.... smile.gif tik tada geriau prieš kepant duoną...


O kaip ta padaryt? g.gif Niekad su sitais reikalais nesusidurus. Duona kepiau pirma karta, tai net neisivaizduoju ka reikia daryt blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(handtouch26 @ 2012 03 08, 14:45)
O kaip ta padaryt? g.gif Niekad su sitais reikalais nesusidurus. Duona kepiau pirma karta, tai net neisivaizduoju ka reikia daryt blush2.gif

Apie raugo ruošimą yra čia. Cituoju nuo trečios dienos:
QUOTE
Dabar atėjo laikas pamaitint raugą. Paimam pusę stiklinės(galima truputuką daugiau) ruginių miltų ir sumaišom su puse stiklines vandens, gerai išmaišom ir įmaišom į mūsų raugą.
. O tada reikia laikyti šiltai, kol pakils ir suburbuliuos...
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2012 03 07, 14:48)
aišku, pas jus tokie labiau modernizuoti, čia kaip iš grūdų daro dribsnius, taip ir čia, iš salykinių grudų padaryti dribsniai
o baltas salyklas būna kvietinis, jis gerai baltai duonai, kvietiniai, pvzd.Palangos duonai. O natūralus yra kaip tamsusis taip ir šviesusis, skyriasi iš ko padarytas ir ar fermentuotas/nefermentuotas
Pas mus yra salyklo grūdai ir yra salyklas-atrodo kaip kava(ruginis, kvietinis, miežinis...), bet dribsnių kažkaip nepraktikuoja  g.gif


Nataliuncik, labai išsamiai, įdomu skaityti!
Papildyta:
QUOTE(Terra2 @ 2012 03 08, 13:09)
Jeigu padarytas raugas ir padėtas į šaldytuvą, tai nereikia jo budinti ir maitinti. Pamaitinsit prieš kepimą. O vandenukas atsiskiria, matyt todėl, kad yra jo perteklius. Juk kai gaminot raugą, tikiuosi labai gerai išmaišėt miltus ir vandenį ir turėjo gautis sunkus tirštas mišinys.


Bet šiaip jei raugas ilgokai duonai nenaudojamas, gi pamaitinti reiktų?
Atsakyti
QUOTE(Alinva @ 2012 03 08, 16:53)
Apie raugo ruošimą yra čia. Cituoju nuo trečios dienos:
. O tada reikia laikyti šiltai, kol pakils ir suburbuliuos...


Dekui, meginsiu 4u.gif
Atsakyti