Bet nebuna tau duonele rugstoka nuo tokio ilgo kildinimo?
Bet galbut tavo raugas nelabai aktyvus nu keistai kaip
as kildinu idejus i siuksliu maiseli ir uzsirus, kad siluma neiseitu ir virsus neapdziutu. Tada butinai ziuriu kokia temperatura yra kai douna kyla (svarbu termometrai). Pakilusia paspaudziu lengvai pirstu ir paziuriu kiek pasiduoda ji man (nors dabar jau matau kada ji pakankamai pakilus) ir tik jei jau manau kad gerai tada tik kepu. Seniau saudavau kepti, kaip liepia receptas. Duonos plysdavo! Dabar ziuriu kad tikrai pakankamai pakiltu, nes manau jog pas mus kiekviena siluma kitokia namie.
Laikau kumscius, kad ir tu atrastumei ta aukso viduriuka
*********
Kartais labai gerai tokie greiti duonos receptukai. Jie pagelbsti kai reikia kazko prie griliaus mesytes Siai duonele is skardeles likome labai suzaveti, tad siulau ir jums kiek kitokia duonele Bulvine focaccia
250 g miltų
250 ml vandens
50 g bulvių košės miltelių
1/2 a.š. druskos
1/2 a.š. cukraus
10 g šviežių mielių
alyvuogių aliejaus bei rupios druskos
Visus tešlai skirtus produktus berti į kombaino indą ir užminkyti ganėtinai kietą tešlą. Indą uždengti ir dėti 3 val šaldytuvan kilti.
Orkaitę įkaitinti iki 200°.
Pakilusią tešlą aliejuotomis rankomis ištampyti ant aliejumi patepto popieriaus į stačiakampį. Pirštais įspausti duobelių, apšlakstyti viską alyvuogių aliejumi bei rupia druska (aš čili ir balto pipiriuko dar užbarsčiau) ir pašauti kepti pirma 10 min. Tada prisukti iki 180° ir dar ~15-20 min pabaigti kepti. Man nepatinka labai apskrudus, dėlto aš ištraukiu šiek tiek anksčiau Skanaus!
Ne rūgšti nebūna, o raugas sakyčiu irgi geras, nes kai išsiimu starterį ir sumaišau su miltais ir vandeniu, tai labai jis pakyla ir išporėja.
Nu tavo vietoje tada tikrai eksperimentuociau su siluma kilodinimo metu
O kepi tu ant ko? ant karstos skardos ar kepimo akmens?
O kepi tu ant ko? ant karstos skardos ar kepimo akmens?
dedu ant šaltos skardos, nes man taip patogiau, nors visur literatūroj skaičiau, kad reik ant karštos
Bet iš principo visgi problema jau yra iki to dėjimo į skardą.
O didžiausia man mįslė, kodėl du identiški kepaliukai taip skirtingai kyla.
Gerai tik kad skanu, o kaip ten atrodo, tai svarbu tik man, o ne mano valgytojams
Bet iš principo visgi problema jau yra iki to dėjimo į skardą.
O didžiausia man mįslė, kodėl du identiški kepaliukai taip skirtingai kyla.
Gerai tik kad skanu, o kaip ten atrodo, tai svarbu tik man, o ne mano valgytojams
Man neskyla,prieš kildinant antą kartą jau skardoj sutempu vandeniu paviršių ir dar miltais pabarstau,o kildinu vonioj ant centralinio,dedu jau į įkaitintą orkaitę.Mano receptuose būna daug vandens,masė gaunasi skysta,mutni tokia.Rankom minkyti net neina reikia naudoti plasmasinę mentelę ir dar miltų.
QUOTE(aguonele @ 2012 03 04, 08:56)
as kepu mazai ruginiu duonu, nes ju tiesiog negalim valgyti daug na jei ziureti jau pasiruosto raugo o ne raugio starterio, tai as dedu +/- 200g duonos kepaliukui ir duonele visada gaunas liuks, iskyla idealiai ir kepant niekur neplysta (dazniausiai )
Labai idomu pasidare kodel rugines duoleles negali daug valgyti? o kvietine gali?
tikrai susidomejau net dabar, nes man rugine, na su siek tiek kvietiniu miltu, bet mazesne dalimi ji daug skanesne, nei didziaja dalimi kvietiniu? hmmm
QUOTE(zibute77 @ 2012 03 04, 18:11)
Labai idomu pasidare kodel rugines duoleles negali daug valgyti? o kvietine gali?
tikrai susidomejau net dabar, nes man rugine, na su siek tiek kvietiniu miltu, bet mazesne dalimi ji daug skanesne, nei didziaja dalimi kvietiniu? hmmm
tikrai susidomejau net dabar, nes man rugine, na su siek tiek kvietiniu miltu, bet mazesne dalimi ji daug skanesne, nei didziaja dalimi kvietiniu? hmmm
as galiu daugiau nei mb, bet siaip pradeda skrandi deginti
as megstu i jas siek tiek ruginiu miltu deti, man irgi skanu . bet ir siaip nematau as blogumo vien kvietinias duonas valgydama. maisau ivairaus malimo miltus, ivairias seklas, manu miltus ir t.t. tad nesiskundziu vien balta duona valgydama , svarbu ivairove
Brangiosiso kepejos...padekit isaiskinti kriminala
Jau kelinta karta gaminu rugine plikyta duona. Drauge dave recepta pagal kuri pati kepa. Darau atrodo taip kaip ir ji viska dali miltu su vandeniu ir medum sumaisau su raugu ir per nakti laikau sprie radiatoriaus, o kita diena sudedu likusisu ingredientus ir dar 6 valandas laikau tada tesla iskyla. Sudedu viska i forma, i salta orkaite ir kepu ant 180 laipsniu.
Kriminalas tame, kad man ta duona visad "sukrenta". Pradzioj galvojau, kad gal tesla per skysta...tai tirtesne ja pagaminau lyg ir maziau ikrisdavo, bet vis vien ikrinta.
Kame tapkes cia galetu but?
Ir cia dar prie temos klausimas toms kas kepate silikoninese formose. Jums i sonus per viduri neissiplecia duona?
Nezinau cia gal del to ikritimo, bet pas mane duona tokios deformuotos formos vis gaunasi: per viduri ikritusi ir per viduri i sonus isejusi
Padekit
Jau kelinta karta gaminu rugine plikyta duona. Drauge dave recepta pagal kuri pati kepa. Darau atrodo taip kaip ir ji viska dali miltu su vandeniu ir medum sumaisau su raugu ir per nakti laikau sprie radiatoriaus, o kita diena sudedu likusisu ingredientus ir dar 6 valandas laikau tada tesla iskyla. Sudedu viska i forma, i salta orkaite ir kepu ant 180 laipsniu.
Kriminalas tame, kad man ta duona visad "sukrenta". Pradzioj galvojau, kad gal tesla per skysta...tai tirtesne ja pagaminau lyg ir maziau ikrisdavo, bet vis vien ikrinta.
Kame tapkes cia galetu but?
Ir cia dar prie temos klausimas toms kas kepate silikoninese formose. Jums i sonus per viduri neissiplecia duona?
Nezinau cia gal del to ikritimo, bet pas mane duona tokios deformuotos formos vis gaunasi: per viduri ikritusi ir per viduri i sonus isejusi
Padekit
QUOTE(GreenLady @ 2012 03 04, 21:16)
Brangiosiso kepejos...padekit isaiskinti kriminala
Jau kelinta karta gaminu rugine plikyta duona. Drauge dave recepta pagal kuri pati kepa. Darau atrodo taip kaip ir ji viska dali miltu su vandeniu ir medum sumaisau su raugu ir per nakti laikau sprie radiatoriaus, o kita diena sudedu likusisu ingredientus ir dar 6 valandas laikau tada tesla iskyla. Sudedu viska i forma, i salta orkaite ir kepu ant 180 laipsniu.
Kriminalas tame, kad man ta duona visad "sukrenta". Pradzioj galvojau, kad gal tesla per skysta...tai tirtesne ja pagaminau lyg ir maziau ikrisdavo, bet vis vien ikrinta.
Kame tapkes cia galetu but?
Ir cia dar prie temos klausimas toms kas kepate silikoninese formose. Jums i sonus per viduri neissiplecia duona?
Nezinau cia gal del to ikritimo, bet pas mane duona tokios deformuotos formos vis gaunasi: per viduri ikritusi ir per viduri i sonus isejusi
Padekit
Jau kelinta karta gaminu rugine plikyta duona. Drauge dave recepta pagal kuri pati kepa. Darau atrodo taip kaip ir ji viska dali miltu su vandeniu ir medum sumaisau su raugu ir per nakti laikau sprie radiatoriaus, o kita diena sudedu likusisu ingredientus ir dar 6 valandas laikau tada tesla iskyla. Sudedu viska i forma, i salta orkaite ir kepu ant 180 laipsniu.
Kriminalas tame, kad man ta duona visad "sukrenta". Pradzioj galvojau, kad gal tesla per skysta...tai tirtesne ja pagaminau lyg ir maziau ikrisdavo, bet vis vien ikrinta.
Kame tapkes cia galetu but?
Ir cia dar prie temos klausimas toms kas kepate silikoninese formose. Jums i sonus per viduri neissiplecia duona?
Nezinau cia gal del to ikritimo, bet pas mane duona tokios deformuotos formos vis gaunasi: per viduri ikritusi ir per viduri i sonus isejusi
Padekit
Sakyčiau, kad pas jus perkyla duona, tuomet ji kepdama ir sukrinta.
QUOTE(aguonele @ 2012 03 04, 18:19)
as galiu daugiau nei mb, bet siaip pradeda skrandi deginti
as megstu i jas siek tiek ruginiu miltu deti, man irgi skanu . bet ir siaip nematau as blogumo vien kvietinias duonas valgydama. maisau ivairaus malimo miltus, ivairias seklas, manu miltus ir t.t. tad nesiskundziu vien balta duona valgydama , svarbu ivairove
as megstu i jas siek tiek ruginiu miltu deti, man irgi skanu . bet ir siaip nematau as blogumo vien kvietinias duonas valgydama. maisau ivairaus malimo miltus, ivairias seklas, manu miltus ir t.t. tad nesiskundziu vien balta duona valgydama , svarbu ivairove
supratau, as tiesiog galvojau jog gal is tiesu nesveika jos daug valgyti.
man paciai tai duonele skanesne su maziau kvietiniu miltu, arba jie turi buti balti tuomet kitaip, bet cia kievienam savo. tiek sveikatos tiek skonio atzvilgiu. Beje kepiau viena is jusu duoneliu su seklomis, gavosi puikiai ir buvo taip pat skanute, aciu uz recepteli
Vakar vel kartojau Terros2 palangos duonele, nes norejosi visgi siek tiek ja perprast. Manau irgi pavyko, tik kildinau vietoje 2val apie 4val. dariau mazesnius kepaliukus tai gavosi 3, jau nebeturim pusantro kepaliuko, taip ji patinka maniskiams, kad jei tik galetu tai jauciu visa ir sukimstu
Aš kepu silikoninėje formoje, kartais truputį duona išsiplečia ties viduriu į šonus, bet labai nedaug, man tas visai netrukdo.