Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Duona kepu: (226 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Noriu paklausti: kai kepat duona ar pirmiausia tesla atskiraiuzminkot ir laukiat kol iskils ar iskarto jungiat programa ,,NORMAL"??? smile.gif
Atsakyti
Mielosios, kepėjos, darbštuolės, kas dar geriau už jus gali žinot, kokia duonkepė geresnė...labai mėgstam juodą duoną su šeima (tipo sveikatinamės smile.gif ) planuoju pirkt...
su kuo gi kepate skanias duoneles? Ir ar pasiteisina duonkepė?

(kai pradėsiu kept iš jūsų skyriaus neišeisiu, pas jus tiek skanių receptų... smile.gif )
Atsakyti
Sakykit, ar esat pačios dariusios raugą? nu niekaip nesigauna, nesuprantu ar per šalta ar per karšta, pirma parą raugas iškyla, pamaitinu ir viskas subliūkšta ir nebeiškyla... blink.gif
Atsakyti
QUOTE(zivile.as @ 2012 01 31, 14:07)
Sakykit, ar esat pačios dariusios raugą? nu niekaip nesigauna, nesuprantu ar per šalta ar per karšta, pirma parą raugas iškyla, pamaitinu ir viskas subliūkšta ir nebeiškyla...  blink.gif

Esu darius ir ne karta. O dariau labai paprastai. Jokiu maitinimu ir kitu mandrybiu. Pas mane ta rauga net pirkti prasydavo vienu metu kaimynes ir kelios drauges.. biggrin.gif Pacios tinginukes budavo biggrin.gif Tai ten visas versliukas prasisukes buvo su receptu knygutem net ranku darbo. biggrin.gif Bet esme tokia, kad rauga darydavau tiesiog kaip tesla. Ja veliau paskirstydavau i mazesnius indelius (nes juk draugems padalinti reikedavo) ir palikdavau kur siltai pastoveti. Tik su siluma nepersistenk nes islips lauk viskas. wink.gif
Atsakyti
Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted image
Senoji tema 23

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
Dėkui už naują temelę smile.gif
Tik va, aš kepu ir su mielėm, ir su raugu, kurį variantą man rinktis? wink.gif

Beje, kas ten ieškojot Vilniuj raugo - galiu pasidalinti, dienom būnu centre...
Atsakyti
QUOTE(Alinva @ 2012 02 20, 15:44)
Dėkui už naują temelę smile.gif
Tik va, aš kepu ir su mielėm, ir su raugu, kurį variantą man rinktis? wink.gif

Beje, kas ten ieškojot Vilniuj raugo - galiu pasidalinti, dienom būnu centre...

su kuo dažniau biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(GabiSima @ 2012 02 20, 12:00)
Sveikutes, bandau pasidaryti rugini rauga , siandien ketvirta diena, bet kazkas buvo padaryta neteisingai, nors raugas buvo laikomas siltoje vietoje, bet pasikeitimu nesimato. Raugas nepadidėjo, kvapas skanus, bet  kaip ir anksciau buvo mineta, pasidenge kazkokia sviesia plevele, tik nesuprantu ar tai pelesis (mat pelesi isivaizduoju toki kaip kad buna ant batono kai nuo dregmes jis pradeda pelyti), panasu i vaizda lyg butu uzberta dziovintu mieliu ant virsaus. Gal bandyti ji pamaitinti ir ideti medaus?



QUOTE(GabiSima @ 2012 02 20, 13:41)
vakar kepiau visokiu kepiniu, tai virtuvej gal per silta buvo ir apdziuvo, bet nepakilo iki trilitrinio virsaus vakar, tai nzn.. dadejau miltu, vandens, medaus misinio, ziuresiu kas gausis  smile.gif


Valio, pradejo kilt, gal jau vakare reiks duonele kept? gali taip buti, kad greiciau pakils ir anksciau reiks kept? Nors siandien tik ketvirta diena?
Atsakyti
GabiSima, su nauju raugu kepant, kad užtikrintai pakiltų duonelė, pirmam kartui gali įdėti kruopelę mielių (kitus kartus jau nereikės, raugas bus stipresnis). Aš pirmą kartą dėjau 3 g.
Atsakyti
Aš kvietinę duoną kepu su mielėm, o ruginę- su raugu..
Atsakyti
jai kas norit kooperuotis bet kokių miltų pirkimui, rašykit į AZ 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(volkiene @ 2012 02 20, 15:05)
Beje gal yra vilnieciu, galinciu pasidalinti raugu  ax.gif

As turiu ne rauga,o taip vadinama pagranduka.Jei nori,sekanciu kepimu(mazdaug po 3d.) ,galiu pasidalinti 4u.gif
Atsakyti