QUOTE(Zai @ 2012 03 13, 14:39)
Neužpykit - įsiterpsiu - paskutinius tris šalikėlius pirkau Martinoje - ir medvilnė, ir spalvos geros, ir nešiojasi gerai, o kainavo visi iki 20 Lt
Labai gerai, kad įsiterpėt, į Martiną kaip tik riuošiuosi šeštadienį
QUOTE(buurbuulis @ 2012 03 13, 17:39)
Jūs tik mėgėjiškai priskirtumėt viskozę sintetikai
nes viskozė - natūralus pluoštas, truputį teko su tuo susidurti ir bendrauti su profesionalais.
o tai kokios medžiagos parduotuvėse jūs radot? (buvote nesenai ir dar labai žiūrite į sudėtį, į ką aš pvz šalikėliuose išvis dėmesio nekreipiu, tai geriau atsiminsite
)
Apie viskozę šiaip diskutavom anksčiau, gal net ne kartą
Aš gi ir rašiau šiandien, kad apie technologiją žinau
Štai dar kartą pasikartosim:
Viskozės gamybos technologija
Viskozė - tai regeneruotos celiuliozės pluoštas, gaunamas iš tirpinto medžio, celiuliozės tirpalą perleidus pro specialų įrenginį su labai mažomis kiaurymėmis. Perleistas tirpalas, esant tam tikroms sąlygoms, kietėja ir susidaro siūlas, susidedantis iš atitinkamo gijelių skaičiaus (t.y. tiek, kiek yra skylučių įrenginyje). Vėliau gijos susukamos, supinamos ar kitaip sujungiamos į vieną siūlą. Tokie siūlai vadinami kompleksiniais. Jie būna lygūs, slidūs, daugiau ar mažiau blizga. Jei gamybos metu iš tokių gijų sudaryta gniūžtė supjaustoma į atitinkamo ilgio atkarpas - štapelius, iš jų, kaip ir iš natūralių pluoštų, yra gaminami štapeliniai verpalai.
Vienas iš svarbiausių
cheminio pluošto gamybos pranašumų, palyginti su natūraliais pluoštais, yra keliolika kartų mažesnės darbo sąnaudos: viskozės siūlų, palyginti su natūraliu šilku - 40 kartų, o viskozės štapelio, palyginti su medvilnės pluoštu, - apie 10 kartų.
O va ištrauka iš
žodyno
viskozė chem. medžiaga, gaunama iš celiuliozės.
Kitais žodžiais - viskozė gaunama cheminiu būdu iš natūralios medžiagos (medžio).
Vienur ją priskiria prie natūralių pluoštų, kitur - prie sintetinių
Galime susitarti, kad viskozė yra pusiau natūralus pluoštas
Bet čia tik pavadinimai. Esmė ta, kad dėvint skirtumas tarp grynos medvilnės (ar gryno bambuko/vilnos) bent jau man jaučiasi. Aš taipogi jaučiu, kada yra dadėta sintetikos, procentas gali būti mažas, o skirtumas didžiulis
Radau visokius, iš medvilninių ne visi geri, kai kurie iš išvaizdos primena merlių, kai kurie - užuolaidą
Ne taip lengva rasti, kai atrankos kriterijų daugiau. Šiemet kol kas jokių šalikėlių nepirkau, pernai pavyko rasti 3, tokius, kaip noriu