o jei visą tai paremtumėte foto vaizdais
QUOTE(*Komilfo* @ 2013 02 09, 16:08)
o jei visą tai paremtumėte foto vaizdais
nelabai supratau? gal perziurekite senas temas
Galiu pasidalinti metų atradimais, gal kam bus naudinga. Pernai vasarą pasisodinau kelis daigus anyžinio lofanto, tai augalo grožis Turiu prie šiltnamio tokį "vaikų darželį", kur auginu persodinimo laukiančias daugiametes, medelius, tai tas lofantas buvo susodintas tarp levandų, dar išdygo viena balta vamzdelinė lelija, tai net gaila, kad niekas ten neužklysta.Grožis, kvapas ir bitės. Sodinsiu jį vasarą tarp rožių, o miškinį šalaviją mesiu lauk. Beje, iš sėklų ten jau auginu amūrinę alyvą, ar ne Cobre turi nusipirkus? Taip pat palikau žiemoti 3 mažutes kolkvicijas, mačiau didelį seną jų krūmą, beveik medis rožinių žiedų. Apklojus laikau ir kortaderiją, bandysiu, ar išgyvens.
Beje, jei kam reikia supergreitai augančio vijoklio, rinkitės Auberto rūgtį {falopiją}, pas mane pasodintas pirmametis, pusę malkinės sienos užklojo.
Beje, jei kam reikia supergreitai augančio vijoklio, rinkitės Auberto rūgtį {falopiją}, pas mane pasodintas pirmametis, pusę malkinės sienos užklojo.
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 09, 11:04)
Neseniai atsikrausčiau į šitą temą, tai dabar pereisiu su buldozeriu Iš anksto pranešu, kad mano nuomonė gali nesutapti su garsių landšafto architektų nuomone, tad jei kas iš jų čia ganosi, tai man Kadangi mano liežuvis kip šaltas ginklas, muša 10 metrų atstumu, neužsigaukit, jei kam pataikys.
Taigi mano pastebėjimai:
1. Medžiai."Mano namas vijokliais apaugęs/mano namas pušų šlamesy" šiandien visur atrodo"Mano namas vijoklius praaugęs, mano namas vejų apsupty" Kas jus vėl skatina kurti betonines džiungles, jei iš vienų išbėgot?Mano protų,namas turėtų būt integruotas į gamtą, o ne atvirkščiai.
2 Zonavimo nebuvimas. Reprezentacinė zona prie namo būtina. O kaip ją parodysi, jei tvora už žmogų aukštesnė. Kartais pravažiuoju pro viena namą, mūrinė tvora virš 3 metrų, tik tujų viršūnės kyšo. Gal ten slaptas CŽV kalėjimas Taigi aš už ažūrinė tvora priekyje tiesiog būtina. Kad nesimatytų privačios erdvės, yra daug būdų ją atitverti.
3 Planuojant aplinką, perspektyvos nebuvimas. Paprašykit vaikų nupiešti Tėvynę, tai kaip nupieš? Medis toliau, priekyje gėlė. O mes? Turėtų augalai būti pakraščiuose, o per vidurį erdvė, gi dabar dažnai augalai salelėmis.
4. Vertikalus erdvės pripildymas. Turėtų būti : medis, -aukštas krūmas- vidutinio dydžio krūmas+ aukšti žoliniai augalai- žemas krūmas + žoliniai augalai. Gi dabar dažniausiai matau plokščius gėlynus.
5 Ritmingas augalų pasikartojimas. Gražų derinį galima sukurti su viena dešimčia augalų rūšių, dabar pastebiu "pamačiau. nusipirkau, kur nors įkišiu"
Taigi mano pastebėjimai:
1. Medžiai."Mano namas vijokliais apaugęs/mano namas pušų šlamesy" šiandien visur atrodo"Mano namas vijoklius praaugęs, mano namas vejų apsupty" Kas jus vėl skatina kurti betonines džiungles, jei iš vienų išbėgot?Mano protų,namas turėtų būt integruotas į gamtą, o ne atvirkščiai.
2 Zonavimo nebuvimas. Reprezentacinė zona prie namo būtina. O kaip ją parodysi, jei tvora už žmogų aukštesnė. Kartais pravažiuoju pro viena namą, mūrinė tvora virš 3 metrų, tik tujų viršūnės kyšo. Gal ten slaptas CŽV kalėjimas Taigi aš už ažūrinė tvora priekyje tiesiog būtina. Kad nesimatytų privačios erdvės, yra daug būdų ją atitverti.
3 Planuojant aplinką, perspektyvos nebuvimas. Paprašykit vaikų nupiešti Tėvynę, tai kaip nupieš? Medis toliau, priekyje gėlė. O mes? Turėtų augalai būti pakraščiuose, o per vidurį erdvė, gi dabar dažnai augalai salelėmis.
4. Vertikalus erdvės pripildymas. Turėtų būti : medis, -aukštas krūmas- vidutinio dydžio krūmas+ aukšti žoliniai augalai- žemas krūmas + žoliniai augalai. Gi dabar dažniausiai matau plokščius gėlynus.
5 Ritmingas augalų pasikartojimas. Gražų derinį galima sukurti su viena dešimčia augalų rūšių, dabar pastebiu "pamačiau. nusipirkau, kur nors įkišiu"
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 09, 12:16)
Na, vėl tęsiu savo burnojimus
5. Sodo dekoravimas. Supykina pamačius pri namo Europos parką masteliu 1:100. Į mažą erdvę sukišta viskas, kas žmogui pasirodė gražu ir visko daug: medinės skulptūros, akmenys, plastikiniai pabaisiukai, vežimai, pintinės ir t.t Suprasčiau, jei žmogus pats drožia, gal jis nori pasigirti savo kūriniais, bet ir tai rikiuočiau į kokią galeriją Susirgusius akmenlige vyčiau iš klasikinių sodų lauk. Visais laikais akmuo ir žemdirbys buvo klasiniai priešai, iš akmenų geriausiu atveju buvo kraunamos atraminės tvoros, mūrijami pamatai, bet save gerbiantis sodininkas neritindavo į gėlyną akmens, kita kalba, jei nesugebėdavo jo išritint. Tada jau dekoruoji akmenį
6.Stiliaus nesuvokimas. Sutinku, jei prie sodybos kaime atsiranda vežimas, pilnas gėlių. Bet kaip jis atsirado pie modernaus namo priemiestyje Jei namas iš išorės neša daugiau į moderną nei į klasiką, gal reikėtų susilaikyti nuo tokių atributų, kaip topiarinio meno klasikiniai kūriniai. Man geriau žiūrėtusi skiepyti augalai su visais įmanomais išsidirbinėjimais ir netgi ne akmuo dermėj prie jų{kaip žurnaluose su patosu pristatoma}, o kokie spalvoto stiklo ar metalo dirbiniai
5. Sodo dekoravimas. Supykina pamačius pri namo Europos parką masteliu 1:100. Į mažą erdvę sukišta viskas, kas žmogui pasirodė gražu ir visko daug: medinės skulptūros, akmenys, plastikiniai pabaisiukai, vežimai, pintinės ir t.t Suprasčiau, jei žmogus pats drožia, gal jis nori pasigirti savo kūriniais, bet ir tai rikiuočiau į kokią galeriją Susirgusius akmenlige vyčiau iš klasikinių sodų lauk. Visais laikais akmuo ir žemdirbys buvo klasiniai priešai, iš akmenų geriausiu atveju buvo kraunamos atraminės tvoros, mūrijami pamatai, bet save gerbiantis sodininkas neritindavo į gėlyną akmens, kita kalba, jei nesugebėdavo jo išritint. Tada jau dekoruoji akmenį
6.Stiliaus nesuvokimas. Sutinku, jei prie sodybos kaime atsiranda vežimas, pilnas gėlių. Bet kaip jis atsirado pie modernaus namo priemiestyje Jei namas iš išorės neša daugiau į moderną nei į klasiką, gal reikėtų susilaikyti nuo tokių atributų, kaip topiarinio meno klasikiniai kūriniai. Man geriau žiūrėtusi skiepyti augalai su visais įmanomais išsidirbinėjimais ir netgi ne akmuo dermėj prie jų{kaip žurnaluose su patosu pristatoma}, o kokie spalvoto stiklo ar metalo dirbiniai
Pabandysiu atsakyt į paburnojimus.
1. Vien tik veja apie namą ? Labai gerai, galit nebesukt daugiau dėl nieko galvos.
2. Tvoros dažniausiai būna šeimininkų pasirinkimas ir dėl jų dažniausiai nebebūna diskutuojama. Reprezentacinė zona daroma bet kokiu atveju. Čia kaip prabangūs apatiniai, dažniausiai niekas nesipiktina, kad jų nesimato.
3. Salelės ir turi formuoti erdvę, jei tik salelės dėl salelių sutinku nesąmonė. O pačios salelės taip ir formuojamos , kad visiems augalams būtų vieta ir laikas.
4.Ten kur plokšti, tai daromi miesto želdinime, iš vienmečių gėlių. Negaliu pakomentuot, nesu vienmečių gerbėja.
5.Per daug augalų rūšių - kakafonija. Per mažai - nuobodus sodas.
Aš pati naudoju gana daug augalų. Jei vienu metu žydi tik vienas anoks čia ir derinys. Turėtų vienu metu bent du trys suderėti. O dar 5 žydėjimo laikai nuo ankstaus pavasario ikišalnų. Labai labai retai naudoju vieną žydintį augalą, bet ir tai juo želdinamas plotas turi būt didelis.
5.a Jūs kalbate apie kažkokį kičą,kuris bele kokiam sode ir būtų kičas.
6. Vėlgi vežimas prikrautas gėlių net ir kaimo sodyboj kičas.
Man visgi keista, deklaruojat, kad kuriat labai klasikinį stilių ir sodinat karkliukus , kėnius ir dar rožes į lysves.
O kuom miškinis šalavijas neįtiko?
Anyžinis lofantas ir man labai patinka. Taip, jis puikiai dera prie lavandos. Tik jis daugiau viduržemio regiono klasika, o šalavijas angliška.
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 09, 16:57)
jau auginu amūrinę alyvą, ar ne Cobre turi nusipirkus?
Si pavasari pirksiu Noras nedingo, tai reikia imti
Kėniai saigos mano sodybos vidinį kiemą nuo šiaurės vėju, jie iki manęs ritasi per lygumą gal 6 km. Iš rytų saugo dideli seni davaro medžiai, iš vakarų priie upelio augantys šiokie tokie krūmai-medžiai. Vėjo užtvarai didelio pasirinkimo Lietuvoje nėra, nenorėjau eglių, o apsaugoti reikia apie 50 metrų.
Karkliukai, o dabar karpomi spygliuočiai man reikalingi reprezentacinei erdvei prieš namo fasadą ir įvažiavimą sukurti, nes aklinos gyvatvorės nereikia, tvora bus ažurinė.
Rožės- mano didžioji meilė Visi kiti augalai tik prie jų. Sklypas su nuolydžiu, tai rožės pasodintos viršuje atraminės sienelės, kuri prasideda vakarinėje namo pusėje nuo pat gatvės, paskui kampu sukasi palei visą pietinę sieną, tiksliau 4-5 m nuo sienos, yra tarpai laipteliams į veją nusileisti. Gėlynai bus perimetru palei vakarine ir pietinę ribą, prieš didžiuosius langus.
Medžių pas mane bus, 3 liepos. Neįsivaizduoju savo sodybos be milžiniškų medžių, nors kol užaugs Dar ir smulkesnių po kelis
Beje, kas ieškojot nedidelio medelio, man gražu ginalinis ar trakinis klevai
Karkliukai, o dabar karpomi spygliuočiai man reikalingi reprezentacinei erdvei prieš namo fasadą ir įvažiavimą sukurti, nes aklinos gyvatvorės nereikia, tvora bus ažurinė.
Rožės- mano didžioji meilė Visi kiti augalai tik prie jų. Sklypas su nuolydžiu, tai rožės pasodintos viršuje atraminės sienelės, kuri prasideda vakarinėje namo pusėje nuo pat gatvės, paskui kampu sukasi palei visą pietinę sieną, tiksliau 4-5 m nuo sienos, yra tarpai laipteliams į veją nusileisti. Gėlynai bus perimetru palei vakarine ir pietinę ribą, prieš didžiuosius langus.
Medžių pas mane bus, 3 liepos. Neįsivaizduoju savo sodybos be milžiniškų medžių, nors kol užaugs Dar ir smulkesnių po kelis
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 09, 21:28)
Acer ginala daugiau naudojamas moderniuose ir japoniškuose soduose .
Acer capestre klasikiniuose soduose gal ir nieko.
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 09, 20:28)
Vėjo užtvarai didelio pasirinkimo Lietuvoje nėra, nenorėjau eglių, o apsaugoti reikia apie 50 metrų.
Su tuo nesutinku, nes siekiant išsaugoti ritmingą peizažą užtenka paprastų LIETUVIŠKŲ augalų vėjo užtvaroms
Man čia labai geras pavyzdys, kaip apsisaugoti nuo vėjų ar sniego ir tuo pačiu nekonkuruoti su gamta
TuDa, ačiū už pavyzdį. Kažkas panašaus ir pas mane bus, tik jūsų parodyta užtvara man per plati. Išorinėje pusėje vietoje tankiu krūmų sodinsiu Rosa Rugosa veisles, jos šakas prakiš pro tvorą, daugmaž tvarkingai žydės, tad nuo gatvės vaizdas gal nebus niūrus. Toliau eitų kėniai, pilkieji kėniai purūs ir tankūs, ne taip liūdnai atrodantys kaip eglės. Vidinėj pusėj ko gero sodinsiu ginalinius ar trakinius klevus, perėjau internetą, Lietuvoj nepasitaikė, kad jų sodmenų turėtų. Jei ką, pačiai teks augintis. Gražu būtų ir beržai, bet jie užauga be galo dideli, o pomedžiuose nemėgsta konkurencijos. Vidinėje pusėje krūmų nenoriu, nes sukursiu sodyboj šltnamio efektą, bus dar blogiau. Sakiau, kad nuo rytų mus saugo, buvusio dvaro užtvara, ten viduj turiu daržiuką, galiu eiti ravėti tik vakare ar ryte, dieną ten 40-50 C
Priešais namą nuo gatvės iki vieno kampo gal 6 m telikę,kur jau ten užtvarai vietos, nes kažkada tie pamatai buvo išlieti, stovėjo gal 12 metų, gatvę vėliau padarė, gavosi nei šis , nei tas. Visa laimė, kad kaimynų turėsim tik vieną, daugiau nebus
Ledum, Lietuvoje man neišžiemotų kai kurie augalai, įprasti angliškiems sodams. Tenka ieškoti kompromisų. Taip atsiranda noruose trakinis ir ginalinis klevai, o jie tokie panašūs, kad kaip sakoma"kvailas nesupras, protingas nesakys" Kiek jau čia tų profesionalų pas mane lankysis...
Priešais namą nuo gatvės iki vieno kampo gal 6 m telikę,kur jau ten užtvarai vietos, nes kažkada tie pamatai buvo išlieti, stovėjo gal 12 metų, gatvę vėliau padarė, gavosi nei šis , nei tas. Visa laimė, kad kaimynų turėsim tik vieną, daugiau nebus
Ledum, Lietuvoje man neišžiemotų kai kurie augalai, įprasti angliškiems sodams. Tenka ieškoti kompromisų. Taip atsiranda noruose trakinis ir ginalinis klevai, o jie tokie panašūs, kad kaip sakoma"kvailas nesupras, protingas nesakys" Kiek jau čia tų profesionalų pas mane lankysis...
QUOTE(Ledum @ 2013 02 09, 18:35)
O dar 5 žydėjimo laikai nuo ankstaus pavasario ikišalnų.
Mintis apie 5 žydėjimo laikus per sezoną labai patiko. Pati galvodama apie savus derinius taip pat skirstau sezoną etapais. Būtų labai įdomu sužinoti Jūsų klasifikaciją - gal galėtumėte įvardinti šiuos 5 žydėjimo laikus su keliais tipiškais tuo metu žydinčiais augalais (kad lengviau įsivaizduočiau ribas)?
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 10, 11:21)
Ledum, Lietuvoje man neišžiemotų kai kurie augalai, įprasti angliškiems sodams. Tenka ieškoti kompromisų. Taip atsiranda noruose trakinis ir ginalinis klevai, o jie tokie panašūs, kad kaip sakoma
*"kvailas nesupras, protingas nesakys" Kiek jau čia tų profesionalų pas mane lankysis...
Jie nepanašūs savo nuotaika. O tai būnant sode palieka tokį kirminuką pasamonėj:kad kažkas čia ne taip.
Aš nežinau kokie angliško sodo augalai gali būt neatsparūs LT. Gal koks platanas mažiau atsparus ir pora hortenzijų prieš akis iškyla, bet jos labai lengvai pakeičiamos atspariomis , tiek to, galit eit su buldozeriu.
* Iš principo galėčiau ir patylėti, bet kai principų neturiu...
QUOTE(Ledum @ 2013 02 10, 10:46)
*Jie nepanašūs savo nuotaika. O tai būnant sode palieka tokį kirminuką pasamonėj:kad kažkas čia ne taip.
*Aš nežinau kokie angliško sodo augalai gali būt neatsparūs LT.
*Aš nežinau kokie angliško sodo augalai gali būt neatsparūs LT.
*cia yra taisykliu taisykle !!! Ir ne tiek durnam ar protingam, kiek pirmiausia paciam sau.
*greiciausiai visi viszaliai lapuociai .