o mane ar priimsite į savo būrį. Turiu ir kiemą ir terasą, o dar pernai per kelias lietingas dienas perskaičiau visas temas ir taip užsivedžiau, kad gėlynus perdariau su mintim link klasikos Tai laukiu pavasario, kad greičiau viskas išlystų ir galėčiau pamatyti bent jau apčiuopiamą rezultatą
QUOTE(TuDa @ 2013 02 07, 20:35)
o mane ar priimsite į savo būrį.
Kas per klausimas ? Nebent japoniska soda kuri? Bet lyg ir ne
Ech, o as vis dar nejudu, tai guodziuosi, kad bent jau daugiau susigules mintys
TuDa, priimam visus, kas turi gera skoni (cia is savanaudiskumo paskatu ).
Labai laukiau, kad i tema ateitu Is Kaimo .
Labai laukiau, kad i tema ateitu Is Kaimo .
Tiesą sakant, aš pas jus nuo pirmųjų temų ir esu angliškų sodų fanė Labai gražu ir reguliarieji sodai, bet kolkas negaunu leidimo visą laisvą pievą suskirstyti keturkampiais su buksmedžių gyvatvorėm Pernai užsiėmiau rožių alėjom, kai vasarą žydės, galėsiu pasigirti. Iki galutinio aplinkos sutvarkymo man dar šimtas metų, kolkas galiu tvarkyti tik 2 namo puses, kitų dar pamatai nesutvarkyti, kiemas neišgrįstas.
Nuo gatvės pusės buvau sugalvojus bumbulų alėją: - gluosnis Hakuro-nishiki ant stiebo + žemai tarpuose tuja kamuolio formos. Po antros žiemos gluosniai iššalo, tujas tiesdami vandentiekį meistrai sumaitojo, išmečiau. Atsodinau Smaragdais + tarpuose kukmedžiai. Tujas formuosiu kūgiu, o kukmedžius bumbulu. Neturėtų kukmedžiai žiemą nuo saulės apkepti, nes ten sniego prisirenka. Nuo kaimynų pusės pasodinta kalninių pušų eilė, jau mane praaugo, bet man nelabai čia kaimynai sugalvojo, tai turėjau eiti į kompromisą, mat jiems tujos kapinėmis smirda. Tai iš savo pusės jas gerai suraišiojau, kad į sonus neplįstų ir pasisodinau metro atstumu tujų gyvatvorę, jas karpysiu apie 1,5 m aukščio. Palei jas -buksmedžio apvaduose rožynai
Dar bandžiau pasisodinti pilkųjų kėnių Abies concolor alėją, bet pirmą žiemą apsvilo, pernai atsodinti neprigijo. Bet čia kaltas pardavėjas, jis iš lenkų veža, tai neaišku, kaip laiko, kol parduoda. Reiks palėkt į lenkus, kėnius pačiai atsivežti. Na gražūs šitie begalo ir auga greitai, gal nespėsiu pasent, kol užuovėjos sulauksiu.
Laukiu pavasario, jau nusiaubiau sėklų turgelį, mėgstu pati medžius, krūmus iš sėklų išsiauginti, ir daugiametes taipogi.
Nuo gatvės pusės buvau sugalvojus bumbulų alėją: - gluosnis Hakuro-nishiki ant stiebo + žemai tarpuose tuja kamuolio formos. Po antros žiemos gluosniai iššalo, tujas tiesdami vandentiekį meistrai sumaitojo, išmečiau. Atsodinau Smaragdais + tarpuose kukmedžiai. Tujas formuosiu kūgiu, o kukmedžius bumbulu. Neturėtų kukmedžiai žiemą nuo saulės apkepti, nes ten sniego prisirenka. Nuo kaimynų pusės pasodinta kalninių pušų eilė, jau mane praaugo, bet man nelabai čia kaimynai sugalvojo, tai turėjau eiti į kompromisą, mat jiems tujos kapinėmis smirda. Tai iš savo pusės jas gerai suraišiojau, kad į sonus neplįstų ir pasisodinau metro atstumu tujų gyvatvorę, jas karpysiu apie 1,5 m aukščio. Palei jas -buksmedžio apvaduose rožynai
Dar bandžiau pasisodinti pilkųjų kėnių Abies concolor alėją, bet pirmą žiemą apsvilo, pernai atsodinti neprigijo. Bet čia kaltas pardavėjas, jis iš lenkų veža, tai neaišku, kaip laiko, kol parduoda. Reiks palėkt į lenkus, kėnius pačiai atsivežti. Na gražūs šitie begalo ir auga greitai, gal nespėsiu pasent, kol užuovėjos sulauksiu.
Laukiu pavasario, jau nusiaubiau sėklų turgelį, mėgstu pati medžius, krūmus iš sėklų išsiauginti, ir daugiametes taipogi.
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 08, 18:11)
Tiesą sakant, aš pas jus nuo pirmųjų temų ir esu angliškų sodų fanė Labai gražu ir reguliarieji sodai, bet kolkas negaunu leidimo visą laisvą pievą suskirstyti keturkampiais su buksmedžių gyvatvorėm
Turiu aš buksmedžių gyvatvorės daaug metrų- tik to grožio mažoka. Labai apdega nuo ankstyvos saulutės, tai gal galėtumėt patart kaip apsaugoti. Man pavasarį būna paranoja, kur einu, ar važiuoju vis pastebiu apdegusius tuos augaliukus o taip norėtųsi to jų pilno grožio Jau pradėjau galvoti, kad visgi teks keisti ir pasirinkti kitus augalus tam reikalui. O kukmedžiai, bent jau maniškiai (europiniai) tai tikrai neapdega.
Mano buksmedžiai tik pirmą žiemą kankinasi. Prie pušaičių privaro sniego, tai kur ne kur kyšo. Praeitą žiemą tai pas visus buvo kapec, pavasarį kvietėsi visi pagalbos, bet šaukštai po pietų, teko žemai kirpti. Geriausia apsauga yra sniegas. Jei jo mažai, galima kloti agroplėvele, aukojant žalumos grožį. Reikalas tame, kad šaknys nepaduoda vandens , o saulė per lapus garina drėgmę. Tad iš esmės jie ne apšala, o apdžiūna mirtinai. Storesnės apatinės šakos išlaiko miegančius pumpurus ir nugenėti augalai greit atželia, nes šaknų sistema tai lieka nenukentėjusi.
Augalai, kurie turi gilią šaknų sistemą, siekiančią žemiau pašalo ribos, nukenčia mažiau net būdami visžaliai.
Esu ieškojimose tinkamų apvadų mūsų klimatinėms sąlygoms ir manau, kad tai galėtų būti tradicinė rūta Ji ilgai nemeta lapų, tad rudens estetika šiokia tokia yra. Lengvai karpoma ir sutankėja. Pasisodinau palei taką, eksperimentuosiu, kaip jai su saulės atokaita
Aplamai spygliuočiais labai nesižaviu, ta žiemos grožį man atperka apšerkšnijęs beržas prieš nosį.
Augalai, kurie turi gilią šaknų sistemą, siekiančią žemiau pašalo ribos, nukenčia mažiau net būdami visžaliai.
Esu ieškojimose tinkamų apvadų mūsų klimatinėms sąlygoms ir manau, kad tai galėtų būti tradicinė rūta Ji ilgai nemeta lapų, tad rudens estetika šiokia tokia yra. Lengvai karpoma ir sutankėja. Pasisodinau palei taką, eksperimentuosiu, kaip jai su saulės atokaita
Aplamai spygliuočiais labai nesižaviu, ta žiemos grožį man atperka apšerkšnijęs beržas prieš nosį.
QUOTE(smth1 @ 2013 02 06, 19:40)
Na kaip turinti tokia ( is dekor.lt) tai galiu paskyti, kad ir kepa ten viskas puikiai ir silumos daug skleidzia ir liepsna grazi. Grozi galima suderinti su funkcija
ačiū už praktišką atsiliepimą, smith
Neseniai atsikrausčiau į šitą temą, tai dabar pereisiu su buldozeriu Iš anksto pranešu, kad mano nuomonė gali nesutapti su garsių landšafto architektų nuomone, tad jei kas iš jų čia ganosi, tai man Kadangi mano liežuvis kip šaltas ginklas, muša 10 metrų atstumu, neužsigaukit, jei kam pataikys.
Taigi mano pastebėjimai:
1. Medžiai."Mano namas vijokliais apaugęs/mano namas pušų šlamesy" šiandien visur atrodo"Mano namas vijoklius praaugęs, mano namas vejų apsupty" Kas jus vėl skatina kurti betonines džiungles, jei iš vienų išbėgot?Mano protų,namas turėtų būt integruotas į gamtą, o ne atvirkščiai.
2 Zonavimo nebuvimas. Reprezentacinė zona prie namo būtina. O kaip ją parodysi, jei tvora už žmogų aukštesnė. Kartais pravažiuoju pro viena namą, mūrinė tvora virš 3 metrų, tik tujų viršūnės kyšo. Gal ten slaptas CŽV kalėjimas Taigi aš už ažūrinė tvora priekyje tiesiog būtina. Kad nesimatytų privačios erdvės, yra daug būdų ją atitverti.
3 Planuojant aplinką, perspektyvos nebuvimas. Paprašykit vaikų nupiešti Tėvynę, tai kaip nupieš? Medis toliau, priekyje gėlė. O mes? Turėtų augalai būti pakraščiuose, o per vidurį erdvė, gi dabar dažnai augalai salelėmis.
4. Vertikalus erdvės pripildymas. Turėtų būti : medis, -aukštas krūmas- vidutinio dydžio krūmas+ aukšti žoliniai augalai- žemas krūmas + žoliniai augalai. Gi dabar dažniausiai matau plokščius gėlynus.
5 Ritmingas augalų pasikartojimas. Gražų derinį galima sukurti su viena dešimčia augalų rūšių, dabar pastebiu "pamačiau. nusipirkau, kur nors įkišiu"
Taigi mano pastebėjimai:
1. Medžiai."Mano namas vijokliais apaugęs/mano namas pušų šlamesy" šiandien visur atrodo"Mano namas vijoklius praaugęs, mano namas vejų apsupty" Kas jus vėl skatina kurti betonines džiungles, jei iš vienų išbėgot?Mano protų,namas turėtų būt integruotas į gamtą, o ne atvirkščiai.
2 Zonavimo nebuvimas. Reprezentacinė zona prie namo būtina. O kaip ją parodysi, jei tvora už žmogų aukštesnė. Kartais pravažiuoju pro viena namą, mūrinė tvora virš 3 metrų, tik tujų viršūnės kyšo. Gal ten slaptas CŽV kalėjimas Taigi aš už ažūrinė tvora priekyje tiesiog būtina. Kad nesimatytų privačios erdvės, yra daug būdų ją atitverti.
3 Planuojant aplinką, perspektyvos nebuvimas. Paprašykit vaikų nupiešti Tėvynę, tai kaip nupieš? Medis toliau, priekyje gėlė. O mes? Turėtų augalai būti pakraščiuose, o per vidurį erdvė, gi dabar dažnai augalai salelėmis.
4. Vertikalus erdvės pripildymas. Turėtų būti : medis, -aukštas krūmas- vidutinio dydžio krūmas+ aukšti žoliniai augalai- žemas krūmas + žoliniai augalai. Gi dabar dažniausiai matau plokščius gėlynus.
5 Ritmingas augalų pasikartojimas. Gražų derinį galima sukurti su viena dešimčia augalų rūšių, dabar pastebiu "pamačiau. nusipirkau, kur nors įkišiu"
Na, vėl tęsiu savo burnojimus
5. Sodo dekoravimas. Supykina pamačius pri namo Europos parką masteliu 1:100. Į mažą erdvę sukišta viskas, kas žmogui pasirodė gražu ir visko daug: medinės skulptūros, akmenys, plastikiniai pabaisiukai, vežimai, pintinės ir t.t Suprasčiau, jei žmogus pats drožia, gal jis nori pasigirti savo kūriniais, bet ir tai rikiuočiau į kokią galeriją Susirgusius akmenlige vyčiau iš klasikinių sodų lauk. Visais laikais akmuo ir žemdirbys buvo klasiniai priešai, iš akmenų geriausiu atveju buvo kraunamos atraminės tvoros, mūrijami pamatai, bet save gerbiantis sodininkas neritindavo į gėlyną akmens, kita kalba, jei nesugebėdavo jo išritint. Tada jau dekoruoji akmenį
6.Stiliaus nesuvokimas. Sutinku, jei prie sodybos kaime atsiranda vežimas, pilnas gėlių. Bet kaip jis atsirado pie modernaus namo priemiestyje Jei namas iš išorės neša daugiau į moderną nei į klasiką, gal reikėtų susilaikyti nuo tokių atributų, kaip topiarinio meno klasikiniai kūriniai. Man geriau žiūrėtusi skiepyti augalai su visais įmanomais išsidirbinėjimais ir netgi ne akmuo dermėj prie jų{kaip žurnaluose su patosu pristatoma}, o kokie spalvoto stiklo ar metalo dirbiniai
5. Sodo dekoravimas. Supykina pamačius pri namo Europos parką masteliu 1:100. Į mažą erdvę sukišta viskas, kas žmogui pasirodė gražu ir visko daug: medinės skulptūros, akmenys, plastikiniai pabaisiukai, vežimai, pintinės ir t.t Suprasčiau, jei žmogus pats drožia, gal jis nori pasigirti savo kūriniais, bet ir tai rikiuočiau į kokią galeriją Susirgusius akmenlige vyčiau iš klasikinių sodų lauk. Visais laikais akmuo ir žemdirbys buvo klasiniai priešai, iš akmenų geriausiu atveju buvo kraunamos atraminės tvoros, mūrijami pamatai, bet save gerbiantis sodininkas neritindavo į gėlyną akmens, kita kalba, jei nesugebėdavo jo išritint. Tada jau dekoruoji akmenį
6.Stiliaus nesuvokimas. Sutinku, jei prie sodybos kaime atsiranda vežimas, pilnas gėlių. Bet kaip jis atsirado pie modernaus namo priemiestyje Jei namas iš išorės neša daugiau į moderną nei į klasiką, gal reikėtų susilaikyti nuo tokių atributų, kaip topiarinio meno klasikiniai kūriniai. Man geriau žiūrėtusi skiepyti augalai su visais įmanomais išsidirbinėjimais ir netgi ne akmuo dermėj prie jų{kaip žurnaluose su patosu pristatoma}, o kokie spalvoto stiklo ar metalo dirbiniai
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 09, 11:16)
Na, vėl tęsiu savo burnojimus
Privalau tikrai atsakyti į tokį burnojimą . Tai ankstesni pasisakymai 100 procentų. Tokie kertiniai pamąstymai ir turėtų būti visų kuriančių sodus galvose O toliau- sodo dekoravimas akmenimis- man įstrigo gal daugiau dėl asmeninių ambicijų ( būtent visos atraminės sienelės pas mane akmeninės) akmenų pagalba man puikiai pavyko suvaldyti visus šlaitus, o link klasikinio sodo temos viską pritemti augalų kompozicijomis ir topiaru, kuris Jums irgi nepatinka, kaip supratau. O skiepyti augalai mano skoniui nepriimtini ir aš jų net vertinti negaliu- tiesiog man jie nepatinka. O ir kaip ten bebūtų, tiesiog kiekvienas kiemas turi turėti savo veidą, todėl mano sodo veidas yra aplinkui esanti GAMTA.
TuDa, gal ne taip išsireiškiau. man augalų karpymas gražu, tik saikingai. Bet jei namo išorė garokai moderi, pvz plokščiu stogu, aš sodinčiau bent 2 didelius medžius, akį rėžiančius fasadus pridengčiau augalais. Pabandykit įsivaizduoti savo namą po 30 metų ir ką pagalvotumete, būdama praeiviu. Man jis asocijuotusi su senoje dvarvietėje ant senų pamatų atkurtu namu, nes tą nuotaiką sukurtų dideli medžiai, jų pavėsis , apsamanoję takai. Tada namo modernumas visai nekristų į akis. O dėl akmenų atraminės sienelės, tai čia gi klasikų klasika, mano estetinį jausmą užgauna suvilkti į gėlynus vidutinio dydžio akmenys.
Dar ko pasigendu šioje temoje, tai niekas nekalba apie vadinamus sodo modulius, taip sakant pasikartojančius elementus. Sakykim, fasade yra apvalus langas, tai tą apskritimą tokio pat dydžio ir santykiais 1:2, 2:3, 3:5 guldyti ant žemės aikštelių, vejų, gėlynų įsikūnijimu. Nežinau, ar aiškiai čia išsireiškiau, bet nusipirkus esu kelias į rusų kalbą verstas anglų landšaftininko knygas su planais, tai ten viskas kaip ant delno, to moko ir mūsų apželdintojus, bent jau mano jaunystės laikais.
Dar ko pasigendu šioje temoje, tai niekas nekalba apie vadinamus sodo modulius, taip sakant pasikartojančius elementus. Sakykim, fasade yra apvalus langas, tai tą apskritimą tokio pat dydžio ir santykiais 1:2, 2:3, 3:5 guldyti ant žemės aikštelių, vejų, gėlynų įsikūnijimu. Nežinau, ar aiškiai čia išsireiškiau, bet nusipirkus esu kelias į rusų kalbą verstas anglų landšaftininko knygas su planais, tai ten viskas kaip ant delno, to moko ir mūsų apželdintojus, bent jau mano jaunystės laikais.
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 02 09, 13:55)
Dar ko pasigendu šioje temoje, tai niekas nekalba apie vadinamus sodo modulius, taip sakant pasikartojančius elementus. Sakykim, fasade yra apvalus langas, tai tą apskritimą tokio pat dydžio ir santykiais 1:2, 2:3, 3:5 guldyti ant žemės aikštelių, vejų, gėlynų įsikūnijimu.
tai kad jei nera jokiu apvaliu langu, tai nera ir ka atkartoti. O visur staciakampiai (langai, durys, sienu plokstumos, laiptai), tai ir visame kitame pas mane bus staciakampiai, staciakampiai... Pasvelninsiu tuos staciakampius augalu apvalumais
Kas liecia tuos tavo isvardintus punktus, tai tiesa, bet apie tai jau kaip ir nekalbam, nes butent del visu tu punktu ir buvo sukurta si tema, pacioj pirmoj temoj tas ir buvo sakoma Toliau jau tiesiog bandem kalbeti apie tai, kas mums aktualu, o ne ka kiti daro. Nes ka kiti daro, tai jie ir toliau darys, tas ir toliau bus jiems grazu. O mums reikia ne ju aplinka aptarineti, o su musiske issiaiskinti
Malonu, kad prisijungei Man atrodo, kad mes abi kazka panasaus planuojame.
Tik va azurine tvora man nepriimtina. tai labai smagu, kai sklypo plotas didelis arba tai leidzia namo padetis sklype. O musu atveju, jei atidengsi prieki, tai atidengsi absoliuciai visa maziuka kiemeli. Jei paliktume ta siaura juostele priekyje kitu apziurai, ir us jos darytume kazkoki atskyrima likusio sklypo, tai skriaustume save, mazintume ir taip mazulyti sklypa tam, kad kiti galetu kazkuo grozetis.
Tvoru nemegstu, jei jos aklinos. Bet gyvatvores man visada buvo grazu, todel ji bus ir priekyje.