Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

QUOTE(kuzdaite @ 2012 05 13, 21:47)
Linkstu i miksa, bet tikrai nieko nedarysiu nepasitarus, tuoj (viliuosi) toje vietoje nugriausime sena siltnami ir tada idesiu foto, bus galima detaliau aptarti, ka ir kaip sodinti (cia kalbu kol kas apie tvoros viena dali, t.y. nuo kaimynu). O dabar labai dekui uz patarimus.
Man vis mintyse sukasi, kad gal nieko butu prie tuju pametyti rudais lapais lazdyna, rudais lapais raugerski, rudalapi kleva, dar maciau yra rudais lapais putinu, ir dar reiketu vienos spalvos ar ne???Man sie augalai pasirode nelepus, neturetu tujos ju uzgozti, o be to visi jie karpomi, kiek noresiu, tiek ir auginsiu blush2.gif

augalai tamsiais lapais tolumoje atrodo kaip juodos skyles, ypac prieblandoje smile.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 13 gegužės 2012 - 22:33
QUOTE(vida777 @ 2012 05 13, 23:20)
augalai tamsiais lapais tolumoje atrodo kaip juodos skyles, ypac prieblandoje  smile.gif .

Aš irgi rekomenduočiau su raudonlapiais nepersistengti. Ne vien dėl to, kad tamsoje jie dar labiau sutamsėja, o dėl to, kad nelabai gražu, kai jų yra daug schmoll.gif . Turkijoje Stambule yra parkas vien iš raudonlapių medžių, tai man jame kažkaip baisiai nejauku buvo blink.gif Gražu, kai yra vienas kitas raudonlapis akcentas, bet dominuoti turėtų žalia spalva.

Kitas dalykas - jei sodinti raudonlapius augalus, tai nereikia persistengti maišant daug augalų rūšių, nes rudumo-raudonumo atspalviai bus labai skirtingi ir gali "pjautis" tarpusavyje. Kad to išvengti, raudonlapiai augalai turėtų būti gerokai nutolę vienas nuo kito.
Atsakyti
Raudonlapiai graziau atrodo pasodinti priekyje, kai i juos ziurima is arti, kai auga saules apsviestoje vietoje, arba pasodinti sviesiame fone - sviesi siena ar pvz. geltonlapiai augalai (tam tikra prasme tai irgi yra tarsi apsvietimas).
Kuo daugiau zaliu augalu (turiu omenyje stambesnius augalus), tuo aplinka atrodo harmoningesne ir naturalesne. Pavasari ivairiu spalvu galima isgauti svoguninemis gelemis, vasara zydinciais krumais ir zoliniais augalais, o rudeni ir ta pati lapu zaluma tampa spalvota.
Raudonlapiai galetu buti tik ryskus akcentai ten, kur jie ypatingai tiktu.
Atsakyti
QUOTE(Spurga577 @ 2012 05 13, 17:30)

Geriau apsiriboti mažesniu kiekiu skirtingų augalų. Siūlyčiau palikti rožes, į tarpus sodinti snapučius (tarp jų gali būti ir svogūninės, kurių džiūstančius lapus maskuos snapučių lapija). Iš krūmelių rinkčiausi hortenzijas (pvz. šluotelines) - ir žiemą atrodo gražiai jų žiedų kekės, jei palikti nenukirptas. Vynuogių, magnolijų ir visžalių atsisakyčiau. Jei labai norisi vijoklio, geriau rinktis raganes, o ne vynuoges - su rožėmis gražus derinys.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 14 gegužės 2012 - 11:26
Oi kaip ačiū už komentarus. Paklausiau gana abstrakčiai... Štia mano minėta pergolė:

user posted image

Matosi kampas terasos, čia pagrindinis vaizdas, matomas ištisus metus per svetainės langą.

Nelabai moku piešti, bet pabandžiau pagal mastelį nupiešti planą:

user posted image

Nuo terasos atsiveria vaizdas į vakarus, čia pagrindinis kiemas, kuris yra ilgas, bet siauras. Kaip tik dėl to pergolę statėme nesimetriškai. Toks nesimetriškas vaizdas man kažkodėl prašosi nelabai simetrinio apželdinimo. Gėlyno aplink pergolę forma tokia dėl lengvesnio žolės pjovimo (tausoju MB nervus).

Pergolės vidų planuojame užpilti smulkia granito skalda ir aprėminti granito trinkelėmis (matosi šalia terasos - taip apvestas visas namas)

Pergolės 2 pačius pietinius segmentus galvoju apželdinti vynuogėmis: šiek tiek pasislėpti nuo kaimynų akių ir nuo kaitrios saulės. Vynuoges galvoju ganėti tvarkingai, nedaryti kupetos lapų, tiesiog ivjoklių sienelė.

Šiaurinėje pusėje norisi kelių puošnesnių vijoklių kaip atsvaros gėlynui ir vynuogėms. Kažkaip čia maniau sodinti vijoklines rožes ir/ar raganes.

O dėl gėlyno - neesu tikra dėl augalų. Namas gelsvai tinkuotas, pietietiško stiliaus (vieni mato Italiją, kiti - Prancūziją...), 1 aukšto su raudonu a lia čerpiniu stogu, su pelargonijomis ant visų langų...

Norisi tvarkingo gėlyno, nes jis bus matomas visais metų laikais... 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Spurga577: 14 gegužės 2012 - 21:02
Sodu fragmentai (foto pasididina):

http://www.google.de...+...HNBg&zoom=1
Atsakyti
Vida 777, yra neblogu minciu Jusu nuorodoje, kai kas labai idomiai pasirode, pvz., melsve indelyje, nesugalvociau taip, o jei ir sautu mintis, bijociau rizikuoti, kur deti per ziema.....
Labai grazios pergoles, reikes vyrui parodyti, gales sumeistrauti biggrin.gif biggrin.gif nes turime lastune, reikes jei kazkur lipti, ant sienos nenoriu leisti, daves zmogus teige, jog nulupe jam lenteles lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Labai patiko ten, kur daug visko primiksuota, bet taip harmoningai wub.gif wub.gif

O siaip vis tas siltnamis neina nugriauti, po truputi darbai vyksta....
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2012 05 15, 11:30)
Vida 777, yra neblogu minciu Jusu nuorodoje, kai kas labai idomiai pasirode, pvz., melsve indelyje, nesugalvociau taip, o jei ir sautu mintis, bijociau rizikuoti, kur deti per ziema.....
Labai grazios pergoles, reikes vyrui parodyti, gales sumeistrauti biggrin.gif  biggrin.gif nes turime lastune, reikes jei kazkur lipti, ant sienos nenoriu leisti, daves zmogus teige, jog nulupe jam lenteles lotuliukas.gif  lotuliukas.gif
Labai patiko ten, kur daug visko primiksuota, bet taip harmoningai wub.gif  wub.gif
O siaip vis tas siltnamis neina nugriauti, po truputi darbai vyksta....

melsves labai atsparios ir yra vienas tinkamiausiu augalu sodinti i indus. Rudeni, kai tampa nebedekoratyvios, galima perkelti ir i nuosalesne vieta, taip pat nuo sliuzu lengviau apsaugoti, kai ne ant zemes auga.
Pas mane sraiges jas nueda beveik iki saknu doh.gif .
Atsakyti
Mano liguliarijas esdavo visi tie minksti ir gleiveti padariukai, tai as nuo sirdies pelenu aplink augalus pripyliau, kaip ir buvo nurime 4u.gif Siemet dar neprisiruosiau, bet reikia suskubti, nes maciau jau lervineja sraiges po soda doh.gif
Atsakyti
Vis paskaitau paskaitau, bet kosmosas man cia po kol kas.. doh.gif .kazin ar iki kitu metu aiskiau pasidarys rolleyes.gif
As turbut augalus kokius 5-9 tepazistu...jau nekalbu apie suderinamuma, auginimo salygas ir kitus dalykus....
Jau net matau kiek bus vargo kai ateisiu i sita tema ax.gif
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2012 05 15, 14:27)
Mano liguliarijas esdavo visi tie minksti ir gleiveti padariukai, tai as nuo sirdies pelenu aplink augalus pripyliau, kaip ir buvo nurime 4u.gif Siemet dar neprisiruosiau, bet reikia suskubti, nes maciau jau lervineja sraiges po soda doh.gif

pelenai sarmina dirva ir ne visiems augalams tai gali patikti.

QUOTE(daffni @ 2012 05 15, 14:58)
Vis paskaitau paskaitau, bet kosmosas man cia po kol kas.. doh.gif .kazin ar iki kitu metu aiskiau pasidarys rolleyes.gif
As turbut augalus kokius 5-9 tepazistu...jau nekalbu apie suderinamuma, auginimo salygas ir kitus dalykus....
Jau net matau kiek bus vargo kai ateisiu i sita tema ax.gif

ir neprievartauk saves. I ka sirdis nelinksta, to ir nedaryk, vistiek gerai neiseis.
Apsek veja (tiek ismokti nesunku), pasodink medeliu/krumeliu keleta - juk ne dykumoje kuriates, yra tos zalumos aplinkui ax.gif . O geliu ar vazonu pradziai pasisodink po viena kita kas labai patinka, ateityje matysi ko truksta, o gal is viso nieko netruks smile.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 15 gegužės 2012 - 16:33
QUOTE(Spurga577 @ 2012 05 14, 21:59)
Oi kaip ačiū už komentarus. Paklausiau gana abstrakčiai... Štia mano minėta pergolė:

Atsimenu šią pergolę smile.gif O kaip planai auginti visterijas? biggrin.gif

Man labai norisi pasitikslinti, ką reiškia "tvarkingas" vaizdas. Ar griežtas, formalus? Asimetriškas gėlynas man prašosi asimetriškų, "mikštų" sprendimų.

Įdedu vieną nuorodėlę į man labai patinkančius darbus. Žinau, kad tai ne visai klasika, bet man labai jaukūs. Paspaudus "Residential" yra daugiau projektų. http://www.ovsla.com..._newport_ri.htm
Atsakyti