Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

Aispra, fantastiškas sklypas wub.gif tiek pati vieta, tiek nuosavybės forma. Tokie nestandartiniai atvejai gali sukurti itin įdomius sprendimus thumbup.gif Aišku privatumo norisi, bet erdvės, manau, viskam turėtų užtekti sočiai.
Mano vizija būtų tokia (iš esmės paantrinsiu Vidai777, tik gal šiek tiek detaliau):
user posted image
user posted image
Tie pilki stačiakampiai - pakankamai tankūs augalynai, su takeliais praėjimui. Jų forma galėtų būti pati įvairiausia, nebūtinai tokia griežta, kaip pabraižyta. Pagrindinė mintis yra praėjimas į natūraliąją sklypo dalį, patrauktas dešiniau. Taip išvengiama sūpynių vaizdo pagrindinėje perspektyvoje, o prie terasos kairėje susiformuoja ganėtinai uždaras kiemelis. Sūpynių apačią pridengtų neaukšti krūmai, virš kurių žilgsnis galėtų nuslysti į tolį.
QUOTE(aispra @ 2012 02 11, 21:44)
Šis terminas iš suvokimo psichologijos, o jos pradidinkai buvo vokiečiai biggrin.gif Idėja tokia, kad nuo daiktų išdėstymo, atstumų tarp jų, dydžių santykių, jie šiek tiek skirtigai suvokiami.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif ši savybė viena pagrindinių kompozicijos suvokime.
QUOTE(Ledum @ 2012 02 11, 08:38)
Bitule, ką tu čia kalbi?

Tikrą tiesą biggrin.gif . Negaliu susitalpinti į jokius stilistinius rėmus, net toje lentelėje nerasčiau sau vietos. Turbūt tam ir palikau grafą "individualus" tongue.gif Mano sodas - mano dienoraštis, kuriame sugula gyvenimo atspindžiai, požiūriai, polinkiai, manijos... dabar ir klasika paliks savo potėpį brūzgynėliuose bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2012 02 11, 21:26)
*drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  ši savybė viena pagrindinių kompozicijos suvokime.

*...dabar ir klasika paliks savo potėpį  brūzgynėliuose  bigsmile.gif

* o Dievveee, ir kaip ja islavintiiiiiii biggrin.gif ???????????

* tikrai bigsmile.gif ? begaliniai dziaugiuosi friends.gif !
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2012 02 11, 22:26)
Mano vizija būtų tokia (iš esmės paantrinsiu Vidai777, tik gal šiek tiek detaliau):
Tie pilki stačiakampiai - pakankamai tankūs augalynai, su takeliais praėjimui. Jų forma galėtų būti pati įvairiausia, nebūtinai tokia griežta, kaip pabraižyta. Pagrindinė mintis yra praėjimas į natūraliąją sklypo dalį, patrauktas dešiniau. Taip išvengiama sūpynių vaizdo pagrindinėje perspektyvoje, o prie terasos kairėje susiformuoja ganėtinai uždaras kiemelis. Sūpynių apačią pridengtų neaukšti krūmai, virš kurių žilgsnis galėtų nuslysti į tolį.

Ačiū, Bitule, fantastiška vizija wub.gif 4u.gif Besvarstydama Vidos777 pasiūlymus jau irgi buvau prisigalvojusi, kad centrinėje dalyje reikia daryti augalyną per visą plotą su takeliais, bet taip gražiai dar viskas nebuvo susidėlioję thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2012 02 11, 22:26)
*Aispra, fantastiškas sklypas  wub.gif tiek pati vieta, tiek nuosavybės forma. Tokie nestandartiniai atvejai gali sukurti itin įdomius sprendimus  thumbup.gif  Aišku privatumo norisi, bet erdvės, manau, viskam turėtų užtekti sočiai.

drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  ši savybė viena pagrindinių kompozicijos suvokime.

Tikrą tiesą  biggrin.gif . Negaliu susitalpinti į jokius stilistinius rėmus, net toje lentelėje nerasčiau sau vietos. Turbūt tam ir palikau grafą "individualus"  tongue.gif  Mano sodas - mano dienoraštis, kuriame sugula gyvenimo atspindžiai, požiūriai, polinkiai, manijos... dabar ir klasika paliks savo potėpį  brūzgynėliuose  bigsmile.gif

thumbup.gif Aš irgi prritarsiu Vidai ir Bitulei. drinks_cheers.gif wub.gif

Čia kur Bitulė dešinėj pusėj pavaizdavo didesnį medį/krūmą labai gražu, kad jis dengia tą baltąjį namą. Jei kartais nedengtų, tai galima pasodinti kokį aukštesnį augantį ir ne savo teritorijoj, ant šlaituko blush2.gif Taip galima uždengt ir raudonų plytų namą kairėj, tiesiog pratęsiant natūralią gamtą. mirksiukas.gif ax.gif
Už supynių man norėtūsi paprasto suolelio, kad galėčiau ir su vaikais pabūti ir į tolumą pažiūrėti. Prieš supynes augaliukų man norėtūsi tik mažiukų, šalia tam pačiam augalyne net turėtų būt didesni ( čia tik akcentuoju Bitulės mintį ). Aišku, faina būtų, kad tas supynes kas uždengtų, bet tada vaikų nesimatytų. unsure.gif
Man dar labai svarbu prieskonių darželis prie namų. Jei darant panašiai į Vidos pasiūlytus paveiksliukus, tokiuose gėlynėliuose gali rasti vietos ir šalavijai, ir rozmarinai ir mėtos ir dar daug kas mirksiukas.gif
O tuos kaimynų puskiparisius gali panaudoti kaip foną savo augaliukams. mirksiukas.gif

Va šitokia klasika ( kai žvilgsnis pereina į natūralią gamtą ) man gali būti su kiek tik nori smilgų. cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ledum: 12 vasario 2012 - 09:07
[quote=Ledum,2012 02 12, 09:43]
[QUOTE]Čia kur Bitulė dešinėj pusėj pavaizdavo didesnį medį/krūmą labai gražu, kad jis dengia tą baltąjį namą. Jei kartais nedengtų, tai galima pasodinti kokį aukštesnį augantį ir ne savo teritorijoj, ant šlaituko blush2.gif Taip galima uždengt ir raudonų plytų namą kairėj, tiesiog pratęsiant natūralią gamtą. mirksiukas.gif ax.gif[/QUOTE]

Dešinėj dabar pasodintas eglūnas ir šeivamedis. Turėjau idėją leisti augti šeivamedžiui aukštesniam ir formuoti jį kaip medį, bet kol kas jis kiekvienais metais nušala iki žemės verysad.gif Reikės jį keisti. Eglūnas pasodintas tik rudenį, neturėtų dar būti stipriai įsitvirtinęs (jei apskritai išgyveno, nes nusipirkau iš gailesčio blush2.gif - jam grėsė antrus metus aikštelėje žiemoti vazone ir būklė buvo kaip po dviejų metų vazone doh.gif ), taigi dar turbūt galima būtų kur nors iškelti, jei jis čia per mažas ir per ažūrinis. Šiek tiek toliau medžių sodinti negalima, nes ten apsaugos zona ir eina aukšto slėgio dujotėkis, bet arčiau ežero esu įkišusi macudinio gluosnio šaką, kuri po truputį stiepiasi. Aišku užtruks, kol pradės dengti kitoj ežero pusėj esančius namus.

[QUOTE]Už supynių man norėtūsi paprasto suolelio, kad galėčiau ir su vaikais pabūti ir į tolumą pažiūrėti.[/QUOTE]
thumbup.gif

[QUOTE]Man dar labai svarbu prieskonių darželis prie namų. Jei darant panašiai į Vidos pasiūlytus paveiksliukus, tokiuose gėlynėliuose gali rasti vietos ir šalavijai, ir rozmarinai ir mėtos ir dar daug kas mirksiukas.gif [/QUOTE]

Šiuo metu mano prieskoniai yra tiesiog gėlynuose (mėtos, raudonėlis, čiobreliai, šalavijai, laiškiniai česnakai, dašiai), kita dalis - vazonuose terasoje. Ar manot kad reikia atskiro "specializuoto" prieskonių darželio?

[QUOTE]Va šitokia klasika ( kai žvilgsnis pereina į natūralią gamtą ) man gali būti su kiek tik nori smilgų.[/QUOTE]

Kuo daugiau galvoju, tuo labiau ir man taip atrodo ax.gif

Noriu daugiau dar su jumis pasitarti dėl tos centrinės kvadratinės dalies. Kaip manot, ar jos takeliai ir struktūra turi būti gana fomalaus stiliaus (tiesios linijos, sudalinimas į kvadratais ir pan.) ar laisvo (vingiuoti takeliai ir pan.)? Ar ten visai naikinti žolę ir padaryti žvyro ar akmens takelius, ar palikti vejos juosteles? Kaip su ribomis - ar sudėti nematomas juostas, kurios tiesiog skirtų veją nuo šios zonos, ar sudėti aiškesnius bordiūrus (terasa iš yra paprastų pilkų trinkelių)?

Ir dar dėl medžių. Bitulė siūlė atkartoti kaimynų magnoliją, bet kol kas jiems su jomis sunkiai sekasi. Tiek vieni, tiek kitas jas jau keitė, nes neperžiemoja verysad.gif . Vieta labai atvira, vėjų pagairė, o žemė labai sunkus molis. Ką dar pasiūlytumėte? Man prie širdies medlievos, alyvos, žagreniai, skroblai, bukai, bet pastarieji du turbūt per dideli?

Ačiū už pagalbą 4u.gif 4u.gif 4u.gif

Atsakyti
As tai tyliu ir geriuosi, kaip cia visos aispros sklypuka dalinat ir dailinat wub.gif

Tik manau, kad apie formaluma, tai cia net minties negali buti ir takeliu jokiu as nedaryciau, vejos takeliai butu pats tas wub.gif Na bet gal klystu, kazkaip man fantazija nebujoja si karta blush2.gif
Atsakyti
As tik naujoke sioje temuteje ir nenoriu dar labai aktyviai reikstis, mat zinios apie klasikinius sodus dar tik kaupiamos blush2.gif
Taciau noriu paklaust Aispros: ar buvo kalba su kaimynais del sklypo apzeldinimo? jei jusu namas priklauso bendrijai - gal yra bendijos nuostatai del medziu aukstingumo ir pan. dalyku. Tiesiog noriu atkreipt i tai demesi, kad paskui del keliu augalu nebutu barniu su kaimynais.
Kitas dalykas - kaip bendrame vejos plote ziuresis klasikiniu zeldynu oaze g.gif
Zinoma, tai jusu nuosavybe ir kiekvienas su savo sklypu elgiasi kaip ismano, bet gal visgi vertetu kazkaip rast kalba su kaimynais ir formuot visa plota kaip viena bendra su atskiromis privatumo "salelemis".
O ir galiausiai - del supyniu apzeldinimo. Cia labai individualu, bet asmeniskai as nenoreciau paslept tu supyniu. Cia tiesiog galvoju instinktyviai, kaip mama.
Man neramu kai nematau savo vaiku, o jei dar salia ezeras doh.gif
Gal todel mano kieme supynes pirmajame plane priesais terasa, zinoma grozio nepriduoda, bet saugumo jausmas man svarbiau.
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2012 02 12, 12:36)
*Dešinėj dabar pasodintas eglūnas ir šeivamedis. Turėjau idėją leisti augti šeivamedžiui aukštesniam ir formuoti jį kaip medį, bet kol kas jis kiekvienais metais nušala iki žemės  Reikės jį keisti. Eglūnas pasodintas tik rudenį, neturėtų dar būti stipriai įsitvirtinęs (jei apskritai išgyveno, nes nusipirkau iš gailesčio  - jam grėsė antrus metus aikštelėje žiemoti vazone ir būklė buvo kaip po dviejų metų vazone h ), taigi dar turbūt galima būtų kur nors iškelti, jei jis čia per mažas ir per ažūrinis. Šiek tiek toliau medžių sodinti negalima, nes ten apsaugos zona ir eina aukšto slėgio dujotėkis,
**bet arčiau ežero esu įkišusi macudinio gluosnio šaką, kuri po truputį stiepiasi. Aišku užtruks, kol pradės dengti kitoj ežero pusėj esančius namus.
thumbup.gif
***Šiuo metu mano prieskoniai yra tiesiog gėlynuose (mėtos, raudonėlis, čiobreliai, šalavijai, laiškiniai česnakai, dašiai), kita dalis - vazonuose terasoje. Ar manot kad reikia atskiro "specializuoto" prieskonių darželio?
Kuo daugiau galvoju, tuo labiau ir man taip atrodo

****Noriu daugiau dar su jumis pasitarti dėl tos centrinės kvadratinės dalies. Kaip manot, ar jos takeliai ir struktūra turi būti gana fomalaus stiliaus (tiesios linijos, sudalinimas į kvadratais ir pan.) ar laisvo (vingiuoti takeliai ir pan.)? Ar ten visai naikinti žolę ir padaryti žvyro ar akmens takelius, ar palikti vejos juosteles? Kaip su ribomis - ar sudėti nematomas juostas, kurios tiesiog skirtų veją nuo šios zonos, ar sudėti aiškesnius bordiūrus (terasa iš yra paprastų pilkų trinkelių)?

*****Ir dar dėl medžių. Bitulė siūlė atkartoti kaimynų magnoliją, bet kol kas jiems su jomis sunkiai sekasi. Tiek vieni, tiek kitas jas jau keitė, nes neperžiemoja verysad.gif . Vieta labai atvira, vėjų pagairė, o žemė labai sunkus molis. Ką dar pasiūlytumėte? Man prie širdies medlievos, alyvos, žagreniai, skroblai, bukai, bet pastarieji du turbūt per dideli?

Ačiū už pagalbą 4u.gif  4u.gif  4u.gif

*Mano raudonas šeivamedis šiemet pirmą žiemą žiemoja. unsure.gif Otas rožytes kur gyriausi pirmoj temoj susinešiau į rūsį unsure.gif

** thumbup.gif Pilnai užteks, o per laiką užaugs ir nebesimatys artimiausių kaimynų. thumbup.gif

***Tą ir norėjau parašyt, kad nereikia atskirų prieskonių darželių. ax.gif

****Aš nelabai supratau pas Bitulę piešinukyką reiškia tos pilkos vietos. Man visai užtektų ir tų augalėlių kur žaliai pažymėta. Kaip tik nenorėčiau sklypuko perkrauti, nes pas kaimynus gali likti vien tik žolė. O tie Aispros augalynai turėtų atkartoti krūmynus anoj ežeriuko pusėj. Takeliai tik pieva, juk reikia, kad būtų panašu su kaimynais. biggrin.gif

*****Gal kaimynai sodina labai mažą meduką, nes didesni puikiai peržiemoja. Magnolijos gali augti atviroj saulėtoj vietoj. Svarbu, tik, kad nebūtų skersvėjis. O vėjas laukuose ne skersvėjis. schmoll.gif Jei pakeičiamas gruntas irgi nieko, nes jos bijo šaknų užmirkimo. Reikia labai atidžiai pasodinti.
Man labiausiai tiktų kuo tamsesnė violetinė arba raudona alyva. Šviesesnės žiedai susilietų su debesėliais. mirksiukas.gif Medlievos nesirinkčiau dėl tos pačios priež. Dar galėtų būt raudonžiedė obelis ar žagrenis ax.gif Priklausomai nuo to kokie bus kiti augalai.

QUOTE(Cobre @ 2012 02 12, 12:48)
As tai tyliu ir geriuosi, kaip cia visos aispros sklypuka dalinat ir dailinat  wub.gif

Tik manau, kad apie formaluma, tai cia net minties negali buti ir takeliu jokiu as nedaryciau, vejos takeliai butu pats tas  wub.gif  Na bet gal klystu, kazkaip man fantazija nebujoja si karta  blush2.gif

O man čia labiausiai tinka natūralūs želdynai, bet kai pamačiau Vidos formalius daržiukus, tai manau, kad prie terasos galima ir šitaip apsodinti. Ypač jei namie klasikinis stilius. Gana gausiai, kad sėdint būtų daug žiedų aplink, bet jau už terasėlės takelis link supynių turėtų būt tik veja.
Atsakyti
QUOTE(Ledum @ 2012 02 12, 17:46)
  O man čia labiausiai tinka natūralūs želdynai, bet kai pamačiau Vidos formalius daržiukus, tai manau, kad prie terasos galima ir šitaip apsodinti. Ypač jei namie klasikinis stilius.  Gana gausiai, kad sėdint būtų daug žiedų aplink, bet jau už terasėlės takelis link supynių turėtų būt tik veja.

gal tu ir teisi. tiesiog man tai norisi nepadauginti ir kuo naturialiau, kad butu. baisu, kad gali labai pjautis su kaimynu vejomis, jau ir taip visko nemazai paplanuota.
Atsakyti
QUOTE(Ledum @ 2012 02 12, 16:46)
****Aš nelabai supratau pas Bitulę piešinukyką reiškia tos pilkos vietos. Man visai užtektų ir tų augalėlių kur žaliai pažymėta. Kaip tik nenorėčiau sklypuko perkrauti, nes pas kaimynus gali likti vien tik žolė. O tie Aispros augalynai turėtų atkartoti krūmynus anoj ežeriuko pusėj. Takeliai tik pieva, juk reikia, kad būtų panašu su kaimynais.  biggrin.gif

Manau, kad Bitulė išgirdo mano norą turėti daug augalų, todėl ir padidino augalynų plotą, kas aišku man labai tinka mirksiukas.gif Tų augalėlių, kurie žaliai pažymėti tikrai man neužtektųbiggrin.gif Tik kaip visą tai apžaisti, klausimas g.gif Vakar žiūrinėjau būtent landšaftinius sodus. Čia kelis pavyzdžiai.

Čia dėl ko klausiau apie formalumą biggrin.gif
user posted image

Čia dėl ko klausiau apie takelius biggrin.gif
user posted image

O šis iš principo man labai gražus, nes tas gėlynas iš sibirinių vilkdalgių wub.gif
user posted image
user posted image

Tamsiai violetinė alyva su mano krūva įvairių atspalvių violetinių vilkdalgių man atrodo būtų gerai wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 12 vasario 2012 - 18:08
QUOTE(mamaSandra @ 2012 02 12, 13:22)
ar buvo kalba su kaimynais del sklypo apzeldinimo?

O ir galiausiai - del supyniu apzeldinimo. Cia labai individualu, bet asmeniskai as nenoreciau paslept tu supyniu. Cia tiesiog galvoju instinktyviai, kaip mama.

Su kaimynais kalbėjome pačioje apsigyvenimo pradžioje. Tiesiog buvo aišku, kad žmonių poreikiai ir galimybės yra labai skirtingi, tiek darbo, tiek noro investuoti į aplinką prasme. Pora kaimynų norėjo tiesiog vejos, kitiems gražu spygliuočiai, vieni nori aplinką kurti patys, kiti - samdyti apželdintojus ir t.t. Gražiai susitarėme, kad kiekvienas prižiūrėsim savo dalį, o dabar vaikštom vieni pas kitus ir džiaugiamęs tuo, ką kiekvienas sukuriam, aptarinėjame, kas kaip pas ką auga ir t.t. smile.gif Man iš tikro gražu tas individualumas, kuris po truputėlį randasi apie kiekvieną terasą rolleyes.gif Tik šiuo atveju kampiniams kaimynas truputėlį lengviau, man truputį daugiau reikia atsižvelgti į visumą.

O dėl supynių pritariu 4u.gif Man irgi smagu matyti vaikus iš virtuvės. Medelis būtų daugiau supynių šone. Supynių priekyje tik karpomi metrinukai krūmai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aispra: 12 vasario 2012 - 18:39
QUOTE(aispra @ 2012 02 12, 18:38)
Su kaimynais kalbėjome pačioje apsigyvenimo pradžioje. Tiesiog buvo aišku, kad žmonių poreikiai ir galimybės yra labai skirtingi, tiek darbo, tiek noro investuoti į aplinką prasme. Pora kaimynų norėjo tiesiog vejos, kitiems gražu spygliuočiai, vieni nori aplinką kurti patys, kiti - samdyti apželdintojus ir t.t. Gražiai susitarėme, kad kiekvienas prižiūrėsim savo dalį, o dabar vaikštom vieni pas kitus ir džiaugiamęs tuo, ką kiekvienas sukuriam, aptarinėjame, kas kaip pas ką auga ir t.t. smile.gif  Man iš tikro gražu tas individualumas, kuris po truputėlį randasi apie kiekvieną terasą rolleyes.gif Tik šiuo atveju kampiniams kaimynas truputėlį lengviau, man truputį daugiau reikia atsižvelgti į visumą.

prie kaimynu aplinkos jeigu norisi, galima taikytis, kartais nera kitos iseities, kaip tik taikytis, o kartais - nebutina.
Kas tada prie ko turi taikytis, ar visada tas, kuris nori, prie to, kuris nenori smile.gif ? Dideliam augalu myletojui tai butu oer didele auka ir dvasine diskriminacija biggrin.gif .
Pas tave, manau yra tas atvejis, kai taikytis nebutina. Niekada nezinai ko ir kada tie kaimynai uzsinores, o kartais vietoj vienu kaimynu atsiranda kiti...
Tu kurk savo soda ir megaukis juo, bei dziaukis, kad soniniai kaimynai nieko nenori ir padidina tavojo sodo apzvalgos erdve thumbup.gif . Tik reikia gudriai sugalvoti, kaip tai panaudoti.

As be jokios abejones daryciau centre gelynus (kitaip nervai neislaikytu), o uz ju palikciau bendra erdve su krumeliais ir visomis supynemis vaiku zaidimams.
Tik kokia gelyno forma?
Arba kokie nors "liezuviai", jei nenori grieztu liniju, arba viena kiekvieno gelynelio krastine imti sklypo riba, o jau sklypo viduje jas vingiuoti, ar daryti labirintus, kaip tau labiau patinka.
Vejos takeliai tarp gelynu sujungs juos i bendra visuma su kaimynu vejomis.
Gelyneliu krastelius reiketu suformuoti ne is augalu, o is betono bordiuru ar trinkeliu.
Pvz. terasos trinkeles sukisus i zeme galais, gautusi puikus paaukstintas bordiuras gelynui.
Atsakyti