Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

QUOTE(kuzdaite @ 2012 05 09, 11:10)
Merginos, per kelis metus planuojame pasidaryti kazka panasaus i klasikini soda ir gelyna, siemet planuojame tvora keisti, kas Jusu manymu tiktu???Man tai rupi tujomis uzvaryti, kad kaimynai maziau spoksotu, nes tas ju nuziurinejimas jau pabodo. Manau, geriau zaliu tuju tvora, nei siaip kokia tvora, grazu man tvora-siena is senu raudonu plytu, bet jei 18 a taip tverti irgi bus be rysio doh.gif  doh.gif  doh.gif

Labas visoms apzeldinimo ir augalu zinovems. Vis skaitau ir zaviuosi Jusu aistra taip puosti aplinka thumbup.gif
Kuzdaites ideja apie tuju tvora man labai aktuali, tai pasinaudodam ja as kaip Pilypas ir islindau i eteri:) ir bandysiu prisiprasyti patarimo-kaip tradicine tuju tvora graziai ivesti i kiemo vaizda, ar galima derinti su augalais, krumais ar zydinciom gelem kazkaip pridenti. Tiesiog pas mus siuo metu tiesi graziu tuju eile ir pieva, bet man labai akis drasko ir noriu kazkaip ta tuju juosta susvelninti. kokios butu idejos?
Atsakyti
QUOTE(greja @ 2012 05 10, 20:21)
Labas visoms apzeldinimo ir augalu zinovems. Vis skaitau ir  zaviuosi Jusu aistra taip puosti aplinka thumbup.gif
Kuzdaites ideja apie tuju tvora man labai aktuali, tai pasinaudodam ja as kaip Pilypas ir islindau i eteri:) ir bandysiu prisiprasyti patarimo-kaip tradicine tuju tvora graziai ivesti i kiemo vaizda, ar galima derinti su augalais, krumais ar zydinciom gelem kazkaip pridenti. Tiesiog pas mus siuo metu tiesi graziu tuju eile ir pieva, bet man labai akis drasko ir noriu kazkaip ta tuju juosta susvelninti. kokios butu idejos?

Ideju nieks nemeto,eini y google,perki zurnalus,stebi kelionese,ar aplinkui kas grazu,isisaugoji kompe ,mintyse,uzrasuose,klausi zinovu kaip augtu,deretu ir tada braizaisi viska ant lapo smile.gif as tai darau jau 2metai.kaip keiciasi norai blush2.gif
Papildyta:
Grozis
user posted image
Atsakyti
QUOTE(greja @ 2012 05 10, 22:21)
Labas visoms apzeldinimo ir augalu zinovems. Vis skaitau ir  zaviuosi Jusu aistra taip puosti aplinka thumbup.gif

Jei tujos nemazos, tai as prie ju daryciau gelyneli, toki netaisyklinga, bet apvaliu formu, primetyciau visko daug, bet su protu 4u.gif sodinciau ivairiu smilgu, amerikine fitolaka, kosmeju, iterpciau prie ju deranciu jurginu, ikisciau hortenziju (rausvu ar raudonu), na ir dar ko reikes tarpams uzpildyti, zodziu visko daug, bet kad kartu butu spalvu ir fakturos derme, o veja nuo gelyno skirciau tik siek tiek besimatanciu zemes ruozeliu 4u.gif Na nezinau, ar aiskiai parasiau, bet man mintyse, tai graziai atrodo blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2012 05 10, 15:01)
Tai kad nera labai ka pasakoti, sakau aplinka uz tvora baisi tikraja ta zodzio prasme, tikrai vienur niekam tike kaimynai, kitur darzai, o dar kitus kelias, jokio grazaus krastovaizdzio nera, anaiptol reikia kazkuo viska uzmaskuoti, tai ir klausiu ar nesipjaus tujos aplink visa sklypa, jei ateityje ketinsime kazka panasaus i klasikini kiema, gelyna ir soda, o gal kiek provansiska daryti..... dar neaisku nuo a iki z , bet tvora jau darysim tikrai, namas stovi dviaukstis ir baisus , dar nieko nedaryta, gal kokiu 80 -uju statybos......Yra viena aptvarkytas kampelis, ten dar nei klasika nei provansu nekvepia....Turiu stala metalini ir suola prie jo, noriu kedziu, gal spiziniu, gal metaliniu (nes jos nesipjautu, jei butu tokios ar anokios), va ir viskas 4u.gif Susirinkciau toki lauko baldu komplektuka, tai ir sia vasara panaudotume ir prie busimo namo tiktu 4u.gif
Busimam kiemui dauginu levandas, vis paperku roziu, idomesniu kosmeju, bet sakau kol kas niekas nedaryta......Tiesa viena ploteli jau ketiname siemet irengti pilnai, tai tada mesiu foto ir lauksiu patarimu blush2.gif

vien tik "tuju gyvatvore" dar irgi nieko nepasako. Kokia veisle, kokio aukscio, karpoma ar naturaliai auganti, tanki, reta...
Velgi neaisku koks sklypo plotas. Pasamprotausiu tik tiek - klasikiniam sodui/aplinkai tuju gyvatvore, zinoma, idealiai tiks. Bet, jei ji bus tanki aklina 3-5 m aukscio tamsiai zalia siena, tai labai iremins ir optiskai suspaus sklypa. Jei to ankstumo bei izoliacijos nuo isorines aplinkos ir siekiama, tada viskas tvarkoj.
Jei norisi lengvesnes romantines aplinkos, tada galima tujas sodinti ne taip tankiai, iterpiant lapuociu/zoliniu augalu, geliu. Per tuju tarpelius, jei juos kazkokie kiti augalai azuriskai dengs (net ir ziema) nematysit aiskiai nei kaimynu darzu, nei lauku, uztat sviesos ir erdves jusu sklype tikrai padauges ir nebus to izoliacijos jausmo.

Kaip tik greja komentaras labai gerai atskleide, kad zmogus yra nepatenkintas sklypa reminancia aklina tuju siena. Kaip suprantu turbut todel, kad per daug nenaturaliai atrodo.
Man asmeniskai tuju tvora su gelyno juostomis taip neoriginaliai, taip tipiskai atrodo, tik jei jau tos tujos yra, nieko nebepadarysi.
O jei dar viskas tik kurybos stadijoje, as asmeniskai viso sklypo taip nereminciau schmoll.gif .

Labai pritariu aispra nuomonei del skroblu gyvatvores. Mano favorites gyvatvores nedideliems sklypams yra tuja Smaragd ir skroblai. Skroblai labai tinka naturalistineje aplinkoje, tik su jais truputi daugiau darbo, nei su viszaliais.

QUOTE(EljaRo* @ 2012 05 10, 21:38)
as tai darau jau 2metai.kaip keiciasi norai .

as tai darau dar seniau verysad.gif , bet jei anksciau labai pykau ir nervinausi, kad viskas taip uztruko, tai dabar jau beveik dziaugiuosi.
Metai po metu analizuojant klimato salygas, ivertinant sklypo isores aplinkos kaita, savo gyvenimo buda, labai issigrynino norai ir poreikiai.
Nebenoriu visokiu smulkiu kiliminiu augaliuku, prie kuriu reiketu tupeti, nebedomina nauji ar egzotiniai augalai, kurie sukelia kokiu nors issaugojimo rupesciu, jokie iskasinejami, inesami/isnesami lepunai blush2.gif .
Jau tiksliai zinau kur reikia pavesio, kur atviros vietos pasedejimui, i ka noriu ziureti ir ko nenoriu matyti...
Jei anksciau ir as galvojau apie gyvatvore, tai per kelis metus kaimynysteje uz tvoru taip medeliai suaugo ir suzele, kad man belieka tik patvoryje nedideliu augaleliu pasodinti.
Atsakyti
Vida 777, labai aciu uz komentara.
Man regis jau rasiau, kad sklypas 18 a., tai vietos kaip ir yra, tujos bus Smaragdai, jau nupirkta 4u.gif Galvojame sodinti kas 60 -70 cm., kagd gautusi aklina tvora. Kirpti tik kai pasieks 2 m. Nuo kaimynu ir darzu tikrai darysime tujas, o vat nuo kelio, dar nezinau, gal kazka kita galvoti, bet man tuoj i darba, tai norisi, kad paskui maziau darbu butu....... blush2.gif blush2.gif blush2.gif
Minejau, kad viena vieta siemet galvojame jau galutinai sutvarkyti, tai kai jau bus zoles isravetos, ir zeme supurenta idesiu foto, labai noresiu, kad patartumete, ka ten daryti?? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(kuzdaite @ 2012 05 12, 10:58)
Vida 777, labai aciu uz komentara.
Man regis jau rasiau, kad sklypas 18 a., tai vietos kaip ir yra, tujos bus Smaragdai, jau nupirkta 4u.gif Galvojame sodinti kas 60 -70 cm., kagd gautusi aklina tvora. Kirpti tik kai pasieks 2 m. Nuo kaimynu ir darzu tikrai darysime tujas, o vat nuo kelio, dar nezinau, gal kazka kita galvoti, bet man tuoj i darba, tai norisi, kad paskui maziau darbu butu....... blush2.gif  blush2.gif  blush2.gif
Minejau, kad viena vieta siemet galvojame jau galutinai sutvarkyti, tai kai jau bus zoles isravetos, ir zeme supurenta idesiu foto, labai noresiu, kad patartumete, ka ten daryti?? blush2.gif

60 cm sakyciau per tankiai 2m aukscio gyvatvorei ax.gif .
Kuo tankiau sodinsi, tuo gyvatvore bus tiesesne, nes jai i sonus nebus kur augti, augs i prieki, kol augalai vienas su kitu prades liestis ir vienas i kita lysti.
Jei tarpai bus didesni, kiekvienas medelis tures savo teritorija ir augs aplinkui apvaliai. Vid. suauge Smaragdai buna 0,8-1,0m plocio. Jei tankiai susodinta, tarpai isruduoja, zaliuoja tik isorines sakeles.
Jei kirptom virsunem, tai man graziau atrodo tanki gyvatvore (lygi kaip siena), o jei laisvai auganti, tada retesne.
O kokio aukscio jusu Smaragdai?
Atsakyti
:Galvojau, galvojau ir, sakau, gal ir as noreciau tujas su kazkokiu krumeliu pamiksuoti, tik ar vienos rusies krumeliu ar rinktis kelis???Vienos rusies gali buti monotoniska ir dirbtina, o keliu, nebus perkrauta, ar taip naturaliau iseitu. Ka galite is augaliuku rekomenduoti ir ar juos sodinti i viena eile su tujomis ar pametyti???? blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(vida777 @ 2012 05 12, 12:17)

O kokio aukscio jusu Smaragdai?

Apie metra, kur eis i "paradine" blush2.gif dali sklypo. Tada kas kiek sodinti tujas?Kas 90 cm?
Atsakyti
QUOTE(vida777 @ 2012 05 12, 09:38)
as tai darau dar seniau  verysad.gif , bet jei anksciau labai pykau ir nervinausi, kad viskas taip uztruko, tai dabar jau beveik dziaugiuosi.
Metai po metu analizuojant klimato salygas, ivertinant sklypo isores aplinkos kaita, savo gyvenimo buda, labai issigrynino norai ir poreikiai.
Nebenoriu visokiu smulkiu kiliminiu augaliuku, prie kuriu reiketu tupeti, nebedomina nauji ar egzotiniai augalai, kurie sukelia kokiu nors issaugojimo rupesciu, jokie iskasinejami, inesami/isnesami lepunai  blush2.gif .
Jau tiksliai zinau kur reikia pavesio, kur atviros vietos pasedejimui, i ka noriu ziureti ir ko nenoriu matyti...
Jei anksciau ir as galvojau apie gyvatvore, tai per kelis metus kaimynysteje uz tvoru taip medeliai suaugo ir suzele, kad man belieka tik patvoryje nedideliu augaleliu pasodinti.

....kad man taip jusisky patyrima ax.gif .Siemet galutinai bus pabaigta tvora,dabar tik priekyje yra,o is sonu stulpai kyso.Rudeny galesiu jau sodinti augalelius.Terasa bus birzelio gale bigsmile.gif Roziu nepavyko issaugoti unsure.gif vis norejau jomis terasa apjuosti,dabar jau nebe g.gif
Seip turiu planely savo sklypui su visais augaleliais ,kas kur augs,kur kuriam geriau,yra pasirinkimui po kelis prirasyta,sedziu -analizuoju,nes planelis padarytas apzeldintojos,belieka rinktis kas grazu man.Sioje srityje esu visiskai zalia,nes kolekcionuoti moku tik kaktusus,tiktu klimatas-butu jie visur hihihi.gif
o reikia derintis prie lietuvisko.Ir mane riboja musu geo sildymo isvedzioti vamzdynai 1,5m gylyje,tad....medeliu negaliu sodinti unsure.gif tik kruminius augalus.
Atsakyti
Merginos, gal patartumėt dėl augalų tarpusavio "suderinamumo"? Planuoju apželdinti apvalią pergolę, šalia iš vienos pusės prišliesiu gėlyną.

Orientacija - pietūs, bet visai šalia ne aklina tvora (kas antra horizontali lenta), iš pietinės pusės kol kas kaimynų nėra.

Dirvožemis - priemolis

Stilius - klasikinis, pakankamai formalus, bet nedarysiu labai griešto

Kaip manot, kad iškrenta iš konteksto?

Pergolė: pietinėje pusėje 2-3 vynuogės, šiaurinėje pergolės pusėje - vijoklinė rožė (tikriausiai "New Dawn" ar pan. ir gal dar į kompaniją 2 rozės arba raganės). joms po kojomis - minimaliai gėlyčių. Gal svogūninių smulkių?

Tada gėlynas šalia pergolės:
- magnolija "Nigra" (nelabai man ji į klasiką, bet noriu neaukšto žydinčio verpstiško krūmo + didelė meilė magnolijoms 4u.gif
- hortenzija (2-3 vnt.) - rožinė arba balta
- rožės?
- smulkios gėlės į tarpus (svogūninės ir vasarą žydinčios)

Ir dar galvos skausmas - lyg ir reikėtų krūmelių, kurie arba būtų visžaliai, arba bent gana aiškiai rudenį žiemą matytųsi (kad gėlynas nebūtų tuščias...) Buksmedžiai atkrinta dėl saulės. Kas tiktų?

blush2.gif Labai būtų smagu gauti nors užvedimą ant kelio ...
Atsakyti
As visai nepiktybiskai paklausti noriu 4u.gif : o kame bus formalumas? Nes tame ka paraset, tai formalumo neizvelgiu visai mirksiukas.gif
Su lentu tvora kazka galvociau. Tvora aisku, kad teks priziureti, bet galvociau apie kazkoki jos pridengima. O Formalumui teks vistik kazkur simetrija ivesti, grieztesnes linijas.
Pergole, kad ir ne uzdara, bet vis tiek juk kazkur bus tarsi "paradine" puse, na, kaip iejimas? tai va ties juo sodinciau is abieju pusiu roze, o giliau is abieju pusiu vynuoge, jei norisi visu augalu. O pergole kokios spalvos bus?
Sonuose tai tiesiog prisodinciau hortenziju, nezaisciau su rozemis sioje vietoje. Tarpe ju galite tu magnoliju pasodinti, salia tulpiu ar narcizu pakaisioti, tada pavasari bus grazu.
Nedaryciau gelyno tik vienoje puseje schmoll.gif . Apie viszalius gal kitoje vietoje pagalvociau, nebutina juk tiketis, kad ziema kur pazvelgsi, ten bus zalia. Pergole jau pati is saves demesi trauks, bus architekturine detale, apsnigta graziai atrodys, visai viszaliu ten nebutina.
Na as taip va mastau rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Spurga577 @ 2012 05 13, 16:30)
blush2.gif Labai būtų smagu gauti nors užvedimą ant kelio ...

viszaliai krumeliai galetu buti tujos rutulines, rutulines ant kamieno, gerai atrodytu svyrancios formos lapuociai skiepyti i kamiena, bet kokios lanksvos. Jei pakanka dregmes, tiks ir rododendrai (pvz. zemaugiai impeditum ar kitokie smulkialapiai).
Tai tiek del augalu suderinamumo, bet gelyno forma vistik neaiski rolleyes.gif .

QUOTE(kuzdaite @ 2012 05 12, 11:23)
:Galvojau, galvojau ir, sakau, gal ir as noreciau tujas su kazkokiu krumeliu pamiksuoti, tik ar vienos rusies krumeliu ar rinktis kelis???Vienos rusies gali buti monotoniska ir dirbtina, o keliu, nebus perkrauta, ar taip naturaliau iseitu. Ka galite is augaliuku rekomenduoti ir ar juos sodinti i viena eile su tujomis ar pametyti???? blush2.gif

jei daryti mixa vienoje linijoje su tujomis, reikia gerai pazinti augalus, kad jie vienas kito nenustelbtu arba neuzgoztu, bet jei tujas sodinti ne kaip vientisa siena, o truputi reciau (pvz. kas metra), tada priekyje sachmatais galima pagal poreiki sodinti tiek aukstesnius, tiek zemesnius augalelius. Velgi tokiu atveju bus daugiau lapuociu, daugiau ir darbo smile.gif .
Tuju gyvatvorei medelius sakyciau optimaliausia butu sodinti kas 80 cm (nei per retai, nei per tankiai). Nekarpomi Smaragdai auga labiau i auksti, nei i ploti, jei bus kerpamos virsunes, augs platesni.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vida777: 13 gegužės 2012 - 21:39
QUOTE(vida777 @ 2012 05 13, 22:37)
jei daryti mixa vienoje linijoje su tujomis, reikia gerai pazinti augalus, kad jie vienas kito nenustelbtu arba neuzgoztu, bet jei tujas sodinti ne kaip vientisa siena, o truputi reciau (pvz. kas metra), tada priekyje sachmatais galima pagal poreiki sodinti tiek aukstesnius, tiek zemesnius augalelius. Velgi tokiu atveju bus daugiau lapuociu, daugiau ir darbo  smile.gif .
Tuju gyvatvorei medelius sakyciau optimaliausia butu sodinti kas 80 cm (nei per retai, nei per tankiai). Nekarpomi Smaragdai auga labiau i auksti, nei i ploti, jei bus kerpamos virsunes, augs platesni.

Linkstu i miksa, bet tikrai nieko nedarysiu nepasitarus, tuoj (viliuosi) toje vietoje nugriausime sena siltnami ir tada idesiu foto, bus galima detaliau aptarti, ka ir kaip sodinti (cia kalbu kol kas apie tvoros viena dali, t.y. nuo kaimynu). O dabar labai dekui uz patarimus.
Man vis mintyse sukasi, kad gal nieko butu prie tuju pametyti rudais lapais lazdyna, rudais lapais raugerski, rudalapi kleva, dar maciau yra rudais lapais putinu, ir dar reiketu vienos spalvos ar ne???Man sie augalai pasirode nelepus, neturetu tujos ju uzgozti, o be to visi jie karpomi, kiek noresiu, tiek ir auginsiu blush2.gif
Atsakyti