man tos supynes taip keistai, paciame centre tiesiai "ant akiu". Ju jau nekliudysite? Man ju noretusi ant sklypuku ribos ir sonu statyti. tada apauginus soniuka jos nekristu taip i akis. Bet ko gero jau nebetrauksite ju
QUOTE(Cobre @ 2012 02 11, 14:23)
man tos supynes taip keistai, paciame centre tiesiai "ant akiu". Ju jau nekliudysite? Man ju noretusi ant sklypuku ribos ir sonu statyti. tada apauginus soniuka jos nekristu taip i akis. Bet ko gero jau nebetrauksite ju
Pradžioje ir aš jas planavau statyti šonu, bet kai jas surinko ir pastatė, tai pasirodė, kaip kokia A raidė ir tokia labai nemaloni plokštuma, todėl galiausiai pasukome įstrižai. Dabar supynės orientuotos į saulėlydį Iš tikro nuo jų smagu žiūrėti į tolį ir to nebūtų, jei jos būtų šonu. Apželdinti jų nelabai išeina, juk vaikai ant jų karstosi, bus paskui visokių bičių ir vabalų. Idėja jas kur nors kelti mano vyrui turbūt labai nepatiktų, rekėtų rimtų argumentų
QUOTE(aispra @ 2012 02 11, 13:17)
Privatumo yra mažai. Kaimynai yra draugiški ir dažnai vaikšto vieni pas kitus kirsdami "mano teritoriją" . Būtent dėl to prie terasos padariau tuos du šiek tiek išsikišančius gėlynus-krūmynus, kad tas judėjimas vyktų bent kiek tolėliau.
Supynės kaip ir priklauso mums, bet kadangi kiemas yra bendras, tai prie jų būna visi kiemo vaikai, o dažnai ir jų mamos, nes mažius reikia prižiūrėti Tam ir kilo poreikis šiek tiek nuo jų atsitverti. Tie du stačiakampiai yra gėlynai-krūmynai, turintys ateityje bent iš dalies atlikti šią funkciją. Šiuo momentu ten susodinti lengvai formuojami krūmai, žydintys skirtingu metu- pūslenis Diabolo, tankiašakės alyvos Palibin, pilkoji lanksva, šluotelinė hortencija, juodauogis šeivamedis Gerda, keli senovinių rožių ir erškėčių krūmai. Tarpuose vilkdalgiai ir dar visokio gėrio, kuris ilgainiui turėtų sudaryti vientisus sąžalynus.
Atsitverti labiausiai norisi terasos šonus, t.y. tas vietas, kur mūsų ir kaimynų terasos šiek tiek persislenka. Kaimynai iš dešinės pasisodino lawsono puskiparisių gyvatvorę išardę dalį savo terasos. Bet tie puskiparisiai ten jaučiasi tikrai prastai Man labiau norisi pasistatyti iš abiejų terasos šonų ažūrines sieneles ir paleisti lipti ant jų žydinčius vijoklius.
Toks kiemas sodo kūrimo požiūri yra tikrai beveik katastrofa, bet vaikams tikras rojus - turi didelį kiemą ir jame visada pilna draugų
Supynės kaip ir priklauso mums, bet kadangi kiemas yra bendras, tai prie jų būna visi kiemo vaikai, o dažnai ir jų mamos, nes mažius reikia prižiūrėti Tam ir kilo poreikis šiek tiek nuo jų atsitverti. Tie du stačiakampiai yra gėlynai-krūmynai, turintys ateityje bent iš dalies atlikti šią funkciją. Šiuo momentu ten susodinti lengvai formuojami krūmai, žydintys skirtingu metu- pūslenis Diabolo, tankiašakės alyvos Palibin, pilkoji lanksva, šluotelinė hortencija, juodauogis šeivamedis Gerda, keli senovinių rožių ir erškėčių krūmai. Tarpuose vilkdalgiai ir dar visokio gėrio, kuris ilgainiui turėtų sudaryti vientisus sąžalynus.
Atsitverti labiausiai norisi terasos šonus, t.y. tas vietas, kur mūsų ir kaimynų terasos šiek tiek persislenka. Kaimynai iš dešinės pasisodino lawsono puskiparisių gyvatvorę išardę dalį savo terasos. Bet tie puskiparisiai ten jaučiasi tikrai prastai Man labiau norisi pasistatyti iš abiejų terasos šonų ažūrines sieneles ir paleisti lipti ant jų žydinčius vijoklius.
Toks kiemas sodo kūrimo požiūri yra tikrai beveik katastrofa, bet vaikams tikras rojus - turi didelį kiemą ir jame visada pilna draugų
vaikams aisku gerai, bet ir tevai turi tureti galimybe gerai jaustis .
Azurines sieneles /pertvaros manau yra tikras geris + vijokliai.
http://www.google.de...e...680&bih=858
Toliau as tuos jusu 3 sklypus (tavo ir kaimynu is sonu) imciau kaip viena ir savo teritorijoje integruociau gelyna i ta bendra vejos plota. Ir kaimynams nebebutu taip patogu tiesiai per tavo sklypa drozti.
Per pati viduri palikciau labiau atvira vaizda, o i sonus ar kampus kazka aukstesnio sodinciau. Prie supyniu arciau viena kita medeli. Labai panasu varianta pas bitule nagrinejom .
Veliau ikelsiu sodo pavyzdziu.
QUOTE(aispra @ 2012 02 11, 15:53)
Pradžioje ir aš jas planavau statyti šonu, bet kai jas surinko ir pastatė, tai pasirodė, kaip kokia A raidė ir tokia labai nemaloni plokštuma, todėl galiausiai pasukome įstrižai. Dabar supynės orientuotos į saulėlydį Iš tikro nuo jų smagu žiūrėti į tolį ir to nebūtų, jei jos būtų šonu. Apželdinti jų nelabai išeina, juk vaikai ant jų karstosi, bus paskui visokių bičių ir vabalų. Idėja jas kur nors kelti mano vyrui turbūt labai nepatiktų, rekėtų rimtų argumentų
Na, gal ne taip pasakiau. Ne supynes pacias kazkuo apzeldinti, bet salia ju kazka sodinti aukstesnio truputeli, kad ir ta pati tavo medeli Bet jei nekelsite, tai neverta toliau kazka diskutuoti ta linkme, kartais pripranti, randi ir pliusu, kaip jusu atveju, ir visai nebutina kazka keisti, paprsciau apzaisti visa tai.
O kaimynai pries gelynu-krumynu saleles? gal jie tiesiog tingi galvoti, bet prie paties plano, kad dalis tu saleliu butu ju puseje, o dalis jusu, tai gal nieko pries butu? Na jei prieziura jiems ne prie sirdies, tai ju puseje labiau krumus kisti, o tavo puseje jau labiau gelynus? butu didesni plotai uzimti, ne taip i tavo sklypo linija sukoncentruoti, naturaliau atrodytu bendrame plote.
QUOTE(Cobre @ 2012 02 11, 15:24)
Na, gal ne taip pasakiau. Ne supynes pacias kazkuo apzeldinti, bet salia ju kazka sodinti aukstesnio truputeli, kad ir ta pati tavo medeli Bet jei nekelsite, tai neverta toliau kazka diskutuoti ta linkme, kartais pripranti, randi ir pliusu, kaip jusu atveju, ir visai nebutina kazka keisti, paprsciau apzaisti visa tai.
O kaimynai pries gelynu-krumynu saleles? gal jie tiesiog tingi galvoti, bet prie paties plano, kad dalis tu saleliu butu ju puseje, o dalis jusu, tai gal nieko pries butu? Na jei prieziura jiems ne prie sirdies, tai ju puseje labiau krumus kisti, o tavo puseje jau labiau gelynus? butu didesni plotai uzimti, ne taip i tavo sklypo linija sukoncentruoti, naturaliau atrodytu bendrame plote.
Nesakau, kad supynių vietos negalima keisti. Jei nuspręsim, kad reikia, tai ir pakeisim. Tiesiog tikrai prie tų supynių buvau pripratusi ir apie jas nebegalvojau
Kaimynams patinka greitai nusipjauti žolę. Su savaeige žoliapjove tokią vejos autostradą galima nušienauti net žingsnio nesulėtinus per penkiolika minučių. O kiekvienas krūmas reiškia papildomą brūžinimą. Geriau apsiribokime mano teritorija. Jau ir taip aš su savo gėlynais kaimynams gana keistai atrodau
rodos kažkuri klausėt kur jų galima įsigyt LT
http://www.topiary.lt/
http://www.topiary.lt/
QUOTE(aispra @ 2012 02 11, 00:12)
Prisegu savo kiemo planelį. Konkrečių augalų kol kas nežymėjau, tik gėlynų-krūmynų ribas.
jei tie staciakampiai gelynai ir yra tokie kampuoti, kaip tu nubraizei, tai jie optiskai dar labiau pailgina ir susiaurina tavo sklypeli. Bent jau tuos vidinius kampus link supyniu einant, reiketu uzapvalinti.
Is esmes as toki ploteli dalinciau i tris zonas:
1. priekis - terasa (privati zona) su sienelemis is sonu ir vijokliais;
2. centras - atviras gelynas i visas keturias puses, su ivairiu auksciu augalais;
3. galas - zaidimu zona su supynemis ir aukstesniais augalais (medeliais), isiliejanciais i horizonta.
Pavyzdziai ne visai atitinka tavo sodo isplanavima, bet kai kuriuos elementus galima butu pritaikyti.
Cia galimi terasos apzeldinimo variantai, o centras, kaip sakiau, galetu buti atviras:
Antra dali apskritimo pridejus, tai galetu buti centrinis gelynas tavo teritorijoje, bet bendroje pievoje, arba - terasos pabaiga link sodo:
O stai laisvu formu gelynas vejoje:
QUOTE(vida777 @ 2012 02 11, 19:02)
jei tie staciakampiai gelynai ir yra tokie kampuoti, kaip tu nubraizei, tai jie optiskai dar labiau pailgina ir susiaurina tavo sklypeli. Bent jau tuos vidinius kampus link supyniu einant, reiketu uzapvalinti.
2. centras - atviras gelynas i visas keturias puses, su ivairiu auksciu augalais;
3. galas - zaidimu zona su supynemis ir aukstesniais augalais (medeliais), isiliejanciais i horizonta.
Ačiū Vida777, gražūs pavyzdžiai Centrinio gėlyno idėja įdomi Reiks pabandyti pasipaišyti.
Šiai dienai tie gėlynai nėra kampuoti, jie apvaliais kampais ir kiek laisvesnių formų, panašu į paskutinį pavyzdį. Bet man taip nepatinka, nes nesusidaro atskirų zonų įspūdis. Ta tuščia erdvė aplinkui juos kažkaip "suvalgo". Yra toks terminas- nesusidaro geštaltas, t.y. visumos įspūdis. Čia gal dar ir gėlynų dydžio problema, nes jie neturi atramų (užnugario ) ir tokioj erdvėj prapuola. Todėl ir kilo noras truputį sugriežtinti ir ištiesinti linijas, kad ribos būtų aiškesnės ir ta supynių zona tikrai atsiskirtų. Man atrodo, kad realiai tie kampai ir tiesios linijos turėtų suminkštėti dėl pačių augalų Reikės dar pasidėlioti.
cobre, kur ikelei foto su vijokline roze
o mano meile - hortenzijos ir akmeniniai takeliai
QUOTE(aispra @ 2012 02 11, 18:33)
Yra toks terminas- nesusidaro geštaltas, t.y. visumos įspūdis.
idomus terminas .
Vokiskas daiktavardis die Gestalt [st=št] lietuviskai reiskia - forma, isvaizda, pavidalas.
QUOTE(vida777 @ 2012 02 11, 21:08)
idomus terminas .
Vokiskas daiktavardis die Gestalt [st=št] lietuviskai reiskia - forma, isvaizda, pavidalas.
Šis terminas iš suvokimo psichologijos, o jos pradidinkai buvo vokiečiai Idėja tokia, kad nuo daiktų išdėstymo, atstumų tarp jų, dydžių santykių, jie šiek tiek skirtigai suvokiami. Suvokdamas žmogus užpildo vaizde esančias spragas, tam, kad susidarytų visuminį vaizdą. Pavyzdžiui, žmogus mato keturkampį, nors realiai tai tik atskiri pagaliukai:
Bet užtenka kažką šiek tiek pakeisti (pavyzdžiui, padidintis atstumus), ir tvarkinga visuma nebesusidaro. Šie principai labai daug kur naudojami, o savo kiemeliuose dauguma žmonių juos taiko intuityviai Kad ir dažnas patarimas grupuoti augalus susijęs būtent su šiais žmogaus suvokimo ypatumais