Provansietiškas paštetasVienas iš variantų vėlyviems savaitgalio pusryčiams, ankstyviems pietums ar darbadienio vakarienei - Provansietiškas paštetas, kuriuo mėgaujamasi su duona, salotomis ir taure sauso baltojo vyno.
Jam pagaminti reikės:
6 šaukštų jūsų mėgstamo sviesto
100 gr. aukščiausios rūšies miltų
250 ml. mėgstamo pieno
150 gr. pievagrybių
150 gr. kubeliais supjaustyto bekono
8 mažų supjaustytų svogūnų
3 šaukštų aukščiausios rūšies jūsų mėgstamo alyvuogių aliejaus
180 ml. sauso baltojo vyno
1 kg. supjaustytų pomidorų
1 šaukšto pomidorų tyrės
Druskos pagal skonį
Šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
20 jūsų mėgiamų juodųjų alyvuogių be kauliukų (stambiai sukapotų)
8 kiaušinių
150 gr. olandiško geltonojo sūrio (sutarkuoto)
20 šviežių peletrūno lapelių (jei neturite, tiks ir džiovinti, svarbu, kad nebūtų smulkinti)
Gamybos procesas:
Sviestą ištirpinkite puode storu dugnu, įmaišykite miltus ir kaitinkite ant mažos kaitros 2 minutes.
Nukelkite nuo viryklės ir įmaišykite pieną.
Vėl pastatykite ant ugnies ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės.
Nuvalytus, nuplautus ir nusausintus grybus supjaustykite plonomis riekelėmis.
Keptuvėje 5 min. pakepinkite bekoną, riebalus nupilkite, pakepintą bekoną atidėkite šiltai.
Aliejuje pakepinkite svogūnus maždaug 5 min.
Supilkite vyną ir kaitinkite, kol išgaruos maždaug pusė.
Sudėkite grybus, pomidorus, pomidorų tyrę ir pakaitinkite 10-15 min. (kol išgaruos skystis).
Paskaninkite druska ir pipirais, suberkite alyvuoges.
Nukelkite nuo viryklės ir įmaišykite pieno, miltų ir sviesto padažą.
Pastatykite atokiau, kad atvėstų.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
Kiaušinius išplakite iki putų ir įmaišykite juos į atvėsusį mišinį.
Suberkite sūrį, peletrūno lapelius ir gerai išmaišykite.
Lengvai ištepkite sviestu dvi pašteto formas (jei jos iš silikono, tai nereikia tepti niekuom).
Padalinkite mišinį į dvi maždaug lygias dalis ir sudėkite į jas.
Kepkite, kol sukietės paviršius (apie 1 valandą).
Papildyta:Apkepas su tunuŠiam skanuoliui pagaminti reikės:
Mėgstamo konservuoto tuno (savo sultyse)
Stiklinės ryžių
Stiklinės pieno
2 š. sviesto
1š. manų kruopų
Didelio svogūno
Saujos jaunų svogūnėlių su laiškais
Pusės stiklinės konservuotų kukurūzų
4 pomidorų
100 gr. tarkuoto fermentinio sūrio
1 š. acto
Druskos, pipirų.
Gaminame:
Ryžius biriai išverdame.
Svogūną susmulkiname. Atskirai supjaustome jaunas galvutes su laiškais.
Pomidorus supjaustome gręžinėliais.
Keptuvėje ištirpiname šaukštą sviesto, suberiame manus, truputį pakepiname ir atskiedžiame šaltu pienu. Sudedame svogūnus, nuvarvintą tuną ir kukurūzus, įpilame acto, pasūdome, pagardiname pipirais ir 2-3 min. patroškiname.
Troškinį sukrečiame į apkepo indą ir sudedame ryžius. Ant viršaus išdėliojame pomidorus, apibarstome fermentiniu sūriu ir 30 minučių kepame orkaitėje.
Papildyta:Pavasariniai mafinai50 gr. šoninės supjaustytos juostelėmis
4 vnt. pavasarinių svogūnų
100 gr. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
0,5 a.š. druskos
50 gr. sviesto
50 ml grietinėlės
50 ml pieno
1 didelis kiaušinis
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Svogūnų laiškus susmulkinkite ir lengvai pakepinkite kartu su šonine.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
Sudėkite pakepintą šoninę ir svogūnų laiškus.
Sviestą išlydykite, sumaišykite su grietinėle, pienu ir kiaušiniu.
Plakinį supilkite į produktų masę. Išmaišykite.
Gautą tešlą supilkite į keksiukų formeles (aš naudojau silikoninę 7 vnt. keksiukų formą, tai tešlos buvo kaip tik) ir kepkite orkaitėje 20-25 minutes.