Taip pat skanios ir lengvai pagaminamos
"Varškės tešlos cinamoninės bandelės"12 bandelių arba 24-26 cm skersmens pyragui susirandam:
Tešlai:
50 g sviesto
150 g grūdėtos varškės
100 g grietinės
60 g cukraus
šaukštelį vanilinio cukraus
2 stiklines miltų + kočiojimui
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskosĮdarui:
25 g sviesto
3 šaukštus cukraus
1,5 šaukštelio cinamonoGlajui:
100 g cukraus pudros
šaukštelį vanilinio cukraus
2-3 šaukštus pienoProcesas:
Pirmiausia pasiruošim tešlą. Išlydom sviestą ir paliekam bent penkioms minutėms praaušti. Į dubenį dedam grūdėtą varškę, grietinę, cukrų, vanilinį cukrų, supilam sviestą. Išplakam. Jei liko koks vienas kitas varškės gumuliukus ne pasaulio pabaiga, todėl visai nesinervinam.
Stiklinę miltų sumaišom su kepimo milteliais ir druska. Dedam į tešlą ir išplakam. Suberiam likusius miltus ir porą minučių paminkom. Tešla neturėtų baisiai prie rankų lipt, bet ir kieta jos nepavadinsi.
Įjungiam orkaitę 200 laipsnių. Išlydom sviestą, skirtą įdarui. Lėkštėj sumaišom cukrų (galima naudoti ir rudąjį) ir cinamoną (dar galima dėti muskato ir saikingai imbiero). Miltais pabarstom stalviršį ir iškočiojam iš tešlos stačiakampį. Maždaug 30 centimetrų pločio ir 35-40 centimetrų pločio. Aptepam jį sviestu, palikdami po kokį centimetrą nuo ilgesnių kraštų. Ten pat išbarstom cukraus ir cinamono mišinį.
Atsargiai, labai nespausdami suvyniojam pagal ilgąją kraštinę į ritinį. Padalijam jį į dvylika lygių dalių. Kepimo formą (geriausia atidaromu šonu) ištepam sviestu, sudėliojam bandeles palikdami maždaug 5-7 mm tarpelius. Pažiūrėjus į nuotrauką turėtų būti aiškiau, kaip tasai procesas turėtų vykt. Kišam į orkaitę ir kepam maždaug pusvalandį.
Ištraukiam ir leidžiam 10-15 minučių apvėst. Per tą laiką sumaišom cukraus pudrą su vaniliniu cukrumi. Pilam du šaukštus pieno ir išmaišom. Jei masė baisiai tiršta ir labiau primena košę, o ne glajų, įpilam dar šlakelį pieno. Apšlakstom pyragą. Valgom. Skanaus.
***
Tešla paprasta, priedai dar paprastesni, o rezultatas tiek vaizdo, tiek skonio prasme stulbinantis. Baisiai smagus dalykas bandelę nuo tokio kepalėlio atplėšt, o pagamint yra maždaug penkissyk paprasčiau nei gali pasirodyt užmetus akį į gaminimo aprašymo ilgį.
"Beždžionių duona"Tešlai:
stiklinė (250 ml) pieno
¼ stiklinės (60-65 g) cukraus
pakelis (7 g) sausų mielių
50 g sviesto
3 stiklinės miltų
pusė šaukštelio druskosApvoliojimui:
100 g sviesto
stiklinė rudojo cukraus
2 šaukšteliai cinamonoProcesas:
Pieną pašildom iki 30-40 laipsnių. Ištirpdom jame cukrų ir mieles, leidžiam 10-15 minučių kur nors šiltai pabūt mielės turėtų suputot. Šiaip su sausomis tokių žaidimų žaist neverta, jos puikiai veikia į tešlą įmaišytos kartu su miltais, tačiau aš kildindama šaldytuve vis dar bijau rizikuot ir mieles pažadinu. Jeigu jūs drąsesni ir patikrinsit, ar iš anksto neaktyvuotos mielės šaltyje vis tiek dauginasi, praneškit, ačiū.
Ištirpdom ir paliekam kiek praaušt sviestą.
Į suputojusias mieles suberiam stiklinę miltų ir druską. Išmaišom. Palengva pildami įmaišom sviestą. Sudedam likusius miltus ir minkom tol, kol tešla nebelimpa prie rankų, tampa elastinga, o kartais girdėti, kaip sproginėja oro pūslės. Maždaug 8-10 minučių šitai užtrunka.
Dedam tešlą į riebalais (aliejumi ar sviestu) išteptą dubenį, uždengiam rankšluostėliu arba maistine plėvele ir dedam į šaldytuvą mažiausiai dešimčiai valandų (tešla ten tinkama vartojimui išstovi iki dviejų parų!).
Valandą iki gaminimo tešlą ištraukiam ir paliekam kambario temperatūroje atšilt.
Ištirpdom sviestą, cukrų sumaišom su cinamonu (primygtinai nerekomenduoju rudojo keisti paprastu). Susirandam apvalią kepimo formą su skyle ir ištepam ją sviestu. Jeigu tokios neturim, imam bet kokią kitą apvalią kepimo formą (pvz. nuimamu šonu) ir įstatom į jos vidurį kepimo popieriumi apsuktą skardinę su vandeniu (tuščia gali karštį neteisingai paskirstyt ir degint kepinį). Jeigu forma nėra visiškai sandari, rekomenduoju išklot ją kepimo popieriumi, antraip per sujungimus išbėgs karamelė ir paskui teks ilgai bei nuobodžiai šveist orkaitę.
Miltais pabarstom paviršių, ant kurio kočiosim. Tešlą perminkome ir kočėlo pagalba suformuojame iš jos stačiakampį. Dydis čia nelabai svarbus, tiesiog iškočiojus kokią nors taisyklingą keturkampę figūrą paprasčiau tešlą padalint daugmaž lygiomis dalimis. Aštriu peiliu supjaustome stačiakampį į aštuonias juostas, kiekvieną tų juostų į aštuonias lygias dalis. Iš viso 64 tešlos gabalėliais.
Kiekvieną jų pavoliojam tarp delnų, šitaip suformuodami kažką panašaus į rutuliuką, merkiam į sviestą ir apvoliojam cukraus-cinamono mišinį. Dėliojam kepimo formoj palikdami vietos išsipūsti (na, tiesiog labai labai glaudžiai nesudėliokit ir viskas bus puiku).
Uždengiam rankšluostėliu ir paliekam šiltai pusvalandžiui. Įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių ir kepam 35-45 minutes. Ištraukę iš orkaitės leidžiam 5-8 minutes pastovėt, o po to išverčiam į lėkštę. Čia labai ilgai delsti nereikėtų, mat paskui karamelė ims stingti ir gali kilti problemų iš formos iškrapštant. Skanaus!