Įkraunama...
Įkraunama...

Implantai, vainikėliai, tilteliai

QUOTE(Eleina @ 2012 05 25, 15:31)
UnknownUser, čia paklausiu ne į dantų, bet į medicinos temą apskritai. o polinkis sirgt vėžiu paveldimas ar ne? arba polinkis į nutukimą? ar ne genetika nulemia mūsų akių spalvą ir figūros bruozus? arba tarkim elementariau - nagų ir plaukų tvirtumą kas nulemia? esminis faktorius koks?

Sito nezinau, nenoriu diskutuot tema, kurios nezinau.
Tiesiog noriu pasikartot ka zinau, kad nesant apnaso ant dantu, jie negestu niekada, kokie "silpni" bebutu.
Papildyta:
QUOTE(ispamas @ 2012 05 25, 13:44)
Tai suma sumarum - mūsų visi odontologai nemoka patys valytis dantų, nes ir jiems dantys genda, tai kaip jie pacientus išmokys??? Jei kontrolės ir idealus dantų valytojas (tame tarpe ir odontologas) su savo dantimis nepraeis, tai kam tada svaigti apie teisingą ir neteisingą valymą? 
Čia ne savos teorijos, o tiesiog loginis mąstymas ir analizė tongue.gif
Gal čia kai kam kaip tik mažiau reikia tikėti teorija, o reikėtų šiek tiek daugiau praktikos, nes kol kas panašu kad vadovėlinės teorijos dar daug šviežesnės už patirtį 4u.gif
Papildyta:

Ohooo  blink.gif Ir aš noriu, jei kažką ne taip darau 4u.gif Tikiuosi, paaiškins, jeigu kas smile.gif Nors, tiesą sakant, konsultacijos metu jau pasakė, kad po viena karūnėle atsirado kariesas dėl to, kad nesandaru - yra tarpas, o nieko nejaučiau, nes dantis negyvas. Apie neteisingą valymą kažkaip neaiškino - matyt, esmė tikrai šiuo atveju ne ten, juolab, kad karūnėlė atstovėjo gal 10 metų, jei ne daugiau.

Kad uzsiimdamas isimtinai kanalu gydymu as net ir nepradedu pacientui aiskinti apie higiena, siunciu kolegems, kurios moka tai aiskinti. Idealiai isvalyti neimanoma, be abejo, galima isvalyti gerai. Bet zmogui dazniausiai yra patogu tiket tuo, kad pas ji blogi dantys nuo gimimo, nei tiket tuo, kad jis kazko nemoka. Gal gerai valant ir imanoma turet koki viena kita kariesa, bet kaip gerai valant netekt keliu dantu del karieso komplikaciju, sito as niekada nesuvoksiu. O tokiu tarp jusiskiu kas antras gerai valantis be keliu dantu smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Eleina @ 2012 05 25, 15:24)
-kad dantys absoliučiai visą laiką 100 proc. būtų idealiai išvalyti, reikėtų nei gert, nei valgyt. niekada biggrin.gif
-tikrai nesat protingas.

Yra tokia savoka, kaip kliniskai pakankamai svarus. Tai toks svarumo lygis, kuris nesukelia kliniskai isreikstu komplikaciju, o jis, be abejo, yra kazkiek mazesnis, nei 100%.
Atsakyti
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 25, 17:41)
Sito nezinau, nenoriu diskutuot tema, kurios nezinau.
Tiesiog noriu pasikartot ka zinau, kad nesant apnaso ant dantu, jie negestu niekada, kokie "silpni" bebutu.
Papildyta:
Kad uzsiimdamas isimtinai kanalu gydymu as net ir nepradedu pacientui aiskinti apie higiena, siunciu kolegems, kurios moka tai aiskinti. Idealiai isvalyti neimanoma, be abejo, galima isvalyti gerai. Bet zmogui dazniausiai yra patogu tiket tuo, kad pas ji blogi dantys nuo gimimo, nei tiket tuo, kad jis kazko nemoka. Gal gerai valant ir imanoma turet koki viena kita kariesa, bet kaip gerai valant netekt keliu dantu del karieso komplikaciju, sito as niekada nesuvoksiu. O tokiu tarp jusiskiu kas antras gerai valantis be keliu dantu smile.gif

Tik idomu, kodel man daktarai sako, kad dantu netekau ne del blogo valymo? Turbut visi meluoja mirksiukas.gif Jei toks ismanantis (nors greiciau primenat studenta), tai turbut zinot, kad gydant kanalus galima privesti iki zandikaulio uzdegimo ir taip netekti dantu. Ka man sekmingai ir padare su visais dantimis...
Atsakyti
QUOTE(sm2002 @ 2012 05 25, 18:48)
Tik idomu, kodel man daktarai sako, kad dantu netekau ne del blogo valymo? Turbut visi meluoja  mirksiukas.gif Jei toks ismanantis (nors greiciau primenat studenta), tai turbut zinot, kad gydant kanalus galima privesti iki zandikaulio uzdegimo ir taip netekti dantu. Ka man sekmingai ir padare su visais dantimis...

Na taip, sitas tikrai galima, gydymas sudetingas, ir komplikaciju jame daug. Bet klausimas, kaip su geru valymu apskritai iki reikalingumo kanalus gydyti prieiti?
Atsakyti
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 25, 18:01)
Na taip, sitas tikrai galima, gydymas sudetingas, ir komplikaciju jame daug. Bet klausimas, kaip su geru valymu apskritai iki reikalingumo kanalus gydyti prieiti?

Juk parasiau, kad per kiekviena nestuma praradau kruva dantu, nespejo taisyti doh.gif
Atsakyti
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 25, 18:01)

Man yra buvęs atvejis, kai dantis sugedo po plomba ir aš nieko nejaučiau. Sutaisė kariesą 1 pirmam kurse. O pirmais darbo metais jau tvarkė kanalus, kažkada beje mes diskutavom apie tą dantį būtent su jumis. Jis labai greita visiškai sugedo. Man jį užplombavo, po kelių mėnesių atsirado skylutė kitoj, pusėj nei plomba, dar po kelių mėnesių atlūžo viena likusi sienelė. Žodžiu trys plombos, kurios net neilaikė, nuolat iškrisdavo tai viena, tai kita, tai trečia. O kartą atostogaujant užsienyje iškrito visos trys. Nuo tada pas gydytoją, kuri tvarkė tą dantį nebegrįžau. Dabar jis pergydytas, įstatyti štiftai, uždėta karūnėlė ir nėra jokių problemų.

Kiti dantys gydyti dar vaikystėj-paauglystėj. Dabar jei ir randa naujų skylučių- tai retai ir nei viena dar nebūna pasiekus kanalų. Turbūt prieš 10 metų paskutinį kartą gydė kanalus, po to tok pergydė.
Atsakyti
QUOTE(Florestina @ 2012 05 29, 11:20)
Man yra buvęs atvejis, kai dantis sugedo po plomba ir aš nieko nejaučiau. Sutaisė kariesą 1 pirmam kurse. O pirmais darbo metais jau tvarkė kanalus, kažkada beje mes diskutavom apie tą dantį būtent su jumis. Jis labai greita visiškai sugedo. Man jį užplombavo, po kelių mėnesių atsirado skylutė kitoj, pusėj nei plomba, dar po kelių mėnesių atlūžo viena likusi sienelė. Žodžiu trys plombos, kurios net neilaikė, nuolat iškrisdavo tai viena, tai kita, tai trečia. O kartą atostogaujant užsienyje iškrito visos trys. Nuo tada pas gydytoją, kuri tvarkė tą dantį nebegrįžau. Dabar jis pergydytas, įstatyti štiftai, uždėta karūnėlė ir nėra jokių problemų.

Kiti dantys gydyti dar vaikystėj-paauglystėj.Dabar jei ir randa naujų skylučių- tai retai ir nei viena dar nebūna pasiekus kanalų. Turbūt prieš 10 metų paskutinį kartą gydė kanalus, po to tok pergydė.

UnknownUser turbut parasys, kad pagaliau ismokote dantis valytis biggrin.gif

Man tokia mintis del tiltelio iskritimo atejo i galva, nezinau kiek ji reali... Pries dvejus metus, kai istrauke du kruminius dantis vienoje puseje, nebeliko atramos ir kitoje puseje esantis zandikaulis su tilteliu persikreipdavo kiekviena karta kazka kietesnio valgant. Kol sudejo implantus su vainikeliais praejo 9 menesiai. Gal tas persikreipimas isjudino tilteli ir padare ne sandariu g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sm2002: 29 gegužės 2012 - 11:55
QUOTE(sm2002 @ 2012 05 29, 11:40)
Juk parasiau, kad per kiekviena nestuma praradau kruva dantu, nespejo taisyti  doh.gif

Reiskiasi, nepriziurejote kaip tinkamai, ir nesvarbu, nestumas ar nenestumas ...
Papildyta:
QUOTE(Florestina @ 2012 05 29, 12:20)

Kiti dantys gydyti dar vaikystėj-paauglystėj. Dabar jei ir randa naujų skylučių- tai retai ir nei viena dar nebūna pasiekus kanalų. Turbūt prieš 10 metų paskutinį kartą gydė kanalus, po to tok pergydė.

Siuolaikines plombos apskritai negali iskristi, ju prisitvirtinimo jega neisivaizduojamai didele. Iskristi gali arba isluzus danties sienelei, arba gendant danciui kazkur salia plombos, arba istacius plomba pazeidziant taisykles. Jei luzta sienele, kalte gydytojo, kad nenumate galimo luzio, arba jusu, jei primygtinai prasete plombuoti toki danti, kur jau reikejo protezuot. Jei kariesas - vienareiksmiskai jusu. Jei tiesiog iskrenta gabalu is danties ertmes - vienareiksmiskai gydytojo.
Visgi pasikartosiu, kad kariesui atsirasti butinas apnasas, jei jo nebus, net pats "silpniausias" dantis neges niekada, kaip guledamas stalciuje. Nepatogus faktas, taciau lieka faktu, kad visas kariesas yra tik nuo nepakankamo valymo smile.gif
Papildyta:
QUOTE(sm2002 @ 2012 05 29, 12:54)
UnknownUser turbut parasys, kad pagaliau ismokote dantis valytis  biggrin.gif

Man tokia mintis del tiltelio iskritimo atejo i galva, nezinau kiek ji reali... Pries dvejus metus, kai istrauke du kruminius dantis vienoje puseje, nebeliko atramos ir kitoje puseje esantis zandikaulis su tilteliu persikreipdavo kiekviena karta kazka kietesnio valgant. Kol sudejo implantus su vainikeliais praejo 9 menesiai. Gal tas persikreipimas isjudino tilteli ir padare ne sandariu  g.gif

Matot, dar yra vienas niuansas, dantys genda su amziumi maziau, nes ju struktura keiciasi, ju vidus labiau tarsi kalkeja, jie tampa kiek atsparesni kariesui ir "nervo" uzdegimams. Jaunesniame amziuje yra gausu aktyviu labai greitai plintanciu karioziniu procesu, vyresniame ju santykinai mazai.
Kazkiek galejo itakoti, nors teisingai padaryto tilto nuimt praktiskai nera imanoma jo nesugadinant, arba tilto laikomumas is pat pradziu buvo jau abejotinas, arba is tiesu po tiltu sugedo daug, kas ir sukele jo atsicementavima. Pirmu atveju kaltas tilto statytojas, antru - jusu nevalyvumas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 29, 16:09)
Reiskiasi, nepriziurejote kaip tinkamai, ir nesvarbu, nestumas ar nenestumas ...
Papildyta:
Siuolaikines plombos apskritai negali iskristi, ju prisitvirtinimo jega neisivaizduojamai didele. Iskristi gali arba isluzus danties sienelei, arba gendant danciui kazkur salia plombos, arba istacius plomba pazeidziant taisykles. Jei luzta sienele, kalte gydytojo, kad nenumate galimo luzio, arba jusu, jei primygtinai prasete plombuoti toki danti, kur jau reikejo protezuot. Jei kariesas - vienareiksmiskai jusu. Jei tiesiog iskrenta gabalu is danties ertmes - vienareiksmiskai gydytojo.
Visgi pasikartosiu, kad kariesui atsirasti butinas apnasas, jei jo nebus, net pats "silpniausias" dantis neges niekada, kaip guledamas stalciuje. Nepatogus faktas, taciau lieka faktu, kad visas kariesas yra tik nuo nepakankamo valymo smile.gif
Papildyta:
Matot, dar yra vienas niuansas, dantys genda su amziumi maziau, nes ju struktura keiciasi, ju vidus labiau tarsi kalkeja, jie tampa kiek atsparesni kariesui ir "nervo" uzdegimams. Jaunesniame amziuje yra gausu aktyviu labai greitai plintanciu karioziniu procesu, vyresniame ju santykinai mazai.
Kazkiek galejo itakoti, nors teisingai padaryto tilto nuimt praktiskai nera imanoma jo nesugadinant, arba tilto laikomumas is pat pradziu buvo jau abejotinas, arba is tiesu po tiltu sugedo daug, kas ir sukele jo atsicementavima. Pirmu atveju kaltas tilto statytojas, antru - jusu nevalyvumas smile.gif

Jei nezinote del ko atsiranda kariesas - geriau nesikartokite su savo valymu.
Atsakyti
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 25, 12:29)
Ne, jus klystate, "is prigimties silpni dantys", jei valomi, neturi teorines galimybes sugest. Galbut skirtingu zmoniu dantys turi skirtinga kieki fluorapatito, kuris yra danties kietuosiuose audiniuose ir Yra tik esant labiau rugstinei terpei, nei "standartinis" hidroksiapatitas, bet tiek vienas, tiek kitas neYra, kol terpe yra neutrali arba artima jai. Taigi, pasalinkite visas apnasas, ir dantis neges. Va kas gali stipriai varijuoti skirtingu zmoniu - tai seiliu buferines savybes, kurios ir neutralizuoja rugstis.

Žinokit, su medicina nieko bendro neturiu, tai praktiškai nieko ir nesupratau, ką parašėt. Jei galima, paprastesniais (eiliniam žmogui suprantamais) žodžiais parašykit.
Be to, aš jau nuo pat vaikystės vaikštau pas stomatologus/odontologus. Neteigiu, kad taisyklingai valydavau dantis. Bet, deja, tais laikais nelabai kas ir aiškino apie tai, o ir jokios burnos higienos dar nebuvo.

Tai bent dabar paaiškinkit, kaip tą taisyklingai daryt, kad neprarasčiau aš, o ir visi kiti, likusių sveikų dantų.

Papildyta:
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 29, 17:09)
dar yra vienas niuansas, dantys genda su amziumi maziau,

Čia nuo kelerių metų? Įdomu, aš jau patenku į tą grupę ar dar ne? smile.gif

Papildyta:
Ir dar vienas klausimas: jei skilo/lūžo protezuoto danties šaknis - dėl to irgi kalta bloga burnos higiena? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 29, 17:09)

o va čia jūs klystat smile.gif ne vieną atvejį žinau, kai nuėmę tilta taisė po apačią sugedusį danti, o vėliau tą patį tiltą užstatė atgal. tai kaip čia yra - blogai dirba gydytojai?
Papildyta:
QUOTE(sm2002 @ 2012 05 29, 17:17)

anot UnknowUser teorijos, visi ilgaamžiai turėtų turėt sugedusius dantis. nes anksčiau neaišku kaip ten juos pagaliukais ir šapeliais valydavo. Bet kodėl tada būna žmonių, kurie ir 80 metų būdami neturi nei vienos plombos. A, turbūt nevalgė, negėrė ir seilės visada išsiurbtos buvo.
Atsakyti
QUOTE(sm2002 @ 2012 05 29, 17:17)

Papasakokit man ir kitiem, nuo ko jis atsiranda, neabejoju, kad jus zinote tai zymiai geriau nei as.
Papildyta:
QUOTE(Borzika @ 2012 05 29, 17:30)
Žinokit, su medicina nieko bendro neturiu, tai praktiškai nieko ir nesupratau, ką parašėt. Jei galima, paprastesniais (eiliniam žmogui suprantamais) žodžiais parašykit.
Be to, aš jau nuo pat vaikystės vaikštau pas stomatologus/odontologus. Neteigiu, kad taisyklingai valydavau dantis. Bet, deja, tais laikais nelabai kas ir aiškino apie tai, o ir jokios burnos higienos dar nebuvo.

Tai bent dabar paaiškinkit, kaip tą taisyklingai daryt, kad neprarasčiau aš, o ir visi kiti, likusių sveikų dantų.

Papildyta:

Čia nuo kelerių metų? Įdomu, aš jau patenku į tą grupę ar dar ne? smile.gif

Papildyta:
Ir dar vienas klausimas: jei skilo/lūžo protezuoto danties šaknis - dėl to irgi kalta bloga burnos higiena? unsure.gif

Paprastais zodziais, nors ir labai nepatinka daugumai, jei idealiai issivalysite, nebus vienos is 3 sudetiniu daliu karieso vystymosi mechanizmo ir nebus karieso. Kitas dvi sudedamasias dalis pasalinti arba neimanoma (mikrobai) arba absurdiska (dantis).
Kaip valyt, nezinau, bruzint tiek, kad apnaso neliktu smile.gif Kontroliuot reikia valyma, rasiau, kaip tikrint.

Nuo keleriu metu nera, senstant karieso rizika pamazu vis mazeja, bet konkretaus skaiciaus nera, tai tolygus procesas.

Jei skilo, greiciausiai kaltas arba protezo statytojas, jei neteisingai parinko konstrukcija, arba galbut pacio danties jau buvo kritiskai mazai, ir buvo alternatyva salinimas, bet jus pasirinkote protezuot, tada kaip ir kaltu ner. Kazkiek kaltas gali buti ir nevalymas, nes dantyje vykstant demineralizacijai jis gali netekti tvirtumo kritiskai svarbiose srityse ir per jas skilti, bet praktikoje tas retai ivyksta.
Papildyta:
QUOTE(Eleina @ 2012 05 29, 17:36)
o va čia jūs klystat  smile.gif ne vieną atvejį žinau, kai nuėmę tilta taisė po apačią sugedusį danti, o vėliau tą patį tiltą užstatė atgal. tai kaip čia yra - blogai dirba gydytojai?
Papildyta:

anot UnknowUser teorijos, visi ilgaamžiai turėtų turėt sugedusius dantis. nes anksčiau neaišku kaip ten juos pagaliukais ir šapeliais valydavo. Bet kodėl tada būna žmonių, kurie ir 80 metų būdami neturi nei vienos plombos. A, turbūt nevalgė, negėrė ir seilės visada išsiurbtos buvo.

Jei tilta imanoma nuimti, jis padarytas gana netiksliai. Kartojuosi, tiksliai pagaminto tilto ar vainikelio nuimti yra praktiskai neimanoma, jis matuojant be cemento taip stipriai uzseda, kad ir be jo buna sunku nuimt, o su cementu, ypac su siuolaikisku, greiciau israusite danti, nei nuimsite toki tilta.
Tiltas, kuris gali buti nuimtas, yra padarytas arba netiksliai, arba vidutiniskai tiksliai. Kai kuriais atvejais nera salygu padaryti tilta taip, kad jis tvirtai laikytusi, paprastai tai tada, kai neaukstas dantis, ir jo nepavyksta nuslifuot aukstais staciais kampais, kaip Gedimino pili, gaunasi kaip kokia smelio kalvele, tada, zinoma, tiltas laikysis silpnokai. Siaip, reiketu suabejoti tokiu tiltu patikimumu, o ypac po naujo jo uzdejimo, kuomet tikslumas buna dar mazesnis del tam tikru faktu, i kuriuos cia nesigilinsiu.

80 meciu be plombu ar israutu dantu yra vienetai, statistika to nedraudzia. Kaip minejau, tam tikru zmoniu seiles gali pasizymeti ypac geromis neutralizacinemis savybemis, kuomet net ir apnasuoti dantys genda zymiai maziau, todel nenuostabu, kad yra tokiu zmoniu, kurie, pasak ju paciu, niekada nevalo dantu, bet dantys sveiki. Visgi, mokslas daromas imant dideles imtis ir darant statistine analize, o ne istraukiant po viena patogu atveji is kiekvienos grupes ir rodant, kad "ziurekit, kaip buna!". Taip, statistika nedraudzia atskiram atvejui buti toli nukrypusiam i bet kuria puse nuo visos imties vidurkio, taciau atskiri atvejai neparodo imties tendenciju. Todel, jei norite diskutuot dalykiskai, remkites moksliniais tyrimais, o ne supermamiskaja logika smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo UnknownUser: 29 gegužės 2012 - 22:21
QUOTE(UnknownUser @ 2012 05 29, 23:31)
Kaip valyt, nezinau, bruzint tiek, kad apnaso neliktu smile.gif Kontroliuot reikia valyma, rasiau, kaip tikrint.

Kiek man sakė mano sutikti odontologai - kaip tik nepatartina brūžyt g.gif - tai jau nieko nebesuprantu schmoll.gif
rasiau, kaip tikrint.

Matyt, būsiu praleidus.
Nuo keleriu metu nera, senstant

Reiškias, dar nepatenku į tą grupę? O, gaila.

Jei skilo, greiciausiai kaltas arba protezo statytojas, jei neteisingai parinko konstrukcija, arba galbut pacio danties jau buvo kritiskai mazai, ir buvo alternatyva salinimas, bet jus pasirinkote protezuot, tada kaip ir kaltu ner.
-

O jūs nė nepklausėt, kada skilo? g.gif Jei apie 7-8 metus viskas buvo gerai, tai turbūt ne protezuotojas kaltas. O susidėt visus implantus, atleiskit, bet aš tikrai neturiu tiek lėšų. Ir kodėl turėčiau šalint dantį, jei jis dar gali 'tarnaut' min 7 metus?
Atsakyti