Įkraunama...
Įkraunama...

Grįžimas į darbą po motinystės atostogų

QUOTE(ladybird4 @ 2013 12 04, 17:46)
tai jeigu pasirinkau, kad man taikytu priklausanti NPD Sodroje nuo pasalpos ir taiko nuo atlyginimo pagrindineje darbovieteje, kai pradejau dirbti po pirmu metu  - yra tikimybe, kad susidubliuos kazkur NPD, taip?

dar toks klausimas:
jeigu as esant VPA, dirbu -> vaikas suserga -> vyras ima nedarbinguma -> jam mokama 100proc gi atlyginimo -> ar man VPA mazeja? nes atrodo lyg ir logiska, nesvarbu, kad as dirbu, bet esu vaiko prieziuros atostogose, tad ir turiu priziureti vaika sergant...

1. Taip, susidubliuos. NPD ir PNPD yra taikomas vieną kartą, NPD priklauso nuo pajamų dydžio. Todėl suėjus metams, VMI gaus informaciją iš visų darboviečių ir pašalpas mokančių įstaigų apie bendras per metus išmokėtas apmokestinamas pajamas, pritaikys formulę, ir suskaičiuos tiksliai, kiek NPD priklausė, kiek taikyta ir kiek sumokėta gyventojų pajamų mokesčio. Jeigu bus pritaikyta per daug, vadinasi, bus per mažai sumokėta mokesčių, reikės sumokėti nepriemoką.
2. Jūs gaunat pašalpą, o darbovietė Jūsų VPA nutraukė ir pranešė Sodrai, kad dirbat. Kiek suprantu, išmokų gavimas antrais metais nėra susietas su VPA. Logiška, kad antrais metais dirbate, vadinasi vaiko tuo metu neprižiūrite. Vyras už vaiko slaugą gaus 85 proc. DU (šis nedarbingumas nėra apmokamas 100 proc.) -
"Iš „Sodros“ biudžeto lėšų ligos pašalpa mokama:
nuo trečiosios laikinojo nedarbingumo dienos iki septintosios (imtinai) – 40 procentų, nuo aštuntosios laikinojo nedarbingumo dienos – 80 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio;
nuo pirmosios laikinojo nedarbingumo dienos – slaugant sergančius šeimos narius arba prižiūrint vaiką, 85 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio;
nuo pirmos laikinojo nedarbingumo dienos – asmenims, nedarbingiems dėl audinių, ląstelių ar organų paėmimo transplantacijai donorystės tikslu, 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.
"
Atsakyti
aciu uz operatyvu atsakyma!!!
niekad nesu sirgus pati, jau zinios pasenusios smile.gif)))

tai del to NPD kaip cia protingiau pasielgus? atsaukti, kad kazkuri is pusiu netaikytu? nuo sausio 1 jau kaip ir naujas etapas prasides...

QUOTE(Vandene @ 2013 12 04, 19:23)
1. Taip, susidubliuos. NPD ir PNPD yra taikomas vieną kartą, NPD priklauso nuo pajamų dydžio. Todėl suėjus metams, VMI gaus informaciją iš visų darboviečių ir pašalpas mokančių įstaigų apie bendras per metus išmokėtas apmokestinamas pajamas, pritaikys formulę, ir suskaičiuos tiksliai, kiek NPD priklausė, kiek taikyta ir kiek sumokėta gyventojų pajamų mokesčio. Jeigu bus pritaikyta per daug, vadinasi, bus per mažai sumokėta mokesčių, reikės sumokėti nepriemoką.
2. Jūs gaunat pašalpą, o darbovietė Jūsų VPA nutraukė ir pranešė Sodrai, kad dirbat. Kiek suprantu, išmokų gavimas antrais metais nėra susietas su VPA. Logiška, kad antrais metais dirbate, vadinasi vaiko tuo metu neprižiūrite. Vyras už vaiko slaugą gaus 85 proc. DU (šis nedarbingumas nėra apmokamas 100 proc.) -
"Iš „Sodros“ biudžeto lėšų ligos pašalpa mokama:
    nuo trečiosios laikinojo nedarbingumo dienos iki septintosios (imtinai) – 40 procentų, nuo aštuntosios laikinojo nedarbingumo dienos – 80 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio;
    nuo pirmosios laikinojo nedarbingumo dienos – slaugant sergančius šeimos narius arba prižiūrint vaiką, 85 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio;
    nuo pirmos laikinojo nedarbingumo dienos – asmenims, nedarbingiems dėl audinių, ląstelių ar organų paėmimo transplantacijai donorystės tikslu, 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.
"

Atsakyti
QUOTE(ladybird4 @ 2013 12 04, 23:40)
aciu uz operatyvu atsakyma!!!
niekad nesu sirgus pati, jau zinios pasenusios smile.gif)))

tai del to NPD kaip cia protingiau pasielgus? atsaukti, kad kazkuri is pusiu netaikytu? nuo sausio 1 jau kaip ir naujas etapas prasides...

Galit jau ir už gruodį nesitaikyti darbivietėje arba sodroje, vis mažiau VMI paskaičiuos už 2013 metus. Parašot prašymą, kad netaikytų NPD ir PNPD nuo gruodžio 1 d. Ir nebetaikys, kai skaičiuos už tą mėnesį.
Aš pati esu linkusi niekur nesitaikyti NPD tokiais atvejais, kai yra keli pajamų šaltiniai vienu metu arba tais pačias metais kelis kartus keičiasi išmokų mokėtojas (sodra, darbdaviai) ar jų dydis. Tada pritaikys VMI ir deklaruodama pajamas susigrąžinsiu už praeitus metus, kiek būsiu negavus.
Atsakyti
Sveiki,gal galėsit man paaiškint 4u.gif
1. VPA atostogos baigėsi 2013 11 01. Dirbt pradėjau 2013 10 03 ir parašiau prašymą,kad netaikytų NPD ir PNPD už 2 vaikus.Gal galit pasakyt kiek litų sumažėja alga dėl to? Minimumas+priedas nuo apyvartos=alga(~1140)

2. Už vaiką gruodį gausiu paskutinę įmoką iš Sodros už lapkričio vieną dieną tik,nes vaikas gimė lapkričio 1 d.?

Iš anksto ačiū už pagalbą 4u.gif
Atsakyti
Esu vaikų priežiūros atostogose, kol jiems (dvynėms) sueis 2 metai, vyras dirba, tačiau nuo naujų metų (vaikams 7 mėn.) vyras eis auginti vaikus, o aš grįžtu į darbą. Klausimėlis: tai aš rašau prašymą darbdaviui, nutraukti VP atostogas, vyras rašo išleisti ir užpildo prašymus dėl išmokų Sodrai?Ar man reikia ką nors pateikti Sodrai? Ar tai, kad aš dabar nutrauksiu VP atostogas, antrais metais, vyrui išėjus į darbą, netrukdys man toliau dirbti ir gauti išmokas už antrus metus? Dėkui.
Atsakyti
Ir dar norėjau paklausti dėl šios formuluotės: " jeigu apdraustajam gimsta du ir daugiau vaikų ir jis yra šių vaikų priežiūros atostogose, motinystės (tėvystės) pašalpa didinama atsižvelgiant į gimusių vaikų skaičių (gimus dvynukams – 2 kartus ir t.t.), tačiau mokama bendra pašalpų suma negali būti didesnė kaip 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio[COLOR=blue]. " Jei atlyginimas tarkim yra 2500 LT, tai tas du kartus didinimas bet ne didesnei nei 100 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamo darbo užmokesčio reiškia, kad pašalpa nebus didesnė, nei atlyginimas? Ar vis tik galima tikėtis, kad gausiu tuos 140 proc. pagal atlygibnimą?
Atsakyti
sveiki,gal kas gales man patarti ax.gif
gruodzio pradzioje skambinausi virsininkui del gryzimo I darba ( vpa esu pasirsius iki 3 metu,dabar esu 2.5metu)
nuo gruodzio prazdios bendravom emeilu,kaip ir sutarem ,kad grysiu nuo sausio vidurio, bet siandien paskambinus,kad sutvarkytume visus formalumus,man pasake,kad zmogus kuris zadejo iseit is darbo persigalvojo...tai man nera kur pareiti ir man vpa baigesi liepos men. tai gal iki to laiko atsiras man vieta... bet as noriu gryzt I darba dabar,kokios mano teises kokios ju?
as girdejau ,kad uztenka tik 2sav. ispeti darbdavi del gryzimo I darba, gal galiu kazko reikalauti?nes gaunasi nesamone, jiems gerai man blogai sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Nikutė @ 2014 01 08, 16:34)
sveiki,gal kas gales man patarti  ax.gif
gruodzio pradzioje skambinausi virsininkui del gryzimo I darba ( vpa esu pasirsius iki 3 metu,dabar esu 2.5metu)
nuo gruodzio prazdios bendravom emeilu,kaip ir sutarem ,kad grysiu nuo sausio vidurio, bet siandien paskambinus,kad sutvarkytume visus formalumus,man pasake,kad zmogus kuris zadejo iseit is darbo persigalvojo...tai man nera kur pareiti ir man vpa baigesi liepos men. tai gal iki to laiko atsiras man vieta... bet as noriu gryzt I darba dabar,kokios mano teises kokios ju?
as girdejau ,kad uztenka tik 2sav. ispeti darbdavi del gryzimo I darba, gal galiu kazko reikalauti?nes gaunasi nesamone, jiems gerai man blogai sad.gif

Jusu vietoje pasakyciau, kad grizti reikia dabar (tarkim del finansiniu aplinkybiu) ir negalite laukti, kol sueis trys metai, nes beveik garantuoju, kad sulaukus tu triju, jums bus pasakyta, kad, deja, vietos nera ir bus labai paprasta atleisti. Jei nepriima dabar, bandykit tartis abipusiu susitarimu iseiti is darbo, bent jau finansiskai ne taip skausminga bus.
Atsakyti
QUOTE(Nikutė @ 2014 01 08, 16:34)
sveiki,gal kas gales man patarti  ax.gif

Tikrai taip. Parašot prašymą ir po dviejų savaičių pareinat į savo vietą, kurios negalėjo panaikinti, ir negalės, kol vaikui nesueis treji. Aišku, jūs turit būti pasiryžusi pakovot už savo teises ir žinote geriau savo darbdavį, ar jis pyksis su jumis ar susitaikys, kad grįžote ir ieškos išeities. Jis gali forminti prastovas, bet tokiu atveju jau tarčiausi su advokatu. Gražiuoju susitarti visuomet parankiausia.
Atsakyti
QUOTE(LediDiDi1 @ 2014 01 08, 18:27)
Jusu vietoje pasakyciau, kad grizti reikia dabar (tarkim del finansiniu aplinkybiu) ir negalite laukti, kol sueis trys metai, nes beveik garantuoju, kad sulaukus tu triju, jums bus pasakyta, kad, deja, vietos nera ir bus labai paprasta atleisti. Jei nepriima dabar, bandykit tartis abipusiu susitarimu iseiti is darbo, bent jau finansiskai ne taip skausminga bus.

vat as irgi taip galvojau,kad jie tik to ir telauke. galvoju ryt registruotu laisku prasyma nusiusti,kad nutraukiu VPA o jai jie nesutinka,tai tada kreiptis I darbo inspekcija,bet netikiu ,kad kuo pades sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Nikutė @ 2014 01 08, 18:36)
vat as irgi taip galvojau,kad jie tik to ir telauke. galvoju ryt registruotu laisku prasyma nusiusti,kad nutraukiu VPA o jai jie nesutinka,tai tada kreiptis I darbo inspekcija,bet netikiu ,kad kuo pades sad.gif

Na, pirmiausia siuskite laiska del sugrizimo i darba 4u.gif . O toliau matysite, ka jie sako, ka siulo ir ka daryti jums.
Atsakyti
QUOTE(Vandene @ 2014 01 08, 19:34)
Tikrai taip. Parašot prašymą ir po dviejų savaičių pareinat į savo vietą, kurios negalėjo panaikinti, ir negalės, kol vaikui nesueis treji. Aišku, jūs turit būti pasiryžusi pakovot už savo teises ir žinote geriau savo darbdavį, ar jis pyksis su jumis ar susitaikys, kad grįžote ir ieškos išeities. Jis gali forminti prastovas, bet tokiu atveju jau tarčiausi su advokatu. Gražiuoju susitarti visuomet parankiausia.

dekui, kaip ir minejau bandysiu reg. laiska siusti,kad tikrai gautu,nes nezine ar mano skyriaus vadovas informavo personalo vadybininke. kaip yra daug vadovu tai I nezinai,kas ka zino. tikrai taip nepaliksiu, bandysiu kalbetis ....
tik pikta yra kad emailu bendraujant viena raso,o veliau kita kalba.
o idomu, emailo laiskai,tiktu kaip irodymas?
Atsakyti