QUOTE(vaiduleairr @ 2013 07 13, 22:42)
Sveiki,
gal pagelbesit. Greit vieninteliam vaikui sueis 2 metai ir ruosiausi grizti is VPA i darba, taciau darbdavys pasake, kad jiems siuo metu zmogus pilnam etatui nereikalingas, gali pasiulyti puse etato su zyyymiai mazesniu atlyginimu, darbas butu tik pora valandu per savaite. Man tokios salygos netinka.
1. Kokios butu mano teises tokioje situacijoje? Ar galeciau pretenduoti i ismoka, jei nutraukciau DS, nes man netinka sis darbas?
2. Jei uzsiregistruociau darbo birzoje, kaip butu skaicuojama bedarbio pasalpa? Ar imtu draudziamasias pajamas uz antrus VPA metus, kai gaydavau tik 40% atlyginimo, ar skaiciuotu atlyginima pries iseinant nestumo ir gimdymo atostogu? Ir isvys imanoma gauti pasalpa? nes pagal istatyma turi buti 18 men. nepertraukiamo stazo per 36 men. O pas mane is tu 36 menesiu - 24 menesiai vaiko prieziuros atostogos+dar nestumo ir gimdymo atostogos
buciau dekinga ir uz atsakymus, jei kas zino, ir uz nuorodas, kur galeciau pati pastudijuot.
dar yra ir kitas variantas. Jūs galit nesutikti su pakeistomis darbo sąlygomis, bet pasilikti darbe. Tokiu atveju darbdavys turėtų skelbti Jums prastovą, už tai, kad negali garantuoti prieš dekretą buvusio darbo krūvio- žiūrint koks darbo krūvis yra sulygtas Jūsų darbo sutartyje. Prastovos atveju mokama 2/3 buvusio atlyginimo, bet nemažiau kaip minimumas... būtent dėl tos pačios prastovos kovoju ir aš pati, bet.... panašu, kad nieko nepešiu, nes labai jau gudriai suraitytas sakinys darbo sutartyje: dirba pilnu savaitiniu krūviu pagal tų metų tarifikaciją.... Taigi gaunasi taip, kad dirbu ne pilnu pagal normas savaitiniu krūviu, o tokiu pilnu, koks yra tais metais.... nors keli juristai man liepia bandyti duoti skundą į darbo ginčių komisiją, bet kažkaip neramu, kad galiu aš pralaimėti tą ginčą dėl tos antros dalies sakinio.... nors iš darbo inspekcijos man atrašė laišką, kad negali būti taip įrašyta sutartyje- tai jau darbuotojo teisių pažeidimas, turi būti garantuojamas pilnas krūvis... na, žodžiu... suprantu aš ir darbdavį- iš kur jam išpiešti man tų pamokų (dirbu mokykloje), jei jų nėra, nors.... iš tiesų veikia ir povandeninės srovės.... na, žodžiu.... esmė ta, kad atėjo džiaugsmas į mūsų šeimą, kad auginam dvi šaunias pametinukes dukrytes, bet.... tuo pačiu ir galvos skausmas, kaip kur susirasti darbuką... man kasdien tokia įtampa, toks nerimas, nežinia.... suėjus dukrai 2 metukams, jau šiek tiek atsijungiau nuo tikrųjų motinystės džiaugsmų ir jaučiu pareigą sugrįžti į darbo rinką... bet jaučiu, kad tai bus nelengva, nes niekas nenori su mažamečiais vaikais mamų ir be patirties..... bet vis tikiuosi anksčiau ar vėliau susirasti.... gerai, dar kad bent tėvelis dirba...