Mėsos kelmas
Reikės:
Šonkaulių juostos;
Vieno kilogramo kiaulienos faršo(arba bulvių košės, priklauso nuo to, kuo pageidaujate įdaryti kelmą);
prieskonių pagal skonį - pipirų, druskos;
pomidorų;
virtų kiaušinių;
majonezo;
petražolių arba svogūnų, ar česnakų laiškų;
Šonkaulių juostą pamarinuojame pagal mėgiamą receptą (aš pasiruošiu druskos - pipirų ir česnako mišinį ir juo gerai įtrinu šonkauliukus, palieku valandai ar parai, tai priklauso nuo to, kaip greitai reikia pagaminti patiekalą). Tuomet ruošiu faršą taip kaip kotletams: dedu druskos, pipirų, pjaustyto svogūno ir piene pamirkyto batono porą riekučių.
Kai šonkaulių juosta pasimarinuoja, iš jos formuojame kelmą (tiesiog sulenkiam, kad susiglaustų šonkaulių galai, tada surišu špagatu, kad kepant neiširtų). Į vidų dedame paruoštą faršą, aš prikraunu daugiau, kad atrodytų kaip tikras kelmas ir šaunu į iki 200 C įkaitintą orkaitę ir kepu apie 1-2 h.
Prieš dedant kepti, siūlau faršo viršų uždengti folija, kad neapdegtų, likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, foliją nuimti, tuomet gražiai apskrunda viršus. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokio aukščio ir storio yra šonkaulių juosta.
Kitas įdaro variantas - tiesiog iškepam tuščiavidurį kelmą ir į jį prikraunam atskirai išvirtos bulvių košės (ypatingai tinka, jeigu kelmą tieksite karštą, tuomet ir mėsa ir garnyras bus vienoj vietoj).
Iškepusį kelmą išmam ant lėkštės ir puošiam kaip patinka. Šitas kelmas papuoštas kartu iškeptais, iš bulvių išpjaustytais grybukais ir musmirytėm, pagamintom iš virto kiaušinio ir pomidorų, gėlytėm, išpjaustytom iš virto kiaušinio ir česnakų laiškais. Galima puošti bet kuo, gražu, kai jis būna nusagstytais šampinjonais ir t.t.
Skanaus:)
Receptas iš
čia,nuotrauka mano.