QUOTE(cibulis @ 2012 03 14, 10:11)
Kaip manote įmanoma iš šio
namo padaryti pasyvų ar nelabai.
Pats suprantu, kad yra dvi problemos:
1. į šiltą erdvę įsispaudęs garažas;
2 stoglangiai.
Dėl garažo tai manau, kad būtų galima apšiltinti sieną tarp garažo ir katilinės/WC bei perdanagą arba teisingiau garažo lubas. Iš esmės garažo problema kaip ir atkristų.
Su stoglangiais per daug nieko neprigalvosi: vietoj 6 gali likti tik 2: holo ir WC. Iš esmės galima panaikinti ir WC stoglangį. Tokiu atveju liktų tik vienas stoglangis, bet ar verta naikinti antr aukšto WC stoglangį, kad paskui prisuktum nepigios elektros.
P.S. Šis architektas, kuris sukūrė šį kartotinį projektą, yra atestuotas PN architektas ir už ganėtinai priimtiną kainą namą užpasyvintų. Nors ir šiaip jau namas gana protingai apšiltintas, pvz. sienos 25 cm keramika ir 25 cm šiltalo, pvz., neoporo. Sienų varža išeina apie R-9.
Stoglangius voniai, pilnai galima pakeisti "
šviesos tuneliais" jie mano požiūriu turi didesnį šilumos išsaugojimo potencialą.
Koridoriuje, taip pat galima naudoti "šviesos tunelius" arba nebloga "***" mintis apie įstiklintas miegamųjų duris.
Antro aukšto miegamuosiose tikrai nedėčiau stoglangių. Per juos vis tiek matai tik dangų, o matyti norėtūsi gamtos vaizdus esnčius ant žemės. Bent jau man vaizdo per langus trūksta patalpose su stoglangiais. Aš didinčiau įstiklintą plotą antro aukšto namo šonuose. Jei teisingai suprantu, jie gautūsi atsukti į rytus ir vakarus. Nors tai ir nebūtų pati geriausia langų orientacija, bet mano manymu tikrai geresnis sprendimas nei stoglangiai.
Dėl garažo, tai baisiai daug ten neprigalvosi, nors iš kitos pusės, man šis namas, nulietas karkasinukas, o karkasinuke tokią garažo konstrukciją puikiausiai galima padaryti be jokių šalčio tiltelių. Išliktų tik viena problema, didesnis su šaltom patalpomis besiribojančių atitvarų plotas. Net ir statant namą iš mūro, garažo sieną besiribojančią su lauku aš tikriausiai daryčiau karkasinę, taip atpigindamas konstrukciją ir išvengdamas, bet kokio šalčio tiltelio.
Iš pirmo žvilgsnio, tai visai neblogas projektas, bet mažo "restailingo" jam vistik reikia.
Tiesa, keistai skamba, kad architektas namą užpasyvintų. Mano manymu toks architektas turėtų nedaleisti tik grubių pasyvumo atžvilgiu architektūrinių klaidų (nepagaunu kampo tuomet dėl stoglangių), o supasyvinti namą turėtų konstruktorius.
Dar taip primečiau, kad jei antram aukšte užtenka 3 miegamųjų, tai 2 ir 3 miegamuosius apjungus ir rytinę sieną šiek tiek atitraukus, gautūsi pakankamai didelis master bedroom, su mažesniu grindų kontaktu su šaltu garažu, bei dideliu karkasiniu balkonu.