Užtikau straipsnį
(82p-85p) apie PN pastatytą 2008m Vilniaus rajone. Sužavėtas esu pasiektais rezultatais. Tiesa, namo kaina ~1.3mln. Lt, tad nieko keisto kad jame sudėta pažangi technika, nors kvadrato kaina gavosi labai žemiška, tik 4 145 Lt/m2. Įspūdinga namo šildymo kaina per metus, tiktai 390 Lt. Taip pat man labai patiko, jog matau, kad gyvai išbandytas ir Lietuvos sąlygomis veikia glikolinis ŽŠ, 100m 32mm. Analogišką sau žadu darytis ir šiek tiek buvo nedrąsu dėl galingumo, dabar ženkliai drasiau, jei jau 330m2 naudingo ploto ar 363m2 šildomo ploto namui užtanka, tai maniškiam 120m2 tikrai užteks. Tiesa, užkliuvo rekuperatoriaus galingumas. Jis buvo paskaičiuotas ne kvadratūrai, o žmonių skaičiui. Pateikta info, kad žmogui gaunas 30m3-60m3 per valandą. Jei ten gyvena tik kokie 4 žmonės, tai tokio dydžio namui sakyčiau mažoka (būtų apie 240m3), tikrai įdomu, kas per rekupas pastatytas.
Įdomus ir namo sienų sprendimas, namo sienos sumūrytos iš keraminių blokelių (380 mm pločio), iš išorės apšiltintos polistirenu (250 mm). Visi čia sukam galvą, kaip reikės 30cm-35cm prie mūro pritvirtinti, kai smeigės gaminamos tik maks 25 cm ilgiui. Taip pasirinkus pakankamai šiltą konstrukcinę medžiagą sumažinamas apšiltinimo sluoksnio storis, ir gaunasi labai "žemiškas" sienų paruošimas.
Tikrai įdomu paskaityti apie realiai pastatytą ir veikiantį PN Lietuvoje, keista, kad labai nedaug info žiniasklaidoje apie jį. Tiesa, skaičiau "Statyk" žurnale man rodos apie šį namą, bet ten straipsnelis buvo ženkliai skūpesnis.