Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 12 tema, Statome PN

QUOTE(mintas @ 2012 02 05, 11:08)
Lietuvos klimatinėse sąlygose pastatytą namą davesti iki vokiškojo PN energijos suvartojimo tikrai nelengvas uždavinys. Šiek tiek lengviau būtų iki švediškojo standarto. Savo name matau dvi potencialias problemas, trukdančias maksimaliai sumažinti šilumos nuostolius, tai šiek tiek didesnis sienos plotas dėl to, kad nusileidau architekto įtikinėjimams ir leidau truputį namą pagražinti, bei gręžtiniai pamatai. Jau su šiomis probleminėmis vietomis mano apskaičiuoti šilumos nuostoliai su visais įmanomais pritekėjimais buvo 18 kW/1m2 per metus.

Atsiprasau kasdien neseku temos, gal kazka praleidau, bet jei viskas dar tik poieriuje, t,y, statybos leidimas, be padarytu konkreciu darbu, kas trugdo keisti , ir daryti pataisymus projekte ?Leidimas yra, o paskui statybos eigoje daug kas pasitobulina,ir registruojami savivaldybej pakeitimai,namo pridavimui smile.gif
Atsakyti
Jei kam įdomu. Dėde šiandieną matavo oro temperatūrą nešildomame garaže pastatytame iš silikatinių plytų. Garažas iš išorės visiškai neapšiltintas. Garažo durys irgi ne itin sandarios. Trumpiau, garažas statytas kažkur prieš 30 ar net daugiau metų.

Tai kuomet lauke buvo -29, garaže buvo -23. Žadėjo dar pamatuoti kitą savaitę, kuomet lauke orai turėtų šiek tiek sušilti.

Įdomu kokius duomenis gautų Vilienė.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 02 05, 15:13)
Jei kam įdomu. Dėde šiandieną matavo oro temperatūrą nešildomame garaže pastatytame iš silikatinių plytų. Garažas iš išorės visiškai neapšiltintas. Garažo durys irgi ne itin sandarios. Trumpiau, garažas statytas kažkur prieš 30 ar net daugiau metų.

Tai kuomet lauke buvo -29, garaže buvo -23. Žadėjo dar pamatuoti kitą savaitę, kuomet lauke orai turėtų šiek tiek sušilti.

Įdomu kokius duomenis gautų Vilienė.

Nelabai suprantu ką norite išsiaiškinti. Bet remiantis vien logika, garažo temperatūra bus tokia pati kaip laukia jei jis tikrai nešildomas. Kažkiek šilumos garažui teks nuo šilto automobilio.
Tačiau jei jis šildomas per prastai apšiltintą namo sieną, tai jame bus tiek šilčiau kiek neteksite šilumos iš namo.
Natūralu, kad temperatūra garaže keisis ne taip greitai, kaip laukia. Jei lauke dieną buvo -20, o vakare temperatūra nukrito iki -29, tai labai tikėtina, kad garaže bus -23. Tačiau taip pat tikėtina, kad kitą dieną kai lauke temperatūra vėl bus -20, garaže bus -27.
Atsakyti
QUOTE(DEU @ 2012 02 05, 15:46)
Nelabai suprantu ką norite išsiaiškinti. Bet remiantis vien logika, garažo temperatūra bus tokia pati kaip laukia jei jis tikrai nešildomas. Kažkiek šilumos garažui teks nuo šilto automobilio.
Tačiau jei jis šildomas per prastai apšiltintą namo sieną, tai jame bus tiek šilčiau kiek neteksite šilumos iš namo.
Natūralu, kad temperatūra garaže keisis ne taip greitai, kaip laukia. Jei lauke dieną buvo -20, o vakare  temperatūra nukrito iki -29, tai labai tikėtina, kad garaže bus -23. Tačiau taip pat tikėtina, kad kitą dieną kai lauke temperatūra vėl bus -20, garaže bus -27.

As matavau temperatura ta gera ziema. Kai laikesi cia -30 kelias savaites. Pas mane name buvo -5 . Stogas dar buvo nesiltintas, sienos netinkuotos. Uzsiltintas tik fasadas
Atsakyti
Nelabai suprantu ką norite išsiaiškinti. Bet remiantis vien logika, garažo temperatūra bus tokia pati kaip laukia jei jis tikrai nešildomas.

Pagal STR'ą garažas, net jei jis ir priblokuotas prie namo, gali būti visiškai nešildomas.

Mane domino paprastas dalykas: kokia būna temperatūra nešildomame garaže, kuomet lauke turime minusą. Noriu žinoti kuo daugiau reikšmių priklausomai nuo to kaip keičiasi lauko oras.

Toks dalykas labai padėtų apsispręsti, reikia man garažo ar pakanka vien stoginės. Nes jei vadovautis jūsų logika, kad nešildomame garaže bus tokia pati temperatūra, kokia yra lauke, tai man garažas visiškai nereikalingas. Tokiu atveju visiškai pakanka stoginės.

O jeigu yra taip, kaip rodo dėdės matavimai, tai jau galima pradėti galvoti apie garažą. Nes aš garažo nesiruošiu šildyti. Ir jei nešildomame garaže nėra bent keliais laipsniai šilčiau nei lauke, tai kokio galo man toks garažas. Tai jau ne garažas, o tik didelis sandėlis.

Galiu pateikti ir dar vieno žmogaus garažo duomenis. Jo garažas yra Vilniaus mieste tarp daugiabučių: požeminis statinys. Sakė kuomet lauke buvo -20, garaže buvo -2.

Tai vat aš ir galvoju ar mano mašinai reikalingas garažas, ar pakanka tik stoginės. Manau, kad nešildomas garažas pasitvirtina tik tuo atveju, jei jame yra bent 5-10 laipsnių aukštesnė temperatūra nei lauke. Nes šildyti garažą - visiška nesąmonė arba tokiame garaže turi stovėti Brunzos kolekcija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 05 vasario 2012 - 17:29
Natūralu, kad temperatūra garaže keisis ne taip greitai, kaip laukia. Jei lauke dieną buvo -20, o vakare  temperatūra nukrito iki -29, tai labai tikėtina, kad garaže bus -23. Tačiau taip pat tikėtina, kad kitą dieną kai lauke temperatūra vėl bus -20, garaže bus -27.

del logikos dar reiketu gerokai pasigincyt, beto kaip rodo patirtis uzdaram garaze ar siaip kokiam lauko sandeliuke buna siek tiek silciau. Paaiskinimai galetu but paprasti - diena sukaupta saules siluma ne taip grei issisklaido kaip atviroj erdvej, zemes siluma ir tt. O jei dar auto pastatysi tai tikrai nemazai kwh ikaites variklis atiduos. Atsimenu senais laikais draugelis laike nesildomam partizanu g. "daugiavieciame" garaze dyzelini auto, tai gudziausia ziema su dochlu akumu be problemu kurdavosi, kai tuo tarpu jau vakare prie darbo lauke tekdavo duot prikurt.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 02 05, 12:37)
Net neabejoju, kad per stoglangius, jei vertinsime visus metus, saulės ir šilumos patenka daug daugiau nei per vertikalius langus. Stoglangių vienintelė problema - galimas perkaitimas vasarą. Šiuo atveju nieko kito nelieka kaip daryti išorines žaliuzes. Pasak Velux, jos karšti sumažina iki 95 proc., o šilumos izoliaciją žiemą pagerina 27 proc.

Kas dar yra labai svarbu, kad vasaros metu šiek tiek pravertas stoglangis iš patalpos išspinduliuos (išvėdins) daugiau šilumos, nei jo išeitų per sienos langą.

Čia jūs bandote "pritempti" stoglengį prie PN, bet sekasi jums oi ne kaip verysad.gif Kam įdomi energija per ištisus metus? Daug, kai jos reikia atsikratyti, labai mažai kai jos trūksta ir dar plius šiltinimo stoge "defektas" doh.gif Čia belieka tik pacituoti Koridą - jei norit - niekas neuždraus, ar bus naudos - ne, tikrai ne bus, tik grožis 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2012 02 05, 13:12)
Matyt, kadangi pats nesu labai optimistiška asmenybė, man net teoriškai gaunasi kur kas didesni nuotoliai. blush2.gif

Kas tiesa tai ne melas. Optimizmu tikrai nešvytite, ir tai truputi užkrečiama (čia sau taikau). Bet nėr to blogo, kas neišeitų į gerą: truputi ataušus po jūsų pesimizmo dušo rezultatai pasidaro dar labiau mieli biggrin.gif
Kas yra ir gerai, ir tuo metu blogai, kad jūsų pesimizmas gana argumentuotas ir labai sunku su juo nesitaikstyti, nesiekiate oponuoti bet kokiom priemonėm - "velnio advokatu" niekaip nepavadinsi smile.gif
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2012 02 05, 13:28)

Teisingai, langų plotą reikia vertinti ypatingai kritiškai dėl sienų šiluminės varžos su R10 ir langų geriausiu atveju R1.25.

Čia labai tiktų citata iš jūsų man siųsto vokiečių veikalo 4u.gif ten puikiai paaiškinta kaip ir kas turėtų būti daroma. Tiesiog pats nesirįžtu cituoti 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2012 02 05, 13:39)
Jūs labai teisingai pasakėte, nes aš nesiekiu žūtbūt 100 proc. pasyvaus namo. Jei norėčiau statyti pasyvų namą, elgčiausi taip.

Nu *** (čia atsiprašau temos dalyvio; prie pilnos mano minties reikėtų dar raidę "t" pridėti) eiliniai "cibuliniai" bajeriai: žinau kaip reikia daryti, bet taip nedarysiu. Man geriausias rezultatas neįdomus, nenoriu būti "kaip visi" - statysiu kreivą namą doh.gif doh.gif doh.gif
Tas pats kaip su pamatais, "jo PP geriausia, bet palikim tai ramybėje".
Ar čia užslėptas noras pasitikrinti žinias PN srity - "elgčiausi" vietoj "elgiuosi", jei vištos kaime neišjuoks tai sekantį kartą rašysiu "dariau, darau ir darysiu" - tvirtai, vyriškai biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 05 vasario 2012 - 20:40
QUOTE(*** @ 2012 02 05, 12:44)
Mano logika yra stai,
Butent taip as ir darysiu. Tik kad stogas vienslaitis su slaito nuolydziu i pietu puse 8.5 laipsnio kampu.

user posted image

visai nieko namukas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madwifi: 05 vasario 2012 - 21:05
QUOTE(cibulis @ 2012 02 05, 13:39)
už sutaupytus pinigus būtų galima 167 kv. namą užpasyvinti.

thumbup.gif geras terminiukas thumbup.gif reiktų pasivpedijoj paieškoti, ar jau egzistuoja tokis? Čia tikriausiai reiškia "papimpinti" kad pataptų pasyvus? lotuliukas.gif

Prašykit, mielas Cibuli, Minto, kad jums veikalą rusų kalba atsiųstų. Jaučiu beribį domėjimąsi PN bet klaidžiojat naktį miške. Paskaitysit - labai daug sužinosit. Kronsbergo tyrimus tikiuosi jau skaitėte? Tai buvau ne kartą įdėjęs, tikiuosi kad jau skaitėt 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2012 02 05, 15:35)
Klausimas Vilienei: ar pamatavot temperatūra garaže?

Pažadu - artimiausiu metu, būtinai. Šiandien gal 3val su gradusniku laksčiau apie rekupą, ŽŠ ir difuzorius. Gana lėto veikimo, tiksliems matavimams reiktų bent 5-7min palikti, todėl iki garažo eilė neatėjo. Pasistengsiu rytoj 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(DEU @ 2012 02 05, 16:46)

Logikos yra, bet dalinai. Kadangi MB išgrūdo mane iš šildomo garažo, tenka skarbonkę laikyti atskiram nešildomam pastate esančiame garaže su pusrūsiu/duobe. Pirmom šalčių dienom, kai lauke buvo -12...-15, ryte įsėdus ir įjungus degimą skydelyje įsižiebdavo -4.5...-5C. Garažas nešiltintas, siena per plytą + apdailinė pusplytė, vartai mediniai nesandarūs. Oras kažkiek sušyla nuo pastatomo automobilio variklio,bet esmė tikriausiai yra šiluma iš duobės/pusrūsio 4u.gif Pažiūrėsiu, ką rodys ryt po savaitgalinio arktinio oro už sienų.
Savam naujam garaže labai tikiuosi saulutės pagalbos, ten ~ 60x150 pietinis langas. Tėvų pietiniame kambaryje šiandien vėl "taškentas" - +24C kai šildymas nustatytas tik +20 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2012 02 05, 22:05)
visai nieko namukas

Kiek pametu tai lietuviškas produktas, statomas kažkur pavilny 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Kaunas2011 @ 2012 02 05, 14:49)
Atsiprasau kasdien neseku temos, gal kazka praleidau, bet jei viskas dar tik poieriuje, t,y, statybos leidimas, be padarytu konkreciu darbu, kas trugdo keisti , ir  daryti pataisymus projekte ?Leidimas  yra, o paskui statybos eigoje daug kas  pasitobulina,ir registruojami savivaldybej pakeitimai,namo pridavimui smile.gif

Pamatai su visais namo išlinkimais jau yra, dėkui už pagalbą. Beje, jau ir projektui pakeitimus šiokius tokius padariau. Nelabai įsivaizduoju, kaip tai reikės įforminti oficialiai. Kaip iš Jūsų suprantu, visa tai kažkaip reikės registruoti savivaldybėje.

Architekto įmantrybės nors ir neatitinka PN koncepcijos, bet man visai patiko, todėl nekeičiu.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2012 02 05, 17:28)
Pagal STR'ą garažas, net jei jis ir priblokuotas prie namo, gali būti visiškai nešildomas.

Mane domino paprastas dalykas: kokia būna temperatūra nešildomame garaže, kuomet lauke turime minusą. Noriu žinoti kuo daugiau reikšmių priklausomai nuo to kaip keičiasi lauko oras.

Toks dalykas labai padėtų apsispręsti, reikia man garažo ar pakanka vien stoginės. Nes jei vadovautis jūsų logika, kad nešildomame garaže bus tokia pati temperatūra, kokia yra lauke, tai man garažas visiškai nereikalingas. Tokiu atveju visiškai pakanka stoginės.

O jeigu yra taip, kaip rodo dėdės matavimai, tai jau galima pradėti galvoti apie garažą. Nes aš garažo nesiruošiu šildyti. Ir jei nešildomame garaže nėra bent keliais laipsniai šilčiau nei lauke, tai kokio galo man toks garažas. Tai jau ne garažas, o tik didelis sandėlis.

Galiu pateikti ir dar vieno žmogaus garažo duomenis. Jo garažas yra Vilniaus mieste tarp daugiabučių: požeminis statinys. Sakė kuomet lauke buvo -20, garaže buvo -2.

Tai vat aš ir galvoju ar mano mašinai reikalingas garažas, ar pakanka tik stoginės. Manau, kad nešildomas garažas pasitvirtina tik tuo atveju, jei jame yra bent 5-10 laipsnių aukštesnė temperatūra nei lauke. Nes šildyti garažą - visiška nesąmonė arba tokiame garaže turi stovėti Brunzos kolekcija.

Žiūriu čia ir daugiau žmonių pradėjo ilgais postais rašinėti. Gal turit ką su politika bendro wink.gif ?

Nešildomame garaže gali būti ir labai panaši temperatūra kaip lauke ir šiek tiek šilčiau. Viskas priklauso, nuo garažo sienų termo varžos ir akumuliacinių savybių. Principas labai panašus kaip ir namo statybose, bet yra šiokių tokių niuansų.

Pirmiausiai atkreipkim dėmesį į sienos termo varžą. Jei ji nedideslė, sakykim, kokia OSB plokštė, ar siena per vieną lentą, tai garažo viduje bus labai panaši temperatūra kaip ir lauke ir ji kis labai greitai, už su lauko temperatūra supanašės per kelias valandas.

Dėl akumuliacinių savybių: Jei namas iš silikatinių 15 cm blokelių, kurie galima sakyti neturi termo varžos, bet turi gerą akumuliaciją, iš esmės gali būti kažkas panašaus, kaip kad minėjo DEU. Nakty lauke šalta, o garaže šilčiau, nes silikatas vis dar laiko šiltesnę temperatūrą, kuria pasikrovė dienos metu, o ryte kai lauke orai atšilo, garaže gali būti net šalčiau nei lauke, nes garažas per naktį atvės ir sienos dar keles valandas tikrai išlaikys vėsą.

Bet kalbant apie garažą, reikėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Pirmiausia, ar jis nepriglaustas prie kokio nors šildomo, kad ir labai gerai izoliuoto pastato, tai nors ir minimaliai, bet jis bus šildomas. Aišku kiek tų vatų gaus per tą sieną labai nesunku pasiskaičiuoti su narvid skaičiuokle, bet net ir 100W vis tik yra šildymo galingumas.

Antras dalykas į kurį norėčiau atkreipti dėmesį, yra tai, jog visai nėra poreikio, kad garaže būtų pliusinė temperatūra, o kai temperatūra yra žemesnė nei ~+4C, garažą ne šaldyti, o šildyti pradeda ir po garažu esanti žemė.

Taigi, jei garažas pastatytas ir turi vieną bendrą sieną su gerai apšiltintu namu jis ne tik sumažina namo nuostolius per tą sieną, bet ir pats yra šiek tiek šildomas, be to, jei jis pakankamai gerai apšiltintas, tikėtina kad net per tokius šalčius, kaip dabar, nešildomame garaže gali būti ne žemesnė nei koks -10 ar -15 temperatūra. Tas pakankamai neblogas apšiltinimas, tai primetu, kokie 5cm šiltalo. Daugiau nešildomam garažui tikrai neverta.

Šie pamąstymai neparemti paskaičiavimais, tai labai norint galima atlikti ir patiems. Beje, tenka lankytis skardiniame garaže. Tokį pasistačiau šalia mano statomo namo laikyti statybinėms medžiagoms, jis su niekuo nesiglaudžia. Kai buvau į jį užėjęs tik prasidėjus šalčiams, kai aplinkui žemė jau buvo įšalusi, o balos užtrauktos ledu, garaže buvo tikrai šilčiau nei lauke, ant kiek nepasakysiu, matavimo prietaisų neturėjau, bet jautėsi. Žemė nebuvo įšalusi, tad dar skleidė šilumą ir šildė garažą. Esant tokiems šalčiams, aišku žemė garaže irgi įšalo, ir jos šildomo poveikio jau neturėtų jaustis. Prie -30C nelabai traukia važiuoti ten ir žiūrėti kokia temperatūra viduj ir kokia lauke.
Atsakyti
QUOTE(madwifi @ 2012 02 05, 20:30)
Atsimenu senais laikais draugelis laike nesildomam partizanu g. "daugiavieciame" garaze dyzelini auto, tai gudziausia ziema su dochlu akumu be problemu kurdavosi, kai tuo tarpu jau vakare prie darbo lauke tekdavo duot prikurt.

Jei kalba eina apie požeminius, tai ten niekad nebus žemiau +4. Ten juk žemės po įšalu temperatūra turi būti.
Atsakyti