QUOTE(Vilienė @ 2012 02 04, 18:14)
Liuks
Nelabai dėkinga sklypo orientacija, prastai išnaudojate pietinę saulę - pietryčių siena beveik aklina. Gal vertėtų projekte paspręsti pietinės sienos atsiradimą? Vitrinos nauda neabejoju, esant tinkamam dydžiui saulės pritekėjimai viršija šiluminius nuostolius.
Garažą daryčiau minimaliai šiltintą, tikrai neverta skarbonkei PN statyti, bet tik stoginė yra nepatogu. Net ir per plytą pamūrintam garaže su pusrūsiu mašina nutirpsta iki -10C lauke. Aš už garažą.
Aš kaip tik manau, kad sklypo orientacija labai dėkinga arba dėkingiausia, kokia buvo toje vietoje. Nes įvažiavimas išeina šiaurėje, todėl terasa išeina į rytų, pietų ir vakarų pusę.
Sutinku, kad pietryčių siena blogokai išnaudota, tačiau tenai eina 15 metrų kelias, o už kelio ant 1,5 metro kalniuko - didelis kaimyno namas. Tikrai nenoriu, kad jis į mane pastoviai žiūrėtų, nes toje pusėje labai daug jo langų (jam visgi pietvakarių pusė).
Pietinėje mano namo pusėje net 3 langai - čia pirmame aukšte. O mansardoje - net 5 stoglangiai. Taigi manau, kad pietų saulės name bus per akis. Beje, pats sklypas yra 29 laipsniai nusisukęs nuo ašies rytai vakarai. Kiek domėjausi pagal saulės architektūra - tai pats geriausias kampas, t.y. gerai, kai namas nuo ašies rytai-vakarai yra nusisukęs ne daugiau kaip 30 laipsnių arba į rytus, arba į vakarus.
Karolis sakė, kad geriausia namus Lietuvoje orientuoti į pietryčius (net kažkoks Lietuvos mokslininkas tai rekomenduoja), tačiau pagal PHPP vakarų pusėje yra šiek tiek daugiau saulės per visus metus nei rytų. Nors aišku skirtumas juokingai mažas.
O dėl garažo tai aš turiu tokių minčių: namas mūrinis (silikatas/keramika arba EPS blokeliai) ant pamatų plokštės, o garažas iš visiškai nešiltintos 25 cm Rokų keramikos (varža R-1,4) arba net karkasinis ant gręžtinių pamatų. Ką manote apie tokį variantą?
P.S. Labai lauksiu ir nešiltinto garažo temperatūrinių duomenų: kiek lauke ir kiek garaže. Net dėdės paprašiau, kad rytoj pamatuotų nešiltintą garažą pastatytą iš silikatinių plytų.