Beržų sula statinėseIngredientai:
Beržų sula -10 litrų
Avižos, 100 gramų
Gaminimas:
Tai mūsų protėvių sulos receptas. Į medinę statinę supilkite sulą. Ant sulos paviršiaus suberkite avižas, kurios sudygs ir padarys natūralų dangtį. Statinę laikykite vėsiame sandėlyje, tamsoje. Taip sula išbūti galės iki rudens.
(šaltinis: www.recai.lt)O šiaip, internete pilna receptų
, štai čia iš
www.meniu.lt:
BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRAReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
50 neplautų razinų.
Gamyba:
Į sulą įmesti razinas, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų.
SRĖBALASSrėbalas tai ko gero lengviausiai gaminama senovinė lietuviško kulinarinio paveldo sriuba: į
tumlią (kai gira sutirštėja kaip kisielius) ir rūgštoką beržų arba klevų sulos girą dedami pakepintos arba padžiovintos juodos naminės ruginės duonos kubeliai, pagardinama druska. Karštą dieną
galima įdėti ledukų.
Sudėtingesnis srėbalas gaminamas, dedant burokine tarka tarkuotų ar šiaudeliais supjaustytų ridikėlių, smulkintų svogūnų laiškų ir krapų.
Srėbalą mūsų dienomis galima gaminti ir iš naminio rūgpienio: įdėti virtų bulvių kubelių, smulkintų svogūnų laiškų ir krapų, pagardinti druska ir česnaku. Karštą dieną galima įdėti ledukų.
BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA BAJORIŠKAIReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
50 g džiovintų obuolių,
50 g pakepintų miežių,
5 g džiovintų mėtų.
Gamyba:
Į perkoštą sulą suberti džiovintus obuolius, mėtas ir paskrudintus miežių grūdus, sandariai uždaryti
ir laikyti šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų.
BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA SU DUONAReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
200 g džiovintos juodos ruginės duonos,
200 g medaus,
20 g ąžuolo žievės.
Gamyba:
Suloje išmaišyti medų, įmerkti marliniame maišelyje sudėtą ruginę džiovintą duoną. Po 2 parų
duoną išimti, sudėti 20g marliniame maišelyje smulkintos ąžuolo žievės ir indą uždaryti. Po 7 dienų
sulą perkošti ir jau galima gerti.
BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA SU JUODŲJŲ SERBENTŲ ŠAKELĖMISReikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
5 juodųjų serbentų šakelių,
50 razinų.
Gamyba:
Sulą supilti į stiklainį, į ją įmesti neplautas serbentų šakeles ir razinas, sandariai uždaryti ir laikyti
šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų. Po to perkošti ir laikyti šaltoje vietoje.
TIKROJI BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA SVEIKATOS GARANTAS
Beržų arba klevų sulą supilti į klevo kubilą, ant viršaus paskleisti sluoksnį avižų. Laikyti tamsioje
vėsokoje vietoje. Avižos sužels ir tankiu sąžalynu uždengs girą. Taip paruoštą girą galima išlaikyti
visus metus, gerti per šienapjūtę, rugiapjūtę, bulviakasį, linarūtę, net per Kūčias ir Kalėdas. Daugiau
tokios giros prisiruošę, turėdavo net ir Velykoms. Gira bus tiršta, tumli, balkšos spalvos, klevų sulos
gira netgi tapdavo panaši į kisielių. Norint pasisemti giros, avižų sąžalyne reikia išpjauti skylę,
išpjautas avižas išimti, pasisemti ir skylę vėl uždengti.
SKANAUS